Kulcsmeccsek következnek Montenegró ellen a férfi világbajnoki selejtezőkön
16
Feb
2022
Kulcsmeccsek következnek Montenegró ellen a férfi világbajnoki selejtezőkön
2022. február 16.  |  14:15
Február 24-én előbb idehaza, három nappal később pedig Podgoricában csap össze a magyar férfi kosárlabda-válogatott Montenegró nemzeti csapatával. Bár az első csoportkörből való továbbjutáshoz elég megelőzni Portugáliát, a 2023-as világbajnokságra való kijutás szempontjából (akár) sorsdöntőnek is tekinthető mérkőzések következnek - mindkét gárda számára, hiszen nem mindegy, hogy ki milyen mérleggel megy tovább a kvartettből.
 
Soron következő ellenfelünk, Montenegró nem tekinthet vissza túl hosszú múltra – persze ez akkor igaz, ha csak ezen a néven keressük eredményeit, hiszen Jugoszlávia, valamint később Szerbia és Montenegró részeként komoly sikerek fűződnek hozzájuk. 2006 óta független állam, azóta tagja a FIBA-nak is, de kosártörténelme jóval gazdagabb múltra tekinthet vissza. Montenegró területén született például a Partizan legendás mestere, Dusko Vujosevics, a KK Bosnát BEK-, az olasz válogatottat 1999-ben pedig Eb-elsőséghez hozzásegítő Bogdan Tanjevics, és a Jugoplastika Split egykori kiváló irányítója, Luka Pavicsevics is. Nem mellesleg férfi válogatottunk utóbbi időben sikert sikerre halmozó szövetségi kapitányának, Ivkovics Sztojannak is van kötődése: nem is olyan régen edzőként dolgozott a montenegrói nemzeti csapatnál, éppen Pavicsevics segédjeként.
 
A 2006-os FIBA-csatlakozás után 2009-ben még B divíziós volt az egy milliónál is kevesebb lakossal bíró Montenegró, amely ezt követően 2011-ben, majd 2013-ban is részt vett a kontinenstornán - egy, illetve két győzelmet szereztek csoportjukban, nem jutottak tovább egyik alkalommal sem. A 2014-es világbajnokságra, majd kisebb meglepetésre a 2015-ös Eb-re sem kvalifikálták magukat. Ezt követően viszont 2017-ben ott voltak velünk egy csoportban Kolozsváron - az a mérkőzés a magyar együttes számára nem sikerült túl jól, 72-48-ra kikaptunk tőlük. 3-2-vel pont előttünk, a csoport harmadik helyén zártak, hogy utána Isztambulban Lettország elgázolja őket a nyolcaddöntőben (100-68).
 
A 2019-es kínai világbajnokságra kijutottak, 1-4-gyel végeztek, az idei Európa-bajnokságon viszont nem lesznek ott - 3-3-mal csoportjuk harmadik helyét szerezték meg az egyaránt 4-2-t elérő Nagy-Britannia és Franciaország mögött, de a negyedik Németország automatikusan kijutott az Eb-re rendezőként, így ők harmadikként nem.
 
Komoly átalakuláson ment át a montenegrói együttes az elmúlt években. Az, hogy a 2010-es évek első felében még meghatározó, azóta már visszavonuló Nikola Pekovics, az NBA-ben játszó Nikola Vucsevics vagy a 37 éves Milko Bjelica nincs, talán kevésbé meglepő - Pekovics egyébként jelenleg a montenegrói szövetség elnöke. Az sem váratlan, hogy a honosított légiós posztján váltottak - az egykori klasszis, Tyrese Rice, illetve a 2019-es vb-n pályára lépő Derek Needham helyett is más játszik már. Még az sem igazán szenzáció, hogy a Szolnokon is jól ismert Aleksza Popovics, Szead Sehovics duó, valamint utóbbi bátyja, Szuad sincs már a keretben.
 
Az viszont már érdekesebb volt az első selejtező ablakban, hogy a Valencia-legendának számító Bojan Dubljevics nem lépett pályára - a EuroCup állt a vb-selejtezők alatt, a kiváló képességekkel rendelkező magasember pedig a válogatott szünet előtt és után is játszott klubjában. Nem volt a keretben az egykor a Barcát és a Himkit is megjárt, a szezont még a spanyol élvonalban kezdő Marko Todorovics sem. Neki volt egy csapatváltása szezon közben: a Real Betistől a kínai bajnokságban középcsapatnak számító Beijing Royal Fightershez szerződött, január közepe óta játszik a Távol-Keleten. Ők ketten most ott vannak a bő, 24 fős keretben, ahogy a Crvena zvezda irányítója, Nikola Ivanovics, vagy a korábban többre taksált, jelenleg a spanyol másodosztályban pattogtató Nemanja Djurisics is. Hozzá kell tenni, hogy Ivanovic játékára kevés esély mutatkozik, tekintve hogy február 24-25-én Euroliga-forduló van, ő pedig a zvezdában 17 meccsen 17 percet átlagol, és abszolút alap-, nem egyszer nyerőembernek bizonyult eddig.
 
 
Távollétükben a montenegrói gárda leginkább az egészen kiváló pontszerzőre, Vladimir Mihailovicsra, illetve a honosított amerikaira, Justin Cobbsra támaszkodott az első ablakban - érdekesség: utóbbi Russell Westbrook unokatestvére. Ketten együtt dobták eddig a vb-selejtezőkön a montenegróiak pontjainak több mint a felét (összesen 150 egységből a franciák ellen 39-et, a portugálok ellen pedig 38-at). Őket egészítette ki a Real Madrid egykori üdvöskéje, a jelenleg a Zaragozánál kosarazó Dino Radoncsics, a hét és fél éve Spanyolországban játszó Nemanja Radovics, a Sutjeskát képviselő Radoszav Szpaszojevics, illetve Cobbs csapattársa, a Buducsnoszt centere, Zoran Nikolics.
 
Bár az aktív rotációban természetesen többen is találhatóak még rajtuk kívül - az Euroliga történetének legfiatalabb kosarasa, Fedor Zsugics, a KK Derby két kosarasa, Nikola Pavlicsevics és Andrija Szlavkovics, a Buducsnoszt játékosa, Petar Popovics vagy a szintén a podgoricai kirakategyüttesnél lévő egykori soproni kedvenc, a Kecskemétnél is megforduló Filip Barovics - egyértelműen az előbb említett hatoson múlt a montenegróiak sikeressége november végén. Ez a Dubljevics-Todorovics-Djurisics trió esetleges becsatlakozásával nagyban módosulhat, de hogy kik játszanak majd az ellenfélnél, az csak később derül ki – és könnyen lehet, hogy nem lesz lényegi változás náluk.
 
Szövetségi kapitányuk a 42 éves Bosko Radovics. Korábban a montenegrói utánpótlásban dolgozott, 2015 és 2019 decembere között segédedző volt a felnőtt válogatott mellett (a már említett Tanjevics, valamint a tavaly a Monacóval EuroCupot nyerő Zvezdan Mitrovics mellett pallérozódott), azóta pedig ő irányítja a nemzeti együttest.
 
Annyi biztos, hogy nem lesz könnyű ellenfél a montenegrói válogatott, akár jönnek Dubljevicsék, akár nem. A legfrissebb világranglistán jelenleg 18 hellyel megelőzve minket a 25. pozícióban találhatóak, és eddig nagyszerűen szerepelnek a mostani sorozatban. Előselejtezőt kellett játszaniuk, de a második előselejtezőkörből simán továbbjutottak - oda-vissza legyőzték Izlandot és Dániát is, így elsők lettek csoportjukban (4-0). A vb-selejtezők első fordulójában, Franciaországban mindössze hat ponttal kaptak ki (73-67) úgy, hogy a negyedik negyedre még 7 pontos előnnyel fordultak. Ezt követően nagyobb izgalmak nélkül elintézték Portugáliát (83-69), így jelenleg a jobb pontarányuk miatt előttünk állnak az E csoport második helyén (1-1).
 
Ahhoz, hogy ezen változtatni tudjunk, nagy szükség lesz a közönség buzdítására!
 
2022. február 24-én, csütörtökön 18:00-kor lépünk pályára először Montenegró ellen, méghozzá Debrecenben, a Főnix Arénában. A találkozóra jegyeket ezen a linken tudtok vásárolni:
 
 
A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek