A DVTK a 2022-es Killik László Női Magyar Kupa győztese
20
Feb
2022
A DVTK a 2022-es Killik László Női Magyar Kupa győztese
2022. február 20.  |  21:50
A 2022-es Killik László Női Magyar Kupa döntőjében a DVTK hosszabbítást követően 78-75-re múlta felül a Sopron Basket csapatát.
 
Bár a “szomszédban” a férfi labdarúgók vívtak bajnoki mérkőzést, de így is szép számú nézősereg és remek hangulat fogadta a finálé résztvevőit. Briann January triplája vezette fel az összecsapást, melyre Aho Nina válaszolt szintén távolról. A folytatásban January mellé Gabby Williams zárkózott fel pontszerzésben, majd amikor Jelena Brooks betalált, már 11-5-re vezetett a Sopron. Milica Jovanovic nyolc pontjával kapaszkodott vissza a házigazda, így 13-13-nál már egyenlő volt az állás. Stefanie Dolson ugyan 15-13-nál ismét vezetéshez juttatta a címvédőt, de Milica Jovanovic a 10. pontját szerezve ismét egyenlített. A negyed utolsó percében Varga Alíz és Kiss Angelika kosárváltása után felpaprikázódott a hangulat. Aho Nina igyekezett megállítani betörés közben Briann January-t. Ebből 2+1-es szituáció kerekedett, így végül 10 perc után 20-17-re ment a Sopron. A második negyed elején hazai oldalon Leslie Vorphal és Kányási Veronika, míg soproni részről Varga Alíz találatait jegyezhettük fel. A DVTK dolgát nehezítette, hogy Cheridene Green már a harmadik faultját ütötte be.
 
Pár ponttal jellemzően a Sopron járt előrébb az első 15 percben, de a DVTK tartását dicséri, hogy 26-21 után Kányási Veronika triplájával, Aho Nina két szemfüles megmozdulásával, illetve Kiss Angelika ziccerével 30-26-ra fordított. A soproni kosárcsendet Jelena Brooks triplája törte meg, de összességében ekkor a hazaik diktálták a ritmust. Nem véletlen, hogy 34-29-nél Gáspár Dávid időkérése miatt állt a játék. Visszatérve a pályára Jelena Brooks talált be. Pár pontos előnyét azonban őrizte a DVTK. A félidőben 38-34 állt az eredményjelzőn. Mindkét csapatnak 35 mezőnykísérlete volt az első 20 percben, a Sopron 13-at, a DVTK 15-öt értékesített ezekből. Briann January 10, Milica Jovanovic 12 pontnál járt. Az első két percben a harmadik szakaszban egyik fél sem talált be. Gabby Williams és Határ Bernadett büntetőivel egyenlített, majd Gabby Williams duplájával 40-38-nál már a Sopron vezetett.
 
A DVTK Milica Jovanovic triplájával igyekezett megkapaszkodni, de Briann January triplája és Czukor Dalma ziccere után 45-41-nél 11-3-as sorozatban volt a címvédő. Az immár kibővült szurkolóhad által buzdított DVTK hatalmas erőket mozgósított, hogy ne engedje el a Sopront. Aho Nina, Kányási Veronika és Kiss Angelika 47-46-ra hozta fel a DVTK-t, majd a negyedet Milica Jovanovic négy pontja zárta, amivel 50-47-re ment a házigazda. Fordulatos küzdelem zajlott, ahol Stefanie Dolson és Gabby Williams a negyedik negyed elején ismét a Sopront juttatta előnyhöz, de aztán a hazaiaktól Bernáth Réka villant meg. Egyik oldalra sem alakult ki nagy különbség. 53-53 után a Sopron tudta megszilárdítani a vezetését. Gabby Williams és Jelena Brooks találatai 59-53-ra módosították az eredményt. Bernáth Réka törte meg a DVTK kosárcsendjét, erre azonban Gabby Williams 2+1-es megoldása és Határ Bernadett ziccere jött válaszul. Ez 64-55-nél már 11-2 volt, amikor Völgyi Péter időt kért. Még két és fél perc volt vissza a mérkőzésből, de sokáig nem talált be egyik fél sem.
 
Aztán jött a rendes játékidő utolsó 34 másodperce… Bernáth Réka triplája, Milica Jovanovic és Aho Nina találata, melyek 64-62-re felhozták a DVTK-t. Soproni időkérés után Gabby Williams-t faultolták a hazaiak. Az első büntetője kimaradt, a második bement. A DVTK azonban az utolsó másodpercekben Cheridene Green 2+1-es megoldásával egyenlített, így jött a ráadás. A hosszabbítás elején felváltva estek a találatok, majd 69-67-es soproni vezetés után Cheridene Green, Bernáth Réka és Milica Jovanovic 74-69-re módosította az eredményt. Az utolsó fél percre még 76-75-re felzárkózott a Sopron és volt labdája a fordításhoz. A triplakísérlet azonban kimaradt. Két és fél másodperccel a vége előtt Gabby Williams faultolta Milica Jovanovicot, aki két büntetőt értékesített. A Sopronnak már nem maradt ideje kidolgozott akcióra. Williams kapta a labdát, de a triplája lejött. A DVTK hatalmas fordítással 78-75-ös győzelmet aratott és 2022-ben elhódította a trófeát.
 
 
Sopron Basket - DVTK 75-78 (20-17, 14-21, 13-12, 18-15, 10-13) hosszabbítás után
 
Killik László Női Magyar Kupa, döntő
Miskolc, DVTK Aréna
Cziffra Cs., Tóth C., Varga-Záray K. (dr. Gincsai J.)
 
Sopron Basket: January 21/6, Fegyverneky 4, Williams 18, Brooks 11/3, Határ 6. Csere: Varga A. 6/3, Jovanovic, Czukor, Dolson.
 
DVTK: Vorpahl 4, Bernáth 10/3, Aho 12/3, Jovanovic 26/9, Green 11. Csere. Kányási 9/3, Kiss 6, Tóth.
 
 
 
A 2022-es Killik László Női Magyar Kupa bronzérmese az Atomerőmű KSC Szekszárd együttese lett, miután 71-64-re legyőzték az NKA Universitas PEAC csapatát. Ezzel Zseljko Djokics gárdája zsinórban a hatodik alkalommal szerzett érmet a Magyar Kupában.
 
A bronzéremért való küzdelmet a Szekszárd támadása indíthatta, ám kosarat nem sikerült szerezniük. Kontrába a Pécs támadhatott, azonban ők sem jártak több sikerrel. Az előző naphoz képest a KSC kezdő ötöse annyiban változott, hogy Miklós Melinda helyett Gereben Lívia lépett pályára, ugyanis a székszáriak fiatal bedobója súlyos bokasérülést szenvedett a DVTK elleni találkozón. Az első találatok közel három perc elteltével születtek meg, előbb Zala Friskovec, majd Nikola Dodásová dobott hárompontost – Studer Ágnes újabb triplája után 3-6-ra vezetett a Szekszárd. Az egy pontra való felzárkózást, majd a fordítást végül Kiss Virág büntetői jelentették (7-6) – a PEAC-hoz került az előny. Ezután megkezdődött az adok-kapok játék, mely során a felek egymásnak adogatták a pár pontos előnyt. A vezetést végül a Szekszárd vette át, a KSC bedobói sorozatban dobták a távolikat, meglépni azonban továbbra sem tudott Zseljko Djokics együttese, a Pécs végig ott volt a sarkukban Kiss Virág és Szűcs Réka találataival. A negyed utolsó perce következett, az állás pedig 15-18 volt a szekszárdiak javára. Ekkor Ivana Brajkovic volt sikeres, több találat viszont nem jött egyik oldalról sem, vagyis a második felvonás 17-18-ról folytatódhatott.
 
Az első negyedhez hasonlóan a második játékrész is lassabban kezdődött pontszerzés szempontjából. Mindkét oldalon megvoltak a helyzetek, azonban egyik fél sem tudta sikeres találattal befejezni. Több, mint két perc elteltével végül a szekszárdiaknál tört meg a csend – Kolby Morgan dobott kosarat távolról, így Csirke Ferenc kért időt csapatának (17-21). Visszatérve a PEAC szerezte az első pontokat, azonban Milic kosarával nem tudtak érdemben közelebb férkőzni. 19-23-nál Morgan volt szabálytalan védekezésben, ezért Kiss Virág dobhatott két büntetőt – kettőből csupán egy ment be a Pécs magas emberének. A Szekszárd ezután is tovább folytatta a magabiztos játékot. Ami csapatukból hiányzott a szombati, DVTK elleni mérkőzésen, azt most pótolták a pályán, és ekkor Gereben Lívia szerzett kosarat betörésből. Erre azonban Kiss Virágtól érkezett máris a válasz, – sorozatban kétszer is sikeres volt – így a PEAC 25-25-nél egyenlített. Átvenni azonban nem tudták a vezetést, erről Goree ziccere és Friskovec triplája gondoskodott. 25-30-nál Csirke Ferenc vezetőedző kért időt ismét eligazításra. A rövid taktikai szünet jót tett együttesének, –  másodpercek alatt két pontra zárkóztak fel – míg nem Studer Ágnes távolról ismét betalált. A hátralévő időben még Kiss Virág kosara volt látható, vagyis a nagyszünetre 30-33-al mehettek a felek. A félidő legeredményesebb játékosa kimagaslóan Kiss Virág volt a pécsi oldalról, aki 17 játékperc alatt 19 pontig és 10 lepattanóig jutott – vagyis kevesebb, mint két teljes negyed alatt dupla-duplát ért el.
 
A harmadik etap Goree hármasával indult, amihez adódott még pluszban Milic közelije is, így a Szekszárd nyolc pontra lépett meg a PEAC-tól. Csapata teljesítményén Dudásová tudott csak, aki szintén közelről volt sikeres (32-38). Felzárkózni azonban továbbra sem tudott Csirke Ferenc együttese, a szekszárdiak felváltva szerezték a kosarakat, gereben Cívis 2+1-es akciójával pedig a különbség 10 pont fölé nőtt (32-43). Bár a pécsieken látszott az akarat, mind védekezésben, mind pedig támadásban rengeteg hibát követtek el, amit a KSC meg is bosszult. Nikolina Milic újabb kosara után, 32-45-nél Csirke Ferenc vezetőedző kért időt. Hogy sorukat rendezzék, visszatért a pályára a pécsiek legújabb szerzeménye Simon Zsófia, aki rutinjával jelenthette a megoldást. Fel is csillant a remény csapata számára, ugyanis előszőr Chelsea Nelson dobott ziccert, majd Wentzel Nóra szerzett pontokat egy 3+1-es akcióból – a PEAC ismét tíz pont alá férkőzött. Zseljko Djokics játékosai azonban ekkor még egy sebességgel feljebbkapcsoltak, és visszaállították az eddigi differenciát. Kolby Morgan hárompontosa után a 38-50-es állás volt olvasható az eredményjelzőn. A következő pontszerző megint csak Kiss Virág volt, aki ezzel át is lépte a 20 dobot pontot. A negyed hátralévő időszaka is inkább a Szekszárdnak kedvezett, – és bár a pécsiek is szereztek pontokat – a játékrész végül 44-57-el végződött a KSC javára.
 
A bronzmérkőzés negyedik negyede következett, amit a változatosság kedvéért szintén a szekszárdiak indítottak. A Pécs csapatán azonban továbbra sem látszódott az a szikra, ami a fordításhoz elég lenne – az Atomerőmű végig tartotta a tisztes távolságot. 47-61-nél az események a negyed feléhez érkeztek és Csirke Ferenc vezetőedző kért időt csapata eligazítására. A Pécsnek ekkor 14 pontos hátrányt kellett ledolgozni, ami több, mint öt perc alatt talán kivitelezhető. Ekkor azonban a bírók Csirke Ferencnek ítéltek technikait, amiért Studer Ágnes dobhatott büntetőt. Ennek ellenére a folytatásban a PEAC tíz pontra felzárkózott, ami ezúttal az ellenfél vezetőségét késztette időkérésre. Három és fél perc volt a hátra a bronzéremért zajló összecsapásból, a kijelző pedig 54-64-et mutatott. Az időkérés után a Szekszárd támadhatott, amiből Milic dobott kosarat, megszerezve ezzel 18-ik pontját. Versenybe szállt vele azonban Kiss Virág, aki pedig a túloldalon volt sikeres. Ezzel meg is indult az adok-kapok játék, amivel a differencia továbbra is tíz ponton stagnált. Chelsea Nelson ziccere után, 58-68-nál megint csak Zseljko Djokics kért időt. Ezután a mérkőzés hajrájába érkeztünk, melynek az elején a Pécs 10 pont alá férkőzött. A Szekszárd azonban ezután adta meg a végső döfést, és bár még volt idő hátra, Zala Friskovec hárompontosával szinte már biztosra vált a harmadik helyzett kiléte. Pár másodperc volt már csak hátra, amikor még Nelson dobhatott két büntetőt, egy találatával 64-71-re változott az állás, ami már a végeredmény is volt egyben. Az Atomerőmű KSC Szekszárd hét ponttal nyert az NKA Universitas PEAC csapata ellen, így zsinórban a hatodik alkalommal szerzett érmet a Magyar Kupában.
 
NKA Universitas PEAC - Atomerőmű KSC Szekszárd 64-71 (17-18, 13-15, 8-17, 14-24, 20-14)
 
Killik László Női Magyar Kupa, 3. helyért
Miskolc, DVTK Aréna
Varga-Záray Katalin, Földházi Tamás Péter, Frányó Péter (Sarkadi-Nagy Ágnes)
 
NKA Universitas PEAC: Kiss 23/3, Nelson 9, Marshall 8/3, Wentzel 4/3, Dudásová 14/6. Csere: Sarok , Simon -, Szűcs 4, Brajkovic 2.
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Studer 15/12, Gereben 5, Friskovec 19/15, Goree 7/3, Milic 18. Csere: Morgan 7/6, Mányoky -, Krnjic -.

Vármegyei szövetségek