Tippmix Férfi NB I: Smith félpályás triplájával nyert az Alba, hosszabbításban győzött a Kaposvár
19
Mar
2022
Tippmix Férfi NB I: Smith félpályás triplájával nyert az Alba, hosszabbításban győzött a Kaposvár
2022. március 19.  |  22:56
A hatodik helyezett Alba Fehérvár fogadta hazai pályán a kilencedik helyen álló MVM-OSE Lions együttesét a bajnokság 25. fordulójában.
 
Omenaka duplájával vette kezdetét a találkozó, ami egyben az Alba utolsó vezetését is eredményezte az első félidő során. Calhoun rögtön fordított egy triplával, majd Carev pontjaival meglépett az OSE. Calhoun újabb távolit dobott be, ezzel már közel tízpontos lett a felek közötti különbség. Davis hármasa nagyon kellett az Albának, de továbbra is az OSE maradt a domináns. A hazaiaknak nem ment támadásban, a vendégek jól védekeztek. Mindeközben a túloldalon bejöttek az oroszlányi megoldások, így egyre csak nőtt a különbség. Ihring is jó megoldásokat választott, amelyekre nem érkezett válasz. Az utolsó másodpercekben Parrish küldött a helyére egy távolit, de még Smith trojkája is belefért a dudaszó előtt (17-31).
 
A második negyedben már némileg magára talált a fehérvári csapat, jobban meg kellett küzdenie minden egyes kosaráért az Oroszlánynak. Szabó triplája adta meg ehhez az alaphangot, majd Takács is betalált távolról, ezzel felzárkózva tíz pontra. Ezt követően Smith percei következtek, az amerikai hátvéd sorra szállította a pontokat, míg a vendégek részéről Burns és Calhoun tudott eredményes lenni. Vojvoda hárompontosát követően már csak öt pont volt a vendégek fórja, de 36-41-et követően Ihring egy gyűrűről lehulló labdát még a helyére tudott küldeni (36-43).
 
Kihagyott helyzetekkel indult a második félidő, a kosárcsendet pedig Parrish és Takács távoli kosarai törtek meg. Az Alba Davis és Szabó révén kapaszkodott, de Calhoun elő tudott rántani egy újabb hárompontost. Hiába loholt ott a vendégek nyakán Matthias Zollner együttese, az oroszlányi kezek nem remegtek meg, így tartották vezetésüket. Noha a távolságból sikerült faragnia az Albának Pongó közelije révén az utolsó másodpercekben, így is négy pont volt az OSE előnye az utolsó negyed előtt (63-67).
 
Ahogy arra számítani lehetett, a záró tíz perc még sok izgalmat tartogatott. Két és félperc kellett az Albának, hogy előbb feljöjjön Lukács közelijével egy pontra, majd Smith duplája után magához vegye a vezetést. 71-70-nél a mérkőzés első kosarát követően másodjára vezettek a hazaiak találkozón. Sokáig nem örülhettek, mert Calhoun és Ihring pontjai után újra az oroszlánoknál volt az előny. Parrish és Davis triplaváltását követően Smith büntetőit követően lett egál a mérkőzés. 78-78-as állásnál Davis duplájával átvették a vezetést a hazaiak, amire még Burns-nek volt válasza. Stark közelije után újra a fehérváriak vezettek, de erre még Calhoun válaszolt. Stark megnyerhette volna a meccsét csapatának, de kihagyta a közelit. Calhoun is hibázott, ekkor úgy nézett ki, hogy hosszabbítás jöhet. Nem így gondolta Smith, aki még az utolsó pillanatban félpályáról betalált (85-82).
 
Alba Fehérvár - MVM-OSE Lions 85-82 (17-31, 19-12, 27-24, 22-15)
 
Bajnokság, 25. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Kapitány Gellért, Goda László, Kovács Nimród János (Téczely Tamás)
 
Alba: Stark 5/3, Vojvoda 5/3, Lukács 5, Fakuade 2, Omenaka 2. Csere: Davis 20/9, Smith 21/9, Takács 6/6, Pongó 7/3, Szabó Zs. 12/9.
 
OSE: Ihring 18/9, Calhoun 23/15, Carev 7/3, Molnár M. -, Burns 13. Csere: Parrish 11/9, Ruják 6/3, Garamvölgyi 4.
 
 
 
Carpenter gyorsindítás kosarával indult a találkozó, Alston egy 2+1-es akcióval válaszolt (3-2). Mindkét oldalon volt egy-egy elhibázott akció, majd Kalmár harcolt nagyot a festékben, ám egy újabb 2+1-et értékesített a Szeged, ezúttal Cook volt a kosár szerzője (6-4). Haynes-Jones csak az egyik büntetőjét dobta be, miközben Bognár az ellenakcióból szépen fejezte be a támadását, kezdtek volna meglépni a hazaiak, amikor jött egy tripla Carpentertől, Illés középtávoliját követően pedig már újra a vendégeknél volt az előny (8-10). Továbbra is felváltva jöttek a pontok, egyelőre nem találtak fogás egymáson a felek, majd egy 6-0-ás szegedi rohammal megint kicsit ellépett a Szedeák (16-12). Polányi két triplát is bevert, ezzel pedig megiramodtak a hazaiak, akik nem sokra rá már a tízet is közé rakták, ez pedig meg is maradt a negyed végére. 33-22.
 
Jobban kezdte a második felvonást a PVSK, amely elsősorban Illés és Carpenter pontjaira alapozva visszajött tízen belülre, de Persons is egyre jobban kezdett belemelegedni, így túl sokáig nem örülhettek a baranyaiak (40-29). Haynes-Jones is fellépett a társai mellé, ám Davis is elkezdte összeszorgoskodni a maga pontjait, így egyelőre vissza tudta verni a vendég felzárkózást a Szeged (47-37). Alston két büntetőjével és Davis közelijével tovább nyílt az olló, időt kért Andrija Csirics (51-37). Ideig-óráig rendezni tudta a sorokat a PVSK, de a védőoldalon továbbra is meggyűlt a baja a szegedi támadásokkal, nem forgott veszélyben a Szedeák magabiztos vezetése a nagyszünetben. 60-48.
 
Cook ziccere volt az első sikeres megmozdulás a fordulás után, majd Alston dobott kosarat Persons passzából, egyre jobban kezdett távolodni a Szeged (64-48). Azt el tudták kerülni a pécsiek, hogy húsz fölé ne menjen a differencia, de minden dobott pontjukra jött a válasz a hazaiaktól, így a meccs képében nem nagyon történt változás (70-54). egyik pillanatról a másikra elkezdtek beesni a vendég triplák, villámgyorsan feljött tizenegyre a PVSK, Simándi Árpád kénytelen volt időt kérni (75-64). Helyreállt a rend a szegedi fejekben, a kisebb hullámvölgyből gyorsan kijöttek, így megnyugtató előnnyel várhatták a záró negyedet. 82-68.
 
A negyedik etap elején mindent egy lapra feltéve próbáltak támadni a vendégek, de mindig jött egy-egy szegedi sikeres akció, így érdemben nem tudott visszajönni a meccsbe a Pécs (88-75). Innen csináltak egy 4-0-ás futást a baranyaiak, ezzel be is néztek tíz alá, ám jött két sikeres Kerpel-Fronius büntető, ami újra átlendítette a holtponton a hazaiakat, akik egy nagy rohammal le is zárták a mérkőzést. Fontos találkozót húzott be tehát a Naturtex-SZTE-Szedeák csapata, míg a pécsiek zsinórban harmadszor kapituláltak. 106-95.
 
Naturtex-SZTE-Szedeák – Pécsi VSK-VEOLIA 106-95 (33-22, 27-26, 22-20, 24-27)
 
Bajnokság, 25. forduló
Szeged, Városi Sportcsarnok
V.: dr. Mészáros B., Söjtöry T. F., Makrai M. (Dernei G.)
 
Szeged: Persons 26/3, Polányi 6/6, Cook 14/3, Bognár 15/3, Alston 17. Cserék: Davis 16/6, Keller 2, Kerpel-Fronius 7/3, Szatmári 3.
 
Pécs: Haynes-Jones 29/18, Illés 18/6, Carpenter 11/3, Ivosev 18, Kalmár 2. Cserék: Popadic -, Bíró 15/3, Goldring 2, Futó -, Farkas -.
 
 
 
Clark, Somogyi és Váradi kosaraival bekezdett a Falco, míg a vendégek egyetlen kosarat dobtak az első két percben: Hagins talált be távolról. Tóth Ádám remek centerjátékára, Somogyi válaszolt távolról, majd közelről is betalált a Falco irányítója. A "tízet" Váradi rakta közé, 18-8 volt a táblán, amikor időt kértek a vendégek. A Falco az első öt percben 88%-os pontossággal célzott. Az időkérést követően Aska dobott be egy közelit, a szombathelyiek azonban gyorsan rendezték soraikat. Clark és Golomán kosarával növelték előnyüket. A Falco amerikai légiósa 30 másodperc alatt két triplát ii dobott. Hagins és Aska pontjaival maradt lőtávon belül a DEAC. 32-18.
 
Polyák szerezte a második negyed első kosarát, Perl szenzációs kosárral válaszolt rá. Sok volta. hiba, a negyedik perc végéig mindössze ez a két kosár született ebben a negyedben. A folytatásban 34-23, majd Golomán zsákolását követően 36-23 is volt a táblán. A vasiak nagyon magabiztosan kézben tartották a találkozót, 40-25-ös állásnál Berényi Sándor ismét időt kért. Thames talált be közelről, majd Dzeletovics szórt egy triplát, Drenovac pedig már nyolcra hozta fel az övéit. Jött a Falco időkérés. Váradi és Clark pörgött fel a félidő hajrájára. 46-32.
 
Aska duplájával kezdődött, Perl triplájával folytatódott a mérkőzés. Nagy kedvvel jöttek vissza a csapatok a második félidőre. A Falco folyamatosan nyitotta az "ollót", a DEAC nem tudta tartani a lépést a címvédővel. Keller Ákos közelijével már 57-35-re vezettek a vasiak. A vendégek játéka szétesett, egyre kapkodóbbá vált, míg hazai oldalon jól működött a kémia, tetszés szerint dobták a pontokat. A vendégek küzdöttek, de nem tudtak közelebb kerülni a hazaiakhoz. 64-45.
 
Perl kezdte a pontgyártást az utolsó negyedben és a folytatásban is a sárga-feketék akarata érvényesült. A vendégek mindent megpróbáltak, hogy elkerüljék a nagyarányú vereséget, de csak az utolsó percekben tudtak közelebb férkőzni. A Falco a végére elveszítette a koncentrációját, de a győzelmük egy percig sem forgott veszélyben. 80-70.
 
Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely - DEAC-Tungsram 80-70 (32-18, 14-14, 18-13, 16-25)
 
Bajnokság, 25. forduló
Aréna Savaria, Szombathely
V.: Praksch P. Á., Török R., Jakab L. I. (dr. Gincsai J. P.)
 
Falco: Váradi 16/3, Somogyi 11/3, Clark 18/12, Golomán 6, Keller 4. Cserék: Barac 4, Perl 18, Verasztó -, Kovács B. -, Hawkins 3/3.
 
DEAC: Thames 5/3, Hagins 11/9, Valerio-Bodon 3/3, Dzeletovics 10/6, Tóth 8. Cserék: Polyák 9/3, Drenovac 13, Kerpel-Fronius -, Aska 11, Kovács -.
 
 
 
Az utolsó helyen álló, kiesés ellen menekülő Atomerőmű SE fogadta a tizenegyedik HÜBNER Nyíregyháza BS-t. Alsóházi rangadót rendeztek tehát Pakson a bajnokság 25. fordulójában, ahol a vendég nyíregyháziak tűntek a mérkőzés előtt az esélyesebbnek.
 
Az első támadást az ASE vezethette, ám Brzoja eladott labdáját követően Kiss talált be. Mint később kiderült, ez jelentette a vendég nyíregyháziak egyetlen vezetését a találkozón. Eilingsfeld egyenlített, majd újabb két kosarával 6-2-re megléptek a hazaiak. Pontosabban játszottak a paksiak, aminek köszönhetően alig hat perc elteltével már 20-10-et mutatott az eredményjelző. A Nyíregyháza játékából hiányzott a lendület és a pontosság, így nem volt meglepő, hogy Pacevicius duplája után közel tíz pont volt a felek közötti különbség az első játékrészt követően (25-16).
 
A második negyed már némileg szorosabb volt, de közelebb kerülnie így sem sikerült a nyírségieknek. Brown rögtön betalált távolról, amire Bryce válaszolt. Kiss hárompontosát követően újra tíz ponton belül voltak a vendégek, de ennél sokkal közelebb nem sikerült kerülniük. Mi sem jelzi ezt jobban, hogy amikor az ASE rendszerint hibázott támadásban, Pipiras négy büntetőt is képes volt kihagyni egymás után. Az Atomerőmű Eilingsfeld pontjaira építve tisztes előnyt szerzett magának az első félidőben (46-34).
 
Suárez és Eilingsfeld pontjai nyitották a második félidőt, majd Brown hintett be egy trojkát. 55-42-nél Johnson és Coleman is értékesített egy-egy közelit, ezzel ismét tíz ponton belül volt Pethő Ákos csapata. Hiába hagyta ki büntetőit Pacevicius, nem sikerült élniük a lehetőséggel a Cápáknak, az ellentámadást elhibázták. Nem tette meg ezt a szívességet a túloldalon Keith és Brown sem,  magabiztosan vezettek a hazaiak. Úgy nézett ki, hogy Bryce pontjaival zárul a harmadik negyed, de az utolsó pillanatig kidolgozott támadásban még a paksiak is betaláltak Kovács révén (65-54).
 
Az utolsó játékrészben sem változott a forgatókönyv, sőt miután Taylor és Kovács is bevágott egy-egy távolit, már eldőlni látszott a mérkőzés. Eilingsfeld továbbra is fontos kosarakat szerzett a hazaiaknak, a vendégeknél pedig Suárez jelentett tartósan veszélyt a gyűrűre. A különbség viszont továbbra is tíz pont körül állandósult. Johnson hármasa után még megpróbálkozott egy utolsó rohammal a Nyíregyháza, ám 80-73-nál az utolsó percben hiába kértek időt a vendégek, kosarat már nem sikerült szerezniük. A meccs eldőlt, gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott az Atomerőmű (82-73).
 
Atomerőmű SE - HÜBNER Nyíregyháza BS 82-73 (25-16. 21-18, 19-20, 17-19)
 
Bajnokság, 25. forduló
Paks, Atomerőmű Sportegyesület Sportcsarnok
V.: Benczur T., Farkas G., Nyilas I. (Farkas Z.)
 
ASE: Brown 18/12, Taylor 11/3, Frank -, Brzoja 7/3, Eilingsfeld 26. Csere: Kovács Ák. 11/3, Pacevicius 6, Pajor -, Keith 3.
 
Blue Sharks: Johnson 15/3, Bryce 21/3, Kiss B. 5/3, Pipiras 3/3, Suárez 19. Csere: Bus -, Mokánszki -, Madár 4, Coleman 6.
 
 
 
Több elhibázott támadás után előbb Xavier Ford talált be, majd a túloldalon Montgomery, két perc játékot követően 2-2 állt az eredményjelzőn. Sitku büntetőzött pontosan, majd Montgomery zsákolt hatalmasat Mack löbbölt labdájából, ráadásul Sitku egy támadólepattanót is visszatett, jobban kezdtek a hazaiak (8-2). Továbbra sem tudta elkapni a ritmust a KKK, Borisov középtávolija után máris időt kért Nikola Lazics (10-2). Rendezni tudták a sorokat a somogyiak, legalábbis a támadások most már kosárral végződtek, ám a védőoldalon továbbra sem remekeltek a vendégek, mindenre volt válasza az SKC-nak (15-6). Olyannyira, hogy Myers triplájával meglett a közte tíz is, igaz, X. Ford 2+1-es akciójával gyorsan szépíteni tudtak a kaposváriak (18-11). Az utolsó perceket megnyomta a KKK, feljött ötre is, de az utolsó szó a Soproné volt. 25-18.
 
X. Ford visszalépős tempója bement, azonnal jött egy Myers-tripla a túloldalon (28-20). Xavier Ford már 16 pontnál járt, miközben a hazaiaknál jobban eloszlottak a pontok, Borisov vezérletével egyelőre nem adta könnyen magát az SKC (32-24). Egy hazai időkérést követően elkapta a fonalat a Sopron, Montgomery és Borisov pontjaival átlépte a tízet is a különbség (37-26). Hiába kért időt Nikola Lazics, egyre jobban nyílt az olló a csapatok között, Borisov sarokhármasával már tizenhat is volt a differencia, viszont ebből egy huszáros hajrával még faragni tudtak a somogyiak a nagyszünet előtt. 46-35.
 
A fordulás után Hilliard adta el a labdát, Sitku büntetőzhetett a túloldalon, de csak a második ment be, de nem sokkal később egy triplával javított (50-35). Price szépen látta meg a rést a hazai védelemben, majd egy párperces gólcsend következett, amit Hilliard tört meg egy viszonylag üres ziccerrel (52-39). Quincy Ford hármasára Price távolija érkezett, továbbra is magabiztosan vezetett az SKC, amikor jött egy újabb Price-hármas (55-45). Martin centerezését követően hosszú idő után újra egyszámjegyű volt a különbség, időt is kért Kosztasz Flevarakisz (55-47). Tovább küzdött a KKK, egy szerzett labdát követően már csak öt volt közte, jókor jött Mack tempója hazai szempontból (57-49). Hilliard is távolról talált be, ám erre is válaszolni tudott a Sopron, ezúttal Myers gyalogolt el a gyűrűig, majd Montgomery is kosarat szerzett (61-52). Egy vendég időkérést követően Price újabb triplát dobott és Hilliard visszalépős középtávolija is bement, nyílttá vált a találkozó (61-57). Egy lepattanócsata közben Mongomery maradt a földön, de szerencsére hamar vissza tudott állni, mindeközben Quincy Ford közelije behullott (63-57). Martin tolta be az emberét, míg Myers mindkét egypontosát értékesítette, amikor már csak 25 másodperc volt hátra a harmadik negyedből (65-59). Végigtámadta az időt a KKK, de Hilliard próbálkozása lejött, hatpontos soproni előnnyel jöhetett a negyedik negyed. 65-59.
 
A Sopron és a Kaposvár is elhibázott egy-egy lehetőséget, végül Hilliard kosara jelentette az első pontokat a záró felvonásban (65-61). Borisov egészen közelről hibázott, de egyelőre nem tudott közelebb jönni a KKK, hiszen Mack trojkája beesett (68-61). Krnjajszki is távolról célzott jól, maradt a közte négy. Zsinórban hat hazai pont érkezett, ezzel közé tette megint a tízet az SKC, időt kértek a vendégek (74-64). Martin büntetőzött pontosan, majd Price hármasa hullott be, öt perccel a vége előtt megint elkezdte a felzárkózást a KKK (74-69). Montgomery nagy zsákolását követően X. Ford tett vissza egy támadólepattanót (76-71). Ennél is közelebb jöhettek volna a vendégek, de eladták a játékszert, Montgomery zsákolhatott újra, ám jött Price sarokhármasa (78-74). Myers nagyon fontos duplát küldött a helyére, gyorsan érkezett a válasz a somogyiaktól (80-76). Két perccel a vége előtt Myers mindkét büntetőjét bedobta, de Price nagyon elkapta a fonalat (82-78). Kivédekezte a soproni akciót a KKK, Xavier Ford állhatott oda a vonalra tőlük, 1:16 volt vissza, időt kértek a hazaiak (82-80). Myers ziccere lejött, de Montgomery visszatette a támadólepattanót, majd két elképesztő hibát is vétett a Kaposvár egészen közelről, ötven másodperc maradt (84-80). Myers büntetőzhetett, de csak az első ment be, a túloldalon X. Fordnak ütöttek oda, harmincnégy másodperc maradt az órán. A légiós mindkét kísérletét a helyére küldte, ráadásul labdát szerzett a Kaposvár, Bogdán pedig a sarokból óriási hármast dobott, huszonnégy másodperccel a vége előtt kiegyenlítettek a somogyiak (85-85). Myers indult meg a gyűrű felé, de elpattant tőle a labda, valahogy mégis Borisov kezébe került a játékszer, aki egészen üresen dobhatott középtávolit, a kísérlete azonban kimaradt, jöhetett a hosszabbítása. 85-85.
 
Martin kísérlete lejött a gyűrűről, míg Montgomery próbálkozása bement, az SKC került előnybe a ráadásban, majd Price állhatott a vonal mögé (87-87). Az első percet leszámítva egyszer sem vezetett a KKK és bár most kétszer is volt támadása érte, mindkétszer eladta a játékszert, Myers pedig távolról büntetett (90-87). X. Ford triplakísérlete kimaradt, két perc volt hátra. Hilliardnak ütöttek oda, aki csak az egyik egypontosát tudta bedobni 1:43-mal a vége előtt (90-88). Mack is faultot harcolt ki, ő viszont mindkettőt értékesítette, időt kértek a vendégek (92-88). Price hármasa lejött, de Bogdán megint kulcsszereplő volt, visszaszedte a támadólepattanót, amiből Hilliard triplája már behullott (92-91). Myers rácsavarodott a labdára, lejárt a támadóidő, 36 másodperce maradt a Kaposvárnak. Price állt bele egy távoliba, ami bement, 0-2 után 92-94-nél volt újra a Kaposvárnál az előny, húsz másodperce maradt válaszolni a soproniaknak. Túljátszották a hazaiak, de még így is maradt három másodpercük, ám Borisov kiszorított helyzetből nem talált be, óriásit küzdve győzött a Kaposvári KK. 92-94.
 
Sopron KC – Kaposvári KK h.u.: 92-94 (25-18, 21-17, 19-24, 20-26, 7-9)
 
Bajnokság, 25. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
V.: Papp Péter, Fodor Attila, Lengyel Ádám József (Bodrogváry Iván József)
 
Sopron: Mack 9/3, Myers 24/9, Borisov 20/12, Sitku 8/3, Montgomery 22. Cserék: Supola 2, Fazekas -, Q. Ford 7/3, Werner -.
 
Kaposvár: Hilliard 19/6, Plézer -, Price 32/18, X. Ford 29, Martin 6. Cserék: Krnjajszki 3/3, Puska 2, Bogdán 3/3.

Vármegyei szövetségek