Tippmix Férfi NB I: Végig vezetve győzött az OSE Pécsett
11
Mar
2022
Tippmix Férfi NB I: Végig vezetve győzött az OSE Pécsett
2022. március 11.  |  20:27
Több elhibázott támadással nyitottak a felek, végül az oroszlányi friss szerzemény, Calhoun szerezte a találkozó első kosarát. A légiós ezután egy negatív mozdulatsort is bemutatott, sportszerűtlenül ütött oda Ivosevnek, de nem tudott fordítani a Pécs (1-2). Brkics harcossága egy zsákolást jelentett, ezzel már a hazaiak voltak előnyben, Garamvölgyi válaszolt (3-4). Ivosev 2+1-es akciójával reagált a PVSK – igaz, a ráadás egypontos kimaradt, Ihring pedig addig pattogtatta a labdát, amíg üresen nem maradt (5-6). Nem volt túlságosan pontgazdag az első öt perc, felváltva változott a vezető csapat kiléte. Haynes-Jones bravúrtempójával próbált meglépni a PVSK, de Burns közelije jött rá azonnal a túloldalon (9-9). Sokáig nem is jutottak előrébb a csapatok, majd váltott az MVM-OSE Lions és a negyed vége előtt meglépett öt ponttal. 12-17.
 
Ritmusban maradtak az oroszlányiak, még arra is volt lehetőségük, hogy tíz ponttal meglépjenek, de időben kapcsolt a Pécs (14-19). Összességében ebben a játékrészben sem jöttek futószalagon a kosarak, végül Brkics pontjaival egyre közelebb férkőztek a baranyaiak, időt is kért Sebastjan Krasovec (18-19). Parrish nagy triplát vágott be, majd közel másfél perc múlva megint megismételte a mozdulatsort, csak még egy kicsit távolabbról, ráadásul Burns is visszatett egy támadólepattanót, Andrija Csirics időt kért (18-27). Újabb labdát szereztek a vendégek, Calhoun pedig faulttal együtt is a helyére küldte a játékszert, több mint tíz ponttal lépett meg az MVM-OSE Lions, ráadásul a hátvéd egy trojkát is elsüllyesztett (18-33). Goldring hosszú hazai gólcsendet tört meg a félidő vége előtt két perccel, de ekkor már nagyon elkapták a fonalat a piros-feketék, kisvártatva már a húsz is meglett közte (20-40). Egy kicsit ezen tudott kozmetikázni a PVSK a nagyszünet előtt, de így is tetemes volt az oroszlányi vezetés. 24-40.
 
A fordulás után egy fokkal jobb ritmusban kezdett a Pécs, ráadásul Ihring is kapott egy technikai hibát, de így is több, mint tíz pont volt közte (29-42). Parrish újabb hármast dobott a vendégeknek, ezzel pedig megállították a pécsi rohamot, ráadásul Ruják betörése is eredményes volt (29-47). Bár néha voltak fellángolásai a hazaiaknak, a triplavonalon túlról továbbra sem tudtak betalálni, miközben az Oroszlány okosan őrizte az előnyét. 36-53.
 
Harminc perc elteltével megszületett az első pécsi hármas – húsz kísérletből -, amely Haynes-Jones nevéhez fűződött, de ami még fontosabb volt hazai szempontból, hogy ezzel feljött tizennégyre a PVSK, igaz, Ihring azonnal válaszolt két büntetővel (39-55). Egy 5-0-ás periódust követően időt kellett kérnie Sebastjan Krasovecnek, hiszen szinte a semmiből felzárkózott tizenegyre a Pécs (44-55). Ruják a lehető legjobbkor dobott egy hármast vendég szempontból. Bár mindent egy lapra feltéve támadott a PVSK, innen már nem engedte ki a győzelmet a kezéből az MVM-OSE Lions, amely egy nagyon fontos sikert aratott a középházba való bejutás szempontjából. 61-71.
 
Pécsi VSK-VEOLIA – MVM-OSE Lions 61-71 (12-17, 12-23, 12-13, 25-18)
 
Bajnokság, 24. forduló
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
V.: Benczur Tamás, Győrffy Pál Attila, Farkas Gábor (Bogárdi János)
 
Pécs: Haynes-Jones 18/6, Goldring 4, Carpenter 1, Ivosev 11/3, Brkics 12. Cserék: Donaldson 10, Popadic -, Bíró 2, Illés 3, Farkas -.
 
Oroszlány: Ihring 7, Carev -, Calhoun 19/6, Garamvölgyi 6, Burns 13. Cserék: Tóth -, Ruják 12/3, Parrish 12/12, Molnár 2.
 
 
 
Pacevicius állhatott oda a büntetővonalra rögtön a találkozó elején, de csak az egyiket dobta be, ahogy Drenovac is a túloldalon (1-1). A fiatalok is megvillantották a tudásukat, a vendégektől Frank, míg a hazaiaktól Valerio-Bodon szerzett kosarat, de az utóbbié hármat ért, így előnybe került a Debrecen (4-3). Goins triplája is beakadt, fordított az ASE, de erre egy 8-0-ás futással válaszolt a DEAC-Tungsram (12-6). Próbált kapaszkodni a Paks, de mindig volt valaki a hazaiaktól, aki előrelépett, de egy jó ritmusváltással 16-16-nál egyenlíteni tudtak a vendégek, majd Brown büntetőivel a vezetést is visszavették (16-18). Időben kapcsolt a Debrecen, vissza is vették a vezetést a hazaiak, de az utolsó szó a paksiaké volt. 23-24.
 
A második játékrész Tóth Ádám közelijével startolt, Kovács tudott válaszolni a vendégektől (25-26). Tóth egyelőre tarthatatlannak bizonyult, de jó csapatjátékkal folyamatosan reagálni tudtak a paksiak, hol az egyik, hol a másik csapatnál volt az előny (27-28). Sokat hibáztak – főként védekezésben – a felek, sok volt a fault és a büntető, egyelőre nem tudtak dűlőre jutni a csapatok. Goins közelijével elment hárommal az ASE, időt kért Berényi Sándor (29-32). A kidolgozott minimális előnnyel jól sáfárkodtak a vendégek, de Drenovac vezérletével még a félidő előtt egyenlíteni tudott a Debrecen, sőt, Thames hármasával előnybe is került a hazai csapat, de egy Brown-triplával kiegyenlített a nagyszünetre az ASE. 46-46.
 
A fordulás után ott folytatták a felek, ahol abbahagyták, jöttek felváltva a kosarak, egyik csapat sem tudott jobban elhúzni a másiktól (51-50). Drenovac csak az egyik büntetőjét dobta be, de nem sokkal később Hagins triplája beakadt, elment öttel a Debrecen, azonnal jött a vendég időkérés (55-50). Ezt az előnyt próbálta okosan megtartani a DEAC, minden felzárkózási kísérletet vissza tudtak verni Tóth Ádámék, de a Brzoja és Brown által húzott Paks továbbra sem akarta megadni magát (60-57). Aska küzdött nagyot a palánk alatt, majd Keithnek ütött oda, ő viszont csak az egyik egypontosát tudta értékesíteni, majd Dzeletovics dobott egy duplát (64-58). Keith a kihagyott büntetői után egy távolival javított, ráadásul egy szerzett labda után Brzoja is hozzátett kettőt, újra csak egy volt közte (64-63). A negyed hajrájában már csak egy debreceni kosár született, 67-63-mal zárult a harmadik felvonás.
 
Remekül kezdte a záró etapot a DEAC, egy 5-0-ás futással elment kilenc ponttal a Berényi-legénység, ami ezen a találkozón már tekintélyesnek volt mondható (72-63). Keith büntetőire Drenovac dobott egyet, majd Aska szerzett egy középtávolit, ezzel pedig meglett a közte tíz is (75-65). A lényegében hét embert forgató Paks egyre jobban kezdett elfáradni, innen már nem nagyon engedte közelebb az ellenfelét a Debrecen. Drenovac közelijével a nyolcvan dobott pontja is meglett a hazaiaknak, egyre csak nyílt az olló a felek között. Sokáig szoros meccset játszottak a felek, de a végére sima győzelmet aratott a DEAC-Tungsram. 90-82.
 
DEAC-Tungsram – Atomerőmű SE 90-82 (23-24, 23-22, 21-17, 23-19)
 
Bajnokság, 24. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok
V.: Tóth Cecília, Frányó Péter, Makrai Márton (Dernei Gábor)
 
Debrecen: Thames 6/3, Polyák 7/6, Valerio-Bodon 9/3, Drenovac 19/6, Tóth 17. Cserék: Kerpel-Fronius 2, Kovács Á. B. -, Hagins 3/3, Neuwirth -, Dzeletovics 12/6, Aska 15.
 
Paks: Brown 19/9, Frank 2, Brzoja 18, Goins 11/3, Pacevicius 11. Cserék: Kovács Á. 2, Keith 16/6, Kis 3/3.

Vármegyei szövetségek