A Szekszárd nyerte az idei női Hepp Kupát
06
Feb
2022
A Szekszárd nyerte az idei női Hepp Kupát
2022. február 6.  |  20:15
A női Hepp Kupa bronzmérkőzésen a Csata DSE 78-33 arányban múlta felül az SZPA-HSE gárdáját, így megszerezte a harmadik helyet. A Csata DSE egymást követő harmadik évben állhat dobogóra a női Hepp Kupában.
 
Az első negyedben nem alakult ki nagy különbség a csapatok között. Somkuti Júlia büntetőivel az SZPA-HSE szerzett vezetést, erre Toman Réka válaszolt egy triplával. Ekkor még több lehetőség kimaradt mindkét oldalon. Az első szakaszban a Csata 14-ből 5-öt, az SZPA-HSE 21-ből 4-et értékesített mezőnyből. A két gárda 9-8-ig fej-fej mellett haladt. Ezt követően Bódi Ferenc együttese került kisebb lépéselőnybe. 13-8-ra is ellépett a Csata, mely 10 perc után végül 15-11-re vezetett. Szépen megoszlottak a terhek a Csatánál, hiszen hat pontszerzőt jegyezhettünk fel. A második szakasz elején Szörényi Laura négy pontjával és Gábor Lili ziccerével 21-11-nél először nőtt 10 pontra a különbség a felek között. Haris Róbert gyorsan időt is kért, de ekkor már érezhető volt, hogy az elmúlt kiírás győztese támadásban felvette a megfelelő ritmust.
 
A Csata 23-13 után egy 13-0-s futással hagyta állva riválisát. Az SZPA-HSE kosárcsendjét Balsay Anna törte meg, de ezt követően a Csata két legeredményesebbje Szörényi Laura és Toman Réka ismét betalált. A félidőben így 40-15-ös állást regisztrálhattunk. Egészen pontosan Szörényi Laura 11, Toman Réka 10 egységnél tartott. Hogy mennyire hatékony volt támadásban a Csata, azt jól mutatja: a 25-4-re megnyert második negyedben 17 mezőnykísérletéből 9 célt ért. A játék képe alapján a harmadik negyedtől kezdve nem lehetett kérdés a győztes kiléte. Ennek megfelelően ezen szakasz elején egy kicsit nehezebben vették fel a ritmust a csapatok. Sokáig Fabini Barbála és Kastl Dóra kosárváltását jegyezhettük fel. Három és fél perc játék után 42-17-nél Bódi Ferenc időt is kért. Ezt követően rendezte sorait a Csata és ismét nőtt a különbség a csapatok között.
 
Szörényi Laura két remek triplájával, illetve Kastl Dóra ziccerével 50-17-re módosult az állás. A folytatásban még visszajött 30 pontra az SZPA-HSE, de 52-22 után 8-3-as sorozattal zárta le a harmadik negyedet a Csata. A játékrész Szörényi Laura büntetőivel ért véget, aki ekkor már a 21. pontját szerezte. A záró etapnak 60-25-ről vágtak neki a csapatok. Ezt a szakaszt Gábor Lili és Balsay Anna kosárváltása indította. Az SZPA-HSE 65-31-ig tudott válaszolni a Csata találataira. A mérkőzés végén azonban ismét nőtt a különbség. A Csata 13-2-vel zárta a le az összecsapást. Többek között triplákat értékesített Toman Réka és Szörényi Laura, illetve Gábor Lili is is szép megoldásokkal tűnt ki. Végül Szörényi Laura 26, Toman Réka 16, Gábor Lili pedig 13 ponttal zárt. A Csata DSE 78-33-as győzelemmel szerezte meg a bronzérmet. Az SZPA-HSE a Zöld csoport listavezetőjeként érkezett a tornára és értékes tapasztalatokat szerezhetett magas osztályban szereplő riválisok ellen.
 
CSATA DSE - SZPA-HSE 78-33 (15-11, 25-4, 20-10, 18-8)
 
Hepp Kupa bronzmérkőzés
Sopron, Novomatic Aréna
Földesi Á., Tóth K., Simon K. (Németh Cs.)
 
Csata DSE: Toman D. 2, Gábor 13, Toman R, Gyöngyösi 7/3, Kastl 6. 16/9. Csere: Szörényi 26/12, Strausz 6, Arnóczki, Solymosi 2.
 
SZPA-HSE: Óvári 5/3, Balsay A. 4, Fabini B. 6, Balsay R. 7/3, Somkuti 6. Csere: Tánczos, Abaházi, Láncos, Solymosi, Ecker 5/3, Fabini A.
 
 
 
A női Hepp Kupa 2022-es döntőjében az Atomerőmű KSC Szekszárd II. 58-50-re legyőzte a Sportdarázs-SMAFC csapatát.
 
Kifejezetten erős, jó szerkezetű felállásban várta a finálét a két gárda. Bakó Patrícia duplája vezette fel a döntőt, melyre Mányoky Réka triplával válaszolt. Az első szakaszban sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Két kiemelkedő egyéni teljesítményt is láthattunk támadásban: soproni oldalon Varga Sára jegyzett egymaga 8 pontot az első szakaszban, a szekszárdiaknál Mányoky Réka 7-et. Giustino Altobelli, a soproniak vezetőedzője már 9-8-as szekszárdi vezetésnél időt kért. Ezt követően a KSC 16-10-re megugrott, de innen az első negyed végére 18-16-ra felzárkóztak a hazaiak. Lelkes publikum buzdította a csapatokat. A két város rivalizálása különleges ízt és kupadöntőkre jellemző kellő feszültséget kölcsönzött. A második szakasz elején Miklós Melinda és Holcz Rebeka növelte a szekszárdi előnyt. 24-16-nál kialakult az addigi legnagyobb differencia.
 
Ahogy 16-10-nél, úgy a Sportdarázs-SMAFC 24-16-nál is igyekezett megfogni a mérkőzést. Erdélyiová Alexandra két találatával felezte meg a hátrányát a házigazda. Újra kiegyenlítettebb mederben folytatódott a küzdelem. 27-22-nél már Studer Zsuzsa időkérése állította meg a játékot. A folytatásban 27-25-re felzárkózott a Sopron. Bár ezt követően Horváth Dóra betalált, de 29-29-nél már egyenlő volt az állás. A félidő hajrájához közeledve pedig a soproniak kerültek lélektani előnybe. Sitku Zsuzsanna állt a házigazda élére, aki egymaga 11 pontot szerzett a második negyedben. 33-32-nél 8-7 után először a hazaiak jártak előrébb. A félidőt a két legeredményesebb játékos, Mányoky Réka és Sitku Zsuzsanna kosárváltása zárta. 20 perc után 35-33-re ment a Sopron. A harmadik negyed elején Miklós Melinda és Mányoky Réka találataival fordított a KSC, majd Varga Alíz révén egyenlített a Sportdarázs-SMFC. Rendkívül kemény, feszült csata alakult ki. Sokáig egyik fél sem tudta magához ragadni az irányítást. Egy triplával 40-37-nél ismét a Szekszárd vezetett, majd innen 41-40-re fordított a Sopron.
 
A harmadik etap hajrájában kezdett kibontakozni kisebb szekszárdi fölény, miután 6-0-s futással 46-41-re fordítottak Studer Zsuzsa tanítványai. Az ekkor megszerzett előnyből pedig négy pont a negyed végére is megmaradt. Az utolsó 10 percnek 47-43-ról futottak neki a csapatok. A szekszárdiaknál Mányoky Réka mellé Miklós Melinda zárkózott fel pontszerzésben, míg a soproniaknál Varga Alíz duplázta meg a harmadik negyedben a pontjai számát. A záró szakasz elején Mányoky Réka triplájával 50-43-ra módosult az állás. Erre azonban Sitku Zsuzsanna és Varga Sára válaszolt, így 50-48-ra felzárkóztak a hazaiak. Szekszárdi időkérés következett, mely után Holcz Rebeka triplájával 53-48-as előnyre tett szert a KSC. Ekkor még több, mint négy perc volt hátra a döntőből. Az óriási tét és a feszültség mellett több hiba csúszott a játékba. Két perc telt el pont nélkül, majd Mányoky Réka triplájával 56-48-ra szakadt el a KSC. Ez döntőnek bizonyult. Innentől a Sportdarázs-SMAFC csapatának már kockáztatnia kellett. Több távoli kísérlet is kimaradt, így a hajrában már tartotta előnyét a Szekszárd és végül 58-50-es sikerrel hódította el a trófeát.
 
ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD II. - SPORTDARÁZS-SMFC 58-50 (18-16, 15-19, 14-8, 11-7)
 
Hepp Kupa döntő
Sopron, Novomatic Aréna
Rózsavölgyi A., Gruber N., Utasi B. (Hoffmann G.)
 
Atomerőmű KSC Szekszárd II.: Andi 2, Holcz 10/9, Miklós 15/3, Mányoky 19/9, Horváth 7. Csere: Szücs 2, Sinka 3.
 
Sportdarázs-SMAFC: Karácsony, Varga S. 12, Molnárová 2, Varga A. 11, Bakó 4. Csere: Erdélyiová 4, Egresits, Kókai, Pfeiffer, Szomszéd, Sitku 17.
 
 
 
 
Fotó - Tóth Zsombor/Soproni Darazsak Sportakadémia

Vármegyei szövetségek