Tippmix Férfi NB I: Megállíthatatlan a Sopron
05
Feb
2022
Tippmix Férfi NB I: Megállíthatatlan a Sopron
2022. február 5.  |  21:37
A 21. forduló egyik rangadójára készültek a csapatok Székesfehérváron, ahol az élmezőnybe vágyó Alba Fehérvár fogadta a bomba formában kosarazó, a meccs előtt zsinórban tizenegy győzelmet számláló Sopron KC-t.
 
Az első kosarat Smith jegyezte egy közeli révén, amit Ford egyenlített ki zsákolásával. Lendületbe jöttek a soproniak, 5-8-nál Smith triplája jelentette az egyenlítést a hazaiaknak. A kezdeményezés a vendégeknél maradt, de komolyabban meglépniük egyszer sem sikerült. Másfél perccel a negyed vége előtt Boriszov közelije ért célba, amire már fehérvári válasz nem érkezett (18-20).
 
A mérkőzés forgatókönyve a második tíz percben sem változott, többször is inkább a küzdelem és a védekezés dominált, sem mint a sikeres akciók. Amikor úgy nézett ki, hogy esetleg előnyre tehet szert a fehérvári együttes, akkor Ford vagy Boriszov részéről érkezett egy-egy fontos kosár. A negyedet megnyerte az Alba, és ezzel kétpontos előnnyel vonulhatott a nagyszünetre (40-38).
 
Pongó közelijével vette kezdetét a második félidő, a túloldalon pedig Boriszov egy triplával köszönt be. Omenaka duplája után 48-43-ra a hazaiak vezettek, majd két támadást is Boriszov fejezett be távolról, ezzel visszavéve csapatának az előnyt. A montenegrói játékos után Myers és Ford jött, így ismét üldözhették a vendégeket a fehérváriak. Ötpontos soproni vezetésnél fordultak a csapatok az utolsó játékrészre (53-58).
 
Ahogy arra számítani lehetett, a záró játékrész még tartogatott izgalmakat. Vojvoda pontjaival előbb egyenlített az Alba, de erre rögtön válaszolt Myers. A következő percekben is felváltva vezettek a csapatok, de az utolsó egy percnél 77-79 állt az eredményjelzőn. Myers sikeresen büntetőzött, de Vojvoda újabb hármasával 80-81-re módosult az eredmény. Az időkérés után Fordnak ütöttek oda, aki mindkét büntetőjét bedobta, ezzel eldöntve a meccset (80-83). Az SKC továbbra is megállíthatatlan, zsinórban tizenkettedik győzelmét szerezte meg.
 
Alba Fehérvár - Sopron KC 80-83 (18-20, 22-18, 13-20, 27-25)
 
Bajnokság, 21. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Benczur Tamás, Ádám József, Minár László Balázs (Bogárdi János)
 
Alba Fehérvár: Pongó M. 11/9, L. Smith 16/3, Takács -, Fakuade 9, Omenaka 4. Csere: Vojvoda 22/12, Lukács 5, Stark 11/3, Davis 2, Balsay -.
 
Sopron KC: Myers 23/6, Fazekas 3/3, Boriszov 19/9, Q. Ford 24/6, Montgomery 14. Csere: Takács -, Csendes -, Sitku -, Halász -, Werner -.
 
 
 
Már hosszú percekkel a találkozó előtt is tudni lehetett, hogy remek hangulat lesz a meccsen, a két csapat szurkolótábora rendesen kitett magáért. A hazaiaknál Minchev, a vendégeknél Benke hiányzott.
 
Burns zsákolása nyitotta a mérkőzést, majd Ihring is hozzátett kettőt, Perl egy közelivel válaszolt (4-2). Mesicek tempója is célt ért, amire ezúttal is csak Perl tudott reagálni, ezúttal két büntetővel. Remek dobóformában kezdtek az oroszlányiak, egy tripla is beesett a hazaiaknak, ráadásul támadóhibát vétett a Falco, amit Mesicek egy hármassal büntetett, jobban kezdtek a hazaiak (12-4). Keller négy pontjával próbáltak zárkózni a szombathelyiek, majd egy kicsit megtorpantak a felek, amikor jött Ihring visszatett támadólepattanója és végigvitt gyorsindítása, időt kért a vendég gárda (16-8). Az egyperces szünet után meglett a közte tíz is, sárga-fekete szempontból jókor jött Hawkins hármasa (18-11). A negyed vége előtti utolsó percben nagyot hajráztak a vasiak, Váradi és Barac is megterhelte az oroszlányi gyűrűt, ám a dudaszó pillanatában még beesett Carev sarokhármasa, így plusz öttel zárta az első tíz percet az MVM-OSE Lions. 21-16.
 
Clark büntetőivel kezdődhetett volna a második felvonás, de a légiós mindkettőt kihagyta, Ruják egy ziccerrel büntetett. Kovács küzdött nagyot a festékben, két pont lett a jutalma, Váradi közelijével meg már csak három volt közte, igaz, Ruják azonnal reagált a túloldalon (25-20). Két villámgyors kosárral feljött egyre a Falco, időt kért Sebastjan Krasovec (25-24). Kisvártatva a fordítás is meglett a vendégeknek, Mesicek büntetőből egyenlített (26-26). Elkezdte felpörgetni a tempót a Szombathely, főként a padról beszálló Verasztó volt elemében és bár ha minimálisan is, de léptek el a vendégek (30-34). Hosszas videózás után Golománra fújtak egy sportszerűtlen hibát, de így is megmaradt a közte négy a nagyszünetre. 32-36.
 
A fordulás után Perl és Mesicek kosárváltásával folytatódott a mérkőzés, majd Keller zsákolt egy nagyot Váradi átadásából (34-40). Perl egy 2+1-es akciót is csinálni tudott, elhúzott héttel a Falco, majd kisvártatva megint Perl volt eredményes, időt kért az Oroszlány (36-45). Hamarosan kétszámjegyű lett a vendég fölény, előbb Váradi, majd Keller szerzett kosarat (36-49). Hosszú percek után Ihring dobott pontot a hazaiaknál, de azonnal jött a válasz a vasiaktól, nem tudott érdemben közelebb jönni az OSE. Ha bármikor is megtörni látszott a jég a piros-feketéknél, azonnal jött egy keményebb védekezés, vagy egy szerzett labda a szombathelyiektől, így magabiztos előnnyel várhatta a Falco a záró felvonást. 42-57.
 
Egy szép összjáték után Golomán zsákolt, ezzel már tizenhétre hízott rögtön a negyedik negyed elején a Szombathely előnye. Próbált mindent egy lapra feltéve támadni az MVM-OSE Lions, de a Falco innentől már rutinosan sáfárkodott a vezetésével, sőt, tovább növelte azt, nemsokára már a húszat is átlépte. Innen már nem volt visszaút a hazaiaknak, a lassabb kezdés után a második negyedben robbantott, majd magabiztos győzelmet aratott a Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely csapata. 55-73.
 
MVM-OSE Lions – Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely 55-73 (21-16, 11-20, 10-21, 13-16)
 
Bajnokság, 21. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
V.: Cziffra Csaba Zsolt, Csabai-Kaskötő Brigitta, Frányó Péter (Hoffmann Gergely)
 
Oroszlány: Ihring 15/3, Carev 3/3, Mesicek 13/3, Burns 10, Molnár 4. Cserék: Ruják 4, Tóth -, Parrish 3/3, Garamvölgyi 3.
 
Szombathely: Somogyi 9/3, Perl 18, Clark -, Golomán 9/3, Keller 8. Cserék: Váradi 8, Verasztó 7/3, Kovács 2, Hawkins 3/3, Barac 9/3, Takács -, Sövegjártó -.
 
 
 
A jó formában kosarazó, a hatodik helyen álló Kaposvári KK fogadta hazai pályán a mindenkire veszélyes Hübner Nyíregyháza BS-t a bajnokság 21. fordulójában.
 
Kiegyenlített küzdelmet hozott a találkozó első negyede. Price büntetői nyitották a meccset, majd Kiss és Pipiras pontjaival lépett meg a Nyíregyháza. Suárez és Bryce is hozzátette a saját pontjait, így három és félperc után 4-9 volt az állás. Martin pontjaira építve kapaszkodott a Kaposvár, majd a vezetést is átvette. Úgy nézett ki, hogy Johnson közelije után a vendégek vezetésével zárulhat a negyed, ám Martin triplája az utolsó pillanatban csont nélkül hullott be (20-18).
 
A második tíz perc sem hozott változást, felváltva vezettek a csapatok, komolyabb előnyt egyik félnek sem sikerült kialakítania. Martin védése továbbra is megoldhatatlan feladatot jelentett a vendégek védőinek, az amerikai játékos sorra szállította a kosarakat, és már a félidőben 26 pontnál járt. A nagyszünetre mégis a nyírségiek vezetésével vonulhattak a csapatok Johnson és Bryce kosarainak köszönhetően (38-40).
 
Bazsó hármasával indult a második félidő, amire több kihagyott helyzet után Price tudott válaszolni. Ford pontjaival átvette a vezetést a KKK, de sokáig nem örülhettek a hazai szurkolók. A vendégek nem hagyták magukat, sőt LeDay hárompontosával már 56-49-re vezettek. Diggs távolija a legjobbkor jött a Nikola Lazics csapatának, majd Martin 2+1-es akciójával felzárkózott egy pontra a somogyi együttes (57-58).
 
A döntés az utolsó játékrészre maradt. Két percig fej-fej mellett haladt a két csapat, majd 68-60-ra megléptek a kaposváriak. Ezekben a percekben Hilliard kosarazott higgadtan. 75-65-nél eldőlni látszott a találkozó, de innen még egy nagy hajrával 78-75-re fel tudott jönni a Nyíregyháza. Ezzel azonban ellőtte minden puskaporát a vendég csapat, és a körmendi mérkőzése után ismét a végjátékban maradt alul (86-78). A Kaposvár fontos győzelmet aratott a 41 pontig és 12 lepattanóig jutó Martin vezérletével, és tovább kapaszkodik az élmezőnyhöz.
 
Kaposvári KK - HÜBNER Nyíregyháza BS 86-78 (20-18, 18-22, 19-18, 29-20)
 
Bajnokság, 21. forduló
Kaposvár Aréna
V.: Földházi Tamás Péter, Nagy Viktor, Sörlei Attila (Téczely Tamás)
 
Kaposvár: Hilliard 15, Plézer -, Price 11/3, X. Ford 9, Martin 41/3. Csere: Diggs 8/6, Csorvási -, Puska -, Krnjajszki 2.
 
Nyíregyháza: Johnson 21/3, Bryce 15, Kiss B. 3/3, Pipiras 11/3, Suárez 13/3. Csere: Bazsó 3/3, LeDay 12/3, Bus -, Mokánszki -.
 
 
 
Januárban három hazai mérkőzésen három győzelmet szerzett a Zalakerámia ZTE KK, azonban egyik találkozó sem volt egyszerű. A Kecskemét elleni kilencpontos siker után következett az OSE elleni dupla-hosszabbításos thriller, majd az idei bajnokságban nagy riválisnak számító Paks, ahol egyetlen ponttal sikerült felülkerekednie Révészéknek az atomvárosiakon. A bajnoki szünet előtti utolsó hazai meccsen pedig az egyik legerősebb kerettel, valamint az legkomolyabb anyagi kondícióval rendelkező gárda, a DEAC vendégszerepelt Zalaegerszegen.
 
A vendégek Dzeletovic nélkül, de ismét Tóth Ádámmal a keretükben érkeztek. A korábbi válogatott center edzésen elszenvedett izomszakadása javult annyit, hogy nevelőegyesülete ellen pályára tudjon lépni, így pedig inkább a DEAC számított a mérkőzés esélyesének. A ZTE számára azonban most már minden hazai mérkőzés élet-halál harcnak számít a bennmaradás kiharcolása érdekében, így ezúttal is azt várta a közönség, hogy egy szoros meccsen sikerül a bravúrgyőzelem.
 
Pontszegény kezdés után triplazápor következett: Thames, Barnett, Barnett, Hagins volt a sorminta. Mindkét csapat jól dobott kintről, bár a ZTE több alkalommal is megtette azt a szívességet, hogy szinte zavartalanul dobhattak a hajdúságiak – Kovács is így talált be a sarokból. Wilson hátradőlős tempója ragadtatta tapsra a nézőket – Luka Doncic egyik kedvenc dobását alkalmazta a ZTE 12-ese. Megkezdődött a csereként beálló két center, Horti Bálint és Tóth Ádám csatája is, ennek egyik epizódjaként a kék-fehérek centere három büntetőt dobhatott „Dusán” periméteren elkövetett faultja után. Wilson buzzerjével alakult ki a 24-17-es állás.
 
A kisszünet után ott folytatta a ZTE, ahol abbahagyta: Holton zsákolása és Révész szép ziccere, valamint Parks 2+1-es akciója már a tíz pont feletti különbséget jelezte; sőt, az amerikai kisember hármasa után már 15 pont isn volt közte. Nem találta a fonalat a DEAC,  s hiába kért időt Jorgosz Vovorasz, a félidőben 43-29 állt az eredményjelzőn.
 
Wilson és Parks újabb távoli dobásaival először tornászta  húsz pont fölé a különbséget a hazai csapat. A mindent egy lapra feltevő vendégek agresszív letámadása megzavarta Hortiékat, rövid ideig bevált a görög mester taktikája, egy 7-0-ás rohanással próbálkozott zárkózni a DEAC, ám a ZTE idejében kapcsolt. Úgy tűnt, magára talál kicsit a Debrecen – Thames még a hajpántját is elhagyta nagy igyekezetében, – ám a kissé paprikás hangulatban ez csak arra volt elég, hogy ne lépje túl a különbség a húsz pontot.
 
66-49-ről folytatódott a játék, a játékvezetők pedig egyre többször és egyre hosszabban videóztak, alaposan felhergelve ezáltal a közönséget. A vendégek teljesen elveszítették a fordításba vetett hitüket, s amikor Jordan Barnett látványos zsákolásával megadta a kegyelemdöfést, már tudni lehetett, hogy debreceni szempontból csúnya lesz a vége. 30 pont is volt már közte, amikor beakadt két vendégtripla, a ZTE pedig az utolsó másfél percben fiatal magyar játékosait is pályára küldhette. A 129-78-as VAL-arány is jól tükrözi, hogy a két együttes között ezen az estén komoly különbség mutatkozott. Hiába küzdött Thames és Drenovac a vendégeknél, s akadtak momentumai Tóth Ádámnak; a ZTE a játék minden elemében, valamint akaratban is a DEAC fölé nőtt.  A találkozó utáni sajtótájékoztatón Jorgosz Vovorasz elfogadhatatlannak nevezte csapata utóbbi időben nyújtott idegenbeli játékát, s önkritikusan kiemelte, hogy emiatt vállalja a felelősséget.
 
Először fordult elő a szezonban, hogy a kék-fehérek valamennyi légiósa kétszámjegyű pontot és legalább 20-as VAL-értéket tudott felmutatni – meg is lett az eredménye. Jordan Barnett dupla-duplája mellet Jonathan Holton támadólepattanóból szerzett második esélyes pontjai is aranyat értek csapatának, de a két pad közti különbség is beszédes volt: 30-12 a ZTE javára. A Zalaegerszeg megérdemelten szerezte meg 6. győzelmét a szezonban, ezzel pedig ezen mutatóban utolérte a Paksot és a Pécset, amit szurkolói örömmel konstatáltak és hálás tapssal jutalmaztak.
 
Zalakerámia ZTE KK – DEAC-Tungsram 91-67 (24-17, 19-12, 23-20, 25-18)
 
Bajnokság, 21. forduló
Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok
V.: dr. Mészáros Balázs, Tőzsér Dénes Kelemen, Söjtöry Tamás Ferenc (Forrai Sámuel)
 
ZTE: Wilson 18/3, Takács 2, DeCosey 12/6, Barnett 12/6, Holton 17/3. Cserék: Parks 19/12, Polster -, Németh 2, Révész 2, Horti 7, Csuti -, Makkos -.
 
DEAC: Thames 16/9, Hagins 15/9, Kovács 2, Drenovac 16/3, Aska 6. Cserék: Kerpel-Fronius -, Polyák 5/3, Neuwirth -, Valerio-Bodon -, Tóth 7.
 
 
 
A hazaiak kezdtek jobban, hiszen magasposztos játékosaiknak köszönhetően 4-1-gyel indítottak a találkozó elején, míg a körmendiek a túljátszott támadásaik illetve szoros védekezéseik miatt kevésbé voltak sikeresek a befejezések terén. Kis idő múlva White előbb egy hármast, majd egy közelit szerzett, így sikerült felzárkózniuk a vendégeknek és nem sokkal később Gordon 2+1-es akciójával már át is vették a vezetést. (6-9) Nem tétlenkedtek a körmendiek, hiszen egy 3-7-es futást csináltak, így jelentős előnyre tettek szert. (9-16) Kosár kosarat követett, így jelentős változás nem történt a különbség terén. (15-21) Stokes szerzett egy távolit, de Bryson kegyetlenül egyből – miután felvitte a labdát – futtából dobott válaszul egy trojkát. (21-28) Az első tíz perc végéig már csak egy-egy pont született mindkét oldalon, így a negyed fele óta tartó, általában hét pontos különbséggel zárták a felek az etapot. 22-29
 
Nagyszerűen kezdtek a pécsiek és egészen három pontig tudták redukálni a különbséget kevesebb mint másfél perc elteltével, ekkor időt is kértek a hazaiak. (26-29) Stokes jelentette a megoldást a vendégek számára, hiszen már másodjára a találkozó során, egymaga pár támadás alatt egy hármast és egy közelit szerzett, így újra körülbelül hét pontos különbség állt be, úgy mint az előző negyed második felében. (28-36) Jó periódust fogtak ki a hazaiak, hiszen három pontra tudtak felzárkózni Ivosev büntetőit követően. (34-37) Martineznek és Whitenak köszönhetően rövid idő alatt nyolc pontos előnyre tettek szert a körmendiek, de ekkor Brkics és Ivosev szólt közbe és öt pontra zárkóztatták csapatukat. (38-42) White rövid idő múlva duplázott a hárompontos mögül, így nyolc pontra nőtt a különbség, ekkor a pécsiek időt kértek. (40-48) Brkics zsákolásával zárult az első félidő, így hat pontos vendégvezetéssel következhetett a harmadik negyed. 42-48
 
A szünet után a vendégek folytatták jobban a mérkőzést, hiszen egy 3-6-os megindulással kezdtek. (45-54) Egy ideig nem született kosár a találkozón, ezt Brkics törte meg, majd kis idő múlva csapattársa, azt követően pedig a másik gárdából is betaláltak. (50-56) Brkicsnek és Bírónak köszönhetően egészen négy pontig tudott a pécsi együttes felzárkózni, majd pár támadáson keresztül nem született kosár. (54-58) Feljebb kapcsoltak a vendégek és egy 0-7-es rohamot vittek véghez, amire nem találtak más megoldást a hazaiak, minthogy időt kérjenek. (54-65) Ivosev törte meg a pécsiek kosárcsendjét, majd újabb kosármentes időszak következett. Kicsivel több mint két perccel a negyed vége előtt technikait ítéltek Antonisz Konsztantinidesz részére reklamálásért, miután nem értett egyet egy bírói ítélettel; a könnyű pontokkal pedig a hazaiak egészen hét pontig zárkóztak az etap végére. 61-68
 
A hazaiak négy pontra csökkentették rövid idő alatt a különbséget, köszönhetően a 4-1-es kezdésüknek, ekkor időt kértek a körmendiek. (65-69) Az időkérés sem tudta kizökkenteni a hazaiakat és kiegyenlítettek, de ekkor Stokes szerzett kosarat megtörve a pécsiek menetelését. (69-71) Úgy tűnt újra el tud lépni a vendégegyüttes, de Meleg kosarával újra csak három pont volt a felek közti különbség. (71-74) Gordon pontjait követően időt kértek a hazaiak öt és fél perccel a találkozó vége előtt. (71-76) Próbálta a pécsi gárda öt pont alatt tartani a különbséget, de Stokes büntetőit követően ez nem sikerült. (74-80) Henry kosarával még jobban ellépni látszott a vendégcsapat, de ekkor Brkics szerzett egy triplát, mellyel csapatát újra két kosárra zárkóztatta fel. (77-82) Stokes dobhatott büntetőket, azonban csak egyet tudott belőlük értékesíteni, míg Brkics újra trojkát dobott, így már csak három pont  – egy perccel a vége előtt – a különbség. (80-83) Stokes büntetőzhetett újra, majd a pécsiek még megpróbáltak egy hármast szerezni, ami nem sikerült, így négy pontos körmendi győzelemmel zárult a mérkőzés. 80-84
 
Pécsi VSK-VEOLIA – Egis Körmend 80-84 (22-29, 20-19, 19-20, 19-16)
 
Bajnokság, 21. forduló
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
V.: Győrffy P. A., Farkas G., Török R. (Bodrogváry I. J.)
 
Pécs: Haynes-Jones , Goldring -, Bryson 12/6, Ivosev 18, Brkics 30/6. Csere: Illés 2, Carpenter 5/3, Meleg 7, Bíró 6.
 
Körmend: Stokes 32/6, White 15/12, Takács -, Szavics 4/3, Gordon 14. Csere: Henry 14/6, Krivacsevics -, Ferencz 2, Martinez 3, Kenéz -.

Vármegyei szövetségek