Tippmix Férfi NB I: Magabiztosan nyerte a vasi El Clásicót a Falco
16
Apr
2022
Tippmix Férfi NB I: Magabiztosan nyerte a vasi El Clásicót a Falco
2022. április 16.  |  21:08
Badzim középtávolijával rögtön vezetéshez jutott a Szolnok, ám Pongó Marcell egyből egy 2+1-es akcióval tudott válaszolni (3-2). Egy-egy hiba után mindkét csapat betalált, a kezdeti percekben fej-fej mellett haladtak a felek (5-6). A következő percekben sem potyogtak a kosarak, a negyed derekáig még egy Lukács-triplát és egy Young 2+1-et jegyezhettünk fel (9-9). Ugyan Pallai távoli duplájával még tartotta magát az Olajbányászm de ezután lépéselőnybe kerültek a hazaiak, akik el is léptek öt ponttal, ami az eddigi találkozó képét tekintve “soknak” számított (18-13). Az első tíz perc végéig már nem változott a játék képe, vezetett az Alba Fehérvár. 23-17.
 
A második felvonás hiába indult Subotic triplájával, ezután elkezdett hengerelni az Alba, amely Szabó távolija után már tizeneggyel vezetett (34-23). Gilszki büntetőivel próbált volna zárkózni az Olajbányász, ám mindenre tudott válaszolni a hazai alakulat ezekben a percekben. Vojvoda is remekül játszott, míg a piros-feketéknél Subotic tartotta a lelket az övéiben. A félidő utolsó két percrére 46-35-ös hazai fórral fordultak a csapatok, ám ezen még kozmetikázni tudott a Szolnok a nagyszünetig. 48-41.
 
Egy szép labdajáratást követően Cummings triplázott a fordulás után, megkezdte a felzárkózást a piros-ekete alakulat, egyből jött Vojvoda válasza, majd Lukács zsákolása egy szerzett labdát követően (52-44). Subotic továbbra is ponterősen játszott, miatta nem tudott tízzel elmenni megint a Fehérvár, sőt, egy nagy futással feljött kettőre az Olajbányász (52-50). Lukács hazai szempontból jókor lépett elő, az ő 2+1-es akciójának és jó védekezésének köszönhetően egyenlítés helyett időt kellett kérnie a vendégeknek (57-50). Sokáig beáltt ötre a differencia a felek között, majd Cummings távolijával feljött háromra a Szolnok, ám Vojvoda tarthatatlan volt (64-58). Innen csinált egy 4-0-ás etapot az Olajbányász, fel is jött kettőre, de Davis zsákolni tudott a túloldalon és Szabó is kosarat szerzett, így megmnaradt a hazaiak előnye a záró etap előtt, sőt, egy jó hajrával nőtt is. 72-64.
 
Pongó és Davis kosaraival jobban kezdte a negyedik negyedet az Alba, ezzel ellépett tizenkettővel, időt is kért Gasper Potocnik (76-64). Cummings és Pongó Máté pontjaival igyekezett zárkózni az Olajbányász, de hat perccel a vége előtt még így is kilenccel ment az Alba (82-73). Egy-egy kosárváltás után Smith visszalépős triplája is bement, megint tíz lett közte. Cummings továbbra is ihletett formában játszott, már a huszonkettedik pontját szerezte, de csapatszinten remekül kosárlabdázott az Alba Fehérvár, beszédes adat, hogy négy és fél perccel a vége előtt már 28 gólpasszt osztottak szét egymás között a hazaiak (87-77). Továbbra is remekeltek a fehérváriak, akik innen már nem engedték ki a győzelmet a kezükből. Remek csapatjátékkal szerezte meg az első győzelmét a felsőhzban az Alba Fehérvár. 98-85.
 
Alba Fehérvár - Szolnoki Olajbányász 98-85 (23-17, 25-24, 24-23, 26-21)
 
Bajnokság, középszakasz, felsőház, 4. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Földházi Tamás Péter, Ádám József, Tóth Cecília (Hartyáni Zsolt)
 
Székesfehérvár: Pongó Ma. 14/3, Vojvoda 21/9, Lukács 14/3, Fakuade 11, Davis 17. Cserék: Takács -, Smith 10/6, Szabó 11/3, Omenaka -, Kass -, Góbi -.
 
Szolnok: Young 15/6, Badzim 9/3, Pallai 4, Subotic 18/6, Cakarun 10. Cserék: Pongó Má. 3/3, Gilszki 2, Rudner 2, Cummings 22/6.
 
 
 
Aska középtávolijával indult a mérkőzés, amire Balogh válaszolt. Alston és Persons kosarai után 8-2-re megléptek a hazaiak, majd az 5. perc magasságában a DEAC feljött 8-6-ra. A hazaiaknál maradt a kezdeményezés, nem adták ki a vezetést a kezükből. Bognár is betalált távolról, valamint Persons is egyre inkább belelendült. 16-15-nél Polyák tripláját követően azonban újra szoros lett a találkozó. Egyenlíteni már nem sikerült a debrecenieknek, hatpontos előnyt harcolt ki magának az első tíz perc végére a Szedeák (23-17).
 
A második negyedben sem változott a játék képe, továbbra is a szegediek irányították a játékot. A Debrecen részéről Aska volt aktív, az ő kosarainak volt köszönhető, hogy nem szakadt le jobban a csapata. A játékrész közepén előbb feljöttek a vendégek egy pontra, majd 32-33-nál az előny is náluk volt. Bognár és Persons azonban visszavette a csapatának a vezetést, amit már meg is tartottak a hazaiak az első félidő végéig. Ugyan az utolsó pillanatban még Gáspár triplája célba ért, de egy pont megmaradt a hazai előnyből (43-42).
 
A második félidő első kosarát Polyák távolija jelentette, ezzel visszavette a DEAC a vezetést. A vendég öröm azonban nem tartott sokáig, mert a túloldalon Davis is pontosan célzott. Persons és Cook kosarai után egy 7-0-t futott a Szedeák. Hagins távolija a legjobbkor jött a vendégeknek. Sikerült felzárkózniuk két pontra a hajdúságiaknak, de a negyed hajrája a hazaiaké volt (67-62).
 
Érződött a záró tíz percben, hogy még nem dőlhetnek hátra a szegediek. Thames büntetői után a 35. percben 73-70 volt az állás. Persons keze azonban ezúttal sem remegett meg. Nem hagyta magát lerázni a DEAC, Hagins majd Aska pontjainak köszönhetően 75-75-nél utolérte a DEAC a Szedeákot. A vezetést viszont nem sikerült átvennie a Berényi-legénységnek, az utolsó percekben higgadtabbak maradtak Simándi Árpád fiai. A Szeged végül kilencpontos győzelmet aratott, így továbbra sem sikerült kilábalnia rossz formájából a DEAC-nak (91-82).
 
Naturtex-SZTE-Szedeák - DEAC-Tungsram 91-82 (23-17, 20-25, 24-20, 24-20)
 
Bajnokság, középszakasz, középház, 4. forduló
Szeged, Városi Sportcsarnok
V.: Praksch Péter Árpád, Nagy Viktor, Török Róbert (Téczely Tamás)
 
Szeged: Persons 32/12, Cook 9/3, Balogh S. 4, Bognár 12/3, Alston 10. Csere: R. Davis 13/3, Kerpel-Fronius -, Polányi -, Keller I. 4, Szatmári 3/3, Filipovics 2.
 
DEAC: Hagins 15/6, Polyák 16/12, Valerio 2, Aska 17, Dzeletovics 3. Csere: Thames 12, Drenovac 14, Kovács -, Gáspár 3/3, Neuwirth -.
 
 
 
Clark rögtön megadta az alaphangot egy triplával, majd Henry kihagyott lehetőségét követően Keller zsákolt egyet (5-0). Továbbra sem tudott gyűrűbe találni a Körmend, Keller büntetőit követően pedig már 7-0 volt az állás, jobban kezdtek a szombathelyiek. Hawkins tett vissza egy támadólepattanót, ekkor pedig már időt kért Antonisz Konsztantinidesz (9-0). White révén végül meglett az első piros-fekete kosár a találkozón, rögtön egy hármast dobott be a hátvéd. Ezután hosszú percekig nem esett kosár, a negyed utolsó három percére 12-4-es szombathelyi vezetéssel fordultak a csapatok. Gordon zsákolásával folytatódott a meccs, majd Perl állhatott a vonalra (13-6). Stokes hármasa beakadt, lopták a távolságot a körmendiek, de azonnal jött öt pont Perltől, így pedig megmaradt a Falco magabiztos előnye a negyed végéig. 20-13.
 
Ferencz Csaba triplájával indult a második etap, majd a körmendi ikon egy duplát is elsüllyesztett, rögtön feljött kettőre a piros-fekete együttes (20-18). Clark triplája jókor jött hazai szempontból, emiatt nem tudott kiegyenlíteni egyelőre a Körmend és hiába szépített Takács, egyelőre megmaradt a Falco vezetése (27-22). Clark már a harmadik hármasát dobta, időt kértek a vendégek. Megint hosszú percek teltek el dobott kosár nélkül, olyan érdekesség fordult elő, hogy Antonisz Konsztantinidesz és Milos Konakov időkérései között nem változott az eredmény (30-22). Keller kosarával lett meg a közte tíz, majd a magasember Somogyi löbbölt labdáját is pontokra váltotta (34-22). Teljesen szétesett a körmendiek játéka, miközben lendületbe került a Szombathely, így pedig egy húszpontos vezetést dolgozott ki a félidőre a címvédő. 43-23.
 
A fordulás után próbáltak zárkózni a körmendiek, de mindenre tudott válaszolni a Szombathely, sőt, Váradi büntetőivel és középtávolijával nőtt is a differencia, időt kért Antonisz Konsztantinidesz (53-29). Nem lassítottak a sárga-feketék ezután sem, Verasztó sarokhármasát követően huszonnégyre hízott a különbség (61-37). Ferencz és Gordon kosaraival bejött húsz alá a Körmend, de az utolsó percben Váradi négy pontot is szerzett. 65-44.
 
A záró felvonást Stokes erőszakos ziccere indította, majd Keller juttatta a gyűrűbe a labdát faulttal együtt (69-46). Hiába White betörése, Verasztó kosarat szerzett a túloldalon. Magabiztosan kosárlabdázott a Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely, innen pedig már nem tudott csodát tenni az Egis Körmend, hiába kozmetikázott az eredményen. A sárga-feketék végig vezetve húzták be a vasi rangadót. 84-72.
 
Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely - Egis Körmend 84-72 (20-13, 23-10, 22-21, 19-28)
 
Bajnokság, középszakasz, felsőház, 4. forduló
Szombathely, Arena Savaria
V.: Benczur T., Söjtöry T. F., Goda L. (Fekete L.)
 
Szombathely: Váradi 16/6, Somogyi 3, Clark 13/9, Hawkins 4, Keller 12/3. Cserék: Verasztó 5/3, Perl 24/6, Sövegjártó -, Golomán -, Barac 7, Takács Z. -, Horváth -.
 
Körmend: Stokes 10/3, White 15/6, Martinez -, Henry -, Szavics -. Cserék: Takács K. 2, Ferencz 19/9, Durázi 5, Gordon 15, Krivacsevics 6.
 
 
 
Az alsóház két legjobb csapata találkozott Zalaegerszegen az alsóházi középszakasz 3. fordulójában. Két mérkőzés után a ZTE hibátlanul állt, míg a Nyíregyháza váratlan vereséget szenvedett az előző körben az Atomerőmű SE ellen.
 
Rögtön bekezdtek a csapatok, DeCosey a sarokból küldött a helyére egy triplát, amire Kiss az ellentámadásból válaszolt. Barnett közelijét Bryce egyenlítette ki, majd a zalaiak magasembere a hárompontoson túlról is betalált. Johnson kétpontosaival tartotta a lépést a Nyíregyháza, majd 13-14-nél Bryce hárompontos akciója után már a vendégek vezettek. DeCosey újabb távolijával 16-16-nál lett újra egál a meccs, majd Részév és Parks révén négypontos előnyhöz jutott a hazai csapat (20-16).
 
Megmaradt a ZTE lendülete, a 13. percben Németh közelijét követően már kilenc ponttal tartottak előrébb a zalaiak. Több támadást is elhibáztak ezt követően a hazaiak, míg a nyírségiek előbb Pipiras pontjaival zárkóztak, Bryce büntetőivel pedig újra szorossá tették a meccset. Barnett azonban elkapott újra egy jó periódust, aminek köszönhetően 35-25-re meglépett a Zalaegerszeg. Johnson és Pipiras távolija is nagyon kellett a vendégeknek, hogy tíz ponton belül tudjanak maradni. A játékrészt Parks büntetői zárták, hét ponttal vezettek a félidőben a zalaiak (44-37).
 
A Nyíregyháza továbbra is Johnson és Bryce pontjaira épített, de mindeközben egyre nagyobb előnyt épített ki a ZTE. Németh triplájával 54-44-nél már újra tíz ponttal vezettek. Parks hármasa után már tizenkettő is volt közte, Coleman és Suárez sikeres megmozdulása kellett ahhoz, hogy ne szakadjanak le a Kék Cápák. A hajrát ismét Parks pontjai zárták, így magabiztosan vezettek a hazaiak a záró tíz perc előtt (68-55).
 
Talán lélekben már elhitte a hazai együttes, hogy megvan számukra az újabb hazai győzelem, de mint később kiderült, ez hiba volt. A Nyíregyháza nem adta fel, és egy 10-0-s rohammal nyitott Bryce-nak és Bazsónak köszönhetően. 68-65-nél jött is a hazai időkérés, és nyolc perccel a vége előtt újra nyílt lett a meccs. Úgy tűnt, hogy a kezdeti sokk után magához tér a Zalaegerszeg. Barnett kosaraival hatpontos előnyt épített ki, ám ekkor érkeztek Coleman triplái és Bryce betörése. A 37. percben 78-77 állt az eredményjelzőn. Ezután Johnson vette a kezébe a karmesteri pálcát, és kosaraival átvette a vezetést a vendég csapat. 82-83 után az amerikai irányító és Bryce is betalált a büntetővonalról, amire a ZTE-nek már nem volt válasza (82-86).
 
Győzelmével a Nyíregyháza kijavította a Paks elleni hazai fiaskóját, és az alapszakasz után a középszakaszban is nyerni tudott Zalaegerszegen, míg a ZTE első vereségét szenvedte el az alsóházi középszakasz során.
 
Zalakerámia ZTE KK - HÜBNER Nyíregyháza BS 82-87 (20-16, 24-21, 24-18, 14-31)
 
Bajnokság, középszakasz, alsóház 3. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok,
V.: Cziffra Csaba Zsolt, JAKAB László Imre, Major Ádám (Forrai Sámuel)
 
Zalaegerszeg: Wilson 13/3, Takács M. -, DeCosey 11/9, Barnett 20/6, Horti 4. Csere: Parks 19/3, Németh Á. 11/3, Révész 2, Holton 2.
 
Nyíregyháza: Johnson 19/3, Bryce 25/6, Kiss B. 3/3, Coleman 12/6, Suárez 9/3. Csere: Pipiras 8/3, Bazsó 10/6, Madár -, Mokánszki -.
 
 
 
Nem potyogtak a kosarak a találkozó elején, öt perc elteltével még csak 6-6-ot mutatott az eredményjelző. Pollard távolijával lépett egyről a kettőre a Kecskemét, amire az ellentámadásból Diggs rögtön válaszolt. Martin középtávolija után már a somogyiak vezettek, de Pollardnak újra elsült a keze a triplavonalon túlról. Ez némileg lendületbe hozta a kecskemétieket, és Dramicsanin, valamint Milutinovicsnak köszönhetően nyolcpontos előnyt építettek ki az első negyed végére (21-13).
 
5-0-val indult a második negyed, amikor Ivkovics küldött a helyére egy trojkát. 26-13 után nagyon kellett Martin és Ford kosara a vendég együttesnek. Továbbra is tíz pont körül állandósult a felek közötti különbség, a kaposváriak egy-egy megmozdulása csak arra volt elég, hogy ne szakadjanak le még jobban. A Pollard – Milutinovics – Klobucar hármas szállította a hazaiak pontjait, aminek köszönhetően már 14 pont is volt a differencia. A félidő vége előtt még Ford hármasa is belefért, így tíz pont közelében maradtak a vendégek (45-34).
 
A félidőben bizonyosan fejmosást kaphattak Nikola Lazics fiai, mert egy 8-0-val indították a harmadik etapot. A 23. percben 45-42-nél újra nyílt lett a meccs, Forray Gábor kényszerült időkérésre. A Kecskemét betalált, de a 26. percben Price hárompontos akciója után előbb összejött az egyenlítés a vendégeknek, majd a vezetés is. Ezután felváltva vezettek a csapatok, hazai részről Dramicsanin volt a pontfelelős. Pollard középtávolija jelentette a játékrész utolsó kosarát, így három pontot megőrzött korábbi előnyéből a KTE (59-56).
 
Hamar visszavették a vezetést a somogyiak, Diggs és Hilliard egy-egy triplája után ismét náluk volt az előny. Ezután egyik fél sem tudott meglépni a másiktól, de a Kaposvárnál maradt a kezdeményezés. Hiába jött fel Klobucar közelije után 74-75-re a Kecskemét, Diggs újabb triplájával tartotta az előnyét a KKK. Egy perccel a vége előtt már úgy nézett ki, hogy megvan a meccs a vendégeknek, amikor Ford hármasa után 78-84 állt az eredményjelzőn. Előbb Wittmann tartotta életben csapatát egy hármassal, majd Pollard egyenlített a vége előtt pár másodperccel (84-84). A kaposváriak elkövették azt a hibát, hogy az amerikai irányítót engedték távolról dobni, így következhetett a hosszabbítás.
 
Martin duplájával indult a ráadás, majd Klobucar egy triplával megfordította az állást. Az amerikai magasember az egyik büntetőjét értékesítve egyenlített, majd a szlovén ellenfele is csak egyet dobott be. 88-87 után Pollard nem hibázott a büntetővonalról. Erre még Martin válaszolt, de a végeredményt Wittmann büntetői állították be (92-89).
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét - Kaposvári KK 92-89 (21-13, 24-21, 14-22, 25-28, 8-5) - hosszabbítás után
 
Bajnokság, középszakasz, középház 4. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: dr. Mészáros B., Csabai-Kaskötő B., Makrai M. (Vághy T.. J.)
 
KTE: Pollard 29/12, Fazekas 2, Milutinovics 11/3, Klobucar 18/9, Dramicsanin 14/6. Csere: Wittmann 6/3, Karahodzsics 9, Kiss D. -, Ivkovics 3/3, Tóth B. -.
 
KKK: Hilliard 19/9, Plézer 1, Price 19, Hendlein 2, Martin 18. Csere: X. Ford 8/6, Diggs 18/12, Csorvási 4, Bogdán -, Puska -, Krnjajszki -.
 
 
 
Taylor kosarával indult a meccs, majd Frank is hozzátett egy büntetőt (3-0). Azt azért nem lehetne mondani, hogy kosáreső volt a kezdeti percekben, de szépen gyűjtögette a kosarait a Paks, miközben a pécsieknek több, mint három perc kellett az első pontjaikhoz, Brkics végül két büntetőt szerzett (5-2). Eilingsfeld jól elkapta a fonalat az összecsapás elején, zsinórban hat pontot szerzett, kezdett meglépni az ASE (9-4). Carpenter csak az egyik büntetőjét dobta be, de Ivosev kosarával és Haynes-Jones 2+1-es akciójával fordítani tudtak a vendégek (9-10). Eilingsfeld továbbra is tarthatatlan volt, miközben a vendégeknél Haynes-Jones javult fel a kezdeti percekhez képest, fej-fej mellett haladtak a csapatok (12-12). Jól szálltak be a hazai cserék a padról és csináltak is egy 6-0-ás futást a negyed vége előtt, így előnybe került a paksi együttes az első tíz perc után. 19-14.
 
Meleg és Brkics kosaraival próbált zárkózni a Pécs, de Goins és Eilingsfeld rendre válaszolni tudott (26-22). Carpenter dobott egy ziccert Donaldson passzából, erre is tudott reagálni azonban az ASE, Frank lépett be az alapvonalon. Goins zsákolása ugrasztotta talpra a hazai szurkolókat, megint kezdett ellépni a Paks (30-24). Újabb szép hazai összjáték, újabb Goins zsákolás, büntetőkkel lopta a távolságot a PVSK (32-26). Innen már felváltva jöttek a pontok a félidőig, megmaradt a hazai előny, de a döntés a második két negyedre maradt. 38-33.
 
A fordulás után egyből feljöttek kettőre a vendégek, Ivosev közelije pedig már az egyenlítést jelentette (38-38). Keith egymás után négy büntetőt is bedobott, majd Eilingsfeld fekezett be egy gyorsindítást, hogy aztán Taylor is szerezzen egy közelit, időt kért Andrija Csirics (46-38). Többször is lehetősége volt a hazaiaknak a kétszámjegyű vezetés kidolgozásához is, de Brkics zsákolása miatt ez egyelőre nem jött össze. Eilingsfeld viszont egyszerűen elképesztően kosárlabdázott, az ő zsákolásával átlépte a tízet is a differencie (54-43). Jó ritmusba kerültek a paksiak, a záró etap előtt magabiztosra hízott az előnyük. 62-50.
 
Goins tett vissza egy támadólepattanót az utolsó negyed elején, majd Taylor harcolt ki egy sportszerűtlen hibát, ezzel pedig már tizenhattal mentek a paksiak (66-50). Mindent egy lapta próbált támadni a PVSK, de mindig volt valaki a hazaiaknál, aki előlépett volna a fontos szituációkban. Kovács hármasával meglett a közte húsz is, ez pedig gyakorlatilag el is döntötte a találkozót. Az Atomerőmű SE teljesen megérdemelt sikerrel húzta be a PVSK elleni fontos találkozót. 82-66.
 
Atomerőmű SE – Pécsi VSK-VEOLIA 82-66 (19-14, 19-19, 24-17, 20-16)
 
Bajnokság, középszakasz, alsóház 3. forduló
Paks, Atomerőmű Sportegyesület Sportcsarnok
V.: Győrffy P. A., Fodor A., Györfy R. (Balogh L. Gy.)
 
ASE: Brown 5/3, Frank 3, Taylor 8, Eilingsfeld 27, Goins 10. Cserék: Kovács 4/3, Pajor 3/3, Kis -, Brzoja 7, Keith 15/3, Szalai -, Orgona -.
 
PVSK: Haynes-Jones 18/3, Popadic -, Carpenter 8, Ivosev 9, Brkics 10. Cserék: Donaldson -, Goldring -, Bíró 10/6, Meleg 11.

Vármegyei szövetségek