Tippmix Férfi NB I: Sima sikert aratott az Alba a Körmend ellen
27
Apr
2022
Tippmix Férfi NB I: Sima sikert aratott az Alba a Körmend ellen
2022. április 27.  |  20:41
A felsőház 6. fordulójában találkozott egymással a Sopron KC és a Szolnoki Olajbányász együttese. A vendégeknél a mérkőzésen nem léphetett pályára sérülés miatt Brandon Young, Kovács Péter, Bojan Subotic, Samuel Taiwo, valamint Gilszki Erik sem.
 
Pongó egy szép betöréssel rögtön az első támadásból betalált, majd Pallai alapvonali belépése is célt ért (0-4). Sitku forgatta be az emberét, majd Fordnak osztott ki egy gólpasszt, egyenlített az SKC (4-4). A következő percekben sem hagyott alább a pontszerzési kedv, egymás után jöttek a kosarak (12-10). Minimálisan, de lelassult a játék, ami úgy tűnt, hogy a soproniaknak kedvezett, hiszen Ford büntetőjével és Mack középtávolijával kezdtek meglépni, időt is kért Gasper Potocnik (18-12). Borisov oldott meg nagyon rutinosan egy szituációt, majd Rudner triplájával szépített az Olajbányász (20-15). A túloldalon Mack távolija is behullott, majd az irányító egy újabb hármast dobott, átlépte a tízet a differencia (26-15). A negyed hajrájában még két Cummings-büntetőt jegyezhettünk fel, de így meggyőző fölénnyel zárta az első tíz percet az SKC. 26-17.
 
A második felvonásban közel másfél percet kellett várni az első találatra, Fazekas szerezte, majd Myers is hozzátette a magáét, Cakarun 2+1-es akciójával zárkózott a Szolnok (30-20). Ez az etap már nem indult olyan ponterősen, mint az első, Myers középtávolijával így is tudta növelni a távolságot a hazai együttes, Mack triplája után pedig időt is kértek a vendégek (35-20). A kis szünet után sem lassított a hazai csapat Montgomery faulttal együtt zsákolt nagyot és bár hiába válaszolt Cummings, Fazekas saroktriplája célt ért (41-22). Cummings és Cakarun próbálta tartani a lelket a vendégekben, ami arra elég volt, hogy húsz fölé ne hízzon a soproni előny, de a különbség így is tetemes maradt a nagyszünetre. 53-39.
 
Badzim közétávolija ment be a fordulás után, ráadásul Cummings büntetőjét követően Pongó is betalált, remekül kezdett az Olajbányász, be is jött tíz pont alá (53-44). Hazai szempontból jókor jött Sitku hármasa, majd Borisov nehéz kettese, de ezúttal nem tudott meglépni az SKC, Rudner kosara is három pontot ért (58-47). Myers egy bravúros ziccert dobott, de utána azonnal kapott egy technikai hibát reklamálásért. Küzdött a tartalékos Szolnok, de a Myers-Mack hátvédpáros továbbra is tarthatatlannak bizonyult, Ford tripláját követően pedig megint elkezdett nyílni az olló (65-48). Próbálkoztak a vendégek, de nem tudtak sokkal közelebb jönni, kényelmes vezetéssel várhatta az utolsó felvonást a Sopron. 75-59.
 
Rudner két hármasával startolt a záró játékrész, ezzel feljött tízre az Olajbányász, Montgomery egy bravúros kettessel tudott válaszolni (77-65). Nem adta könnyen magát a vendég alakulat, Cummings triplájával már csak egyszámjegyű volt a hátrányuk, időt is kért Kosztasz Flevarakisz (79-70). Montgomery szép labdát kapott Halásztól, majd Myers is szerzett két pontot (83-70). Cummings újabb triplát értékesített, ám Myers is pontosan célzott a büntetővonalról (86-73). A későbbiekben is tíz pont körül mozgott a differencia, majd a végén mindent megpróbált, de nagyon veszélyes közelségbe nem tudott jönni a Szolnoki Olajbányász. A Sopron KC végig vezetve aratott megérdemelt győzelmet. 97-90.
 
Sopron KC – Szolnoki Olajbányász 97-90 (26-17, 27-22, 22-20, 22-31)
 
Bajnokság, középszakasz, felsőház, 6. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
V.: Kapitány Gellért, Tőzsér Dénes Kelemen, Minár László Balázs (Dernei Gábor)
 
Sopron: Mack 18/9, Myers 32/3, Ford 6/3, Sitku 7/3, Montgomery 18. Cserék: Halász -, Fazekas 9/3, Csendes -, Supola -, Takács 3/3, Borisov 4, Werner -.
 
Szolnok: Pongó 6, Badzim 14/3, Pallai 10, Rudner 14/12, Cakarun 19. Cserék: Sebők -, Vincze 3/3, Cummings 22/9, Csornai 2, Arabo -.
 
 
 
A középszakasz felsőházának a 6. fordulójában az ötödik helyen álló Alba Fehérvár fogadta a tabella harmadik helyezettjét, az Egis Körmendet. A fehérváriaknak nem titkolt szándékuk volt utolérni a vasi együttest, és megszerezni a harmadik helyet, ám ehhez első lépésként le kellett győzniük a piros-feketéket.
 
Gordon zsákolása jelentette az első pontokat a találkozón, de erre is, majd Martinez közelijére is tudott válaszolni az Alba (4-4). Davis tett vissza egy támadólepattanót, ezzel a találkozón először vezettek a fehérváriak, amit meg is tudtak őrizni még pár percig (8-6). Fakuade is jól ment a lecsorgóért, majd Davis harcolt ki egy sportszerűtlen hibát, ezzel pedig kezdtek meglépni a hazaiak (15-6). Remekül védekeztek ebben a periódusban a fehérváriak, összességében egy 11-0-ás futást szakított meg Antonisz Konsztantinidesz időkérése (17-6). Davis már a tizedik pontját szerezte öt és fél perc alatt, Gordontól jött a válasz (19-8). White hármasával be tudott jönni tízen belülre a Körmend, de Smith azonnal egy nagy zsákolással válaszolt. A negyed hajrájában még egyszer benézett tíz alá a piros-fekete alakulat, de Szabó triplájának köszönhetően sokkal közelebb nem tudott jönni. 30-21.
 
Takács hármasa beesett a második felvonás elején, Ferencz azonnal válaszolt, szintén távolról (33-24). Ferencz Csaba egy sportszerűtlen hibát is kiharcolt, ezzel pedig sikerült közelebb jönnie a körmendieknek, Szavics távolija ugyanis beakadt, négyre zárkózott az Egis Körmend – egy 8-0-ás sorozattal (33-29). Kiss kapott sportszerűtlen hibát, ezzel pedig új lendületett kapott az Alba és megállította a vendégek nagy felzárkózását (38-29). Ezt követően nem nagyon jöttek a kosarak egyik oldalon sem, összességében nem forgott veszélyben a fehérváriak előnye még úgy sem, hogy a félidő végét megnyomták a körmendiek. 45-39.
 
A fordulás után Davis gyors kosarával indult a második félidő, majd Vojvoda csinált egy 2+1-es akciót, ezzel pedig megint kétszámjegyű lett a differencia (49-39). Tovább nyomott az Alba, miközben a körmendiek egyelőre nem tudtak a gyűrűbe találni a harmadik negyedben, amit végül Gordon egy büntetővel szakított meg. Ezzel sem lett meg a fordulat, Smith zsákolásával már 13-1-es futásban volt a Fehérvár, tizennyolcra hízott a hazai előny (58-40). Két büntetővel már a húszat is elérte a differencia, kezdett eldőlni a találkozó. Több mint hét percet kellett várni a harmadik negyedben arra, hogy mezőnykosarat szerezzen a Körmend, de ekkor már huszonhéttel ment az Alba, ami nagyságrendileg meg is maradt a negyed végére. 76-47.
 
A negyedik etap Stokes első kosarával indult, de Szabó hamar válaszolt. Nagy meglepetést már nem tartogatott az utolsó tíz perc, az Alba Fehérvár teljesen megérdemelten győzte le a fordulás után széteső Egis Körmend csapatát, így továbbra is versenyben van a harmadik/negyedik pozíció megszerzéséért. 97-77.
 
Alba Fehérvár - Egis Körmend 97-77 (30-21, 15-18, 31-8, 21-30)
 
Bajnokság, középszakasz, felsőház, 6. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Praksch Péter Árpád, Győrffy Pál Attila, Nagy Viktor (dr. Gincsai János Péter)
 
Alba: Pongó 1, Vojvoda 9, Lukács 10, Fakuade 8/3, Davis 20/3. Cserék: Takács 3/3, Smith 17, Szabó 11/6, Omenaka 18, Kass -, Góbi -.
 
Körmend: Stokes 8, White 18/3, Martinez 5/3, Szavics 6/6, Gordon 9. Cserék: Kiss -, Kenéz -, Henry 3, Durázi 6/6, Ferencz 20/15, Krivacsevics 2.
 
 
 
Dzeletovics duplájával indult a találkozó, majd tripla érkezett mindkét oldalról. A DEAC légiósa “úgy döntött” hátára veszi a csapatát, a vendégek első tíz pontjából valamennyit ő szerezte. 5-10 volt az eredményjelzőn a negyedik perc végén. A “tízet” Valerio-Bodon tette közé, akinek hármasát követően időkérés következett. Calhoun hármast, Aska duplát dobott, 8-17 az eredményjelzőn a negyed közepén. A hazaiak próbáltak ritmust váltani, de a debreceniek nagyon elkapták a fonalat, remek százalékkal dobtak. 12-21, majd 14-23 a táblán. A negyed vége pedig 16-27 lett.
 
Gyors kosárváltással indult a második negyed, Mesicek büntetőivel viszont már tízen belülre került a hazai csapat. Burns két duplája is beesett, időt kértek a vendégek. Polyák dobott a DEAC szempontjából fontos duplát, Burns zsákolt. Tapadt tovább az Oroszlány. 29-35 volt az eredményjelzőn a negyed közepén, mert Drenovac büntetőjére és Gáspár triplájára “csak” egy duplával válaszolt Mesicek. Ezt követően azonban hazaiak pillanatai következtek, Ruják és Calhoun pontjaival kettőre zárkóztak a piros-feketék. Mesicek büntetőjével vették át a vezetést, erre azonban Aska azonnal válaszolt. Az első félidő hajrája Sebastjan Krasovec csapatáé volt. 50-44.
 
A második félidőre nagyon “élesen” jött ki hazai csapat, Calhoun nagyon jól dobott. Gyorsan a tíz, majd a tizenöt is közé került. A DEAC teljesen “elfogyott”. Mesicek is jókor talált be, remekül kosaraztak a piros-feketék, akik úgy tűnt, nagyon akarták ezt a győzelmet. A héten két légiósától is megváló debreceniek nem adták fel, kapaszkodtak az utolsó szalmaszálba, fel is jöttek tízre a negyed hajrájára, sőt még az utolsó percben is tudtak kozmetikázni az eredményen. 75-67.
 
Mesicek büntetőivel indult a negyed, amivel ismét tíz lett közte. Ez pedig döntő fontosságúnak bizonyult, az Oroszlány nagyon elkapta a fonalat, tetszés szerint szerezték a kosaraikat, nagy kedvvel, jól kosaraztak. A negyed közepén 89-71 volt az eredményjelzőn. Mesicek közelije hozta meg a századik hazai pontot, de akkor már javában örömjáték volt a pályán. A hazaiak megérdemelten nyerték meg a találkozót. 102-83.
 
MVM-OSE Lions - DEAC-Tungsram 102-83 (16-27, 34-17, 25-23, 27-16)
 
Bajnokság, középszakasz, középház, 6. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
Cziffra Csaba, Frányó Péter, Makrai Márton (Forrai Sámuel)
 
MVM-OSE Lions: Ihring 16/3, Mesicek 20/6, Calhoun 27/21, Burns 10, Dorogi 4. Cserék: Garamvölgyi 8, Parrish 7/3, Ruják 4, Carev 4, Molnár 2, Mucza -, Tóth B. -.
 
DEAC-Tungsram: Kerpel-Fronius 4, Valerio-Bodon 10/6, Dzeletovics 16/3, Drenovac 17, Aska 12. Cserék: Neuwirth -, Balázsi 2, Polyák 11/3, Sagodi 6, Gáspár 5/3.
 
 
 
Két hasonló erősségű csapat találkozott a bajnokság középszakaszának 6. fordulójában a középházban. A Kecskemét két győzelemmel tartott előrébb a Szegednél, így a hazaiak célja az volt, hogy közelebb kerüljenek a vendégekhez a tabellán, és megmaradjon az esélyük a play-off-ra.
 
Az első negyedben extra dobóformát kifogó Cook triplájával vette kezdetét a mérkőzés, amire Fazekas válaszolt két büntetővel. Bognár közelijével ismét a hazaiak vezettek, amit Klobucar egyenlített ki egy sikeres távolival. 5-5 után egy újabb Cook-tripla érkezett, majd a túloldalon Pollard célzott pontosan középtávolról. 8-7-et követően percekig nem változott a játék képe, a kecskemétiek 11-11-nél egyenlítettek újra, amikor Karahodzsics ziccerezett pontosan. A magyar válogatott center újabb büntetői pedig már a vendégeknek jelentett előnyt. Visszavette a vezetést Szatmári hárompontosával a Szeged, majd újra a kecskemétiek vezettek. 21-21-nél Filipovics egalizált, a végén pedig több pontatlan támadás után Davis büntetője ért célba (22-21).
 
A második negyedben sem változott a forgatókönyv, a két csapat ott lihegett egymás nyakán. Az ötpontos hazai előny már “komolyabb” távolságnak tűnt. Ekkor Davis és Persons egy-egy közelije jutott a gyűrűbe. Több pontatlan támadás következett mindkét oldalon. A kecskemétieknek sikerült ezen hamarabb túllendülniük, és Dramicsanin közelije után 30-31 állt az eredményjelzőn a 16. percben. Davis azonban egyre jobban belejött a játékba, és az amerikai karmester irányításával négypontos hazai előnnyel vonulhattak a felek az öltözőbe (41-37).
 
Alig telt el egy perc a harmadik negyedből, amikor Forray Gábornak kellett időt kérnie. Cook és Bognár pontjainak köszönhetően 8-0-val indított a Szedeák, majd Alston büntetőjével kialakult az addigi legnagyobb különbség a felek között 50-37-nél. Magához tért a KTE, Klobucar extra megmozdulásainak köszönhetően felzárkózott 50-46-ra. Használt a szegedi időkérés, mert nem került közelebb a Kecskemét, fokozatosan visszaállt a tíz pont körüli differencia. A játékrészt Cook zsákolása zárta, így tisztes távolságba került ismét a szegedi csapat (65-52).
 
Feljöttek 65-58-ra a vendégek, három percet kellett várni az első hazai kosárra. 67-60-nál Pollard talált be, így újra nyílt lett a találkozó. Davis azonban hazai szempontból a legjobbkor szólt hozzá a mérkőzéshez, és tripláival eldöntötte a meccset. A kecskemétiek még próbálkoztak, de az amerikai szinte minden támadásból betalált távolról, egymás után négy dobást értékesített. Ezzel nem tudott mit kezdeni a KTE, a szegediek végül magabiztos győzelmet arattak (86-71).
 
Naturtex-SZTE-Szedeák - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 86-71 (22-21, 19-16, 24-15, 21-19)
 
Bajnokság, középszakasz, középház, 6. forduló
Szeged, Városi Sportcsarnok
V.: Benczur T., Papp P., Jakab L. I. (Páli Dr. Kálmán)
 
Szeged: Persons 6/3, Cook 20/9, Szatmári 3/3, Bognár 14/3, Alston 9. Csere: Keller I. -, Davis 25/18, Filipovics 4, Kerpel-Fronius 5/3, Balogh S. -.
 
Kecskemét: Pollard 15/3, Milutinovics 9/3, Klobucar 15/6, Fazekas 2, Dramicsanin 10. Csere: Karahodzsics 20, Wittmann -, Kiss D. -, Ivkovics -.
 
 
 
Barnett büntetőkből dobta a találkozó első pontjait, ő és Holton kapta el a fonalat a találkozó elején, így négy percet követően 9-2-re vezettek a hazaiak. A vendégek nagyon rossz ritmusban érkeztek meg a “találkozóba”, Barnett zsákolásával és Takács közelijével nőtt tovább a különbség. A vendégek 15-6-os állásnál kértek időt, három perc volt hátra ekkor a negyedből. A játék képe azonban nem változott, magabiztos hazai vezetéssel ért véget ez a negyed. 25-16.
 
Gyors kosárváltással indult a második negyed, Ivosev zsákolása különösen szépre sikeredett. Ebben a játékrészben jobban kosaraztak a vendégek, Brkics pontjainak köszönhetően tartották a lépést a hazaiakkal, sőt Haynes-Jones tripláját követően a negyed derekára kettőre olvadt a ZTE előnye. Haynes-Jones fél perccel később már egyenlíteni is tudott, időkérés következett. Donaldson kosarával folytatódott a találkozó, ezt követően sok hibával játszott mindkét csapat. 44-43.
 
Szoros volt a harmadik negyed is, a ZTE kontrollálta a mérkőzést, őrizte minimális előnyét. Áttörést Holton triplája hozott, ezzel a kosárral 59-52 lett az eredmény. Négy perc volt hátra ekkor a harmadik negyedből. A kék-fehérek szigorítottak a védekezésükön, sok hibával játszott a Pécs, így tízpontos előnnyel vonultak az utolsó tíz percre a hazaiak. 71-61.
 
A kék-fehérek az utolsó negyedben is koncentráltabban játszottak. Sok lehetőséget kaptak a fiatal magyar kosarasok. A Pécs persze nem adta fel, Haynes-Jones pontjai adtak némi reményt, de a ZTE 86-83-ra behúzta a mérkőzést.
 
Zalakerámia ZTE KK - Pécsi VSK-VEOLIA 86-83 (25-16, 19-27, 27-18, 15-12)
 
Bajnokság, középszakasz, alsóház, 5. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
dr. Mészáros Balázs, Söjtöry Tamás Ferenc, Csabai-Kaskötő Brigitta (Bognár Tibor)
 
Zalakerámia ZTE KK: Wilson 19/3, Takács 6, Barnett 17, Horti 2, Holton 14/12. Cserék: Makkos 4, Polster 3/3, Révész 4, Németh 10, Csuti 7/3.
 
Pécsi VSK-VEOLIA: Haynes-Jones 18/3, Donaldson 8/3, Ivosev 22, Meleg 10/3, Brkics 17. Cserék: Goldring 6/6, Bíró 2.
 
 
 
Az Atomerőmű SE és a HÜBNER Nyíregyháza BS párosa közül már csak a hazaiak számára bírt igazi téttel a bajnokság középszakaszának 5. fordulója az alsóházban. Az már az előző körben eldőlt, hogy a paksiak play-out-ot fognak játszani a Pécs ellen, a nyírségi együttes pedig a hátralévő meccsektől függetlenül biztosan bennmarad az élvonalban. Az atomvárosiak azért küzdöttek, hogy egy esetleges győzelemmel közelebb kerüljenek a pályaelőnyhöz a pécsiekkel szemben. A nyíregyháziak vezetőedzője, Pethő Ákos akként nyilatkozott, hogy betegségek miatt lehetnek hiányzóik a találkozón: végül három légiósa és egyben kulcsembere nem játszott Johnson, Bryce és Pipiras személyében.
 
Az erősen tartalékos Nyíregyháza kosarával indult a mérkőzés, Kiss talált be közelről. Taylor az ellentámadásból válaszolt egy triplával, majd Bus duplája újra a vendégek vezetését eredményezte. Ezután Eilingsfeld talált be távolról, akinek a kosarát Kiss hárompontosa követett. Sok volt a hiba mind a két oldalon, ez pedig a Kék Cápáknak kedvezett. Az első hét percben 12-11-ig náluk volt az előny, majd Pajor hármasával fordított az ASE. Az utolsó két kosarat Kovács és Mokánszki egy-egy szép megmozdulása jelentette (16-14).
 
Keith öt pontjával indult a második negyed, majd Pacevicius is hozzátett hármat. Három percet kellett várni az első kosárra a második tíz percben a nyíregyháziak oldalán, ekkor Anda talált be. Alacsony színvonalú volt a találkozó, mindkét oldalt pontatlanság és kapkodás jellemezte támadásban. Keith továbbra is lendületesen játszott, a vendégeknél pedig Suárez törte meg a kosárcsendet. A chilei center egyéni akciókból próbálta meccsben tartani csapatát, miközben a paksiak részéről Taylor vette a kezébe az irányítást. Végül 12 pontos hazai előnnyel vonulhattak a csapatok a nagyszünetre (36-24).
 
A harmadik negyed Kovács trojkájával indult, majd Eilingsfeld fejezett be sikeresen egy paksi akciót. Mindeközben tovább nyílt a felek között az olló, Pacevicius büntetője után már 18-cal mentek az atomvárosiak. Továbbra is kapkodó volt a játék mindkét oldalon, így hiába dobott hármast Kiss, a nyíregyháziak nem tudtak lendületbe jönni. Az Atomerőmű is hibázott bőven, de részükről Keith időnként megvillant, ami pont elég volt ahhoz, hogy a hazai szurkolóknak egy percre se kelljen izgulniuk. A túloldalon Suárez oldott meg egy-egy akciót, de a 29. percben a 20 pontos különbség is meglett Pajor hármasával a paksiaknak. A negyedet végül Orgona és Bus kosárváltása zárta (57-36).
 
Az már korábban látszott, hogy nagy fordulatokra nem kell számítani a záró tíz percben. A kérdés inkább csak az maradt, hogy mekkora lesz a különbség a felek között, miközben mindkét vezetőedző lehetőséget ad minden játékosának. A támadójáték színvonala a negyedik negyedben sem változott, amit hűen tükröz, hogy a 33. percben érték el a vendégek a 40 pontot. Eközben 60 pont állt az Atomerőmű neve mellett, ami szintén nem nevezhető túl acélosnak. A végén úgy nézett ki, hogy a 20 pontos különbségen belül zárhatnak a szabolcsiak, ám az utolsó percben Taylor nem így gondolta, és öt pontjával beállította a végeredményt (77-53)
 
Atomerőmű SE - HÜBNER Nyíregyháza BS 75-53 (16-14, 20-10, 21-12, 18-17)
 
Bajnokság, középszakasz, alsóház, 5. forduló
Paks, Atomerőmű Sportegyesület Sportcsarnok
V.: Földházi Tamás Péter, Tóth Cecília, Kovács Nimród János (Bodrogváry Iván József)
 
ASE: Brown -, Taylor 14/6, Frank 3, Brzoja 10, Eilingsfeld 14. Csere: Keith 13, Kis R. -, Pacevicius 8, Orgona 2, Szalai -, Kovács Ák. 5/3, Pajor 6/6.
 
Nyíregyháza: Bus 6, Kiss B. 8/6, Bazsó 5, Coleman 3, Suárez 17. Csere: Anda 2, Kozák 4, Madár -, Szobi 4.

Vármegyei szövetségek