Tippmix Férfi NB I: A Körmend nyerte a Sopron elleni rangadót
13
Mar
2022
Tippmix Férfi NB I: A Körmend nyerte a Sopron elleni rangadót
2022. március 13.  |  09:01
A bajnokság 24. fordulójának rangadójára készültek a csapatok Körmenden, ahol a vasi együttes fogadta a bajnokság top formájában lévő Sopron KC-t.
 
Montgomery zsákolásával indult a találkozó, amire Stokes válaszolt egy triplával. A két amerikai csapata legjobbja volt az első negyed során, mindkét játékos 11-11 pontig jutott az első negyed során. Szorosan alakult a találkozó első szakasza, pár ponttal a Körmend tartott előrébb. 12-12-nél egyenlített a Sopron, majd utána megléptek a vasiak. Hiába jött a soproni időkérés, csak átmenetileg sikerült közelebb kerülniük a vendégeknek, mert a negyed hajrája a körmendieké volt (28-19).
 
Myers triplája indította a második negyedet, majd Boriszov és Montgomery is betalált, miközben a túloldalon csak Durázi egyik büntetője ért célba. 29-26 után azonban megint időben kapcsoltak a hazaiak, és Ferencz, valamint Gordon duplája után már hét pont volt a felek közötti különbség. Nem akart leszakadni a Sopron, Myers újabb hármast küldött a helyére, de az egyenlítés továbbra sem jött össze. Sőt a vasiak kapcsoltak magasabb sebességi fokozatba, és Stokes büntetői után már 45-34 volt az állás. Ez a különbség már megmaradt a felek között a nagyszünetig (47-36). A félidő záró krónikájához hozzátartozik, hogy a soproniak vezetőedzője, Flevarakisz olyan vehemenciával reklamált, hogy azt a  játékvezetők egy technikaival jutalmazták.
 
Ott folytatta a Körmend, ahol az első félidő végén abbahagyta. Ferencz bedobta a technikaiért megítélt büntetőt, majd Stokes értékesített egy közelit. Flevarakisz kért időt, ezzel megszakítva a hazaiak 8-2-s rohanását. Boriszov egy duplával, majd Ford büntetőkből hozta közelebb csapatát, de még így is 14 pont volt a differencia a két csapat között. Mielőtt lendületbe jöhettek volna a soproniak, Stokes vágott be egy triplát, ami már a 22. pontját jelentette. A következő percekben megakadt a körmendi támadójáték, ezt kihasználva feljött 62-53-ra a Sopron. Szavics triplája a legjobbkor jött hazai szempontból, amire Mack válaszolt. Úgy nézett ki, hogy Gordon duplája zárja a negyedet, de Mack triplája még dudaszóra belefért (69-61).
 
Újra nyílttá tette a találkozót a Sopron, a 31. percben Ford hárompontosát követően már csak öt ponttal vezetett a Körmend. A túloldalon Szavics talált be, amire Montgomery válaszolt büntetőkből. 75-70-nél több támadást is elrontottak a vendégek, miközben Ferencz a helyére küldött egy távolit, majd egy gyorsindítást is befejezett. Kritikus szakaszt sikerült megnyernie a hazaiaknak, tízpontos különbségről kellett volna felállnia a soproniaknak. Nem adták fel azonban a vendégek, Myers távolról, Boriszov pedig középtávolról talált be. 80-75 állt az eredményjelzőn a 39. percben. Hiába jött a hazai időkérés, White eladta a labdát, majd Montgomery közelijével még közelebb kerültek a vendégek. Már úgy tűnt, hogy kivédekezi a Sopron az ellentámadást, de Szavics triplája az utolsó pillanatban még belefért, ezzel gyakorlatilag eldöntve a meccset. A végén még Ferencz büntetője pontos volt, ezzel beállítva a végeredményt (84-77).
 
Egis Körmend - Sopron KC 84-77 (28-19, 19-17, 21-25, 15-16)
 
Bajnokság, 24. forduló
Körmendi Városi Sportcsarnok
V.: Cziffra Cs. Zs., Tőzsér D. K., Török R. (dr. Páli K.)
 
Körmend: Stokes 27/12, White 10, Martinez -, Szavics 13/9, Gordon 7. Csere: Ferencz 16/6, Durázi 7, Takács 4, Kiss M. -.
 
Sopron: Mack 18/9, Myers 13/6, Q. Ford 12/3, Sitku -, Montgomery 20. Csere: Takács -, Boriszov 12, Werner -, Supola 2, Fazekas -.
 
 
 
A Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely fogadta a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemétet az alapszakasz 24. fordulójában.
 
Clark egy triplával, Keller két duplával kezdett, 7-0 volt az állás két perc után. Somogyi két büntetőt tett helyre, de következő két támadásából öt pontot jegyzett a Kecskemét, majd a negyed feléhez közeledve Milutinovics triplája már egyetlen kosárra hozta fel a vendégeket (13-11) – Keller egy közelivel válaszolt. Előbb egyenlített a Kecskemét, majd Wittmann triplájával a vezetést is átvette, Dramicsanin kettese után pedig már hárommal is vezetett, de Barac gól jó plusz büntetős akciója egyenlítést ért a Falcónak. A negyed hajrája a KTE-nek sikerült jobban: Milutinovics triplájával alakult ki a 22-27-es eredmény.
 
Wittmann újabb hármasa után már nyolccal vezetett a KTE (24-32), s tartotta is a két-három támadásnyi különbséget. A KTE jó formája talán meglepte a vendéglátókat, akik ebben a periódusban nem igazán tudtak mit kezdeni a motivált ellenféllel: Perl és Keller egymás után szerzett gyors pontjai négy egységre hozták vissza a Falcót, de a félidő hajrájába érve már tíz fölé növelte a különbséget a KTE. Karahodzsics duplája után Pollard tett helyre két büntetőt (34-46). Ezt a negyedet is KTE-tripla zárta: Klobucar távolijával 38-51 a félidő.
 
A fordulást követő első percekben úgy tűnt, rendezte sorait a Falco: Golomán zsákolt, majd egy újabb kettest íratott fel az eredményjelzőre, és Perl triplája is pontos volt – 45-51-nél kért időt a KTE. Perl is szerzett még két pontot, az első félidőhöz hasonlóan a másodikat is 9-0-lal kezdte a Falco, amire Pollard kettő plusz egy ponttal felelt. Azonban most nem torpant meg a házigazda, amely kis idő múlva, Somogyi kettesével a vezetést is átvette. Perl tett rá az előnyre még két büntetőt, Wittmann triplával egyenlített, de Golomán is bedobott egy hármast (60-57). Hawkins távolijával már nyolccal is vezetett a Falco, amiből hat pont a negyed végére is megmaradt (71-65).
 
Növelte előnyét a Falco, hét perccel a vége előtt már a tízpontos fórért támadhatott. Barac közelijével meg is lett a kétszámjegyű vezetés, majd ugyanő két büntetőt is értékesített (82-70). Még egyszer visszajött tízre a Kecskemét, de úgy tűnt, elfáradt a végére a bravúros első húsz perc után: a Falco már 90-nél járt, amikor a KTE még csak 74-nél – a vége 97-76 lett.
 
Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely – Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 97-76 (22-27, 16-24, 33-14, 26-11)
 
Bajnokság, 24. forduló
Szombathely, Aréna Savaria
V.: Benczur T., Fodor A., Szilágyi B. (Bognár T.)
 
Falco: Váradi 8, Somogyi 10, Clark 3/3, Golomán 22/6, Keller Á. 10. Csere: Perl 23/3, Barac 11, Verasztó 4, Hawkins 3/3, Sövegjártó 3/3, Kovács B. -.
 
KTE: Pollard 20, Wittmann 11/9, Klobucar 16/9, Kucsera 2, Karahodzsics 5. Csere: Milutinovics 12/6, Kiss D. 6, Dramicsanin R. 4.
 
 
 
Rögtön a kezdőcsapatban kapott helyet a Szolnoki Olajbányász új légiósa, Brandon Young, az első pont viszont Kovács nevéhez fűződött, aki büntetőből volt eredményes, Martintól jött a válasz a túloldalon (2-1). Összességében sokkal jobban kezdtek a somogyiak, a jó védekezésekből ritmusos támadások jöttek, Price 2+1-es akcióját követően már hattal mentek a hazaiak (7-1). Harcosabbá vált a Szolnok játéka, több támadólepattanó után megszületett a vendégek első mezőnykosara, Subotic szerezte, majd Young ziccerezhetett (7-5). Subotic belépését követően újra egál volt az állás, sőt, egy támadóhiba miatt már a vezetésért támadhatott az Olajbányász, Subotic pedig könyörtelenül verte be a tripláját (7-10). A magasember nagyon elkapta a fonalat, a negyed derekán már kilenc egységnél járt, időt is kellett kérnie Nikola Lazicsnak (7-12). Ez sem segített a kék-fehéreken, akik a kezdeti jó ritmus után kissé megtorpantak, miközben egyre jobban nyomott a Szolnok, hiszen Badzim és Cakarun is feliratkozott a pontszerzők közé (7-17). Végül Hilliard törte meg a vendégek 16-0-ás futását, de Badzim újabb távolit értékesített. A negyed vége előtt egy kicsit feljavultak a kaposváriak, így be tudtak jönni tíz alá. 13-21.
 
Rögtön egy Martin 2+1-es akcióval indult a második játékrész, aztán Price is szépen verte meg az emberét (18-21). Csakúgy, mint a meccset, ezt az etapot is sokkal határozottabban kezdte a Kaposvár, de Price hiába védekezett nagyot Badzimon, a hátvéd rettentően távolról, kiszorított helyzetből is hármast tudott dobni (20-26). Subotic is jól cálzott távolról, megint kezdett elmenni az Olajbányász, Taiwo zsákolásával újra átlépte a tízet a differencia (20-31). Próbált ritmust váltani a KKK, zsinórban jött is négy pont a hazaiaktól, Gasper Potocnik rendelt el szünetet (24-31). Hilliard révén meglett az első kaposvári hármas is, már csak hat volt közte, amikor Young szépen lépett be az alapvonalon a túloldalon (27-35). Cakarun középtávolija is beesett, újra kétszámjegyű lett a különbség három és fél perccel a félidő vége előtt. Erről a helyzetről nem tudtak elmozdulni a somogyiak, időt is kértek. Martin szedett vissza egy támadólepattanót és harcolt ki faultot, majd Cakarun az ítélet után meg is lökte hátulról, amiért elsősorban sportszerűtlent kapott, amit videózás után helyben is hagytak a játékvezetők, majd Puska helyezkedett jól (34-39). A hátralevő percben 4-0-át ment az Olajbányász, 34-43-mal zárult az első két negyed.
 
A fordulás után is a Kaposváré volt az első szó, Bogdán lépett be üres területre, majd Hilliard is kosarat szerzett (38-43). Cummings és Cakarun visszaállította a félidei különbséget, majd egy szerzett labdát követően előbbi újabb pontokat dobott (38-49). Egy kisebb gólcsendet követően újra megkezdte a felzárkózást a KKK, Price 2+1-es akciójával már csak hat volt közte (43-49). Hilliard és Young is technikai hibát kapott, ami után a vendégek négy pontot is szereztek és megint több tíz ponttal elléptek, időt kértek a kék-fehérek (43-54). Cummings három büntetőjével folytatódott az összecsapás, kezdett nyílni az olló a felek között, már a húszat ostromolta a differencia (43-61). A maradék időben egy kicsit még tudott kozmetikázni az eredményen a Kaposvár, de így is megbízható előnyben várhatta a záró felvonást a Szolnok. 47-62.
 
Apró léptekkel, de újra elkezdett közelíteni a szolnokiakhoz a KKK, Price büntetőivel 53-64 volt az állás. Subotic jókor dobott egy hármast vendég szempontból, ám rögtön jött Price válasza, Ford ziccerével pedig be is jött tízen belülre a somogyi alakulat (58-67). Hiába kért időt Gasper Potocnik, tovább nyomott a Kaposvár, Ford mindkét büntetője beakadt (60-67). A negyed derekán Cummings értékesített két egypontost, míg Martinnak csak az egyik ment be (63-71). Subotic triplája lejött, a túloldalon Hilliardnak ütöttek oda, de ő mindkét kísérletét kihagyta, fontos büntetőket hibázott el a KKK ezekben a percekben, de nem tudott büntetni a Szolnok (65-71). Cummings zsákolt egyet, Ford válaszolt azonnal, hat pont volt a különbség az utolsó három percre (67-73). Mindkét oldalon kimaradt egy-egy tripla, majd Cakarun pöcizett vissza egy támadólepattanót, belül voltunk már ekkor a két percen (67-75). Újabb akciót rontottak el a kaposváriak, de így is tudták lopni a távolságot, időt kért Gasper Potocnik (69-75). Cummings indult meg a gyűrű felé és harcolt ki faultot, ráadásul Ford kipontozódott. Cummings bedobta mindkettőt, ezzel pedig gyakorlatilag eldőlt a találkozó. A Szolnoki Olajbányász szinte végig kézben tartva húzta be a mérkőzést. 75-80.
 
Kaposvári KK – Szolnoki Olajbányász 75-80 (13-21, 21-22, 13-19, 28-18)
 
Bajnokság, 24. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Praksch Péter Árpád, Balog György Attila, Pozsonyi László (Hartyáni Zsolt)
 
Kaposvár: Hilliard 21/3, Plézer -, Price 17/3, Ford 14, Martin 19. Cserék: Krnjajszki -, Puska 2, Diggs -, Bogdán 2.
 
Szolnok: Young 11, Kovács 3, Cummings 18/3, Subotic 17/9, Taiwo 4. Cserék: Pongó -, Badzim 14/9, Pallai -, Rudner -, Cakarun 13.
 
 
 
Az alsóházi középszakaszra készülő Zalakerámia ZTE KK látta vendégül a felsőházra pályázó Alba Fehérvárt az alapszakasz 24. fordulójában.
 
Jobban kezdtek a vendégek: Vojvoda hat-, Pongó három- és Fakuade két pontja ellenében csak Holton tudott eredményes lenni négy perc alatt, így 11-2-re vezettek a fehérváriak. Akik folytatták a hatékony támadásokat: újabb két minutum elteltével már 8-19 volt az állás – első 11 dobásukból 9-et tettek helyre a vendégek (8/9 dupla, 1/2 tripla). Szigorított védekezésén a ZTE, s meg is közelítette ellenfelét, de Szabó triplája megtörte az Alba-pontcsendet (17-23). Egy-egy pont maradt még a negyed végére: 18-24-ről jöhetett a folytatás.
 
Wilson egy triplát tett helyre, háromra jött fel a Zete. Az előző negyed első feléhez képest alig esett pont az első percekben: négy perc után a hazaiak 5, a vendégek 4 egységet jegyeztek. Majd érkezett Vojvoda hármasa és Omenaka kettese, és máris tíz volt közte (23-33). DeCosey, Parks, majd ismét DeCosey dobott triplát, 32-35-nél ismét egy gyors visszakapaszkodást tudhatott magáénak a ZTE. Az Alba azonban növelte előnyét a félidő végére, köszönhetően a többi között Davis triplájának (32-40).
 
Pongó engedett el egy hármast, majd négy egységgel válaszolt a ZTE, felváltva érkeztek a pontok. A harmadik negyed közepe táján azonban ismét „nyílt az olló”: Németh még tízen belülre hozta a hazaiakat (42-51), Davis és Takács viszont hat ponttal növelték a vendégek előnyét (42-57). Tízre visszajött a ZTE, de Vojvodáé volt az utolsó szó a negyedben: egy középtávolit dobott be, 49-61-ről jöhetett az utolsó tíz perc.
 
Horti közelijére Davis hármasa érkezett, majd még egy büntetőt is bedobott az Alba légiósa (51-65). A ZTE azonban immár nem először kapaszkodott vissza néhány gyors és pontos támadással: négy és fél perc után Parks kettesénél már 60-65-öt mutatott az eredményjelző. Vojvoda triplája lejött, Pongóé viszont a gyűrűben kötött ki, majd Smith kettesét már ZTE-időkérés követte – két jó Alba-támadás után ismét tíz volt közte (60-70). Vojvoda újra elvállalt egy hármast, hajszálpontosan, majd egy újabb triplát is elsüllyesztett. Innen már nem volt kérdés a győztes kiléte: a ZTE még egyszer visszajött tízre, de nem forgott veszélyben az Alba győzelme (73-83).
 
Zalakerámia ZTE KK – Alba Fehérvár 73-83 (18-24, 14-16, 17-21, 24-22)
 
Bajnokság, 24. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
V.: Papp P., Söjtöry T. F., Nyilas I. (Forrai S.)
 
ZTE: Wilson 12/6, Takács Ma. 2, DeCosey 14/6, Barnett 17/9, Holton 2. Csere: Parks 17/6, Horti 7, Németh Á. 2, Révész -.
 
Alba: Pongó 9/9, Vojvoda 17/9, Lukács N. 2, Fakuade 10, Omenaka 13. Csere: Davis 14/6, Smith 8, Takács Mi. 5, Szabó Zs. 3/3, Stark 2, Balsay -.
 
 
 
Új játékossal a fedélzeten fogadta a Nyíregyháza a Szegedet, akiknek létfontosságú lett volna egy győzelem ahhoz, hogy esélyük legyen bejutni a felsőházba. A felek első mérkőzése Szegeden egy végletekig kiélezett meccset hozott, de akkor a Szedeák örülhetett a végén.
 
Suárez zsákolása nyitotta a mérkőzést, amire Bognár válaszolt az ellentámadásból. Gyorsan potyogtak a kosarak, Kiss pedig egy triplát küldött a helyére, majd Alston célzott pontosan középtávolról. Ezt követően a szegediek átvették a vezetést, 7-11-es állásnál Persons dobott triplát. Mielőtt nagyon leszakadtak volna a hazaiak, Kiss a második tripláját is a helyére küldte.  A negyed hátralévő részében folyamatosan kapaszkodott a Nyíregyháza, egy pontra sikerült is feljönniük, de az egyenlítés nem jött össze, mert Suárez a második büntetőjét kihagyta. A negyedet Persons duplája zárta (17-20).
 
11-2-es rohanásnál jártak már a szegediek a 13. percben, amit Pethő Ákos szakított meg egy időkéréssel. Persons továbbra is tarthatatlannak bizonyult, így ponterős játékának köszönhetően 19-31 állt az eredményjelzőn. Összekapta magát a hazai csapat, Bryce és Johnson triplájával újra szoros lett a meccs, 27-31-nél már Simándi Árpád kért időt. Fordítaniuk azonban egyszer sem sikerült a nyírségieknek, hiába jöttek fel többször is egy pontra. 36-39-nél a hazaiak próbálkoztak egy időkéréssel, de ebből is a Szedeák jött ki jobban. Suárez betörésből volt eredményes, a chilei center közelije jelentette a negyed utolsó kosarát (38-43).
 
Hiába indult Pipiras távolijával a második félidő, Cook egymást követően kétszer is eredményes volt távolról, miközben a nyíregyháziak elhibázták az ellentámadást. A túloldalon azonban Pipiras is belelendült, a litván erőcsatár egymás után három triplát is a helyére küldött. Ennek köszönhetően fokozatosan felzárkózott Nyíregyháza, majd előbb 56-56-nál utolérte a szegedieket, Bryce hármasával pedig a vezetést is átvette. Az időkérést követően a Szedeák magához tért, újra vezetett Alston duplája után. A nyírségiek színeiben bemutatkozó Coleman megmutatta, hogy távolról is veszélyes tud lenni, viszont a negyed végén odaütött Persons-nak, így a Szeged zárta vezetéssel a harmadik játékrészt (64-66).
 
Ahogy arra számítani lehetett, az utolsó tíz perc még sok izgalmat tartogatott. Coleman duplájával rögtön egyenlített a Blue Sharks, de Persons behintette újabb távoliját. 70-69-nél ismét a hazaiaknál volt az előny, de Persons továbbra is ihletett formában játszott és egyenlített. A vezetés újra a Szegednél volt, amikor Suárez elhibázta tiszta ziccerhelyzetét. Ekkor Pethő Ákos vezetőedző lecserélte a chilei magasembert és visszahozta Colemant, ami nyerő húzásnak bizonyult. Az amerikai két fontos kosarat, valamint egy labdát is szerzett kritikus pillanatokban. Az utolsó percnek 82-79-es állás mellett vágtak neki a felek. Cook hibázott, majd Coleman kihagyta két büntetőjét, de a lepattanót visszaszedte, és az újabb faultolást követően Bryce már nem hibázott. 84-79 után Bognár még betalált, de az utolsó kosár Johnsoné volt. A Nyíregyháza végül izgalmas végjátékban legyőzte a Szegedet (86-81).
 
HÜBNER Nyíregyháza BS - Naturtex-SZTE-Szedeák 86-81 (17-20, 21-23, 26-23, 22-15)
 
Bajnokság, 24. forduló
Nyíregyháza, Continental Aréna
V.: Földházi Tamás Péter, Minár László Balázs, Sörlei Attila (Gorka Szabolcs Zsombor)
 
Nyíregyháza: Johnson 15/3, Bryce 23/6, Kiss B. 8/6, Pipiras 20/12, Suárez 6. Csere: Coleman 11/3, Bazsó 3/3, Bus -, Mokánszki -.
 
Szeged: Persons 23/12, Polányi -, Cook 13/6, Bognár 9/3, Alston 16. Csere: Davis 9/3, Keller I. 3/3, Szatmári 2, Filipovics 6.

Vármegyei szövetségek