Tippmix Férfi NB I: A Szolnok és a Kecskemét lendülete is tovább tart
07
Apr
2022
Tippmix Férfi NB I: A Szolnok és a Kecskemét lendülete is tovább tart
2022. április 7.  |  10:04
Csalódott csapatok csatáját hozta a felsőház első fordulója - már ami a kupahétvégét illeti. A Körmend már az első körben búcsúzott, míg a fehérváriak a negyedik helyet szerezték meg. A vendégeknél nem volt a keretben Fakuade és Smith sem.
 
Davis közelijével rögtön az első támadás után betalált az Alba, egy Stokes triplával fordított a Körmend (3-2). Szabó büntetőivel folytatódott a találkozó, majd egy párperces gólcsend következett, amit Gordon egy centerezés utáni kosárral tört meg (5-4). Felváltva vezettek a csapatok, a negyed derekára egyik fél sem tudott érdemben meglépni a másiktól, de ekkor változtatott a ritmuson a Körmend és egy 8-0-ás futást csinálva elkezdett elhúzni, időt is kért Matthias Zollner (15-8). Nem tudott olyan ütemben közelíteni az Alba Fehérvár, mint szeretett volna, de mivel az időkérés megfogta a körmendiek játékát is, ezért nem nőtt a differencia a csapatok között (19-12). Davis jó ütemben kapta a labdát és zsákolt nagyot, de Ferencz válaszolni tudott, ám ezután Davis és Vojvoda vezérletével megtáltosodott a Fehérvár és fel is zárkózott két pontra (23-21). Érdemi változás már nem történt a negyed hajrájában, minimális előnyben volt az Egis Körmend tíz perc után. 26-23.
 
Omenaka csak az egyik büntetőjét dobta be, míg a körmendieknél White szlalomozott végig a fehérvári védők között (28-24). Lukács triplája egy kis gondolkodás után beesett, majd Stark fejezett be egy gyorsindítást, fordított az Alba (28-29). Vojvoda fülelt le egy körmendi passzt, majd a megszerzett labdából bele is állt egy triplába, időt kellett kérnie Antonisz Konsztantinidesznek (28-32). Ferencz egy bravúros kosárral szépíteni tudott, de Vojvoda két büntetővel visszaállította a közte négyet (30-34). Habár Stokes és White is ponterősen játszott a piros-feketéknél, Vojvoda azonban egyelőre tarthatatlannak bizonyult, az ő vezérletével őrizte minimális előnyét az Alba. Ferencz triplája beakadt, és bár volt egy jobb periódusa a vasiaknak, a félidőig nem tudtak kiegyenlíteni. 43-45.
 
A fordulás után 5-0-val nyitott az Alba, ám White vezérletével hamar egyenlíteni tudott a Körmend (50-50). Ezután esett még egy-egy kosár mindkét oldalon, majd többperces gólcsend következett, amit Szabó hármasa tört meg, erre Gordon egy közelivel válaszolni tudott (54-55). Folyamatosan ott loholt a vendégek nyakán a piros-fekete alakulat, néha egyenlíteni is tudott, de a lélekjtanilag fontos fordítás továbbra sem akart összejönni, ráadásul Ferencz egy technikait is kapott (57-62). Omenaka is kireklamált magának egy technikai hibát, igaz, ebből nem tudott kosarat szerezni a Körmend. Sok hibát követően Omenaka zsákolt egyet, időt kértek a hazaiak (57-64). Szépen lassan lopta a távolságot a vasi gyüttes, Stokes büntetőit követően már csak három volt közte másfél perccel a harmadik etap vége előtt (61-64). Feszült volt a találkozó, a körmendi kispad kapott ezúttal technikait és hiába dobott Stokes egy trojkát a hajrában, előnyben maradt a Fehérvár. 65-67.
 
A záró negyed Szavics 2+1-es akciójával indult, át is vette a vezetést a Körmend, de Vojvoda nehéz dobást értékesített a túloldalon (68-69). Durázi triplájára is Vojvoda válaszolt, ezúttal távolról, ezekben a percekben ő lépett előre a fehérváriaktól. Gordon közelről tette a gyűrűbe a labdát, de közben Stokes a bokájához kapott a hazaiaknál, le is kellett cserélni. Ehhez képest mégis a fehérváriak torpantak meg, elment néggyel a Körmend, időt kért Matthias Zollern (76-72). Ezúttal is Vojvoda törte meg a vendég gólcsendet, majd Davis szerzett kosarat faulttal együtt és a plusz egy ráadást is értékesítette (76-77). Négy és fél perc volt hátra. Gordon harcossága támadólepattanót, és Szavics-hármast ért, elképesztő izgalmakra volt kilátás a végjáték előtt (79-77). Vojvoda emberrel együtt dobta be a trojkát, amire sokáig nem érkezett válasz, de Gordon centerezése célt ért két perccel a vége előtt (81-80). Whita is dobott egy ziccert, jött a vendég-időkérés (83-80). Stark sarokhármasa lejött, míg Gordon higgadtan büntetőzött a túloldalon (85-80). Gordon egy sapkát is kiosztott, amiből Szavics triplázhatott, ez pedig gyakorlatilag eldöntötte az összecsapást. Feszült, de remek mérkőzésen nyert az Egis Körmend, így pedig győzelemmel nyitotta a felsőház küzdelmeit. 90-80.
 
Egis Körmend – Alba Fehérvár 90-80 (26-23, 17-22, 22-22, 25-13)
 
Bajnokság, középszakasz, felsőház, 1. forduló
Körmend, Városi Sportcsarnok
V.: Praksch P., Török R., Söjtöry T. (Forrai S.)
 
Körmend: Stokes 21/9, White 19/6, Takács K. 4, Szavics 11/6, Gordon 20. Cserék: Kenéz -, Henry -, Ferencz 7/3, Durázi 8/6.
 
Fehérvár: Pongó 2, Vojvoda 25/9, Lukács 5/3, Szabó 11/6, Davis 18/3. Cserék: Stark 7, Takács M. 5/3, Omenaka 7.
 
 
 
A Magyar Kupa-győztes Szolnoki Olajbányász vendégeként kezdte felsőházi szereplését a Sopron KC a férfi élvonal középszakaszában.
 
Myers-dupla és Ford-tripla nyitotta a meccset, majd Badzim szépítő kettesét ezúttal hat soproni pont követte (2-11). Young is egy hármassal jelentkezett, a negyed közepén pedig már a vendégek érezték szükségét egy időkérésnek, az Olajbányász ugyanis 11-13-ra kapaszkodott fel. Myers büntetőzött jól, Mack akciója is két pontot ért a vendégeknek, Cakarun válaszolt (13-17). Három-négy pontra mindig vissza tudott jönni az Olaj, majd az első negyed utolsó két percében lehagyta ellenfelét: 16-21 után már csak a hazaiak dobtak pontot, így 24-21-gyel ért véget az első tíz perc.
 
Cummings továbbra sem tudott hibázni, az ő kettese nyitotta a második negyedet, Ford tripláját pedig Cakarun igyekezett ellensúlyozni a triplavonalon belülről. Cummings jutott elsőként tíz pont fölé, tette mindezt hibátlan dobómutatóval (3/3 dupla, 1/1 tripla, 2/2 büntető), a Szolnok pedig addigi legnagyobb különbségű vezetését jegyezte (33-26), amit Taiwo növelt még két ponttal. Hamarosan a tízet közelítette a különbség, majd Subotic kettesével 41-30-nál át is lépte azt. Négy soproni pont következett, most a hazaiak kértek időt. Maradt nyolc pont az Olaj-előnyből, 49-41 az első félidő.
 
Pongó triplájával ismét tíz fölött volt a különbség, innen viszont a Sopronnak sikerült valamivel jobban a folytatás. Négy és fél perc elteltével a hazaiak időt is kértek, ugyanis négyre jött fel a vendég együttes (58-54). Mack büntetőjére Badzim dobott egy hármast, majd Young révén újra megvolt a közte nyolc, amit aztán kettőre faragott a pontos támadásaival a Sopron (65-63). A negyed utolsó percében azonban jött Subotic, és két triplával eltüntette a Sopron negyedbeli hat ledolgozott pontját (71-63).
 
Myers és Borisov is triplával bővítette csapata pontjait, és mivel Halász kettese is talált, így Young nem sokkal korábban dobott szolnoki kettese jelentette csak a különbséget (73-71). A soproni pontokat aztán egy szolnoki ötös követte, 78-71-nél kértek időt a vendégek. Háromra ismét feljöttek a vendégek, de érkezett a már-már szokásosnak mondható szolnoki tripla, ezúttal Cummingstól (81-75). A hajrában sem engedte már közelebb ellenfelét a házigazda, amely 91-80-as győzelemmel kezdte a felsőházat.
 
Szolnoki Olajbányász – Sopron KC 91-80 (24-21, 25-20, 22-22, 20-17)
 
Bajnokság, középszakasz, felsőház, 1. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok
V.: Győrffy P. A., Nagy V., Nyilas I. (Dernei G.)
 
Szolnok: Pongó 6/3, Badzim 20/9, Kovács P. -, Subotic 13/6, Taiwo 4. Csere: Young 19/3, Cummings 17/9, Cakarun 10, Pallai 2, Rudner G. -.
 
Sopron: Mack 12/3, Myers 16/3, Q. Ford 20/6, Sitku 6, Montgomery 13. Csere: Borisov 9/3, Halász 4, Takács N. -, Fazekas -.
 
 
 
A középszakasz középházának első fordulójában a DEAC-Tungsram fogadta az MVM-OSE Lionst.
 
Tóth kettesével nyitott a DEAC, négy OSE-pont volt a válasz, amire Dzeletovics dobott egy triplát. Felváltva vezettek a csapatok, majd a DEAC kapcsolt rá, és a 13-10-es vezetését még hét ponttal erősítette meg – elérte a különbség a tízet, ráadásul Drenovac újabb kettesével át is lépte azt (22-10). Az első negyed hajrájában mindkét fél ugyanannyi pontot dobott, 28-16-tal zárult ez a tíz perc.
 
Triplákkal kapaszkodott az OSE: Burns, Ruják, Ihring, Parrish és Mucza is kintről talált be, így a második negyed közepéhez érve egyetlen pontra olvadt a DEAC előnye (32-31). Parrish folytatta a sort, villámfordítást produkált az immár 34-32-re vezető OSE. Ismét felváltva estek a pontok a folytatásban, majd a félidő zárása megkoronázta a vendégek negyedbeli produkcióját: Ihring kintről talált be, 45-46-ra módosítva az állást.
 
A második félidő is pontváltással kezdődött, de egy lépéssel szinte mindig az OSE volt előrébb. A harmadik negyed közepét átlépve bő két percre teljesen hatástalanította a hazaiak támadásait az Oroszlány, míg a vendégek továbbra is betaláltak – 53-59-re léptek el, majd Calhoun negyedet lezáró két távolijával már kétszámjegyű lett a különbség (57-67).
 
Beragadt az OSE, a negyedik negyed első négy percében csak a DEAC dobott pontot, így 63-67-nél időt is kért a vendég kispad. További egy perc telt el OSE-pontok nélkül, Drenovac pedig egy hármassal dobta közelebb a DEAC-ot. Ruják triplája hat és fél perc után törte meg az OSE-pontcsendet, de az újabb négy debreceni egység azt jelentette, hogy már egyenlő az állás (70-70). Ihring büntetőivel még visszavette a vezetést az OSE, azonban fordított és a hajrába érve már a DEAC vezetett. Hárommal is vezettek már a hazaiak, azonban Calhoun mindhárom büntetőjét bedobta, amivel döntetlenre mentette a rendes játékidőt az Oroszlány (76-76).
 
Thames kettesét Calhoun két újabb büntetővel egalizálta, majd ugyanő akcióból is eredményes volt, erre azonban Drenovacnak volt válasza (80-80). Hagins keze sem remegett meg, két perccel az első ötperces ráadás vége előtt újra a hazaiaknál volt az előny (82-80). Amire egy perccel később érkezett csak válasz, igaz, Burns mindkét büntetőjét bedobta. Aska is a vonal mögé állhatott, de csak az egyik büntetőjét értékesítette, Parrish pedig akciógóllal büntetett (83-84). Thames triplája lejött, Ihring büntetői viszont a gyűrűben kötöttek ki, így 86-83-ra nyertek a vendégek.
 
DEAC-Tungsram – MVM-OSE Lions 83-86 – h.u. (28-16, 17-30, 12-21, 19-9, 7-10)
 
Bajnokság, középszakasz, középház 1. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok
V.: Benczur T., Tóth C., Makrai M. (Farkas Z.)
 
Debrecen: Thames 11/3, Hagins 14/6, Valerio-Bodon 2, Dzeletovics 16/3, Tóth Á. 4. Csere: Aska 19, Drenovac 15/3, Polyák 2, Kovács Á. -, Neuwirth -, Kerpel-Fronius G. -.
 
Oroszlány: Ihring 16/6, Carev -, Calhoun 23/9, Burns 11/3, Molnár M. 4. Csere: Parrish 15/6, Garamvölgyi 6, Ruják A. 6/6, Mucza 3/3, Dorogi 2.
 
 
 
Bravúros kupahétvége után a középház első fordulójában találkozott egymással a Szeged és a Kecskemét együttese.
 
Pörgősen kezdtek a felek, de pont emiatt jöttek az elkapkodott dobások is, közel két percet kellett várni az első pontokra, Persons szerezte, majd Cook is hozzátett két büntetőt (0-4). Dramicsanin 2+1-es akciójával zárkózott a Kecskemét, Klobucár hármasával pedig a fordítás is meglett (6-4). Nem volt túlságosan pontgazdag az első negyed első fele, de így is vissza tudta venni a vezetést a Szedeák (8-11). Tudott újítani a Kecskemét és csinált is innen egy 7-0-ás futást, amit végül Alston tört meg (15-13). Sokáig nem örülhettek a vendégek, mert előbb Klobucar, majd Dramicsanin is kosarat szerzett. Simándi Árpád időkérése sem segített, a negyed végére az 500. bajnokiját játszó Wittmann pontjainak köszönhetően előnyben maradtak a hazaiak. 22-18.
 
A második felvonás egy Wittmann-triplával indult, Davis szépített, ám Milutinovics is hármast dobott, ráadásul Wittmann egy palánkos középtávolit is értékesített, elment tízzel a KTE (30-20). Pollard bünteője után Keller távolija ért célt, majd nem sokkal később Alstontól jött egy visszatett támadólepattanó, kezdett visszajönni a Szeged (32-27). Próbálta felpörgetni a ritmust a vendég gárda, de rutinosan kosárlabdázva megőrizte a vezetést a Kecskemét a nagyszünetig. 46-40.
 
A fordulás után Dramicsanin hármasa bement, ami lendületet adott a hazaiaknak, akik ezután egy 10-2-es periódussal már 14 ponttal megléptek (56-42). Persons vezetésével visszajött tízen belülre a Szedeák, de Klobucar azonnal egy triplával jelentkezett (61-49). Egyelőre nem tudtak újítani a vendégek, beállt erre a 8-12-es különbségre a meccs, Forray Gábor időt kért egy Persons ziccer után (63-55). Ezután jött Keller közelije, de Pollard kecskeméti szempontból jókor dobott egy hármast, ráadásul egy sportszerűtlen hibát is kiharcolt Cookon, így pedig megint meglett a közte tíz (69-59). Davis négy pontjával továbbra sem adta könnyen magát a Szeged, majd Kellertől is jött egy tripla, újra nyílttá vált az összecsapás, de a hajrában még Klobucar és Pollard is kosarat tudott szerezni. 73-66.
 
Wittmann jól bekezdett a negyedik negyed elején, az ő hét pontjára csak Persons duplája érkezett, megint meglett a közte tíz (80-68). Hiába kértek időt a szegediek, Wittmann egyszerűen elképesztően kosárlabdázott, már a tizedik(!) pontját szerezte ebben a negyedben, négy perc alatt (83-68). Másodjára már nem tudott visszajönni nagy hátrányból a Szeged, így a Kecskemét nyitotta győzelemmel a középházat. 87-80.
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét – Naturtex-SZTE-Szedeák 87-80 (22-18, 24-22, 27-26, 14-14)
 
Bajnokság középszakasz, középház 1. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: dr. Mészáros B., Frányó P., Goda L. (dr. Gincsai J. P.)
 
KTE: Pollard 21/3, Wittmann 21/15, Klobucar 11/6, Dramicsanin 14/6, Fazekas 1. Cserék: Lukács -, Milutinovics 6/3, Kiss -, Karahodzsics 13.
 
Szedeák: Persons 23/9, Polányi 3/3, Cook 12/3, Bognár 3, Alston 16. Cserék: Davis 13/3, Keller 10/6, Szatmári -, Kerpel-Fronius -, Mayer -, Filipovic -.

Vármegyei szövetségek