Szedeák-Alba és Szolnok-Kecskemét elődöntők a férfi kupában
31
Mar
2022
Szedeák-Alba és Szolnok-Kecskemét elődöntők a férfi kupában
2022. március 31.  |  22:55
A Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa első, 13 órakor kezdődő negyeddöntőjében már rögtön pályára lépett a címvédő Falco csapata, amely a Szegeddel mérkőzött meg.
 
Golomán adta el a labdát az első szombathelyi támadásnál, ám Persons is így járt a túloldalon. Somogyi Ádám távoli duplája jelentette az idei esemény első kosarát, majd Alston egy pontos hármassal fordított (2-3). Egy-két elhibázott akciót követően Clark lépett be lendületesen az alapvonalon, majd Váradi is elsüllyesztett egy középtávolit (6-3). Bognár küzdött nagyot a festékben, Cook pedig egy nagy zsákolással talpra ugrasztotta a szegedi kispadod, igaz, Keller Ákos megmozdulása sem volt csúnyább a túloldalon (8-7). Jól tartotta magát a Szedeák, Polányi triplájával újra Simándi Árpád alakulata járt előrébb a negyed derekán (8-10). Persons első hármaskísérlete is beakadt, Váradi válaszolt (10-13). Bognár is pontosan célzott, Barac 2+1-es akcióból tudott szépíteni, bár a ráadás büntetőt kihagyta (12-16). Persons állt bele egy leütés után, továbbra is remekül támadott a Szeged, ráadásul hátul is magabiztosak voltak Bognárék. Alston trojkája is beakadt, már kilenccel mentek a kék-mezesek és az első negyedből már csak két perc volt vissza (12-21). Szatmári atletikus ziccerével a tízet is átlépte a különbség, ám Perl hármasa jókor jött a sárga-feketéknek, ezzel pedig meg is indultak felfelé a vasiak, fel is zárkóztak a felvonás végére. 19-23.
 
Filipovic tette a gyűrűbe a labdát, ráadásul Barac technikai hibát kapott színéskedésért, Persons büntetője is bement (19-26). Perl próbálta a hátára venni az övéit, de ebben a periódusban is mindenre volt válasza a szegedieknek, Bognár előbb egy triplát, majd két büntetőt értékesített (23-31). Egy kis futással megint közelebb jött volna a Szombathely, de Persons futtából eleresztett távolija beakadt, megérdemelten őrizte a 6-8 pontos előnyét a Szedeák (30-38). Egy időkérést követően Bognár büntetőivel folytatódott a meccs, ő egyébként ezzel már 14 pontnál járt, a differencia pedig újfent elérte a tízet (30-40). Az utolsó percben Szatmáritól érkezett zsinórban öt pont és hiába Kovács hármasa, magabiztos szegedi előnnyel mehettek nagyszünetre a felek. 33-47.
 
Egy Keller közelivel indult a második félidő, míg a szegediektől Persons dobott be egy hármast, miután a csapata agresszívan ment a támadólepattanóért (35-50). Váradi középtávolija pontos volt, de azonnal jött Bognártól egy zsákolás. Extázisban játszottak a szegediek, a kispad is együtt élt a játékkal, minden egyes megmozdulás után jött a vastaps a cseréktől (37-52). Persons megoldása után tovább nyílt az olló, Perl gondoskodott róla, hogy ne tudjon a húszpontos vezetésért támadni a Szeged, igaz, Cook triplája így is beesett (39-57). Váradi és Perl vezérletével megkezdte a nagy felzárkózási rohamot a Falco, Simándi Árpád azonnal időt kért (44-57). Átállt zónavédekezésre a Szombathely, ami be is jött, Váradi ziccerezhetett egy gyorsindításból (46-57). Alston visszapöcizett támadólepattanója hosszú szegedi gólcsendet tört meg, meg is jött a dobókedve, egy hármast is értékesített (46-62). Perl duplájára Davis triplája jött, nem tudott egyszerűen megingani a Szedeák (48-65). A felvonás végén már nem esett több kosár, érett a Magyar Kupa legnagyobb meglepetése. 48-65.
 
A záró negyed két Perl-büntetővel kezdődött, majd kisvártatva újra a válogatott hátvéd állhatott a vonalra (52-65). Perl ezúttal is a hátán cipelte a csapatát, egymaga 6-0-val nyitott, jött az időkérés szegedi részről (54-65). Egy jó védekezést követően Golomán is két büntetőhöz jutott, ezzel pedig hosszú-hosszú idő után visszajött tízen belülre a vasi együttes (56-65). Cook duplája volt az első szegedi kosár a negyedben, Perltől jött a válasz (58-67). Perl ezután egy trojkát is elsüllyesztett, elképesztő formában kosárlabdázott, miközben kezdett egy kicsit szétesni a Szedeák (61-67). Bognár Kristóf nagyon fontos triplát dobott, Boris Barac büntetői jöttek ezután, öt perc maradt (63-70). Cook talált utat a gyűrűig, majd sikerült egyet kivédekeznie a Szegednek, de Barac révén megint lopta a távolságot a Falco (65-72). Rashun Davis kipontozódott, a kiharcolt faultból pedig újra Perl büntetőzhetett (67-72). Három perccel a vége előtt labdát szereztek a szombathelyiek, de nem tudtak élni a lehetőséggel. Nem tudott gyűrűbe találni a Szedeák, majd Váradi hármasa szottyant a hálóban, két perccel a vége előtt feljött két pontra a Szombathely (70-72). Cook nehéz helyzetből is kosarat szerzett négypontos szegedi előnnyel várhatták a végjátékot a csapatok (70-74). Fontos lepattanót szerzett meg a Szedeák, majd egy hosszú támadást követően Bognár harcolt ki faultot. Az első kimaradt, a második bement, 1:13 volt az órán (70-75). Keller kapott labdát üresen és tette a gyűrűbe, majd újfent Perl állhatott a vonal mögé (74-75). Időt kért Simándi Árpád, negyven másodperc maradt. Persons kapta meg a labdát és osztotta le Bognárnak, aki elképesztően nagy hármast dobott, időt kért a Falco (74-78). Tizenkilenccel az órán támadhatott a Szombathely, amely két triplát és egy duplát is kihagyott, ezzel pedig a Szeged óriási meglepetést szolgáltatva legyőzte a címvédőt! 74-78.
 
Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely - Naturtex-SZTE-Szedeák 74-78 (19-23, 14-24, 15-18, 26-13)
 
Magyar Kupa, negyeddöntő
Debrecen, Főnix Aréna
V.: Tőzsér Dénes Kelemen, Pozsonyi László, Fodor Attila
 
Falco: Váradi 14/6, Somogyi 2, Clark 7/3, Golomán 2, Keller 8. Cserék: Perl 31/6, Kovács 3/3, Barac 7, Hawkins -.
 
Szeged: Persons 16/9, Polányi 3/3, Cook 11/3, Bognár 23/12, Alston 11/9. Cserék: Davis 3/3, Szatmári 9/3, Keller -, Kerpel-Fronius -, Filipovic 2.
 
 
 
A házigazda együttes, a DEAC-Tungsram is megkezdte a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa küzdelmeit, az ellenfél pedig a felsőházba bejutó Alba Fehérvár volt. Azt már tudni lehetett, hogy ennek a találkozónak a győztese az óriási meglepetést okozó Szegeddel találkozik az elődöntőben.
 
Jól bekezdtek a hazaiak, Tóth Ádám két gyors kosarával lépett meg a Debrecen, Lukács tudott válaszolni az Albából (4-2). Dzeletovics is hozzátett egy triplát, az első három mezőnykísérletét értékesíteni tudta az egyébként magas szerkezetben kezdő DEAC-Tungsram (8-2). Davis nagy zsákolással vétette észre magát, de erre is volt válasza a hazaiaknak (10-4). Tóth Ádám vétett egy sportszerűtlen hibát, amellyel négy pontot tudott faragni a hátrányából a fehérvári együttes, ráadásul egy szerzett labdát követően az egyenlítés is meglett (10-10).Továbbra is fej-fej mellett haladtak a felek, de egy kicsivel végig a fehér-mezesek jártak előrébb (16-12). Így ment ez sokáig, majd két jó védekezésnek köszönhetően egyenlíteni tudott az Alba Fehérvár, sőt, Davis büntetőivel a fordítás is meglett, de a negyed vége előtt még egyenlíteni tudott a DEAC. 21-21.
 
Közel két percet kellett várni az első kosárra a második negyedben, Aska szerezte egy befordulásból, azonnal jött ez Stark-ziccer válaszként (23-23). Polyák hármasával próbált újra ellépni a Debrecen, ráadásul Valerio-Bodon is hozzá tudott tenni egy duplát (28-23). Továbbra sem tudta megállítani a hazaiakat az Alba, jött az időkérés Matthias Zollnertől (30-23).Pongó Marcell triplája jókor jött a kék-mezeseknek, így nem lépte át a tízet a különbség, ráadásul kisvártatva Vojvoda is távolról talált be, rögtön visszajöttek háromra a fehérváriak (32-29). Tóth Ádám hatalmas labdát adott Haginsnak, aki élt is a lehetőséggel, majd nem sokkal később a center is nagy kosarat dobott (38-34). Vojvoda jól célzott távolról, Davis pedig jó ütemben érkezett Pongó lecsorgó labdájára, izgalmas, kiélezett második félidőre volt kilátás. 43-41.
 
A fordulás után előbb Vojvoda, majd Thames hintett be egy-egy triplát, majd kisvártatva előbbi egy közelit is hozzá tudott tenni (46-46). Összességében az első pár percben jobban céloztak a fehérváriak, így ha minimálisan is, de viszonylag huzamosabb ideig előnyben tudtak játszani (49-52). Smith távoli duplája is bement, majd Vojvoda kapott egy technikai hibát, de rögtön javított is egy hármassal – ami az Albának egyébként már a negyedik volt a negyedben, időt is kért Berényi Sándor (49-57). Ennek ellenére is zsákolt egy nagyot Smith, ezzel pedig már tízzel vezettek a fehérváriak, ezen tudott kozmetikázni Dzeletovics két büntetővel. Aska dobása egy kis gondolkodás után végül a gyűrűbe hullott, de Vojvoda is kosarat tudott szerezni, tovább tartotta az előnyét a Fehérvár (55-64). Érdemben már nem változott a játék képe, de a negyed végén Smith elképesztően nagy félpályás hármast dobott a dudaszó pillanatában – ezzel viszont komoly vezetéssel várhatta a záró etapot az Alba. 63-77.
 
4-0-val kezdte a negyedik negyedet a DEAC, ezzel feljött tíz pontra a hazai csapat, de Fakuade 2+1-es akciójával stabilizálni tudta magát az Alba (67-80). Tóth Ádám zsákolása és Lukács Norbert ziccere következett, hiába próbálkozott a Debrecen, rendre reagálni tudott a Fehérvár. Két jó játékkal bekúszott tíz alá a debreceni alakulat és bár több lehetősége is volt arra is, hogy közelebb férkőzzön, a befejezésekbe rendre hiba csúszott, így visszaállt a kétszámjegyű fehérvári előny (73-84). Öt perccel a vége előtt kért időt Berényi Sándor, de ez sem segített a Debrecenen. A DEAC az utolsó másfél percbe érve mindent egy lapra feltéve támadott, de innen már nem tudott csodát tenni, az Alba Fehérvár készülhet a Szeged elleni elődöntőre. 87-94.
 
DEAC-Tungsram – Alba Fehérvár 87-94 (21-21, 22-20, 20-36, 24-17)
 
Magyar Kupa, negyeddöntő
Debrecen, Főnix Aréna
V.: dr. Mészáros Balázs, Goda László, Török Róbert
 
Debrecen: Hagins 13/3, Valerio-Bodon 7/3, Drenovac 13, Dzeletovics 17/6, Tóth 19. Cserék: Kerpel-Fronius G. 3, Thames 3/3, Polyák 6/6, Kovács -, Aska 6.
 
Székesfehérvár: Pongó 6/6, Vojvoda 26/18, Lukács 15/3, Fakuade 13, Davis 11/3. Cserék: Stark 6, Smith 17/3, Takács -, Szabó -, Omenaka -.
 
 
 
Piros-fekete rangadót rendeztek a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa alsó ágán, ahol az Egis Körmend és a Szolnoki Olajbányász együttese csapott össze.
 
Subotic hármasa sokat gondolkozott, végül a gyűrűbe hullott, majd Szavicsnál is hasonlóképpen járt el a játékszer (3-3). Kovács szerzett labdát és harcolt ki két büntetőt, de csak az egyiket értékesítette (3-4). Badzimra játszott ki egy alapvonali bedobást az Olajbányász, miközben a körmendi próbálkozások egyelőre nem értek célt. Párperces gólcsend következett, majd Badzim dobott két büntetőt (3-8). Stokes és Szavics pontjaival egyenlíteni tudott a Körmend, de azt azért nem lehetett volna mondani, hogy pontgazdag volt az első pár perc (8-8). Innen csinált egy 5-0-ás futást a Szolnok és hiába törte ezt meg Gordon büntetője, Young is ziccerezni tudott (9-15). A hátralevő másfél percben úgy tűnt, hogy akár tízzel is megléphetnek a szolnokiak, de még tudott reagálni a Körmend. 15-22.
 
Cummings csak az első büntetőjét dobta be a második felvonás elején, de nem sokkal rá egy tempót értékesíteni tudott, meglett a közte tíz (15-25). Jobban játszott az Olajbányász, Pongó hármasával tizenkettőre nőtt az előnye, de jött Stokes középtávolija és Gasper Potocnik időt kért (20-30). Kezdtek lendületbe jönni a vasiak, előbb Ferencz, majd Stokes tört be sikeresen, ezzel feljött hatra az Egis Kkörmend (24-30). Pallai tört be szépen, de sokáig nem örülhetett az Olajbányász, ugyanis Cakarun beütötte a negyedik személyhibáját (25-32). Subotic a támadóidő lejártával egyidőben szórt be egy trojkát, amire Ferencz válaszolt (28-35). A félidő végén is inkább a védekezés dominált mindkét oldalon, előnyben várhatta a folytatást a Szolnoki Olajbányász. 34-41.
 
Ferencz Csaba üres és pontos triplájával nyitottak a felek a fordulás után, Badzim azonnal válaszolt (37-44). Ferencz még egyet a helyére küldött, ezúttal leütés után, de erre is tudott reagálni az Olajbányász, ezúttal Pongó talált be, maradt a közte hét (40-47). Subotic távolija is bement, Antonisz Konsztantinidesz kénytelen volt időt kérni (40-50). Jót tett a kis szünet a vasiaknak, White tört utat a gyűrűig, majd Ferencz Csaba értékesített egy kosarat faulttal együtt, feljött ötre a Körmend (45-50). Badzim kritikus pillanatban dobott távolit, majd White szabálytalankodott sportszerűtlent érően, újfent kezdett meglépni az Olajbányász (45-57). Ideig-óráig sikerült a feltámadás a körmendieknek, de amikor kritikussá vált volna a helyzet, mindig előlépett valaki a szolnokiaktól, így megmaradt a vezetés a harmadik felvonás végére. 54-67.
 
Cakarun állhatott a büntetővonalra a negyedik negyed elején, de csak az egyiket dobta be. Henry forgatta be az emberét az alapvonalon, de Kovács üresen maradt az ellentámadásnál (56-70). Már tizenhattal is ment a Szolnok, amikor időt kért Antonisz Konsztantinidesz, hiszen már csak nyolc és fél perc volt hátra és érdemben nem tudott felzárkózni a Körmend. Durázi próbált életet lehelni a csapata játékába, zsinórban öt pontot is szerzett, de így sem tudtak tízen belülre jönni a vasiak (62-76). Egyre jobban nyílt az olló, az utolsó percekre már csak az maradt a kérdés, hogy mennyivel nyernek Kovácsék. A Szolnoki Olajbányász végig vezetve győzte le az Egis Körmend alakulatát, így bejutott a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa legjobb négy csapata közé. 75-96.
 
Egis Körmend – Szolnoki Olajbányász 75-96 (15-22, 19-19, 20-26, 21-29)
 
Magyar Kupa, negyeddöntő
Debrecen, Főnix Aréna
V.: Győrffy Pál Attila, Frányó Péter, Nagy Viktor
 
Körmend: Stokes 20/9, White 6, Martinez -, Szavics 10/6, Gordon 6. Cserék: Kiss -, Takács -, Ferencz 14/9, Henry 10, Durázi 9/3, Kenéz -.
 
Szolnok: Pongó 14/9, Badzim 18/12, Kovács 6, Subotic 15/9, Taiwo 2. Cserék: Young 13/3, Pallai 5/3, Rudner 5/3, Cummings 9, Cakarun 10, Gilszki -.
 
 
 
A Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa utolsó negyeddöntőjét a Hübner Nyíregyháza BS és a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét vívta.
 
Klobucar betörésével a KTE ragadta magához a kezdeményezést, ráadásul Pollard is betalált (0-4). Coleman ziccerével előbb szépített, Johnson hármasával pedig fordított a Nyíregyháza (5-4). Johnson ezután egy 2+1-es akciót is értékesített, ezzel pedig már kezdett is meglépni a Blue Sharks (8-4). Hamar egalizált a Kecskemét, majd egy kicsit be is fagyott az eredmény. Wittmann triplája esett be a negyed derekán, aztán egy szerzett labdát követően Klobucar is távolról talált be, idők kért Pethő Ákos (8-14). Bazsó trojkájával próbált közelebb jönni a Nyíregyháza, de összességében jól őrizte a Klobucar játékára építő előnyét a Kecskemét (11-18). Egyre jobban lendültek bele Forray Gábor fiai, nem sokkal később már a tíz is meg lett közte, ráadásul Pethő Ákos technikai hibát kapott. Az utolsó percre felpörgött a Blue Sharks és sikerült visszajönnie tízen belülre. 20-27.
 
Több, mint három percet kellett várni az első kosárra a második negyedben, Milutinovics talált be, időt kértek a nyíregyháziak (20-29). Dramicsanin büntetői jöttek, megint kétszámjegyű volt a differencia, ráadásul Pollard középtávolija is bement (20-33). Kiss triplája volt az első nyíregyházi kosár a felvonásban, négy percet kellett várni rá (23-33). Ez sem törte meg túlságosan a jeget, fokozatosan nyílt az olló a felek között, volt már tizenöt is közte, de Kiss Benedek kosarainak köszönhetően meccsben maradt a Nyíregyháza. 34-43.
 
Egy szerzett labda után Klobucar rohant végig a pályán, majd Coleman tett vissza egy támadólepattanót (36-45). Szépen játszott a KTE, Milutinovics maradt üresen a sarokban, ráadásul újabb labdát csent a Kecskemét, ebből pedig Kucsera dobhatott kosarat (36-50). Nagyot küzdött mindkét csapat, a negyed derekán sikerült tíz alá jönnie a Nyíregyházának (44-52). Pollard fontos duplát szerzett, de Coleman hamar válaszolni tudott (46-54). Pollard percei következtek, megállás nélkül szállította a kosarakat a Kecskemétnek, időt is kellett kérnia Pethő Ákosnak (46-58). A kis szünet jót tett a Blue Sharksnak egy nagy rohammal újfent bejöttek tíz alá, már csak nyolc volt közte (50-58). Az utolsó percben Klobucar szerzett egy fontos triplát, 50-61-ről jöhetett a folytatás.
 
Dramicsanin triplája nyitotta meg a záró negyedet, majd Klobucar is hozzátett kettő, meglépett tizenhattal a KTE (50-66). Johnson állt bele egy jó triplába és közelebb is jöhetett volna a Blue Sharks, de Coleman egészen üres ziccert hagyott ki, az idő pedig egyre csak fogyott (53-66). Innen már nem volt visszaút az újonc számára, a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét magabiztos játékkal jutott elődöntőbe. 63-77.
 
HÜBNER Nyíregyháza BS – Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 63-77 (20-27, 14-16, 16-18, 13-16)
 
Magyar Kupa, negyeddöntő
Debrecen, Főnix Aréna
V.: Praksch Péter Árpád, Minár László Balázs, Kovács Nimród János
 
Nyíregyháza: Johnson 15/9, Kiss B. 8/6, Pipiras 7/3, Coleman 8, Suárez 5. Cserék: Bus 4, Kozák -, Szobi 3/3, Bazsó 5/3, Mokánszki 8, Madár -, Anda -.
 
Kecskemét: Pollard 12, Milutinovics 12/6, Klobucar 16/6, Dramicsanin 11/3, Kiss D. 2. Cserék: Wittmann 12/9, Lukács 3/3, Fazekas 2, Kucsera 2, Karahodzsics 5/3, Tóth -.

Vármegyei szövetségek