Újra Sopron-DVTK döntőt rendeznek a női Magyar Kupában
20
Feb
2022
Újra Sopron-DVTK döntőt rendeznek a női Magyar Kupában
2022. február 20.  |  09:58
A 2022-es Killik László Női Magyar Kupa első elődöntőjében a Sopron Basket 85-47-re győzte le az NKA Universitas PEAC együttesét.
 
Wentzel Nóra találata vezette fel az összecsapást, melyre Briann January triplája érkezett válaszul. Ty Marshall és Nikola Dudasova villanásaival a PEAC ragadta magához a vezetést a mérkőzés elején. 10-5-nél Gáspár Dávid időt is kért, hogy rendezze a sorokat. Határ Bernadett és Jelena Brooks találataival kezdte meg a felzárkózást a Sopron. A PEAC 14-9-ig őrizte előnyét, de innen 7-1-es futással 16-15-re fordított a címvédő Sopron Basket. A pécsiek Wentzel Nóra triplájával rövid időre visszavették a kezdeményezést, de Varga Alíz középtávolijával és Gabby Williams dudaszós duplájával az első negyed végén 20-18-ra ment a Sopron. A soproniak 19-ből 8-at, a pécsiek 14-ből-7-et értékesítettek 10 perc alatt. A második etap első találata Czukor Dalma triplája volt. Igyekezett tartani a lépést a PEAC, de amikor Gabby Williams távoli dobása is célt ért, 28-22-nél már Csirke Ferenc időkérése miatt állt a játék.
 
A második negyed közepén már egyértelműen a Sopron Basket ritmusa érvényesült. Briann January hármasa után 33-22-nél 11 ponttal vezetett a címvédő. Négy és fél percen át mindössze egy pécsi triplát jegyezhettünk fel. Ez Nikola Dudasova nevéhez fűződött. Ez idő alatt 38-25-re lépett el Gáspár Dávid együttese. A folytatásban 40-30-nál még visszakapaszkodott 10 pontra a PEAC, de ennél közelebb nem került. A félidőt Stefanie Dolson két büntetője zárta, amivel 45-32-re ment a Sopron. A címvédőnél a 11 pontos Briann January volt a legeredményesebb, míg a pécsieknél a 9 egységnél járó Nikola Dudasova. A harmadik negyed Jelena Brooks két triplájával és kiváló palánk alatti megoldásával indult. Három perc alatt 53-34-re lépett el a soproni együttes. A második félidő első pécsi találata Nikola Dudasova nevéhez fűződött.
 
A harmadik szakasz második feléhez érkezve Határ Bernadett két ziccerével 57-34-re szakadt el a címvédő. Briann January triplája után 60-34-nél már Csirke Ferenc időkérése miatt állt a játék. Nem tudott váltani a PEAC. Ebben a negyedben mindössze a korábban kiemelt Dudasova duplát írhattuk fel a pécsiek statisztikai lapjára. Ennek megfelelően fokozatosan nőtt a soproni előny. Végül 23-2-re nyerte ezt az etapot a Sopron és így 68-34-re lépett el. A negyedik negyed elején Sarok Nikolett törte meg a pécsi kosárcsendet. Erre Fegyverneky Zsófia triplával válaszolt, de Sarok Nikolett is eredményes volt távolról. Nem sokkal később pedig Wentzel Nóra szép tempóját jegyezhettük fel. A játék ezekben a percekben kiegyenlítetten alakult. A negyeddöntőhöz hasonlóan az utolsó öt percre Gáspár Dávid a fiataloknak szavazott bizalmat. Nagy kedvvel léptek pályára a feltörekvő játékosok a címvédőnél, így ismét nőtt a differencia. Gondolva a bronzcsatára, a pécsieknél is pályára léptek a fiatalok. Végül 85-47-es sikerrel jutott a döntőbe a Sopron Basket.
 
Sopron Basket - NKA Universitas PEAC 85-47 (20-18, 25-14, 23-2, 17-13)
 
Killik László Női Magyar Kupa, elődöntő
Miskolc, DVTK Aréna
dr. Mészáros B., Söjtöry T., Minár L. (Gorka Sz.)
 
Sopron Basket: Williams 10/3, Jovanovic 1, Határ 10, January 14/9, Brooks 17/9. Csere: Fegyverneky 5/3, Varga 4, Czukor 7/3, Varga A. 4, Sitku 4, Kókai, Varga S. 4.
 
NKA Universitas PEAC: Kiss 8/3, Nelson 2, Marshall 6/6, Wentzel 9/3, Dudasova 11/3. Csere: Sarok 7/3, Simon, Szücs 2, Selcova 2, Csényi, Brajkovic.
 
 
 
A 2022-es Killik László Női Magyar Kupa második elődöntőjében a rendező DVTK 83-66-ra, bravúros játékkal győzte le az Atomerőmű KSC Szekszárd együttesét.
 
A mérkőzés feldobását követően rögtön Milica Jovanovic követett el személyi hibát, így a Szekszárd oldalról támadhatott. Az akciót Sara Krnjic fejezte be sikeresen, így a KSC át is vette a vezetést. Válaszként miskolci oldalról Kiss Angelika közeli tempója, majd Jovanovic ziccere érkezett (2-4). A folytatásban Krnjic harcolta ki két büntetődobás jogát, azonban kettőből csak egyet sikerült értékesítenie, vagyis csapata továbbra is egy pontos hátrányban maradt. Zseljko Djokics együttese maximálisan koncentrált a védőtérfélen, azonban Jovanovic és Green támadásait ezután se tudták megállítani. A negyed feléhez közeledve ismét Krnjic szerzett pontokat büntetőkből – az állás 6-8-ra változott és mind a hat pontot a szekszárdi centerlégiós szerezte. Ekkor Bernáth Réka és Cyesha Goree váltott kosarakat, de mivel Bernáth megint csak betalált, a miskolciak öt pontra növelték előnyüket. 8-13-nál Zseljko Djokics vezetőedző időkérése következett. Az eligazítást követően a szekszárdi együttes továbbra sem találta a ritmust, Zala Friskovec kihagyott ziccerét Gereben Lívia eladott labdája követte, amiből Jovanovic dobott triplát – a diósgyőri légiós ekkor már hét pontnál járt. Ezután a bírók Miklós Melindának fújtak sportszerűtlen faultot, amiért Bernáth dobhatott büntetőt. 8-19-nél a felek közötti különbség átlépte a tíz pontot, így a szekszárdiak kértek ismételten időt. Azonban még ezután sem tudták megállítani a rendezők légiósát, Milica Jovanovic már 11 pontnál járt. 10-23-nál Aho Nina dobhatott két büntetőt. A negyed hátralévő idejében mindkét együttesnél három-három pont adódott hozzá az eddigi álláshoz, vagyis a második játékrész 13-26-ról folytatódhatott.
 
A következő negyed elején megnövekedett a játék keménysége. Az első találat is csak két perc után született meg, a változatosság kedvéért Bernáth Réka szerzett kosarat távolról. Szekszárdi oldalról azonban nem érkezett válasz, a pontszerzést ezután is a miskolciak folytatták, míg nem a differencia húsz pontra növekedett – 15-35-nél Kányási Veronika sikeres közeli dobását láthattuk. A KSC szerencsétlenebb periódusát végül Goree és Milic találatai szakították meg, ez azonban nem törte meg Völgyi Péter tanítványainak lendületét – ezúttal Kiss Angelika pontjai következtek. Ziccere után 19-37-re változott az állás, majd a következő akciója során faultolták, így két büntetőt dobhatott. Bár büntetőiből csak egy ment be, csapattársa, Leslie Vorpahl a következő támadás során triplát szerzett, vagyis a kijelzőn olvasható eredmény 19-41-re váltott. A folytatásban Tóth Franka állt Nikolina Milic útjába szabálytalanul, amiért a szekszárdiak légiósa kettőt dobhatott – mivel a bírók megint csak sportszerűtlen hibát ítéltek a védekezés során, így a vendégek ráadásul oldalról jöhettek. Ezt az akciót is Milic fejezte be sikeresen, húsz pont alá hozva együttesét. 24-41-nél Völgyi Péter vezetőedző kért időt, amiből visszatérve Milic dobhatott újabb két büntetőt. Miután mind a kettőt bedobta az Euroliga klasszis, védekezésben is remekül lépett fel, így a labda ismét a Szekszárdhoz került. Rendes kosarat azonban nem tudtak szerezni Zseljko Djokics játékosai, amit a DVTK meg is bosszult. 26-44-nél Vorpahl hárompontosát láthattuk, amire Milic-től jött a válasz. A szekszárdiak légiósa ekkor az egyetlen volt, aki a lelket tartotta csapatába – egymagában 16 pontot jegyzett neve mellé a 30-ból. A félidő hajrájába érkezve Cheridene Green dobhatott két büntetőt. Mind a kettő bement neki, amivel a különbség ismételten húsz pont fölé nőtt (30-51). A maradék időben mind a két fél 2-2 pontot szerzett, ezzel pedig 32-54 lett a félidő eredménye – Zseljko Djokics együttesének 22 pontot kellett ledolgoznia a továbbjutáshoz.
 
A nagyszünet utáni negyedet Studer Ágnes büntetői indították, majd Nikolina Milic találata következett. Érdemben azonban továbbra sem tudott közelebb férkőzni Zseljko Djokics együttese – a DVTK találataival húsz ponton tartotta ellenfelét. A második félidőből szinte másodpercre pontosan három perc telt el, amikor Cyesha Goree játékot megállító sérülést szenvedett. Ekkor az eredményjelző 36-56-ot mutatott. Mivel a labda a Szekszárdé volt, így ezután is ők támadhattak, az akciót pedig Nikolina Milic fejezete be sikeresen középtávolról. Ez azonban továbbra sem volt számottevő, ugyanis ezúttal Aho Nina, illetve Bernáth Réka találatai következtek távolról, hárompontosaikkal pedig 38-62-re változott az állás. Ekkor Goree térhetett vissza a pályára, sérülése szerencsére nem bizonyult súlyosnak, így folytathatta a játékot. Három percre a negyed végétől 38-66-ot regisztrálhattunk, Milica Jovanovic triplája után. A miskolciak továbbra is rendíthetetlenül tartották hatalmas előnyüket, a Szekszárd pedig továbbra sem találta a ritmust. Egy támadás során Sara Krnjic konfliktusba bonyolódott az ellenfélnél játszó Cheridene Green-el, amiért a bírók technikai faultot ítéltek Krnjic-nek. A büntetés egy büntető volt, amit Bernáth értékesített. 43-66-nál ismételten Nikolina Milic akcióját láthattuk, amivel immár a 22-ik pontját szerezte meg. Ez láthatóan löketet adott csapatának, ugyanis a következő védekezésben is pontosítottak, támadásban pedig Gereben Lívia értékesített egy 2+1-es akciót. 45-66-nál diósgyőri időkérés következett. A folytatásban megint csak Gereben kosarán volt a sor, majd a bírók újabb technikai hibát ítéltek – ezúttal Kiss Angelika kapta a faultot, amiért Studer Ágnes dobhatott büntetőt. Ez továbblendítette Zseljko Djokics együttesét és a negyed végére 15 pontra sikerült felzárkózniuk, a záró szakasz 51-66-ról kezdődhetett.
 
A mérkőzés utolsó tíz percét Jovanovic triplája, illetve Green indításból szerzett ziccere indította, amivel a DVTK vissza is állította az eddigi, húsz pontos különbséget. 51-71-nél Zseljko Djokics vezetőedző kért rögtön időt csapatának. Visszatérve Gereben indított támadást, amit végül két büntetődobás jogával sikerült befejeznie – a szekszárdiak fiatal bedobója csupán egyet értékesített. A Diósgyőr főbb pontgyártója ezután is Milica Jovanovic volt, akit a KSC-s játékosok továbbra sem tudtak megállítani. Ennek ellenére támadásban a szekszárdiak is feltámadtak, és ismét 15 pontra zárkóztak fel, amikor Völgyi Péter kért időt (58-73). A folytatásban újabb sportszerűtlen hibát fújtak a bírók. Ezúttal Cyesha Goree ellen, így Jovanovic dobhatott büntetőt, találata után pedig 58-76-ra változott az eredmény. Szekszárdi időkérés következett, miután a különbség megint csak visszaugrott húsz pontra. Ezután a DVTK-nak már nem volt oka siettetni a játékot. Minden másodpercet kihasználva játszották támadásaikat, megtartva ezzel nagyszámú előnyüket. A találkozóból alig két perc volt hátra, azonban a második döntős kiléte többé már nem volt kérdéses. Völgyi Péter Milica Jovanovic-ot végül sikeres büntetői után cserélte le, a Diósgyőr légiós összesen 23 dobot pontig jutott, amivel magabiztosan járult hozzá csapata sikeréhez. A szekszárdiak teljesítményén Sara Krnjic és Zala Friskovec pontjai szépítettek, azonban a 17 pontos különbség a mérkőzés végére is megmaradt a felek között. A DVTK negyven percen keresztül maximálisan koncentrált, magabiztos játékot játszott, és végül bravúros, 83-66-os győzelmet aratott az Atomerőmű KSC Szekszárd csapata ellen.
 
Atomerőmű KSC Szekszárd - DVTK 66-83 (13-26, 19-28, 19-12, 15-17)
 
Killik László Női Magyar Kupa, elődöntő
Miskolc, DVTK Aréna
Praksch Péter Árpád, Nagy Viktor, Györfy Rúben (Hartyáni Zsolt)
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Miklós -, Studer 11/3, Bálint -, Krnjic 13, Goree 10. Csere: Morgan -, Gereben 8, Mányoky -, Friskovec 2, Horváth -, Holcz -, Milic 22.
 
DVTK: Vorpahl 10/6, Green 15, Aho 6/3, Kiss 5, Jovanovic 23/9. Csere: Kányási 11/3, Tóth -, Bernáth 13/9, Bacsó -, Oláh -.

Vármegyei szövetségek