Leány Kadett A döntő: A Csata DSE és az NKA Pécs vívja a finálét
07
May
2022
Leány Kadett A döntő: A Csata DSE és az NKA Pécs vívja a finálét
2022. május 7.  |  19:30

A címvédő Csata DSE és a házigazda NKA Pécs vívja a Leány Kadett A döntő fináléját, miután a fővárosiak a Sopront, a mecsekaljaiak pedig a Kecskemétet győzték le az elődöntőben. Az ötödik helyért a BEAC-ot verő DVTK, valamint a Zsíros Akadémiát felülmúló Vasas Akadémia csaphat össze holnap.

 

Albert Szidónia volt a DVTK nyerőembere

 

Hullámzó mérkőzést játszott a DVTK Akadémia A és a BEAC-Újbuda KA A, végül a diósgyőri lányok örülhettek a győzelemnek.

 

Szoros első negyedet játszott a két csapat, ekkor úgy tűnt, izgalmas lesz a meccs. A második felvonásban aztán a DVTK átszáguldott ellenfelén, egy híján harminc pontot dobott, és a nagyszünetben máris 15 ponttal, 49-34-re vezetett.

Jó volt látni, hogy a BEAC játékosai abszolút nem adták fel! A harmadik negyedben nagy energiákat mozgósítottak, s ennek meglett az eredménye: tíz pontot ledolgoztak a hátrányukból, és máris volt esélyük a győzelemre. A DVTK-nak azonban ezen a napon volt egy nyerő embere: Albert Szidónia! Elképesztő jó meccset játszott, egymaga 30 pontot dobott, emellett leszedett 9 lepattanót, volt 5 szerzett labdája és 8 kiharcolt faultja – nem lehetett tartani. Az utolsó negyedet meg is nyerték a diósgyőriek, akik aztán ennek köszönhetően a mérkőzést is behúzták.

 

DVTK Akadémia A – BEAC-Újbuda KA A 88-75 (20-21, 29-13, 14-24, 25-17)

DVTK Akadémia A: Kádas 13/3, Poczkodi 14, Fárbás Emma 8, Albert S. 30/9, Barabás 13. Csere: János B. 10, Deli, Márkusz, Keller-Bortnyik, Katona. Vezetőedző: Földi Attila.
BEAC-Újbuda KA A: Németh 20/6, Séllei 13/6, Gréts 13/3, Szücs, Kókány 3. Csere: Maschl 10/6, Szauter 14, Dormán 2, Havas, Bíró. Vezetőedző: Csányi Zoltán.

 

Földi Attila: – Ma a mérkőzés nagy részében úgy játszottunk, ahogy tudunk. Egy félidő sokba került nekünk ezen a tornán.

Csányi Zoltán: – Tulajdonképpen ez a vereség fájt a legjobban. Tompán, fásultan játszottunk. Akartak a lányok, de nem vitték őket a lábak, nem volt tiszta a fejük, így sajnos nem is lehetett más a vége.

 

 

Hosszabbításban csikarta ki a győzelmet a Vasas Akadémia

 

Az első félidő a Zsíros Akadémiáé, a második a Vasasé volt, végül hosszabbítás döntött egy végletekig kiélezett mérkőzésen – egyetlen ponttal a vasasos lányok győztek.

 

Jobban kezdett a Zsíros Akadémia csapata, egy lépéssel mindig az ellenfele előtt járt az első félidőben. A nyitó negyedet három, a másodikat öt ponttal nyerték meg a kőbányai lányok, akik így a nagyszünetben 40-32-re vezettek, s ekkor úgy tűnt, hogy a Pelle ponterős játékának, valamint Josepovits és Fodor remek lepattanózásának köszönhetően nyeregben vannak.

A harmadik negyedben azonban fordult a kocka! A Vasas felszívta magát, nagyot küzdöttek a játékosai, és tíz perc alatt sikerült is fordítaniuk (52-51). A záró felvonásban aztán a Zsíros Akadémia rázta meg magát, s amikor a 34. percben már 61-52-re vezetett, biztos „befutónak” tűnt. De a következő hat percben elolvadt az előny, s Láng-Miticzky duplája hosszabbítást eredményezett (63-63).

A ráadásban aztán Láng-Miticzky vette vállára a Vasast, öt pontot szerzett, ami végül épp elég volt ahhoz, hogy a nagyot küzdő csapata győzelmet ünnepeljen (70-69)!

 

Vasas Akadémia A – Zsíros Akadémia Kőbánya A 70-69 (16-19, 16-21, 20-11, 11-12, 7-6) – hosszabbítás után

Vasas Akadémia A: Igaz 12/3, Láng-Miticzky 18, Herzog 9, Molnár, Benyovszki 9. Csere: Czirkos 8, Duka 10/6, Hruby 2, Harmati 2, Kendelényi, Varga. Vezetőedző: Kertész Dávid. Zsíros Akadémia Kőbánya A: Josepovits 12, Pelle 25/12, Fodor 7, Kálmán L. 5/3, Szeles 6. Csere: Harsági 10, Zwick 4, Pásztor. Vezetőedző: Sámuel Gergely.

 

Kertész Dávid: – Egy végletekig kiélezett mérkőzésen sikerült bizonyítani, hogy van küzdőképesség a csapatban, nem is kevés! Köszönjük a hajtós Kőbányának a meccset! Nagyon várjuk a holnapi helyosztót!

Sámuel Gergely: – Sokkal dinamikusabb, ötletesebb játékot játszottunk, mint a torna korábbi szakaszában. A második félidőben visszaesett a támadójátékunk, így az ellenfelünk visszajött a mérkőzésbe. A végjátékban is megvolt a lehetőségünk a győzelemre, de nem éltünk vele. Gratulálok a Vasasnak, nehéz helyzetből tudtak fölénk kerekedni. A döntőn most játszottunk a legjobban, de sajnos marad a hetedik-nyolcadik helyért a javítás lehetősége.

 

 

 

Elsőként a Csata DSE került a fináléba

 

A nagyot küzdő Soproni Darazsak kemény ellenfélnek bizonyult a Csata DSE számára, de végül nem borult a papírforma, és a 61-56-ra diadalmaskodó fővárosi gárda jutott döntőbe.

 

A szombati játéknap első elődöntőjét a Csata DSE a soproni Darazsak Akadémia ellen vívta. Az első percekben igen magas szintű védekezést mutatott be a Csata, amely négy perc elteltével 8-0-ra ellépett. A soproniak edzője, Czirják Szilvia időkérését követően továbbra is remekeltek a fővárosiak, de Kókai Patrícia egy triplával előre tudta lendíteni csapatát. A hatalmas tempót diktáló, dobást alig hibázó csatások a hatodik percben már tíz ponttal (16-6) vezettek, ez a különbség meg is maradt a negyed végére a fokozatosan magára találó Darazsak Akadémia ellen (21-11). A soproni lányok igyekeztek tartani a lépést, felvenni a harcot a Csatával, és ezt jól is hajtották végre. A második játékrész közepére faragtak egy picit a hátrányukon (29-21), de itt nem volt még vége, a nagyszünetre mindössze három egységnyi előnyük maradt Toman Dóriéknak (33-30).   

A második félidőben közelebb került esélyesebb ellenfeléhez a Darazsak Akadémia (33-32), de a Csata újítani tudott és egy 8-0-s sorozattal meglépett. A folytatásban ismét fel tudtak zárkózni a soproni lányok 43-39-re. A harmadik játékrész második felében több közeli, biztos kosárral találattal újítottak Vladár Rózáék, így a Csata 49-40-es vezetéssel vághatott neki a záró felvonásnak. A három negyeden át jól védekező Sopron ellen tudatos, stabil játékkal tartották a szépen felépített előnyüket Tursicsné Iván Krisztina lányai. Az utolsó erőtartalékait mozgósító Darazsak még meg tudták szorongatni a Csata DSE-t, de legyőzni nem, így a fővárosiak elsőként jutottak a vasárnap 15 órakor kezdődő fináléba.      

 

Csata DSE – Darazsak Akadémia 61-56 (21-11, 12-19, 16-10, 12-16)

Csata DSE: Toman R. 16/9, Vladár 20, Gábor 4, Arnóczki -, Toman D 14/3. Csere: Lipcsik 3/3, Zakor 4. Edző: Tursicsné Iván Krisztina

Darazsak Akadémia: Szabó L. 11/3, Völgyi -, Kókai 21/3, Vasi 1, Janzsó 8. Csere: Rokob -, Pásztor 4, Raffay 8, Bauer 3/3, Szabó R. -. Edző: Czirják Szilvia

 

Tursicsné Iván Krisztina: Kihoztuk a maximumot!

Czirják Szilvia: Elrontottuk a mérkőzés kezdetét, sok energiánk ment el a visszakapaszkodásra. Igyekszünk javítani bronzmeccsre! Hajrá Sopron!

 

 

 

Az NKA Pécs a másik döntős

 

Szemernyi kétséget sem hagyott a fináléba jutás kérdésében az NKA Pécs, akik végig koncentrált, hatalmas iramú támadó kosárlabdát mutattak be, és 106-31-re győzték le a Kecskemét gárdáját.

 

Villámrajtot vett, az ellenfelét az elejétől letámadó NKA Pécs, amely alig két perc elteltével 12-0-s vezetésre tett szert a némi meglepetésre négy közé kerülő Kecskemét ellen. Igyekezett nagy nyomás alatt tartani az első percektől kezdve Halmai Gábor együttesét a házigazda, amely a hatodik percre 26 dobott pontnál járt, míg ellenfele egy sikeres mezőnydobással és három értékesített büntetővel csupán öt egységnél tartott. Eördögh Edit mély rotációval dolgozott, több játékosának is lehetőséget adott már az negyedben, amit óriási fölénnyel, 36-8-ra nyert az NKA. Az előzőekhez képest kicsit  visszafogottabb pécsi támadójáték jellemezte a második tíz perc elejét, de a rengeteg szerzett labdát eredményező védekezésük abszolút működött (14. perc 44-8). Nem segített az időkérés sem a második 10 percben 2 pontig jutó kecskemétieken, teljesen kinyílt az olló a két csapat között. A félidőre nem volt olyan pécsi játékos, aki ne szerzett volna pontot, húsz perc játék után hatalmas fölénnyel, 66-10-re vezetett a mérkőzést végig komolyan vevő NKA Pécs.

Megmaradt a harcos, energikus pécsi játék a nagyszünet után is, a harmadik negyedre a Kecskemét is egyre többször betalált. Kulcsjátékosait tudta pihentetni a vasárnapi döntőre az NKA, amely a szorosabb harmadik negyed végén 83-22-re vezetett. A végére is maradt még a rengeteg támadást vezető, a mérkőzésen több mint harminc labdát szerző pécsiek tarsolyában néhány szép megoldás. A századik pont Bojtár Bettina nevéhez fűződött, az NKA pedig 106-31-re megnyerte a második elődöntőt, így a vasárnapi fináléban 15 órától a Csata DSE-vel találkozik. 

 

NKA Pécs – Kecskeméti KA/A 106-31 (36-8, 30-2, 17-12, 23-9)

NKA Pécs: Rátkai 6, Szakolczi 9/3, Küllős 15/3, Piukovits 10, Árvai 6. Csere: Subotic 11/9, Halmágyi Kitti 7/3, Bikicki 6, Bojtár 8/3, Jónás 6, Kropp 9, Felső 13. Edző: Rátkainé Eördögh Edit

Kecskeméti KA: Viczián 2, Molnár 5, Lenkei 7/3, Hévízi 7, Máté-Tóth 2. Csere: Csomor 2, Romhányi 1, Szabó -, Samu 3, Nagy 1, Balla -, Bagi 1. Edző: Halmai Gábor

 

Eördögh Edit: Abszolút komolyan vettük a mérkőzést, minden játékosunk aktív résztvevője volt az elődöntőnek. Innentől kezdve a holnapi döntőre koncentrálunk.

Halmai Gábor: Gratulálok a Pécsnek a döntőhöz! Tudjuk a realitásokat, nagyon fontos volt, hogy mindenki, aki az előző négy évben ott volt minden edzésen, meccsen, az pályára léphessen egy ilyen eseményen. A második félidőre már meg is találták magukat, ezért büszke vagyok rájuk.

 

 

 

Vármegyei szövetségek