Női egyetemi bajnokság: Újra együtt a tavalyi négyes
05
May
2022
Női egyetemi bajnokság: Újra együtt a tavalyi négyes
2022. május 5.  |  13:23
Ahogy egy éve Győrben, idén Miskolcon is a TFSE, az ELTE BEAC, az UNI Győr SzESE és a DEAC vesz részt a Nemzeti Egyetemi Bajnokság négyes döntőjében a hölgyeknél. A debreceniek és a győriek már korábban kvalifikálták magukat a sorozat végső küzdelmeire, a hét elején aztán a múlt heti fölényes idegenbeli győzelmek után a két fővárosi együttes hazai környezetben is diadalmaskodva biztosította helyét az egyetemi Final Fourban. A héten messze a legtöbb izgalmat a 9. helyért zajló párharc visszavágója hozta: az első mérkőzésen 7 pontos előnyt szerző Közgáz a visszavágón a rendes játékidőben ugyanilyen különbséggel kikapott a SOTE csapatától. A párharc így hosszabbításba torkollott, amelyben az utolsó pillanatok egyikében szerzett kosárral végül a Közgáz kerekedett felül.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők
 
Negyeddöntő, visszavágó
 
ELTE BEAC – Szegedi RSC 55-41 (16-15, 14-6, 17-8, 8-12)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Polonkai, Gruber.
 
ELTE BEAC: Mudra 8/6, Takács 2, LENDÉR 8, FOLTIN 16, Majsa 4. Csere: Levente, FABINI 11, Altmann 2, Nagyi, Biszák 4, Simoncsik. Edző: Laklóth Anna.
 
Szegedi RSC: CZINTOS 21/6, TASI 11, Lovrity, Fodor 4, Váradi 3. Csere: Balog 1, Molnár M., Antal 1. Edző: Földi Alexandra.
 
A Final Fourba jutásért vívott negyeddöntős párharc második felvonásának kényelmes, 37 pontos előnnyel vágott neki az ELTE BEAC csapata. Álmoskásan is kezdett a fővárosi gárda, amit a szegediek Tasi Rebeka 4 gyors pontjával büntettek (0-4). A hazaiak első pontjait Lendér Lilla szerezte, de az irányítást továbbra sem tudták magukhoz ragadni a Laklóth-tanítványok, s Tasi büntetőjét követően 6 egységgel megugrott a  Földi-hölgykoszorú (4-10). Ezután megrázta magát az ELTE, aminek köszönhetően a hazaiak 8-0-s etappal átvették a vezetést, amit egészen az első negyed végéig tartottak is (16-15). Majsa Judit közelijével indult a második 10 perc, hogy aztán Mudra Viola a találkozó első sikeres budapesti tripláját is elsüllyessze (21-15). És ugyan Tasi igyekezete újabb szép duplát ért, Biszák Otília kosarát követően időt kért a vendég együttes vezetőedzője. Az eligazítást követően sem váltak pontosabbá a lányok, kihagyott helyzetek sora érkezett itt is, ott is – nem véletlen, hogy a 17. percben 25, illetőleg 29 százalékos mezőnymutatót tudtak felmutatni a mérkőző felek (23-17).
 
A vendégektől Váradi Nóra büntetője törte meg a majd 5 perces kosárínséget, és „ha egyszer egy üzlet beindul” alapon azonnal jött Foltin Blanka válasza egy ELTE-támadólepattanót követően. A hazai magasember bele is lendült ezzel, ugyanis újabb két kosárral elsőként jutott el 10 pontig a mezőnyből – 9 lepattanóval karöltve –, nem mellesleg így 9 pontos hazai előnnyel zárult az első félidő (30-21). A fordulást követően egy 7-0-s rohammal indult Laklóth Anna csapata, ami az addigi legnagyobb, 16 pontos különbséget jelentette a csapatok között. A 15 pont körüli differencia állandósult - minden hazai kosárra volt vendég válasz avagy fordítva, hogy aztán a játékszakasz végén Fabini Borbála két sikeres büntetőjével kialakuljon egy kényelmes fővárosi előny (47-29). Az összesítésben már 50 pont fölötti különbség az utolsó negyedre rá is nyomta bélyegét - a hazaiak nem akartak belemenni semmi "őrültségbe", a vendégek pedig Czintos Boglárka vezetésével becsülettel harcoltak, aminek végül egy 14 pontos budapesti diadal lett a végeredménye. Az ELTE BEAC-os lányok hozták a kötelezőt a visszavágón is, és ahogy tavaly, úgy idén is ott lesznek a négyes döntőben!
 
Laklóth Anna: - Nem volt szép mérkőzés, ha kulturáltan akarok fogalmazni, akkor azt mondom, hogy a küzdőjelleg dominált. A szegedieknek jár a dicséret, az utolsó percig maximális energiával mentek, eredménytől teljesen függetlenül. A művészvilágban a félresikerült főpróba jó előjel az előadásra nézve, bízunk benne, hogy ez ránk is igaz lesz! Köszönöm a lányoknak, hogy másodszorra utaztatnak el az Egyetemi Bajnokság Final Fourjára, nem lehetek ezért elég hálás!
 
Földi Alexandra: - Első körben gratulálok az ELTE-nek, és sok sikert kívánok nekik a MEFOB döntőben! A lányok ma mindent megtettek, elégedett voltam velük, így nekik is jár a gratuláció!
 
 
Továbbjutott: az ELTE BEAC kettős győzelemmel.
 
 
TFSE - Miskolci Egyetem 88-40 (23-2, 28-12, 19-7, 18-19)
Budapest, MTK-csarnok, 15 néző. V.: Kruk, Nagy-Pál.
 
TFSE: Dömötör 7/3, Szabó Evelin 9/9, BURJÁN 8/6, KIRÁLY 15/9, Vígh 8. Csere: KELEMEN 12/6, ÚR 12/12, Kenyeres 2, Szabó Emese 3/3, Budai, GALLI-HIRLING 12. Edző: Kováts Gabriella.
 
Miskolci Egyetem: Kecskés 8/6, TAKÁCS A. 11/9, Szegeczki 12, Simon 2, Papp Sz. 7/3. Edző: Lippai Szabolcs.
 
Betegségek és tanulmányi okok miatt a visszavágót amúgy is közel 30 pontos hátrányban kezdő miskolciak mindössze öt játékossal érkeztek a Városmajorba. Az első negyedben erődemonstrációt tartott a címvédő TF, amely a miskolci mérkőzés közel 30 pontos előnyére 10 perc alatt még több mint húszat "rápakolt". Ettől kezdve edzőmeccs jelleget öltött a találkozó, amelyen a hazai csapat padról beszálló játékosa, Galli-Hirling Borbála 12 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát ért el. A címvédő TF magabiztosan jutott a négyes döntőbe.
 
Kováts Gabriella: - Nagyon boldog vagyok, hogy idén is ott lehetünk a legjobb négy között, de az igazi nagy izgalom és a vele járó izgatottság csak most következik! Köszönjük a miskolci csapatnak, hogy velünk együtt sokat mosolyogtak a mérkőzésen!
 
Lippai Szabolcs: - Először is gratulálok a lányoknak! Ebben az évben ismét sikerült elérni célunkat, bejutni a rájátszásba. A következő szezonban talán még előrébb tudunk jutni. További sok sikert a TFSE csapatának!
 
 
Továbbjutott: a TFSE kettős győzelemmel.
 
 
A 9. helyért, visszavágó
 
Semmelweis Egyetem – Közgáz SC és DSK 66-60 hosszabbítás után (12-8, 14-6, 16-20, 14-15, 10-11)
 
Semmelweis Egyetem: Beneda 2, Nagy K. 4/3, KISS M. 11, JAKOBSZEN 6, Szabó P. 6, Csere: GANGL 10, MAJSAI 14/6, Opitz 5, Nagy H. 4, Buzinkay 2, Nagy A. 2. Edző: Hegyi Hanna.
 
Közgáz: KISS A. 21/3, HIDAS 11/3, DOKTOR 8, Munkácsi, RYAN 12. Csere: Kovács 3, Szanthoffer 2, Horváth 3, Garami, Németh, Rontó. Edző: Németh Kata. 
 
Az első negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok, mindkét oldalon sok volt az elhibázott dobás. A negyed végén a SOTE csapata koncentrált jobban, így a hazaiakhoz került az előny. A második negyedben a vendéglátó tovább növelte előnyét, és úgy tűnt szeretné bebiztosítani a megfelelő, a 7 pontos hátrány megfordításához szükséges vezetést. Szünet után a vendég gárda agresszívabb védekezésre váltott, ami pár perc után már az eredményen is látszódott. A SOTE-lányoknak egyre kevesebb ötletük lett támadásban, de az előnyüket sikerült megtartani. Az utolsó negyedben az volt a kérdés, hogy az orvostanhallgatók tudják-e tartani a 7 pontnál nagyobb előnyt vagy sem. Az első pár percben ismét 10 pont fölött volt a két csapat közötti különbség, azonban a közgázosok kapaszkodtak, és nem akarták elengedni a mérkőzést.
 
A rendes játékidő utolsó pár másodperceiben Hidas Réka hármasával úgy tűnt, hogy a Közgáz nyerheti a párharcot, azonban hazai oldalról érkezett egy válasz Kiss Mártától, aki hosszabbításra mentette a párharcot - ugyanúgy 7 ponttal nyert a SOTE, mint milyen különbséggel az első meccs Közgáz-sikert hozott. A hosszabbításban is szinte végig "borotvaélen" táncolt a párharc, 7 pont körül "billegett" a különbség - hol egyik, hol másik csapat állt nyerésre összesítésben. Az utolsó támadásban Hidas Réka sikeres közelije volt a végszó, amellyel habár hazai győzelem született, a pontkülönbség miatt a vendég alakulat szerezte meg a kilencedik helyet. A Semmelweis Egyetem hallgatói közül Kiss Márta (11 pont, 4 kiharcolt fault), Gangl Kinga (10 pont, 4 lepattanó) és Majsai Melinda (14 pont, 3 szerzett labda, 6 kiharcolt fault), míg a Közgáz csapatából Kiss Anna (21 pont, 5 lepattanó, 2 szerzett labda), Hidas Réka (11 pont, 3 kiharcolt fault) és Ryan Júlia (12 pont, 2 lepattanó) került 10 pont fölé.
 
Hegyi Hanna: - Sajnálom, hogy a végén mi kerültünk hátrányba, mert az első félidőben jobban tudtuk uralni a mérkőzést. Ennek ellenére örülök, hogy szinte végig vezetve tudtunk játszani. Gratulálok a Közgáznak és a saját csapatom idei teljesítményéhez!
 
Németh Kata: - Örülök, hogy végül megszereztük a kilencedik helyet, de van mit javítanunk a következő évadban. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
 
A párharc végeredménye: 110-109 a Közgáz javára.
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek