Női egyetemi bajnokság: A győriek törték meg a TF hosszú veretlenségi sorozatát
10
Mar
2022
Női egyetemi bajnokság: A győriek törték meg a TF hosszú veretlenségi sorozatát
2022. március 10.  |  10:34
Meglepő eredmény kettő is akadt, izgalom viszont kevés a héten a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A legnagyobb meglepetés Győrben született: a hét nyugati rangadóján a győriek egy magabiztos, 24 pontos győzelem formájában törték meg a TFSE női együttesének hosszú évek óta tartó veretlenségi sorozatát - ez volt a hét "legszorosabb" mérkőzése. A másik meglepetés Debrecenben született. Az önmagában nem volt meglepő, hogy a DEAC legyőzte a Közgáz csapatát, az viszont igen, hogy a különbség 48 pont lett - éppen ennyivel verte a PEAC is a SMAFC-ot.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők
 
Keleti csoport, 12. forduló
 
BME-MAFC - Ludovika Csata 60-28 (16-10, 13-4, 13-6, 18-8)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Nagy-Pál, Lázár.
 
BME-MAFC: BOZSÓ 9/6, HIZSNYIK 16/3, Budavári 8, KARDOS 13/3, Korondán 4. Csere: Benkő 2, Horváth 6/3, Molnár, Kohán 2, Kriston. Edző: Gorácz Árpád.
 
Ludovika Csata: Darvas 4, Süle 4, Szarka 5/3, Borza 15, Kovács. Csere: Lantos, Mikula. Edző: Vincze Viktória. 
 
A BME-sek az elmúlt mérkőzésekhez hasonlóan álmosan, sok hibával, dekoncentráltan, kihagyott dobásokkal, míg a vendégek fegyelmezett, pontos játékkal kezdték a mérkőzést, így az első negyed 8. percében még a Ludovika csapata volt előnyben. A negyed hajrájában a hazaiak ébredezni kezdtek, elkezdtek védekezni, és a negyed végén egy 8-0-lal átvették a vezetést (16-10). A folytatásban már jobban koncentráltak, figyeltek a védekezésre a hazaiak, és sok hibára tudták kényszeríteni a Ludovika Csata csapatát. A BME két dupla-duplát elérő játékosa, Hizsnyik Dóra (16 pont, 10 lepattanó) és Kardos Réka (13 pont, 11 lepattanó) vezérletével folyamatosan növelte előnyét, s végül fölényes, 30 pont fölötti győzelmet aratott.
 
Gorácz Árpád: - Amint komolyan vettük a védekezést, sikerült viszonylag sima mérkőzést játszanunk.
 
Vincze Viktória: - Ilyen sok eladott labdával még szoros mérkőzésre sem lehetett esélyünk. Gratulálok a hazaiaknak!
 
 
 
Nyíregyházi Egyetemi SE - Szegedi RSC 39-67 (9-17, 11-10, 7-18, 12-22)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 20 néző. V.: Horányi, Pál.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: Lukács 10/3, Veréb 4, Dallos, Marton 15, KARAKÓ 10. Csere: Bacskai, Ádám. Edző: Farkasinszki Orsolya.
 
Szegedi RSC: Ódry 4, Lovrity 8, ANTAL 16/3, FODOR 14, Váradi 2. Csere: KURINSZKI 7/3, Nyilas 9/6, Molnár 3/3, Balogh 4. Edző: Földi Alexandra.
 
Lassú iramban kezdődött a mérkőzés, mintha a vendég csapat a hosszú út fáradalmait pihente volna ki. A hazaiak az első félidőben tartották a lépést a szegedi lányokkal. Szünet után már "pörgősebb" lett a játék, a nagyobb iram mellett a vendégek sokkal pontosabban játszottak, és a dupla-duplát elérő Fodor Franciska (14 pont, 11 lepattanó) vezérletével fokozatosan elhúztak. A hazaiak dobószázaléka a mérkőzés végére sem javult, így végül közel 30 ponttal győzött a Szeged. 
 
Farkasinszki Orsolya: - Az első félidőnk jobban sikerült, mint a második. Védekezésben sajnos sok támadólepattanót engedtünk az ellenfélnek, támadásban pedig sok dobásunk kimaradt. Ez most így sikerült, reméljük, hogy jövő héten tudunk javítani. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
Földi Alexandra: - Egy lassabb félidő után sikerült felpörgetni a játékunkat, és a harmadik negyedben eldöntöttük a mérkőzést. Gratulálok a Nyíregyházának is! Bárki, aki fél vállról veszi őket, nagy bajba kerülhet. Sok sikert kívánok a továbbiakban!
 
 
 
DEAC - Közgáz SC és DSK 87-39 (24-7, 19-6, 20-15, 24-11)
Debrecen, Kossuth L. Gimnázium, 20 néző, V.: Kisházi, Bács.
 
DEAC: Mezei 4, Baczuk, HOLINKA-MIKLÓS 7/3, SZABÓ G. 26/6, Herdon 9. Csere: Gaál 6, Szabó C. 3, OCSENÁS 11, Pallai 4, SHIRIAN 12, Kernács 5. Edző: Kászoni Boglárka.
 
Közgáz: Horváth 2, Kiss 12, Hidas 12/3, Ryan 6, Munkácsi 7/3. Csere: Kovács, Garami, Gáspár, Szanthoffer. Edző: Németh Kata.
 
Kiváló játékkal szerzett szünetre kerek 30 pontos előnyt Kászoni Boglárka együttese. Ötletes, szellemes támadások, tökéletes dobások jellemezték a Szabó Gréta (26 pont, 10 lepattanó) vezette debreceni együttes játékát, és nemegyszer némi szerencsével tudták növelni előnyüket. A két kulcsjátékosát nélkülöző Közgáz igen kevés ellenállást tudott kifejteni, az első félidőben a hazaiak gyakorlatilag átrohantak a fővárosiakon. A második félidőben ugyan lazult a DEAC védekezése, és a zónára váltó Közgáz betörésekből szerzett kosarakkal kiegyenlítetté tette a játékot. A záró 10 perc viszont ismét nagy debreceni fölény mellett zajlott. A Közgáz - bár játékosai az utolsó pillanatig küzdöttek - védekezésben nem tudta megállítani a nagy kedvvel játszó DEAC-ot, a hazai együttes végül fölényes győzelmet aratott tartalékos ellenfele ellen.
 
Kászoni Boglárka: - Elégedett vagyok az első félidő védekezésével, viszont a második félidőre a védekezésünk gyengült, illetve támadásban zóna ellen nagyon vakok voltunk, és nem szolgáltuk ki eléggé egymást. Gratulálok a lányoknak, megvan ez a győzelem is, és köszönjük a játékot a Közgáznak!
 
Németh Kata: - Gratulálok a Debreceni Egyetem csapatának!
 
 
 
 
Nyugati csoport, 12. forduló
 
PTE-PEAC - SMAFC 93-45 (24-13, 16-11, 31-3, 22-18)
Pécs, 20 néző. V.: Fleischmann, Nagy.
 
PTE-PEAC: SELLEI 20/12, SZOMOR 15/9, HEGEDŰS 16, Bátai 2, NAGY G. 12. Csere: Szabó, Füzy, Nagy A. 3, Horváth 1, Némedi 10, NÉMETH B. 12, Gergely 2. Edző: Gyenge Gábor.
 
SMAFC: GLATZ 14/3, Gergely 2, Gonzales 11, Szlávik 18/9, Riesing. Edző: Németh Márk.
 
A jobb erőkből álló pécsi csapat végig vezetve biztosan nyert. Hazai részről 6 játékos is kétszámjegyű pontot ért el, közülük Németh Bíborka (12 pont, 11 lepattanó) dupla-duplát ért el. A mindössze 5 játékossal érkező, lelkesen játszó soproniaknál - akik mindent kihoztak magukból, ami bennük volt - is volt egy dupla-duplát elérő játékos Glatz Giza Bodza (14 pont, 11 lepattanó) személyében. 
 
Gyenge Gábor: - Először is gratulálok a csapatomnak a győzelemhez és a Sopronnak a lelkes játékhoz! Megpróbáltuk a mérkőzést felhasználni különböző játék elemek gyakorlására, több-kevesebb sikerrel...
 
Németh Márk: - Sajnos kevesen tudtunk elutazni a mérkőzésre, de akik eljöttek, azok a tőlük telhető maximumot nyújtották. Az ellenfél esélyesebb volt, de a lányok nem adták fel, nagyon szépen köszönöm a mai munkájukat! Gratulálok az ellenfelünknek!
 
 
 
Semmelweis Egyetem - ELTE BEAC 57-98 (13-23, 13-28, 16-25, 15-22)
Budapest, SOTE csarnok, 20 néző. V.: Kruk, Gyurka.
 
Semmelweis Egyetem: GANGL 12/3, Balogh 9, MAJSAI 11/3, Hámory, Szabó 6. Csere: Beneda 6, Som, Novák 2, Pálmai 3, Kiss 4, Buzinkay 2, Nagy 2. Edző: Hegyi Hanna.
 
ELTE BEAC: FOLTIN 21, TAKÁCS 17/3, LENDÉR 19, MUDRA 13/6, Majsa 7. Csere: FABINI 14, Levente 5, Biszák 2. Edző: Laklóth Anna.
 
Az első öt percben fej-fej mellett haladt a két csapat, ezután viszont az ELTE magasabb fokozatra váltott, és a negyed végén 10 pontos előnnyel mehetett rövid pihenőre. A második negyedben döcögött a hazaiak játéka, és bár több helyzetet is kialakítottak, nem tudtak mindig pontot szerezni belőle. Mindeközben a vendég együttes nem lassított a tempóján, és a félidőre közel 30 pontos előnyt alakított ki. A második félidőt a SOTE csapata kezdte jobban, igyekezett faragni a hátrányából, ám a negyed második felében összekapta magát az ELTE, és 18-0-s rohanással bebiztosította a győzelmét. Az utolsó negyedben folytatódott a vendégek sorozata egészen az ötödik percig. Ekkor a vendéglátó összekapta magát még egy pár percre, és ismét lendületesebb, bátrabb játékkal igyekezett szépíteni az eredményen. A SOTE-től Gangl Kinga (12 pont, 2 gólpassz) és Majsai Melinda (11 pont), az ELTE-től pedig Fabini Borbála (14 pont, 4 kiharcolt fault), Lendér Lilla (19 pont), Mudra Viola (13 pont), valamint a két dupla-duplát elérő játékos, Foltin Blanka (21 pont, 14 lepattanó) és Takács Emese (17 pont, 11 lepattanó) jutottak 10 pont fölé.
 
Hegyi Hanna: - Nagyon örültem annak, hogy a lányok újítottak a játékukban, és olyan helyzeteket alakítottak ki, amilyeneket eddig ritkán sikerült. Sajnos az kiütközött viszont, hogy kevesebb önbizalommal játszunk, emiatt a jobbnál jobb helyzeteinket is sorra hagytuk ki. Gratulálok a lányoknak, mert bár nem volt egy súlycsoportban a két csapat, mégis folyamatosan meg tudták nehezíteni ellenfelük dolgát! Gratulálok az ELTE csapatának és Laklóth Annának a győzelemhez!
 
Laklóth Anna: - Ezt élményt is köszönöm a lányoknak! Nagyon eredményes támadójátékot mutattak, ami elsősorban nem is e meccs miatt volt igazán fontos, hanem kicsit előretekintve a jövőre. Két fontos mérkőzés van még hátra az alapszakaszból, fél szemmel már azokra figyeltük, talán ezért lankadt a figyelmünk a védő oldalon. A SOTE csapatának és különösen Hegyi Hanna kolléganőmnek sok sikert kívánok a hátralévő találkozókra!
 
 
 
UNI Győr SZESE - TFSE 81-57 (19-19, 21-10, 15-14, 26-14)
Győr, Egyetemi Edzőcsarnok, 40 néző. V.: Földesi, Erős.
 
UNI Győr SZESE: ROZMÁN 18/6, BAFFY 12/6, Békés 3, Horváth, BÁNSZEGI 19. Csere: Király, Chroméj 8, Szűts 10, Reider, PERL 11/3. Edző: dr. Barthalos István.
 
TFSE: Dömötör 5, Kenyeres 7, SZABÓ EVELIN 20/12, Vígh 2, GALLI-HIRLING 4. Csere: Úr 8/3, Szabó Emese 3, Kelemen 2, Budai 6. Edző: Kováts Gabriella.
 
Nőnap alkalmával a játékosok és a mérkőzés hölgy résztvevőinek köszöntésével indult a mérkőzés, mindenkinek egy-egy szál rózsával kedveskedtek a hazai vezetők. Jó ritmusban kezdtek a csapatok, igazi rangadóhoz méltón, és a védekezésre is nagyon figyeltek a küzdő felek. Öt perc elteltével még csak 7-5 állt az eredményjelzőn, aztán válta estek be a távoli dobások - a színvonalas negyed döntetlennel ért véget. A második negyed elején, 22-21-es TF vezetés után Rozmán Lilla és Baffy egy 11-3-as hazai rohamot vezényelt. Nagy fölénybe került a hazai csapat, amely szünetig 10 pont fölötti előnyt szerzett - 40-29-es győri vezetéssel zárult az első félidő.
 
Fordulás után több mint két percet kellett várni az első kosárra, Baffy süllyesztett el egy triplát. Felváltva estek a kosarak, állandósult a 10 pont körüli hazai vezetés. A negyed hajrájában a Győr beállt zónázni, amelyet a jó dobóformát kifogó Szabó Evelin dobott át egy triplával. A negyedik negyed a végül 19 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát elérő Bánszegi Borbála támadólepattanójával és ziccerével kezdődött, válaszul a több meghatározó játékosát nélkülöző TFSE is beállt zónázni. Újra nagy fölénybe kerültek a hazaiak, akik labdaszerzések után többször is leindítva a címvédőt egy színvonalas, kemény küzdelmet hozó mérkőzésen magabiztos, 24 pontos győzelmet arattak riválisuk fölött, ezzel megtörve a TF női csapatának hosszú évek óta tartó veretlenségi sorozatát. 
 
dr. Barthalos István: - Mindenekelőtt szeretnék boldog nőnapot kívánni minden hölgynek! Nagyon büszke vagyok a csapatomra, hogy végig hajtották, küzdötték a mérkőzést. Aki pályára került, megtett mindent a győzelem érdekében, és hosszú idő után először sikerült legyőznünk a TFSE csapatát. Bízom a további sikeres folytatásban!
 
Kováts Gabriella: - Köszönjük a nőnapi köszöntést a vezetőségnek! Büszke vagyok a lányaimra, hogy megfogyatkozva is mennyire szerettek volna nyerni. Minden győzelemnél fontosabbak számomra azok az érzelmek, amik ilyenkor az arcukra íródnak. Csodálatos sportemberek. Megyünk tovább, célunk továbbra is ugyanaz! Sőt...
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek