Tippmix Női NB I: A Csata a harmadik negyedben fordítva verte a PEAC-ot
07
Mar
2022
Tippmix Női NB I: A Csata a harmadik negyedben fordítva verte a PEAC-ot
2022. március 7.  |  09:17
A bajnokság 21. fordulójának utolsó mérkőzésén a Ludovika-FCSM Csata 79-70-re legyőzte az NKA Universitas PEAC gárdáját.
 
A forduló utolsó találkozója Chelsea Nelson brillírozásával indult, aki a PEAC első négy pontját szerezte. Hazai oldalon Zele Dorinától érkezett válasz, aki szintén négy ponttal kezdett be – ezután a vendég oldalról Wentzel Nóra talált be. Ekkor Kiss, Gyöngyösi, majd Wentzel váltottak kosarakat, amivel a Pécs három ponttal szakadt el (7-10). Előnyük ezután viszont ismét csökkenni kezdett, ugyanis Tursics Krisztiánéktól ezúttal Dean volt sikeres. 9-13-nál ismételten elkezdett nőni a felek közötti differenciált, egészen Fel Dorina újabb kosaráig. 11-13-ra változott tehát az eredmény, kiegyenlíteni viszont nem tudtak a hazaiak erről pedig Kiss Virág büntetői gondoskodtak (11-15). Ekkor kezdődött meg igazán az adok-kapok játék. Előbb Lelik talált be távolról, majd Marshall középtávolija következett, melyet Kiss büntetői követtek. Hegedűs Janka kosara után a 16-19-es állás volt olvasható a kijelzőn. A negyed hátralévő idejében továbbra is a pécsik élvezhették az előnyt – annak ellenére, hogy a Csata szépen felzárkózott. A második felvonás 20-22-ről folytatódhatott.
 
A következő játékrész elején a Csata 22-22-nél egyenlített Lelik Réka sikeres közelijével. Megfordítani azonban továbbra sem tudták a mérkőzést Tursics Krisztián tanítványai, erről Nelson és Marshall kosarai gondoskodtak. 22-26-os állásnál Horváth Bernadett indított támadást, akit akciója közben faultoltak, így kettőt dobhatott – mindkét találatával megint kedvezőbb helyzetbe kerülhettek a hazaiak. Ahogy azt Gyöngyösi Janka is kiemelte a mérkőzés előtti nyilatkozatában, nagyon nehéz helyzetben van mind a két csapat, ugyanis ellenfeleik más és másban erősek. Míg a pécsiek belső poszton dominálnak Kiss Virág, Chelsea Nelson, illetve Tyaunna Marshall játékának köszönhetően, addig a Csatánál a külső sor jelenti inkább a veszélyt – természetesen nem elvéve az együttes centereinek jelentőségét sem. A mérkőzés végére a legfőbb kérdés az lesz, melyik csapat fogja jelentősebben megfékezni az ellenfél erősségeit, ehhez pedig mindkét oldalon nagyon pontos védekezésre lesz szükség. A találkozó alakulását tekintve ez egyenlőre a pécsieknek sikerült. 30-35-nél öt pontra növelték előnyüket, amikor is Tursics Krisztián vezetőedző kellet időt kérnie egy rövidebb eligazításra. A folytatásban továbbra is Kiss Virágé volt a terep. A PEAC válogatott centere ugyanis alig 13 perc alatt 16 pontig és 5 lepattanóig jutott, ami mellé 6 faultot harcolt ki. Ez a teljesítmény abszolút kiemelkedőnek számít, amit együttese maximálisan ki is használ. A félidő hátralévő perceiben is ők domináltak. Kiss Virág közel 20 pontot szerzett, Nelson pedig szintén átlépte a 10 dobott pontot, a felek végül 37-41-ről fordulhattak.
 
A második félidő Wentzel Nóra hárompontosával indult, melyre Zele Dorinától érkezett a válasz. A folytatásban is Zeléjé volt a porond, ugyanis kosaraival ő tartotta partiban csapatát. A pécsiek stabilan vezettek 2 ponttal, míg nem Böröndy Vivien távolról talált be és 48-47-nél a hazaiak vették át a vezetést.Ezután Lelik is beállt a hárompontos dobók közé, így Csirke Ferenc vezetőedzőnek kellett időt kérnie (51-47). A játékrész viszont ezután is hazai kosáresővel folytatódott. Ezúttal Zele volt távolról sikeres, amivel 15-ik pontját szerezte meg – ezzel együttese 7 pontra szakadt el. Az ellenfél teljesítményén végül Marshall tudott minimálisan javítani, Zenét azonban ő sem tudta überelni, ugyanis 57-49-nél megint csak Zele dobott triplát. Ezután Kiss és Lelik között váltakozott a pontszerzés, majd Hegedűs Janka is beállt a sorba – a hazaiak azonban továbbra is megőrizték 10 pont közeli előnyüket (62-53). Ekkor Kiss Virág szerezte meg 24-ik pontját, a negyed pedig 63-55-el végződött. A végső tíz percet szintén Kiss Virág, illetve Tyaunna Marshall indította, amikkel a PEAC 5 pontra zárkózott fel (63-58). Ekkor Simon Zsófia szerzett pontokat triplából – a Pécs 6-0-ás futamát csak Tursics Krisztián tudta félbeszakítani időkérésével. Az időkérés viszont abszolút jót tett a hazai együttesnek, ugyanis ezt követően teljesen megléptek, a Pécs pedig nem tudott felzárkózni. A felek közötti differencia át is lépte a 10 pontot, amit a hazaiak stabilan meg is tartottak egészen a mérkőzés végéig. A 21-ik forduló utolsó mérkőzésének végeredménye tehát 79-70 lett, vagyis a Ludovika-FCSM Csata megszerezte győzelmét az NKA Universitas PEAC ellen hazai pályán.
 
LUDOVIKA-FCSM CSATA - NKA UNIVERSITAS PEAC 79-70 (20-22, 17-19, 26-14, 16-15)
 
Bajnokság, 21. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
Cziffra Csaba Zsolt, Győrffy Pál Attila, Varga-Záray Katalin (Bognár Tibor)
 
Ludovika-FCSM Csata: Horváth 5/3, Lelik 15/6, Gyöngyösi 5/3, Zele 26/6, Dean 12. Csere: Hegedűs 8, Böröndy 4/3, Toman 4.
 
NKA Universitas PEAC: Dudásová 2, Wentzel 7/3, Marshall 12, Nelson 14, Kiss 27. Csere: Sarok 1, Simon 5/3, Brajkovic 2, Selcova.

Vármegyei szövetségek