Ivkovics: A legfontosabb a továbbjutás kiharcolása
15
Feb
2022
Ivkovics: A legfontosabb a továbbjutás kiharcolása
2022. február 15.  |  20:02
A közelgő férfi kosárlabda világbajnoki selejtezőmérkőzések előtt Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány a Nemzeti Sport Online-nak beszélt a célokról, az ellenfélről, és csapatunk honosított amerikai játékosáról is.
 
Kemény két mérkőzés vár a magyar férfi kosárlabda-válogatottra. Legjobbjaink a világbajnoki selejtezősorozatban jövő csütörtökön Debrecenben fogadják Montenegrót, amely három nappal később Podgoricában viszonozza a vendéglátást. Nemzeti csapatunk eddig két találkozón van túl, Portugáliában 81–75-re nyert, aztán Kaposváron 78–54-re kikapott a franciáktól. A négyes csoportból az első három együttes jut a következő körbe, a Matosinhosban elért siker ehhez nagyon közel hozta a mieinket. A következő két mérkőzésen egy újabb győzelem csaknem biztossá is tenné a kvalifikációt.
 
„Február tizenhetedike és huszadika között érkeznek a kecskeméti edzőtáborba a játékosok, a hat falcós a tizenkilencediki, kaposvári bajnoki után csatlakozik hozzánk, akkor lesz teljes a keret – számolt be az előkészületekről a Nemzeti Sportnak Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány. – Az első számú cél, hogy kivívjuk a továbbjutást a csoportunkból. Montenegrót eddig nem vertük meg, Szerbiával együtt már csak ez a két ország maradt a régi Jugoszláviából kiszakadt államok közül, amelyeket nem sikerült legyőznünk – délszláv származásúként ez nekem személyesen fontos. Profi válogatott lesz az ellenfelünk, amelynek szinte minden kosarasa a Falcóénál magasabb szinten, az ULEB Európa-kupában szerepel. Ahogy nekünk, a montenegróiaknak is lesz két-három hiányzójuk, de ez nem csökkenti az erejüket, Franciaországban is csak nagyon kevés hiányzott, hogy nyerni tudjanak.”
 
A kemény próbatételek előtt váratlanul jött a hír a múlt héten, a kerethirdetés során, hogy Mikael Hopkinst, egy amerikai magasembert honosított a magyar szövetség, aki tavaly bajnok lett a szlovén Cedevita Olimpijával, míg jelenleg az olasz élvonalbeli Reggio Emiliában játszik.
 
„Él a szerződése, pontosan tudjuk, mi lesz a feladata. Régóta képben volt már, de vártunk arra, hogy jöjjenek az igazán fontos erőpróbák  – szögezte le az 56 éves Ivkovics. – Ha az Európa-bajnokságig előbukkan egy magyar játékos, aki hasonló szintet képvisel, nyilván mellette döntök a keret összeállításánál, de egyelőre nem látom az esélyét, hogy a közeljövőben bárki felnőhetne Keller Ákos mögé centerposzton. Az utóbbi években Karahodzsics Kemal segített, őt nem kezeltük honosítottként, örömmel állt a rendelkezésünkre, ám tőle harminckét évesen, két gyermek édesapjaként már nem kérem, hogy tegyen értünk szívességet. Nem Euroliga-szintű játékost kerestünk, mert az ott szereplők nem tudnak jönni, illetve egyvalakivel megállapodhattunk volna egy hétre, de azt nem tartottuk elegendőnek. Hopkins az európai középmezőny kiemelkedő teljesítményre képes kosárlabdázója, legutóbbi idényeiben nagyjából egyforma számokat produkált.”
 
Ezúttal, ha nem jön közbe semmi, Allen Rosco is haza tud térni Japánból, minden valószínűség szerint ő és Golomán György szerepel majd négyes poszton, nem az előző két meccsen bevetett Eilingsfeld János és Filipovity Márkó. Ivkovics úgy véli, a válogatott keretébe összesen tíz játékost adó Falcót és Albát képviselők jó formában vannak, különösen igaz ez a fehérvári Vojvoda Dávidra, aki körülbelül 22 perces átlaggal szállítja a húszpontos meccseket – a szövetségi kapitány szerint luxus, hogy nem játszik ennél többet, de azt nem tudja, ennek mi az oka.
 
Ivkovics Sztojan elmondta, bár nem szerencsés, hogy június végéig tart a honi bajnokság, máshol is hasonló cipőben járnak. Egyelőre lépésről lépésre haladnak, a legfontosabb, hogy kvalifikáljon a csapat a vb-selejtező következő fordulójába. Aztán a júliusi hosszú pihenő után augusztusban kezdődik a munka az Európa-bajnokság jegyében (várhatóan csehországi tornával és remélhetőleg két újabb vb-selejtezős összecsapással), amelyre vesztenivaló nélkül utazhatnak a mieink, hiszen brutálisan kemény hatosba kerültek.
 
 
 
 
Forrás - nemzetisport.hu
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek