Euroliga döntőben a Sopron!
08
Apr
2022
Euroliga döntőben a Sopron!
2022. április 8.  |  18:10
A 2022-es Euroliga Final4 első elődöntőjében a Sopron Basket 74-69-re legyőzte a Perfumerias Avenida Salamancát és ezzel fennállása során második alkalommal bejutott az európai elitsorozat fináléjába.
 
Jelena Brooks és Emese Hof kosárváltása vezette fel az elődöntőt. Gyorsan magához ragadta a kezdeményezést a Sopron Basket. Határ Bernadett és Gabby Williams révén három perc után már 8-2-re vezetett a magyar bajnoki címvédő. Továbbra is nagy ritmust diktáltak a mieink. Amikor Jelena Brooks triplája célt ért, 13-5-nél már Roberto Iniguez időkérése miatt állt a játék. A legnagyobb különbség 9 pont volt a felek között az első negyedben. Ez a játékrész végén is állt a felek között. A Sopron úgy vezetett 22-13-ra, hogy a 19 mezőnykísérletéből 10 sikeres volt és Jelena Brooks már egymaga 10 egységnél járt. A második negyed első találatát Nevena Jovanovic szerezte, de ezt követően a Salamanca kapott el egy jobb sorozatot. Karlie Samuelson triplája és Kahleah Copper ziccere után 24-18-nál Gáspár Dávid kért időt. Ezt követően pedig még 24-20-ra feljöttek a spanyolok.
 
A kisebb salamancai felzárkózás után a Sopron Jelena Brooks három büntetőjével vett új lendületet. Fegyverneky Zsófia triplájával pedig 30-20-nál újra kétszámjegyű különbség választotta el a feleket. A játékrész felénél egy hosszabb videózás állította meg a játékot. Határ Bernadett egy lepattanóért ugorva a könyökével eltalálta Kahleah Copper-t, aki a félidőig már nem is tudott visszajönni. Végül a magyar center sportszerűtlent kapott. Itt némileg megtorpantak a csapatok, majd a Sopron tudott új lendületet venni, aminek köszönhetően 36-20-ra ellépett. A Salamanca azonban nagy erőket mozgósított, így az utolsó két perchez érkezve 37-27-re felzárkózott a spanyol gárda. A félidő hajrája a mieinknek sikerült jobban. Gabby Williams 7 pontjával 47-31-re ellépett a Sopron. A mezőnyből a soproniak a 34 kísérletükből 19-et értékesítettek az első 20 percben. A triplákat tekintve 7-ből 5 volt ez a mutató. A harmadik szakaszt Karlie Samuelson triplája vezette fel, de Jelena Brooks és Határ Bernadett vezetésével őrizte előnyét a Sopron.
 
Jelena Brooks triplája után 55-38-nál kialakult az addigi legnagyobb különbség a felek között. A harmadik etap feléhez érkezve érződött, hogy a korábbi kiemelkedő dobóforma után több soproni lehetőség is kimaradt. Emellett kihagyott büntetők is okozhattak fejfájást. Négyből három lejött a gyűrűről és ezt kihasználva 58-44-re szépített a Salamanca. A folytatásban 62-46-ra és 64-47-re ismét megugrott a Sopron, de eközben Jelena Brooks-t a harmadik faultja után le kellett cserélni. A hajrában jó ütemű szerzett labdákkal szépített a Salamanca, 64-52-re felkapaszkodtak. A helyzetet tovább nehezítette, hogy a negyed utolsó másodpercében Gabby Williams mindhárom büntetőjét kihagyta. Magához ragadta a pillanatot a Salamanca és Kahleah Copper triplája után rögtön a negyedik szakasz elején a lélektani 10 pont alá jöttek be. Gáspár Dávid 66-59-nél rendelte magához a tanítványait. Kereken négy percen át nem talált be a Sopron és ez idő alatt végül 66-61-re zárkóztak fel a spanyolok.
 
A legjobbkor jött Határ Bernadett két büntetője, de Kahleah Copper triplája után 68-64-nél így is teljesen nyílt lett az összecsapás. Az utolsó három percbe innen fordultunk. Briann Janaury büntetőivel és Gabby Williams villanásával 4-6 pont környékén tartotta előnyét a Sopron. Az utolsó percben Emese Hof két kihagyott büntetője után Jelena Brooks a 27. pontját megszerezve 74-66-ra alakította az eredményt. 26 másodperc volt vissza és eldőlni látszott a csata. Katie Lou Samuelson triplája, majd egy eladott labda még az utolsó másodperceket is izgalmassá tette az elődöntőt. A Sopron azonban nem engedte ki a kezéből a győzelmet és egészen kiemelkedő első félidejének köszönhetően 74-69-re legyőzte a Salamancát, ezzel kivívta a döntőben jutást. Vasárnap az USK Praha – Fenerbahce elődöntő győztese lesz a rivális. Azt a találkozót 19 órától rendezik.
 
PERFUMERIAS AVENIDA SALAMANCA - SOPRON BASKET 69-74 (13-22, 18-25, 21-17, 17-10)
 
Euroliga, elődöntő
Isztanbul, Ülker Sports and Event Hall
Tomic, Attard, Manniste (Gulak-Lipka)
 
Salamanca: Copper 21/6, Cazorla 9/3, Dominguez 6, Hof 6, K. Samelson 6/6. Csere: Rodriguez 4, Alarie 2, K. L. Samuelson 9/6, Fasoula 4.
 
Sopron Basket: January 8/3, Fegyverneky 3/3, Williams 13/3, Brooks 27/9, Határ 15. Csere: Varga A., Jovanovic 4, Czukor, Dolson 4.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek