Tippmix Férfi NB I: Kialakult a rájátszás mezőnye, az ASE egy lépésre a bennmaradástól
07
May
2022
Tippmix Férfi NB I: Kialakult a rájátszás mezőnye, az ASE egy lépésre a bennmaradástól
2022. május 7.  |  20:10
Egy jó védekezést követően Pallai szerezte az első kosarat, ő fejezte be ugyanis a Szolnok gyorsindítását, Davis egy alapvonali belépéssel válaszolt (2-2). Badzimot vette észre szépen Pongó Máté, ám Davis ezúttal is reagálni tudott, ezúttal egy hármassal. Jól bekezdtek a felek, folyamatosan jöttek a kosarak az első percekben, majd egy kicsit kezdett meglépni az Olajbányász, Cummings szerzett zsinórban négy pontot (10-5). Vojvoda távolijával zárkóztak a fehérváriak, Fakuade centerezése pedig már az egyenlítést jelentette (10-10). Davis két büntetőjével a fordítás is meglett a vendégeknek, de időben tudott változtatni a játékán a Szolnok, amely szigorított a védekezésén, amiből jöttek is a jó támadások, így magabiztos hazai előnnyel zárult az első negyed. 24-16.
 
Sokkal jobb energiával kezdte a második felvonást is a Szolnok, egy 6-0-ás rohammal már tizennégy volt közte, Smith egy visszalépős triplával tudott szépíteni (30-19). Minden fehérvári kosárra jött a válasz a hazaiaktól, amikor Pongó Máté maradt a földön (35-21). Hiába kért időt Matthias Zollner, nem tudták stabilizálni a játékukat a vendégek, jó csapatjátékkal őrizte az előnyét az Olajbányász, ám egy kihagyott gyorsindítás után Smith büntetőivel megint közelebb jött kicsit az Alba (39-28). Badzim lépett elő ezúttal, majd a visszatérő Pongó Máté vert be egy középtávolit, egyre jobban nyílt az olló a felek között (46-28). Érdemi változás már nem történt, simán vezetett a Szolnok a nagyszünetben. 49-32.
 
Remek összjátékkal és Vojvoda 2+1-es akcióval startolt a második félidő, de kisvártatva Rudner egy hármassal válaszolni tudott (52-35). Lukács csak az egyik büntetőjét dobta be, de visszaszedte a saját kihagyott kísérletét, ezután pedig Vojvoda állhatott a vonal mögé, ő pedig már nem hibázott (52-38). Ez a felvonás kevésbé volt pörgős, mint az előző kettő, de így sem forgott veszélyben a hazaiak előnye, annak ellenére, hogy Fakuade visszatett támadólepattanója után felzárkózott tizenháromra a Fehérvár (55-42). Gasper Potocnik időkérése után Fakuade újabb kosarat szerzett, Davis pedig egy büntetőt dobott be a kettőből (55-45). Vojvoda is odaállhatott a vonalra, jól is célzott, ezzel hosszú idő után újra tízen belül jártak a fehérváriak. Pongó Máté betörése célt ért, visszaállt a jól bevált zónavédekezésére a Szolnok, ezután pedig Badzim is a helyére küldött egy hármast (60-47). Újabb fordulat következett, innen csináltat egy 7-0-ás periódust a vendégek, ezzel pedig már csak hat volt közte (60-54). Az utolsó percre fordulva jól védekezett az Alba, amelyet követően Vojvoda dobott be egy nagy hármast, nyílttá vált a találkozó 60-57.
 
A záró etapot Lukács zsákolása nyitotta, ezzel pedig már csak egy volt közte. Tovább nyomtak a fehérváriak, előbb Szabó, majd Pongó Marcell szerzett kosarat, így már a vendégeknél volt az előny, akik mínusz tizennyolcról álltak fel (60-63). Cummings két büntetője jókor jött a hazaiaknak, de Szabó trojája beakadt a túloldalon (62-66). Az amerikai légiós tovább tartotta a lelket a hazaiakban, de egyelőre nem adta ki a vezetést a kezéből a Fehérvár (65-68). Pallai betörése ért célt, de erre is azonnal válaszoltak a vendégek, ezúttal Lukács hármasa ment be (67-71). Cummings csinált egy 2+1-es akciót, továbbra is egy volt közte, három és fél perccel a vége előtt (70-71). Alacsony szerkezetre váltott az Olajbányász, ezt kihasználva pedig Lukács harcolt ki két faultot egy támadólepattanót követően (70-73). Davis hármasa is bement, elment hattal a Fehérvár, amikor már csak két perc volt az órán. Badzim jó büntetőivel folytatódott a mérkőzés, erre ezúttal Fakuade válaszolt (72-78). Rudner sarokhármasa hullott be, majd egy kivédekezett akciót követően Cummings pontjai következtek, feljött egy pontra a Szolnok, ötven másodperc maradt (77-78). Vojvoda óriási hármast dobott, időt kért Gasper Potocnik (77-81). Cakarun kacifántos úton jutott el dobóhelyzetig, de sikerrel járt, huszonkettő maradt az órán (79-81). Faultolni próbáltak a hazaiak, de Rudner szabálytalanságát végül sportszerűtlennek ítélték meg a játékvezetők, Pongó Marcell pedig mindkét egypontosát értékesítette, ráadásul maradt az Albánál a labda. Smith is dobhatott két büntetőt, ezzel pedig gyakorlatilag eldőlt a találkozó. Az Alba Fehérvár mínusz tizennyolcról felállva fordított és nyert Szolnokon, így pedig továbbra is versenyben van a harmadik helyért. 79-85.
 
Szolnoki Olajbányász – Alba Fehérvár 79-85 (24-16, 25-16, 11-25, 19-28)
 
Bajnokság, középszakasz, felsőház, 9. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
V.: Praksch Péter Árpád, Söjtöry Tamás Ferenc, Makrai Márton (Fekete László)
 
Szolnok: Pongó Má. 9/3, Badzim 19/9, Pallai 8/3, Cummings 25/3, Cakarun 6. Cserék: Sebők 2, Vincze -, Rudner 10/6.
 
Alba: Pongó Ma. 8, Vojvoda 19/12, Lukács 10/3, Fakudae 15/3, Davis 13/6. Cserék: Smith 15/3, Takács -, Szabó 5/3.
 
 
 
Jól kezdte a mérkőzést a Falco, három perc sem kellett, hogy 9-2-re elhúzzanak a sárga-feketék. Gordon, majd Szavics pontjaival zárkózott a Körmend, de a fiatal Sövegjártó válaszul a helyére küldött egy triplát. Gordon élt a palánk alatt, a túloldalon pedig Hawkins értékesített egy közelit. Ferencz triplája után a 8. percben 14-16-ot mutatott az eredményjelző. A Falco Verasztó büntetőivel és Barac duplájával tartotta a különbséget. A negyed végén Stokes büntetőinek, valamint Ferencz triplájának köszönhetően feljöttek a hazaiak három pontra (19-22).
 
Clark triplájával indult a második negyed, majd Perl is a helyére küldött egy középtávolit. Ferencz révén zárkóztak a piros-feketék, majd a válogatott bedobó triplájával a vezetést is átvették a 14. percben. Nagy veszteség érte a vendégeket a 16. percben, amikor Clarkra előbb ráfújtak egy szándékos faultot a játékvezetők, majd reklamálásért még egyet, ezzel kiállítva az amerikai bedobót. Henry bizonyult többször is nyerőembernek a folytatásban, a vendégeknél Barac szerzett fontos pontokat. A negyedet Golomán büntetői zárták (42-39).
 
Bekezdett a harmadik negyedben a Körmend, másfél perc se telt el, amikor 9-2-es rohanásnál jártak. Henry egyszer, White pedig kétszer talált be a triplavonalon túlról, miközben a túloldalon Somogyi tudott eredményes lenni egy betörést követően. Nem pánikolt a Falco, Somogyi büntetőit követően visszajött 51-47-re. Ezután azonban ismét a hazaiak percei következtek, Szavics hármasa után visszaállt a tíz pontos különbség. Mindkét oldalon belecsúszott egy-egy hiba, de ez a hazaiaknak kedvezett. Hiába jött Szavics újabb triplája, Hawkins kapott forintos labdát Somogyitól, majd Somogyi fejezett be egy akciót zsákolással. Az utolsó percben Stokes kosarai érkeztek még, nyolc ponttal várta a folytatást a Körmend (65-57).
 
Nem maradtak nagy izgalmak a záró tíz percre. Ugyan Perl középtávolija indította a játékrészt, de Ferencz válaszolt rá öt ponttal. Küzdöttek a szombathelyiek, de ezen az estén nem működtek a megoldásaik. Tíz pont körüli vezetésüket tartották a hazaiak, és a 35. perc környékén már látszott, hogy innen nem fog tudni felállni a Falco. Az utolsó kosár Somogyi nevéhez fűződött, de így is magabiztos, 13 pontos sikert könyvelhetett el a Körmend. Győzelmének köszönhetően eldőlt, hogy a harmadik helyről várhatja a rájátszást (85-72).
 
Egis Körmend - Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely 85-72 (19-22, 23-17, 23-18, 20-15)
 
Bajnokság, középszakasz, felsőház, 9. forduló
Körmendi Városi Sportcsarnok
V.: Kapitány Gellért, Győrffy Pál Attila, Frányó Péter (dr. Gincsai János Péter)
 
Egis Körmend: Stokes 11, White 6/6, Martinez -, Szavics 8/6, Gordon 16. Csere: Takács K. 7/3, Kiss M. -, Ferencz 23/15, Henry 14/9.
 
Falco: Somogyi 11/3, Sövegjártó 7/3, Perl 14, Golomán 4, Keller Á. 16/3. Csere: Verasztó 4, Horváth Á. -, Hawkins 4, Clark 3/3, Barac 9.
 
 
 
Dzeletovics kosarával indult a mérkőzés, majd egy kivédekezett akció után a magasember újabb pontokat szerzett (4-0). Szatmári zsákolt a túloldalon, ám Dzeletovics remek formában kezdte a találkozót, egy triplát is elsüllyesztett (7-2). Cook és Persons kosaraival próbáltak zárkózni a szegediek, de Dzeletovics továbbra is megállíthatatlan volt, csapata mind a 13 pontját ő szerezte (13-7). Egyre jobban kezdett feljavulni a vendégek támadójátéka, fel is kapaszkodtak két pontra, amikor Polyák dobott be egy nehéz, egylábas duplát, majd egy saroktriplát egy perccel a negyed vége előtt (19-12). Próbálta megnyomni a végét a Szedeák, de az utolsó másodpercben Valerio-Bodon Vincent még a helyére tudott küldeni egy sarokhármast. 22-16.
 
Kerpel-Fronius Balázs jól szállt be a kispadról, egyből egy triplát dobott, de Dzeletovics erre is válaszolni tudott. Továbbra is jól őrizték az előnyüket a hazaiak, Drenovac középtávolijával héttel mentek már (28-21). Kerpel-Fronius Balázs csak az egyik büntetőjét értékesítette, míg Valerio-Bodon zsinórban négy pontot is szerzett, ezzel pedig már tízre hízott a debreceni előny (32-22). Davis ziccerével és Persons távolijával időben lépni tudott a Szeged, időt kért Berényi Sándor (32-27). A kis szünetet követően Dzeletovics szép összjáték után dobott egy trojkát, majd emberről is megismételte ugyanezt, megint kétszámjegyűre hízott a differencia, ráadásul kisvártatva Drenovac alsóposztos játéka is eredményes volt (40-27). Továbbra is remekül támadtak a debreceniek, ami azt eredményezte, hogy magabiztos előnnyel mehettek nagyszünetre. 47-31.
 
A fordulás után Cook nyitotta a második félidőt, mégpedig egy triplával, amire Valerio-Bodon ziccere jött válaszként. Persons is távolról talált be, 9-2-es futással pedig már tízen belül jártak a szegediek (49-40). Valerio-Bodon nagyot zsákolt, majd Polyák harcolt ki két büntetőt (53-40). Cook fontos trojkát értékesített, de erre is válaszolni tudtak a hazaiak (55-43). Cook újabb triplájával megint tízen belül volt a Szedeák, ráadásul Persons is betalált (55-49). Dzeletovicsra továbbra sem volt ellenszer, majd a fiatal Gáspár is kosárral fejezett be egy gyorsindítást (60-49). A hátralevő időben mindkét oldalon esett még egy-egy kosár, tizenegy pontos fórral várhatta az utolsó felvonást a DEAC. 62-51.
 
Davis előbb egy ziccert dobott, majd két büntetőt is kiharcolt, Persons kosarát követően pedig időt is kértek a hazaiak, amely közben még egy technikai hibát is kaptak (62-58). Valerio-Bodon nehéz dobást csinált meg, amelyet követően Polyák sarokhármasa is behullott, Davis válaszolt (67-61). Valerio-Bodon újabb kosarat jegyzett és Drenovac is jól büntetőzött, megint tíz lett közte (71-61). Továbbra sem adta fel a Szeged, egy jó periódussal megint feljött ötre. A következő másfél percben felváltva jöttek a kosarak, majd Persons távolijával háromra lépett fel a Szeged (74-71). Polyák tudott válaszolni a túloldalon, majd Persons adta el fontos pillanatban a labdát (76-71). Bognár csinált meg magának egy helyzetet, majd Gáspár adta el a labdát kicsivel több, mint két perccel a vége előtt (76-73). Kerpel-Fronius Balázs sarokhármasa az egyenlítést jelentette a vendégeknek, két perc maradt (76-76). Mindkét oldalon kimaradt egy-egy akció, aztán Valerio-Bodon lépett ki a vonalon, egy perc volt hátra, időt kért a Szeged. Persons hagyott ki egy nehéz dobást, míg a visszatámadásból Kerpel-Fronius Gáspár nagy triplát dobott, 31 másodperce maradt a vendégeknek a válaszra (79-76). Bognár tudott zsákolni egyet viszonylag hamar, újabb időkérés következett (79-78). Eladták a labdát a hazaiak, Cook tizenhat másodperccel a vége előtt fordított. Így is maradt még egy támadásra ideje a hazaiaknak, Dzeletovics üresen állhatott bele egy hármasba, de a dobás kimaradt, így óriási küzdelemben, nagy fordítással jutott rájátszásba a Naturtex-SZTE-Szedeák csapata. 79-80.
 
DEAC-Tungsram - Naturtex-SZTE-Szedeák 79-80 (22-16, 25-15, 15-20, 17-29)
 
Bajnokság, középszakasz, középház 9. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok
V.: Földházi Tamás Péter, Győrfy Rúben, Sörlei Attila
 
Debrecen: Kerpel-Fronius G. 4/3, Polyák 14/6, Valerio-Bodon 15/3, Drenovac 15, Dzeletovics 29/15. Cserék: Gáspár 2.
 
Szeged: Persons 29/18, Szatmári 2, Cook 15/9, Bognár 8, Alston 4. Cserék: Davis 15/3, Keller -, Balogh -, Kerpel-Fronius B. 7/6, Filipovic -.
 
 
 
Hendlein a tőle már megszokott módon pöcizett vissza egy támadólepattanót, ám a túloldalon odaütött Karahodzsicsnak, aki be is dobta mindkét büntetőjét (2-2). Ezután viszont jól elkapták a ritmust a kaposváriak, csináltak is egy 7-0-ás futást, amit végül Milutinovics állított meg (9-4). Plézer szépen verte meg az emberét, ráadásul közben oda is ütöttek neki, bedobta a plusz egyet is (12-4). Dramicsanin hármasával szépített a Kecskemét, de Price erre is válaszolt. Wittmann nehéz középtávolit értékesített, lopta a távolságot a KTE, ám Martin betörése eredményes volt a túloldalon, igaz, Karahodzsics hamar reagált (16-13). A negyed végét jobban megnyomták a kaposváriak, ráadásul Martin hármasa is bement, hat pontos előnnyel zárták az első negyedet a hazaiak. 21-15.
 
Kiss nagyot harcolt a második felvonás elején, előbb egy támadólepattanót tett vissza, majd labdát szerzett, amiből Pollard csinált egy 2+1-es akciót (21-20). Ford nem szállt be jól a kispadról, rossz dobáskiválasztással dolgozott, labdát is adott el, majd beütött egy sportszerűtlen hibát, ezzel pedig fordított a Kecskemét (21-22). Megérezte a vérszagot a KTE, pörgették a játék ritmusát, ám Martin két büntetője megállította a vendégeket (23-24). Milutinovics dobott egy szerencsés kosarat, majd Ford büntetőzött pontosan, ráadásul Price labdaszerzését követően már megint a hazaiak jártak előrébb (27-26). Pollard lépett elő a vendégeknél, zsinórban öt pontot tett a közösbe, majd egy hazai eladott labdát követően Wittmann robogott végig, időt kért a Kaposvár (27-33). Hilliard állt bele egy középtávoliba, ez pedig át is lendítette a holtponton a somogyiakat, akik fel is jöttek egy pontra (32-33). Price harcolt ki két büntetőt, jól is célzott, visszavette a vezetést a KKK. Ezután fej-fej mellett haladtak a felek, felváltva jöttek a kosarak (38-40). Martin két büntetőt is kihagyott, de Hilliard nem sokkal később egy hármassal javított, majd egy labdát is szerzett, amelyet követően Puska fejezett be egy gyorsindítást (43-40). A félidő utolsó percét még jobban megnyomta a Kaposvár, így összességében megőrizte hatpontos előnyét a nagyszünetre. 47-41.
 
A fordulás után Pollard büntetőzött, majd Diggs dobott egy középtávolit a túloldalon, Krnjajszki betörésével pedig növelni tudta az előnyét a Kaposvár (51-43). Az irányító ezután egy labdát is szerzett, amiből Martin dobhatott kosarat, tízre nőtt a hazai előny, időt is kért Forray Gábor (53-43). Nem lassítottak a somogyiak, akik így fokozatosan léptek el a Kecskeméttől, de vendég szempontból jókor jött Pollard sarokhármasa (57-46). Wittmann fontos hármast dobott, ezúttal Nikola Lazics rendelt el egy kisebb szünetet (57-49). Beállt erre a 6-8 pontos különbségre a találkozó, majd Hilliard és Price vezérletével megint kétszámjegyűre hízott a hazai előny (63-53). Diggs jutott el a gyűrűig, majd Klobucar büntetőzött pontosan ötször is, 65-58-cal zárult a harmadik negyed.
 
Pollard középtávolija közel másfél perces gólcsendet tört meg, majd Wittmann harcolt ki egy támadóhibát, de ezzel nem tudtak élni a vendégek, sőt, Diggs a túloldalon könnyű ziccert dobhatott (67-60). Feszült volt az összecsapás, hilliard triplájánál robbant is a Kaposvár Aréna, ugyanis ezzel újra tízzel ment a KKK, igaz, hamar válaszolt a KTE (70-62). Hendlein kapott egy gólpasszt, így megint kétszámjegyű lett a differencia, Forray Gábor időt kért (72-62). Pollard próbálta tartani a lelket az övéiben, egymás után két hármast is dobott, a kettő között viszont Martin két büntetőt értékesített (74-68). A végjátékra elvesztették az elsőszámú irányítójukat a somogyiak, ugyanis Hilliard kipontozódott négy perccel a vége előtt. Mindkét oldalon volt egy-egy extra védekezés, majd Pollard dobott újabb triplát, kicsivel több, mint két és fél perc maradt (74-71). Továbbra sem tudtak a gyűrűbe találni a hazaiak, így feljött egyre a Kecskemét, egy perc maradt (74-73). Price emberről eleresztett hármasa is lejött, labdához jutott a KTE. Pollard extázisban kosárlabdázott, újabb távolit küldött a helyére, negyvenkét másodperccel a vége előtt vezetéshez jutott a vendég alakulat (74-76). Diggs nem volt helyzetben, de így is ráemelt egy hármast, le is jött, a lepattanót pedig a kecskemétiek szerezték meg. Húsz másodperc maradt. Wittmann jól büntetőzött, de felcsillant a hazai remény, ugyanis Hendlein hármasa bement a túloldalon (77-78). Ezúttal Pollardnak ütöttek oda, aki jól is célzott, két és fél másodperce maradt az egyenlítésre a somogyiaknak (77-80). Krnjajszki próbálkozása lejött, ez pedig azt jelentette, hogy a Kecskemét remek végjátékot produkálva bejutott a rájátszásba. 77-80.
 
Kaposvári KK – Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 77-80 (21-15, 26-26, 18-17, 12-22)
 
Bajnokság, középszakasz, középház, 9. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Benczúr Tamás, Tóth Cecília, Lengyel Ádám József (Dernei Gábor)
 
KKK: Hilliard 15/6, Plézer 3, Price 18/3, Hendlein 7/3, Martin 20/6. Cserék: Krnjajszki 2, Puska 4, Diggs 6, Ford 2.
 
KTE: Pollard 35/21, Klobucar 7, Milutinovics 10, Kucsera -, Karahodzsics 8. Cserék: Wittmann 9/3, Ivkovic -, Dramicsanin 9/3, Kiss 2.
 
 
 
Alaposan bekezdett a play-out első mérkőzésén az Atomerőmű SE, 8-0-val indítottak a paksiak. Az első kosárra három percet kellett várnia a vendégeknek, amikor Donaldson talált be távolról. Brzoja maradt aktív a paksiaknál, előbb egy büntetőt, majd egy közeli akciót is ő fejezett be. 15-3-ra is vezetett már a hazai együttes, amikor Brkics szerezte meg a 7. percben a pécsiek második kosarát. A hátralévő percekben is a hazaiak domináltak, a PVSK-t Donaldson és Brkics próbálta meccsben tartani (27-14).
 
Bő egy perc alatt lőtávolságon belülre kerültek a vendégek, amikor Brkics palánk alatti kosarát Meleg fejelte meg egy triplával. 27-19 után Kovács nyugtatta az övéit egy duplával. A következő percekben tíz pont körül állandósult a különbség, amikor Donaldson két triplájával, és Meleg két büntetőjével 32-27-re felzárkóztak a baranyaiak. Közelebb nem kerültek, Pacevicius több jó megoldással vetette magát észre. A 17. percben Frank hárompontosa után visszaállt a tíz pont feletti differencia, amit meg is tartott a negyed végéig a hazai csapat (49-39).
 
A harmadik negyedben sem változott a játék képe, biztosan tartotta tíz pont körüli előnyét az Atomerőmű. Eilingsfeld egyre jobban belelendült, a pécsiekben Brkics próbálta tartani a lelket. A vendégek centere tarthatatlan volt ezekben a percekben, de egyedül kevésnek bizonyult a pontokat jól megosztó paksiak ellen. A 26. percben Eilingsfeld zsákolása után már 67-52-re vezettek az atomvárosiak. Ezt a 15 pontos előnyét már meg is tartotta a negyed végéig a hazai együttes (75-60).
 
Taylor hármasával indult a záró játékrész, a 78-60-as hazai vezetés nem sok jót vetített előre a Pécsnek. Bíró egy közelivel szépített, majd újra Taylor volt eredményes. Kis duplája után meglett a 20 pontos differencia is a két csapat között. 82-62-nél eldőlni látszott a mérkőzés, nem tűnt reálisnak, hogy öt perccel a vége előtt fordítsanak a baranyaiak. Nem is sikerült nekik, a végén már csak a különbség maradt kérdéses. A paksiaknál mindenki lehetőséghez jutott, végül 18 ponttal nyerték meg a play-out első meccsét (95-77).
 
Atomerőmű SE - Pécsi VSK-VEOLIA 95-77 (27-14, 22-25, 26-21, 20-17)
 
Bajnokság, play-out, 1. mérkőzés
Paks, Atomerőmű Sportegyesület Sportcsarnok
V.: Papp Péter, Tőzsér Dénes Kelemen, Fodor Attila (Hartyáni Zsolt)
 
ASE: Brown 7/3, Frank 3/3, Brzoja 14/3, Eilingsfeld 20/3, Pacevicius 12. Csere: Kovács Ák. 9/3, Taylor 14/3, Keith 10/6, Karosi -, Kis 6/6, Pajor -, Orgona -.
 
PVSK: Haynes-Jones 8/3, Donaldson 15/9, Meleg 15/3, Ivosev 10, Brkics 19. Csere: Illés 4, Bíró 6, Goldring -.

Vármegyei szövetségek