Szedeák-Szolnok döntőt rendeznek a kupában
01
Apr
2022
Szedeák-Szolnok döntőt rendeznek a kupában
2022. április 1.  |  21:30
Michael Fakuade nélkül állt fel a tegnap magabiztos győzelmet arató Alba Fehérvár a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupában bombameglepetést okozó Naturtex-SZTE-Szedeák csapata ellen. A tét a döntőbe jutás volt.
 
Lukács szép ziccerrel indíthatott volna, le a labda lecsorgott a gyűrűről, majd Szatmári is elhibázott egy ziccert. Vojvoda futtából eleresztett triplája volt az elődöntő első kosara, majd Davis centerezése is célt ért, jobban kezdtek a fehérváriak (0-5). Bognár büntetőjét követően már a Szeged is szerzett pontot, majd Alstonnak osztott ki egy szép gólpasszt (3-5). Vojvoda újabb hármast küldött a helyére, de ezúttal már is tudott válaszolni a Szedeák, főként Bognárt keresték labdával a társak (5-8). Kezdett meglépni a fehérvári alakulat és ezen Balogh szép ziccere sem segített (7-14). Egyik pillanatról a másikra elkapta a ritmust a Szeged, jött zsinórban hat pont, valamint egy kiharcolt támadóhiba, majd Bognár már a vezetésért dobhatott két büntetőt, valamint Smith is kapott egy technikai hibát. Persons bedobda a magáét, Bognár kettőből egyet küldött a helyére, fordított a Szedeák (15-14). Nagyot is küzdöttek a fehér-mezesek, Alston visszatett támadólepattanója azt jelentette, hogy egy 10-0-ás futást csináltak Simándi Árpád tanítványai, időt kért Matthias Zollner (17-14). Cook is hozzátette a magáét, végül Lukács triplájával hosszú idő után újra betalált az Alba, de a negyed végéig már nem tudott egyenlíteni. 21-20.
 
Smith dobása még a gyűrűhöz sem ért hozzá, hamar fordítottak a fehérváriak, igaz, sokáig nem örülhettek, Persons kiegyenlített (23-23). Smith vétett támadóhibát, ami után Personsnak ütöttek oda dobás közben, célt is értek a büntetői, ráadásul Vojvoda is támadóhibát követett el (25-23). Kicsit visszaestek a csapatok, már ami a pontszerzést illeti, de továbbra is a szegedieknél volt az előny, köszönhetően Keller hármasának (28-25). Egy szép összjáték után Start maradt üresen a sarokban, Simándi Árpád 28-28-nál kért időt. Rashun Davis is megszerezte az első pontjait, Szabó távolijával viszont fordítani tudott a Fehérvár, ám Keller azonnal válaszolt egy visszatett támadólepattanóval (32-31). Másfél perccel a félidő vége előtt megint egalizálni tudott az Alba, majd a hajrában még egy lapáttal rátett egy Pongó-triplával, Bognár viszont még szépíteni tudott. 36-37.
 
A fordulás után Davis betörésével folytatódott a meccs, majd Alston centerezett (38-39). Matthias Zollner kapott egy technikai hibát reklamálásért, de ezt nem tudták kihasználni a szegediek, sőt, ezután 4-0-át ment a Fehérvár, időt kért Simándi Árpád (38-43). Cook kettőből egy büntetőt dobott be, Vojvoda egy nagy hármassal válaszolt (39-46). Jobb volt ezekben a percekben a Fehérvár, meg is léptek nyolc ponttal  Matthias Zollner fiai, ami ezen a meccsen már soknak számított. Alston visszapöcizett támadólepattanójával és két büntetőjével próbáltak zárkózni a szegediek, ráadásul Persons triplája is beakadt (47-48). Szép fehérvári akciót fejezett be Smith, Cook tudott reagálni a túloldalon, másfél perc maradt a negyedből (49-50). Ebben az időszakban már csak Albás kosarakat láthattunk, öt pontos előnyben várhatták a záró felvonást a kék-mezesek. 49-54.
 
Egy leindítással indított az Alba Fehérvár, két büntetővel a Szeged (51-56).  Szabó dobott egy tempót Stark leosztásából, majd Davis állhatott oda a vonalra, hogy aztán Lukács tegye bele a gyűrűbe a labdát egészen közelről. Tíz fölé hízott a különbség, időt kért a Szeged (51-62). Alston négy gyors pontjával lopta a távolságot a Szeged, de Lukács egy 2+1-es akcióval megállította a felzárkózást még úgy is, hogy a ráadás kimaradt (55-64). Cook fontos hármast szerzett, időt kért a Fehérvár (58-64). Rashun Davis sarokhármasa nagyon jókor jött szegedi szempontból, az utolsó négy percre már csak három volt közte, amikor jött Cook és kiegyenlített (64-64). Megtorpant az Alba, Bognár pedig megint előlépett, öt pontot szerzett zsinórban, ezzel a Szeged már 18-2-es futásban volt, időt kért Matthias Zollner – 2:16 maradt az órán (69-64). Újabb labdát adtak el a fehérváriak, miközben nagyon harcossá vált a szegediek játéka, több támadólepattanót is visszaszedtek, kosár lett a jutalmuk, ráadásul egy labdát is sikerült szerezni egy perccel a vége előtt. Persons osztotta le Alstonnak, aki óriásit zsákolt, 22-2-es (!) futásban volt a Szeged, egy perc maradt (73-64). Kimaradt a fehérvári akció, ami gyakorlatilag el is döntötte a találkozó sorsát. A Naturtex-SZTE-Szedeák óriási fordítást bemutatva jutott be története során először a Magyar Kupa fináléjába, az Alba Fehérvár pedig a bronzért játszhat. 77-67.
 
Naturtex-SZTE-Szedeák – Alba Fehérvár 77-67 (21-20, 15-17, 13-17, 28-13)
 
Magyar Kupa, elődöntő
Debrecen, Főnix Aréna
V.: Kapitány Gellért, Ádám József, Makrai Márton
 
Szeged: Persons 16/3, Szatmári -, Cook 15/6, Bognár 11/3, Alston 21. Cserék: Balogh 2, Davis 7/3, Keller 5/3, Kerpel-Fronius -, Filipovic -, Mayer -.
 
Székesfehérvár: Pongó 3/3, Vojvoda 15/9, Lukács 10/3, Szabó 11/3, Davis 8. Cserék: Stark 5/3, Takács -, Smith 10/6, Omenaka 5.
 
 
 
A Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa második elődöntőjét a Körmendet kiverő Szolnoki Olajbányász és a Nyíregyházát legyőző Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét csapata játszotta.
 
Xaviard Pollard egy betörés után szerezte meg az első kosarat a meccsen, majd Klobucar osztotta le Karahodzsicsnak, jobban kezdett a Kecskemét (0-4). Pongó nevéhez fűződtek az első szolnoki pontok, de Pollard ezúttal is megtalálta a rést az Olajbányász védelmén (2-6). Kovács triplája célt ért, de ezután percekig nem esett kosár, egészen a csereként beálló Dramicsanin távolijáig (5-9). Badzim is hármast dobott, de egyelőre nem tudta Pollardot tartani az Olajbányász, időt is kért Gasper Potocnik (8-11). A kis szünet után is a KTE játszott fölényben, előbb Klobucar, majd Wittmann kosara jött, kezdett meglépni a KTE (8-16). Az utolsó másfél percben kétszer is eladták a labdát a piros-feketék, Wittmann egy triplával büntetett, átlépte a tízet a különbség, ami ki is tartott a negyed végéig. 9-19.
 
A második felvonást is harcosan kezdték a felek, Pallai tett vissza egy támadólepattanót (11-19). Kucsera kapott egy sportszerűtlen hibát, majd Forray Gábor egy technikait, ezzel pedig zárkózni tudott a Szolnok (14-19). Young hozott össze egy 2+1-es akciót, teljesen visszajött az Olajbányász, időt kértek a kecskemétiek, hiszen ekkor már 7-0-ás futásban volt az ellenfelük (17-19). Subotic bravúros kosarat dobott, meglett az egyenlítés, végül két és fél perc elteltével kosarat szerzett a Kecskemét is (19-21). Cakarun, majd újfent Pollard következett, fej-fej mellett haladtak a felek, de aztán megint kezdett meglépni a KTE, időt kért a Szolnok (23-29). Badzim középtávolijával és Pollard büntetőivel folytatódott a meccs, majd előbbi egy triplát is behintett (28-31). Badzim elkapta a fonalat, újabb nehéz kosarat dobott, de Wittmann már a harmadik távoliját szerezte, így nem tudott egyenlíteni az Olajbányász Subotic kettese ellenére sem (32-35). Pongó távoli duplája beesett, időt kért Forray Gábor 1:46-tal a félidő előtt (34-35). Wittmann újabb hármast értékesített, amire Badzimtől jött a válasz. Az utolsó kecskeméti támadást Klobucar fejezte be, négypontos kecskeméti előnnyel mehettek nagyszünetre a felek. 36-40.
 
A fordulás után Karahodzsics tette vissza Pollard lecsorgó labdáját, miközben másfél perc alatt már két eladott labdánál járt az Olajbányász. Young jutott el a gyűrűig, de Milutinovics büntetőjével tartotta a távolságot a KTE (38-43). Brandon Young percei voltak ezek, aki egymaga kiegyenlített (43-43). Klobucar a sarokból dobott be egy duplát, Cakarun tudott közelről válaszolni, továbbra is kiegyenlített volt a meccs (45-45). Kovács Péter saroktriplája kulcspillanatban jött, átvette a vezetést az Olajbányász (48-45). Sokáig nem örülhettek a piros-feketék, Pollard csinált egy 2+1-es akciót (48-48). Brandon Young kapott technikai hibát reklamálásért, amit Gasper Potocniké követett, de Wittmann csak az egyik büntetőt dobta be (48-49). Badzim talált utat a gyűrűig, de Wittmann ziccere is célt ért, felváltva vezettek a csapatok (50-51). Bojan Subotic fontos triplát küldött a helyére, míg Karahodzsics mindkét egypontosát kihagyta, Badzim büntetett egy ziccerrel (55-51). Forray Gábor időkérése után is jobb ritmusban játszott a Szolnok, előbb Subotic, majd Taiwo terhelte meg a gyűrűt (59-51). Az utolsó percben előbb Pollard, majd Karahodzsics is kosarat tudott szerezni, a játékrészt viszont Rudner triplája zárta. 62-54.
 
A záró etap Karahodzsics félhorgával indult, majd Taiwo maradt üresen a festékben (64-56). Pollard játszotta üresre magát, továbbra se adta könnyen magát a Kecskemét, Young viszont gyönyörű megoldást választott egy leindításnál (66-58). Pollard próbálta meccsben tartani az övéit, egy 2+1-es akcióval jelentkezett, ráadásul Samuel Taiwo kipontozódott (66-61). Cakarun jól szállt be a padról, ám Wittmann már az ötödik hármasát dobta (68-64). Cummings is faulttal együtt dobott pontokat, elment héttel a Szolnok (71-64). Hiába lopta a távolságot Pollard, Cummings egy alapvonali bedobásnál teljesen üresen maradt, továbbra is hét volt közte, hat perccel a vége előtt (73-66). Szép játékkal jelentkezett a KTE, időt kért Gasper potocnik (73-68). Young nagy trojkát dobott, de Pollard továbbra sem adta könnyen a csapatát, már huszonnyolc pontnál járt, abszolút vezérként kosárlabdázott (76-70). Remekül összpontosított azonban a Szolnok, Subotic hármasa is bement, három perccel a vége előtt kilenc volt a piros-feketék előnye (79-70). Előbb Wittmann, majd a kecskeméti kispad is kapott egy-egy technikai hibát, Badzim egy büntetőt dobott be, ezzel meglett a közte tíz (80-70). Subotic újabb hármasa beesett, ezzel pedig el is dőlt gyakorlatilag a meccs két perccel a vége előtt. A Kecskemét mindent megpróbált, nagyot küzdött, de a Szolnoki Olajbányász megérdemelten jutott be a fináléba, ahol a Szeged lesz az ellenfele. 92-81.
 
Szolnoki Olajbányász - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 92-81 (9-19, 27-21, 26-14, 30-27)
 
Magyar Kupa, elődöntő
Debrecen, Főnix Aréna
V.: Papp Péter, Farkas Gábor, Söjtöry Tamás Ferenc (Gorka Szabolcs Zsombor)
 
Szolnok: Pongó 5, Badzim 19/6, Kovács 6/6, Subotic 24/9, Taiwo 4. Cserék: Young 15/6, Pallai 2, Rudner 3/3, Cummings 6, Cakarun 8, Gilszki -.
 
Kecskemét: Pollard 32, Milutinovics 4/3, Klobucar 11/3, Kucsera -, Karahodzsics 8. Cserék: Wittmann 18/15, Dramicsanin 6/3, Fazekas -, Kiss 2, Lukács -, Tóth -.

Vármegyei szövetségek