Tippmix Női NB I: A Sopron nyerte az alapszakaszt, a DVTK elvette a Győr pályaelőnyét
19
Mar
2022
Tippmix Női NB I: A Sopron nyerte az alapszakaszt, a DVTK elvette a Győr pályaelőnyét
2022. március 19.  |  19:18
A bajnokság 22. fordulójából pótolt összecsapáson a Sopron Basket 88-50-re legyőzte az Atomerőmű KSC Szekszárdot. Az alapszakaszt a Sopron Basket nyerte, így az egyik fél második sikeréig tartó negyeddöntőben a TFSE-MTK-val mérkőzik. Az Atomerőmű KSC Szekszárd a második pozícióban zárt és a négy közé jutásért a Vasas Akadémiával küzdhet meg.
 
A Sopron Basket először lépett pályára a sikerrel megvívott Euroliga negyeddöntő után. A Szekszárd az isztambuli Európa Kupa negyeddöntőhöz hasonlóan ezúttal is Horváth Zsófia vezetésével és kilenc játékossal állt fel. A keretben egy változás történt. Zala Friskovec nem tudta vállalni a játékot. Holcz Rebekával egészült ki a szekszárdi gárda. A képlet nagyon egyszerű volt. A Sopron egy, a Szekszárd két vereséget gyűjtött eddig az alapszakaszban. A Sopron 90-74-re nyert Szekszárdon decemberben, így a hazaiaknak még egy ennél kisebb arányú vereség is belefért volna az alapszakasz elsőséghez. Ezzel együtt a Szekszárdtól minimum 17 pontos sikerre lett volna ehhez szükség.
 
Varga Alíz, Gabby Williams és Határ Bernadett találataival 8-0-val kezdett a Sopron. Nem sokat kellett várni és 10-2-nél már a vendégek időkérése miatt állt a játék. Visszatérve a pályára Határ Bernadett 12-2-nél 10 pontra növelte a differenciát. A Szekszárd távoli dobásokkal igyekezett közelebb kerülni. Studer Ágnes és Mányoky Réka is betalált távolról, így még 5-6 pontra felkapaszkodott a KSC. Az első szakasz végén azonban Varga Sára triplája 19-10-re alakította az eredményt, összességében tehát magabiztos előnnyel várhatta a folytatást a címvédő. A második negyed elején Stefanie Dolson is ízelítőt adott a klasszisából, a hét gyors pontjával megugrott a Sopron és már a 20 egységet közelítette a differencia. Az eredmény 30-14-nél hosszabb időre befagyott. Innen a Sopron vett új lendületet és Czukor Dalma hárompontosa 35-14-nél már ténylegesen 20 pont fölé növelte a hazai előnyt.
 
Nagyjából ebben a 20 pontos magasságban állandósult a differencia. Szekszárdi részről Nikolina Milic, Bálint Réka és Cyesha Goree pontjait jegyezhettük fel, majd a félidő hajrájában Studer Ágnes is megvillant kétszer. Ezen találatok alakították ki a nagyszünet 45-28-as eredményét. Soproni oldalon a 10 pontos Határ Bernadett volt a legeredményesebb, míg a szekszárdiaknál Studer Ágnes és Nikolina Milic járt 7-7 pontnál. A Sopron a 33 mezőnykísérletéből 18-at értékesített, míg a KSC szintén 33-ból 12-t. A címvédő 22-13-ra vezetett a lepattanókban. A harmadik negyed elején Cyesha Goree büntetői még 45-30-ra módosították az eredményt. Czukor Dalma triplájával és Stefanie Dolson büntetőjével azonban gyorsan visszaállt a korábbi különbség. A Szekszárd Studer Ági tripláját követően 50-35-nél ismét felzárkózott 15 pontra, de innen már végleg megugrott a differencia.
 
A Sopron egy 11-3-s futással 61-38-ra szakadt el. Határ Bernadett után Czukor Dalma, Stefanie Dolson és Jelena Brooks neve mellett is kétszámjegyű szerzett pont szerepelt a harmadik szakaszban. A negyed végén pedig Nevena Jovanovic is előrébb lépett. A triplája módosította 66-40-re az eredményt. A záró szakaszban is lendületben maradt a címvédő. Három és fél perc telt el, amikor már 11-4-es sorozatban volt a házigazda. Ekkor ismét szekszárdi időkérés állította meg a játékot. Ezt követően is gyorsan növelte azonban az előnyét a Sopron. Czukor Dalma sikeres távoli dobása után 84-46-nál már a 40 pontot ostromolta a differencia. Ezt végül nem érte el a címvédő. Az utolsó percben Stefanie Dolson büntetői alakították ki a 88-50-es végeredményt.
 
SOPRON BASKET - ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD 88-50 (19-10, 26-18, 21-12, 22-10)
 
Bajnokság, 22. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
Földházi T., Csabai-Kaskötő B., Győrffy P. (Forrai S.)
 
Sopron Basket: January, Jovanovic 9/3, Williams 8/6, Varga A. 8, Határ 14. Csere: Fegyverneky 5, Czukor 17/12, Dolson 12/3, Brooks 10, Varga S. 5/3.
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Studer 14/6, Morgan 2, Mányoky 5/3, Goree 7, Milic 13/3. Csere: Bálint 4, Krnjic 4, Horváth, Holcz 1.
 
 
 
Az egyik fél második sikeréig tartó negyeddöntő párharc első felvonásán a DVTK 77-73-as győzelmet aratott az UNI-Győr – MÉLY-ÚT otthonában.
 
A mérkőzés elején a Győr igyekezett magához ragadni a kezdeményezést. Dombai Réka, Jordin Canada és Sabina Oroszova révén 6-1-re lépett el a házigazda. Itt azonban megtorpantak a győriek. Közel három percig nem találtak be és így, amikor Leslie Vorpahl triplája célt ért, 8-6-nál már a DVTK vezetett és Iványi Dalma időkérése miatt állt a játék. Visszatérve a pályára Beatrice Mompremier lépett elő főszereplővé, egymaga 7 pontot szerzett. A DVTK-nál Milica Jovanovic, Kányási Veronika és Jessica Kuster is megvillant eközben. Összességében tehát nem alakult ki nagy különbség egyik oldalra sem. Végül 20-20 után Leslie Vorpahl újabb hármasa zárta az első szakaszt és ezzel 23-20-ra módosította az eredményt. A második negyed elején Kiss Angelika és a triplát értékesítő Kányási Veromika növelte a DVTK előnyét. Ez összességében már egy 8-0-s futás volt. Ezt követően viszont a vendégek lendülete tört meg és jött vissza 28-27-re a Győr.
 
A DVTK a második negyed feléhez érkezve Milica Jovanovic hármasával és Bernáth Réka ziccerével igyekezett úja lendületbe jönni, de 33-29-nél így is időt kért Völgyi Péter. Az eligazítás után ismét tudta növelni előnyét a vendég gárda: 38-29-nél kialakult az addigi legnagyobb különbség a felek között. Ekkor Iványi Dalma rendelte magához tanítványait. Mindkét oldalon maradtak ki helyzetek A következő három percben Dubei Debóra tripláját és Milica Jovanovic büntetőit jegyezhettük fel. 40-32 után a félidőt Dubei Debóra duplája zárta. 20 perc után így 40-34 állt az eredményjelzőn. A DVTK-nál a 10 pontos Milica Jovanoviv volt a legeredményesebb, a Győrnél Beatrice Mompremier járt 9 pontnál és 8 lepattanónál. A harmadik szakaszt Beatrice Mompremier és Jessica Kuster kosárváltása vezette fel, majd Dombai Réka triplájával került közelebb a Győr. A DVTK-nak azonban minden hazai rohamra volt válasza. Ezúttal 42-39 Kiss Angelika lépett fel vezérre.
 
A játék képe a folytatásban sem változott. A Győr 47-46-ra ismét felzárkózott, de innen újra ellépett 51-46-ra a DVTK. A harmadik szakasz hajrájában viszont összejött az egyenlítés a hazaiaknak. Török Ági duplája zárta le a negyedet, amivel 54-54-re alakította az eredményt. Az utolsó 10 perc kezdetén Milica Jovanovic duplájára Weninger Virág válaszolt egy triplával, amivel 57-56-nál hosszú idő után először hazai vezetést regisztrálhattunk. Fej-fej mellett haladt a két gárda. A fordulat 59-59 után jött el, amikor Bernáth Réka és Milica Jovanovic tripláival 65-59-re elszakadt a DVTK. Időt kért a Győr, de Bernáth Réka újabb találata után 67-59-nél már nyolc pont választotta el a feleket. Higgadtan játszott Völgyi Péter együttese és ezúttal is minden hazai felzárkózási kísérletre válaszolt Milica Jovanovic és Kiss Angelika révén. Az utolsó két perchez közelítve Kiss Angelika büntetőivel már 10 egységgel mentek a vendégek. Az ekkor 8 pontot jegyző Weninger Virág vezetésével szépítettek a győriek, de fordítási esélyeik nem mutatkoztak. A DVTK 77-73-as sikerrel 1-0-s előnyre tett szert. Folytatás szerdán Miskolcon, ahol a hazaiak egy újabb sikerrel elődöntőbe juthatnak.
 
UNI GYŐR MÉLY-ÚT - DVTK 73-77 (20-23, 14-17, 20-14, 19-23)
 
Negyeddöntő, 1. mérkőzés
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
Tóth C., Tőzsér D,, Frányó P. (Bognár T.)
 
UNI Győr MÉLY-ÚT: Canada 16, Dombai 9/3, Dubei 9/3, Oroszova 8/3, Mompremier 11. Csere: Nagy 3/3, Weninger 13/6, Török 4.
 
DVTK: Vorpahl 9/6, Aho, Bernáth 14/3, Jovanovic 19/6, Green 2. Csere: Kányási 9/3, Kuster 8, Kiss 16.
 
Az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása 1-0 a DVTK javára.
 
 
 
Fotó - DVTK facebook

Vármegyei szövetségek