Tippmix Női NB I: Újabb szoros meccs után egyetlen győzelemre az újabb bajnoki címétől a Sopron
20
Apr
2022
Tippmix Női NB I: Újabb szoros meccs után egyetlen győzelemre az újabb bajnoki címétől a Sopron
2022. április 20.  |  22:38
Döntő, 2. mérkőzés
 
A bajnoki döntő párharc második mérkőzésén a Sopron Basket 66-62-es sikert aratott az Atomerőmű KSC Szekszárd otthonában. Ezzel 2-0-ra vezet az egyik fél harmadik sikeréig tartó csatározások alkalmával és szombaton hazai pályán megszerezheti a bajnoki címet. A találkozót Határ Bernadett térdsérülése árnyékolta be.
 
Telt ház fogadta a csapatokat a Szekszárdon. Nikolina Milic hét pontja vezette fel az összecsapást, melyre soproni részről mindössze Gabby Williams középtávolija érkezett válaszul. Két és fél perc telt el, amikor 7-2-nél Gáspár Dávid időkérése állította meg a játékot. Ezt követően nem sokat kellett várni és a Sopron 7-7-nél kiegyenlített, majd Fegyverneky Zsófia tempójával a vezetést is átvette. A negyed hajrájához közelítve Stefanie Dolson villant meg, így 13-7-nél már 11-0-s futásban volt a bajnoki címvédő. A szekszárdi kosárcsendet Cyesha Goree négy pontja törte meg, majd az utolsó akciónál Zala Friskovec következett és 15-13-ra fordított a házigazda. Az első szakaszban a Szekszárd 16-ból 6-ot, a Sopron 13-ból 5-öt értékesített. A második negyed pontszegényebb mederben kezdődött. A hazaiak négy percig nem találtak be és ez idő alatt Czukor Dalma triplájával, illetve Határ Bernadett négy pontjával 20-15-re fordított a Sopron.
 
A második szakasz közepén Miklós Melinda triplája triplájával vett új lendületet a házigazda. A folytatásban felváltva estek a találatok, így 2-4 pont között őrizte előnyét a Sopron. Szekszárdi oldalon ki kell emelni Miklós Melinda bátor játékát, míg soproni részről Határ Bernadettet, aki kiválóan ismerte fel a lehetőségeket a festékben. Zala Friskovec triplája után 27-25-nél megnyílt az esély az egyenlítésre vagy a vezetés átvételére a KSC előtt. Ezzel éltek a hazaiak, Bálint Réka 2+1-es helyzetével 28-27-nél már ismét a Szekszárd járt előrébb. A félidő végjátékában az ekkor 9-9 egységnél Jelena Brooks és Határ Bernadett pontjaival ismét megugrott a Sopron. Az első 20 percben 34-31-re ment a címvédő. A félidőben a Sopron 32-ből 14-et, a Szekszárd 31-ből 12-t értékesített mezőnyből. A harmadik negyed elején Cyesha Goree villanásaival igyekezett a lépést tartani a Szekszárd, de Határ Bernadett és Briann January vezetésével egyre jobban elszakadtak a vendégek: 45-35-nél már 10 pont választotta el a feleket.
 
Nem engedte leszakítani magát a Szekszárd. Kolby Morgan, Nikolina Milic és Bálint Réka tripláival tartotta a lépést. Cyesha Goree labdaszerzése és ziccere után 49-48-nál már csak egy pont választotta el a feleket. A harmadik negyed végén Gabby Williams volt eredményes, így 51-48-ról vágtak neki a csapatok az utolsó 10 percnek. A záró szakasz ott folytatódott, ahol a harmadik abbamaradt. Ismét Cyesha Goree és Gabby Williams volt eredményes. Fegyverneky Zsófia triplájával került újra nagyobb lépéselőnybe a Sopron. Amikor pedig Határ Bernadett középtávolija célt ért, 61-54-nél már hazai időkérés következett. A Szekszárd nagy erőket mozgósítva Zala Friskovec triplájával és Nikolina Milic ziccerével 61-59-re szépített. Fordítani azonban nem tudott. Gabby Williams dudaszós tripláját követően ismét 5 pontra nőtt a differencia 64-59-nél. Az utolsó percbe fordulva úgy tűnt, hogy ez a kis különbség már a végéig megmarad a felek között. Kevesebb, mint fél perc volt vissza, amikor egy palánk alatti küzdelem után a térdét fájlalva maradt a parketten Határ Bernadett. Hosszan ápolták a kiváló centert, aki könnyek között hagyta el a pályát. A végén Nikolina Milic triplája még szorossá tette az utolsó másodperceket, de a soproni siker nem forgott veszélyben.
 
Atomerőmű KSC Szekszárd - Sopron Basket 62-66 (15-13, 16-21, 17-17, 14-15)
 
Döntő, 2. mérkőzés
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
Cziffra Cs., Praksch P., Makrai M. (Hartyáni Zs.)
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Miklós 5/3, Studer, Mányoky, Goree 18, Milic 17/9. Csere: Morgan 5/3, Bálint 6/3, Friskovec 11/9.
 
Sopron Basket: Williams 20/6, Fegyverneky 5/3, Határ 15, January 7/3, Brooks 12. Csere: Varga A., Jovanovic, Czukor 3/3, Dolson 4.
 
Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc állása: 2-0 a Sopron Basket javára.
 
 
 
3. helyért, 2. mérkőzés
 
A DVTK 58-57-re legyőzte az NKA Universitas PEAC együttesét a 3. helyért zajló párharc második mérkőzésén. Az egyik fél második sikeréig tartó csatározásokat ezzel 1-1-re egyenlített ki Völgyi Péter csapata. Folytatás szombaton Pécsett, ahol eldől ki nyeri majd a bajnokság bronzérmét.
 
A mérkőzést Bernáth Réka hárompontosa indította. Válaszként Dudásová triplája érkezett, melyet Leslie Vorpahl 2+1-es akciója követett. Ezzel, a hazai DVTK 6-3-ra vezette a találkozót. A folytatásban Chelsea Nelson büntetődobásain volt a sor – a Pécs légiósa kettőből egyet értékesített. A miskolciak viszont ezután is megtartották lépéselőnyüket. 8-6-nál Dudásová indított támadást labdaszerzése után, mely egy kiharcolt faulttal végződött. Dudásová így kettőt dobhatott. Találataival 8-8-nál egyenlített ki Csirke Ferenc vezetőedző együttese. A vezetést azonban továbbra sem tudták átvenni – erről Aho Nina és Leslie Vorpahl találatai gondoskodtak (12-8). A vendégek egy pillanatra sem adták fel a küzdelmet, végig ott voltak ellenfelük sarkában. Dudásová hetedik pontját szerezte meg, 12-12-nél a vendégek pedig Nelson kosarával ismét egyenlítettek. A találkozó folyamán előszőr  a PEAC 14-16-nál vette át a vezetést Kiss Virág vezényletével. A center újabb pontjai után miskolci időkérés következett (14-18). A rövid taktikai eligazítást követően Kiss Angelika pontjaival folytatódott a játék, ezzel a hazaiak egy pontra zárkóztak fel. A negyed 18-19-el végződött.
 
A második felvonás, az eddigiekhez hasonlóan fej-fej mellett folytatódott. Előszőr Kuster, majd Kiss dobott kosarat, így megmaradt a Pécs egy pontos előnye. Ezután lelassult a pontszerzés. A játékrész feléhez közeledve született meg a következő kosár – Kányási Veronika volt sikeres közelről. 22-21-nél ismét a Miskolc került lépéselőnybe. A folytatásban is Kányási akcióját láthattuk, ezután pedig vendég időkérés következett (24-21). Visszatérve a Pécs ismét kiegyenlített, méghozzá Wentzel Nóra hárompontos találatával. Az előny azonban Bernáth Réka büntetőinek köszönhetően továbbra is a hazaiak kezében maradt. A félidő hajrájában megkezdődött az igazi adok-kapok játék. Ez egészen az utolsó fél percig tartott. Ekkor ugyanis a Diósgyőr magasabb sebességbe kapcsolt és sorozatban 5 pontot szerzett. Ezzel Völgyi Péter vezetőedző tanítványai 34-29-re megnyerték az első félidőt.
 
A nagyszünet utáni harmadik negyedet a DVTK egy 5-0-ás rohammal indította. Válasz pécsi oldalról nem érkezett, így Csirke Ferenc vezetőedzőnek kellett közbeszólnia időkérésével. Az eligazítást követően a főszerep a hárompontosoké volt. Előszőr Marshall, majd Bernáth és Dudásová találtak be távolról. Ezután Kiss Virág sikeres akciója következett, amivel a vendégek 5 pontra zárkóztak fel. 42-37-nél ezúttal Völgyi Péter vezetőedző kért időt. A hátralévő percekben a DVTK előnye 10 pontra nőtt. 49-39-nél Bernáth Réka dobott triplát, így az utolsó tíz perc magabiztos hazai előnnyel folytatódhatott.
 
A záró szakasz viszont ezúttal a PEAC dominánsabb játékával indult. Csirke Ferenc lányai 6 pontot szereztek sorozatban, amivel négy pontra zárkóztak fel. 49-45-nél ezúttal Völgyi Péternek kellett megszakítani a játékot időkérésével. A rövid szünet azonban nem zavarta meg a pécsiek játékát – a folytatásban Chelsea Nelson volt sikeres. Az utolsó negyed ötödik percébe érkezve a hazaiak is megszerezték első kosarukat – Bernáth Réka talált be ziccerből. Ezt követően pécsi időkérés következett (51-47). Az erőfeszítések ellenére azonban a vendégek továbbra sem tudtak kiegyenlíteni, az idő pedig vészesen fogyott. 53-49-nél Dudásová büntetői következtek. Mivel mind a kettőt bedobta, így csapata hátránya 3 pontra csökkent (53-50). A túloldalon viszont Cheridene Green büntetőin volt a sor. Erre Marshall hárompontosa jött válaszként, az eredmény így 54-53-ra változott. A mérkőzés hajrájába érkeztünk, ekkor pedig Dudásovát faultolták. A PEAC bedobója egyszer volt csupán sikeres a vonal mögül, azaz csapata 54-54-nél kiegyenlített. Leslie Vorpahl büntetőinek köszönhetően azonban a DVTK ismét magához vette a vezetést, de Dudásová triplájával a vendégek kerültek lépéselőnybe. Szinte érezhető volt a pécsi győzelem. Ekkor, az utolsó pillanatban a bírók dobásközbeni faultot ítéltek, amiért Cheridene Green dobhatott kettőt. A Miskolc légiós centere mindkétszer betalált, aminek köszönhetően bebiztosította csapata győzelmét. Völgyi Péter együttese tehát 58-57-es sikert aratott hazai pályán, amivel kiegyenlítették a 3. helyért zajló párharcot.
 
DVTK - NKA Universitas PEAC 58-57 (18-19, 16-10, 15-10, 9-18)
 
Play-off, 3. helyért, 2. mérkőzés
Miskolc, DVTK Aréna
Tőzsér Dénes Kelemen, Csabai-Kaskötő Brigitta, Nagy Viktor (dr. Gincsai János Péter)
 
DVTK: Vorpahl 10/3, Bernáth 14/9, Green 12, Aho 6, Jovanovic -. Csere: Kuster 6, Kányási 4, Kiss 6.
 
NKA Universitas PEAC: Kiss 14, Wentzel 8/6, Nelson 8, Marshall 12/6, Dudásová 15/9. Csere: Simon -, Brajkovic -.
 
Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása: 1-1.
 
 
 
A 7. helyért zajló párharc második mérkőzésén a TFSE-MTK 76-71-re legyőzte a Ludovika-FCSM Csatát. Az egyik fél második sikeréig tartó párharcban harmadik meccs dönt, melyre szombaton kerül sor a Ludovika Arénában.
 
Az első mérkőzéshez képest a TFSE nem számíthatott az Achilles-sérüléssel bajlódó Németh Alma játékára. Elly Pavel négy pontjával a találkozó elején lépéselőnybe került a házigazda. A Csata első találatát Lelik Réka szerezte egy triplából. Ezt követően fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a csapatok. Hazai oldalon nagy kedvvel játszott Elly Pavel, aki egymaga 11 pontot szerzett az első 10 percben úgy, hogy nem hibázott dobást. A vendégeknél pedig az első felvonás alkalmával is kiválóan teljesítő Zele Dorina remekelt, aki 8 egységig jutott az első szakaszban. Jellemzően 1-3 pont között mozgott a differencia. A Csatának 19-15-nél volt egy kisebb megugrása, de az utolsó két percben egyenlített a TFSE. A második negyednek végül a vendégek 24-22-es előnyéről vágtak neki a csapatok. Ezt a szakaszt is Lelik Réka és Elly Pavel kosárváltása vezette fel.
 
Pontszegényebb percek után a második etap közepéhez érkezve Ja’Tavia Tapley állt a TFSE élére két gyors találattal. Dúl Panka büntetőjével 31-30-nál a vezetést is átvette a házigazda. Továbbra is fej-fej melletti küzdelmet láthattunk. Mindent beleadtak a csapatok. Hazai részről Süle Krisztina és Szeitl Vanessza tripláit, míg a vendégektől Horváth Bernadett, Lelik Réka és Hegedűs Janka pontjait jegyezhettük fel. 40-40 után végül Zele Dorina duplájával zárult az első félidő. A TFSE 25-ből 14-et, a Csata 36-ból 17-et értékesített mezőnyből. A lepattanócsata 17-17 volt. Egyedül az eladott labdákban mutatkozott nagy különbség, a TFSE-nél már 10, a Csatánál mindössze 4 szerepelt a statisztikán. A harmadik negyedet Zele Dorina duplája indította, majd két percig nem találtak be a csapatok. Fontos két perc volt ez, hiszen 44-40 után a Csata nagyobb előnyre is szert tehetett volna. Ezzel nem tudott élni. Király Andrea triplájával és Theodoreán Alexandra ziccerével szépített, majd fordított a házigazda.
 
A harmadik szakaszt is sokáig ez a fej-fej melletti kiélezett küzdelem jellemezte. Végül 53-51 után az utolsó három percbe fordulva ragadta magához az irányítást a TFSE.  Ja’Tavia Tapley egyenlített, majd jött Tóth Tímea és Elly Pavel. Ez a 8-0-s futás 59-53-as hazai vezetést eredményezett. Ebben a szakaszban a 13 mezőnykísérletéből 7 sikeresnek bizonyult a TF-nél és mindössze három eladott labdája volt. A záró szakasz elején 60-55 után Theodoreán Alexandra triplájával és a végül 19 egységig jutó – talán legjobb magyarországi teljesítményét nyújtó – Ja’Tavia Tapley találatával 65-55-nél 10 pontra nőtt a differencia. Sokáig ezen a 9-11 pontos határon mozgott az összecsapás. Sőt Ja’Tavia Tapley újabb duplája után már 71-58-ra ment a TFSE. Négy és fél perc volt vissza. A Csata nem adta fel és Horváth Bernadett triplája után 71-63-nál szépített, majd a végjátékban a 20 pontos Zele Dorina vezetésével kapaszkodott fel 75-71-re. Bár maradtak ki hazai büntetők a végjátékban, de Dúl Panka és Süle Krisztina egy-egy sikeres kísérletével nem engedte ki a meccset a kezéből a TFSE. A párharc állása 1-1-re módosult, döntés szombaton.
 
TFSE-MTK - Ludovika-FCSM Csata 76-71 (22-24, 18-18, 19-11, 17-18)
 
7. helyért, 2. mérkőzés
Budapest, MTK Kosárlabda Csarnok
Fodor A., Szilágyi B., Kapusi G. (Bognár T.)
 
TFSE-MTK: Süle 10/3, Theodoreán 9/3, Pavel 17/3, Király 3/3, Dúl 9. Csere: Herman, Tapley 19, Szeitl 3/3, Tóth 6, Burján.
 
Ludovika-FCSM Csata: Horváth 9/3, Lelik 14/3, Zele 20, Hegedűs 12, Böröndy 8. Csere: Angyal, Gyöngyösi 7, Toman D., Toman P. 1.
 
Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása: 1-1.
 
 
 
 
Fotó - Atomerőmű KSC Szekszárd facebook

Vármegyei szövetségek