Szekszárd-Sopron döntőt rendeznek a női Hepp Kupában
05
Feb
2022
Szekszárd-Sopron döntőt rendeznek a női Hepp Kupában
2022. február 5.  |  20:10
Nem lesz címvédés a női Hepp Kupában. Az első elődöntőben az Atomerőmű KSC Szekszárd 60-47-re győzte le a Csata DSE-t.
 
A mérkőzés elején a Szekszárd ragadta magához a kezdeményezést. Horváth Dóra 2+1-es megoldása vezette fel az első elődöntőt, majd Mányoky Réka talált be. A Csata első pontját Szörényi Laura szerezte. A legnagyobb különbséget 7-1-nél és 10-4-nél jegyezhettük fel. A címvédő azonban nem engedte leszakítani magát és egy 7-0-s sorozattal 11-10-re fordított Gyöngyösi Janka és Strausz Edina vezetésével. Erre válaszul Mányoky Réka triplája érkezett. Végül 10 perc után 15-13-ra ment a KSC. Időkérés után az utolsó másodpercben remek helyzetfelismeréssel Horváth Dóra értékesített ziccert. Szekszárdi oldalon érdekesség, hogy két pontszerzőt jegyezhettünk fel: Horváth 8, Mányoky pedig 7 pontot ért el az első negyedben. A második etap elején Horváth Dóra növelte a szekszárdi előnyt, de Toman Dóra és Kastl Dóra egy 6-0-s fővárosi futást vezényelt, amivel 19-17-re fordított a Csata. Studer Zsuzsa azonnal időt is kért.
 
Visszatérve a pályára is őrizte előnyét a Csata, sőt ebben a pontszegényebb szakaszban esélye nyílt nagyobb különbségre, de a lehetőségek kimaradtak. Ráadásul az eladott labdák száma is megugrott, a félidőig 10-et jegyeztek fel a Csatánál, így Bódi Ferenc 20-19-nél időt kért. A félidő hajráját Andi Hanna triplája és Miklós Melinda 2+1-es megoldása vezette fel, amivel ismét a KSC járt előrébb. Szörényi Laura triplájával viszont egyenlített a Csata, így 25-25-ről érkezett el a nagyszünet. A félidőben a címvédőnél a 8 pontos Toman Dóra volt a legeredményesebb, míg a szekszárdiaknál Horváth Dóra járt 11 pontnál és 6 lepattanónál. A harmadik negyedet Szörényi Laura triplája indította, majd Gyöngyösi Janka növelte a Csata előnyét. Ami nem sikerült a második etapban, úgy nézett ki, hogy ezúttal összejöhet a Csatának és nagyobb előnyre tehet szerzett. Horváth Dóra és Miklós Melinda azonban gondoskodott arról, hogy ne engedje el riválisát a KSC. Ennek megfelelően 1-3 pont között mozgott a címvédő vezetése.
 
A harmadik etap második felében Andi Hanna triplájával 34-34-nél egyenlített ismét a Szekszárd. Erre Toman Dóra válaszolt távolról, de Andi Hanna ziccere és Holcz Rebeka hármasa már 39-37-es szekszárdi vezetést eredményezett. Toman Réka büntetőivel a negyed végén még egyenlített a Csata. Ugyanakkor a játék képe azt mutatta, hogy több energiát tud mozgósítani a KSC. Ezt a 39-39-ről induló záró szakasz meg is erősíttette. Mányoky Réka öt pontjával és Miklós Melinda ziccerével két perc alatt 46-39-re ellépett a Szekszárd. Bódi Ferenc időkérése után is folytatódott a szekszárdi sorozat, mely végül 13-0-nál állt meg. Gyöngyösi Janka szerezte egy triplával a Csata első pontjait a záró etapban. A Szekszárd azonban jól alakított helyzeteket és kifejezetten pontosan is célzott. A 20 mezőnykísérletéből 9 célt ért. A Csata 55-45-nél még egy alkalommal 10 pontra visszajött, de ennél közelebb nem került. Az utolsó percekben már a kevesebb lehetőséget kapók is pályára léptek. A Szekszárd 60-47-es sikerrel vívta ki a döntőbe kerülést.
 
CSATA DSE - ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD II. 47-60 (13-15, 12-10, 14-14, 8-21)
 
Hepp Kupa elődöntő
Sopron, Novomatic Aréna
Kruk M.,, Jankovics V., Tóth B. (Nagy J.)
 
Csata DSE: Gábor 1, Szörényi 7/6, Toman D. 11/3, Gyöngyösi 13/3, Kastl D. 4. Csere: Strausz 6, Arnóczki, Toman R. 5.
 
Atomerőmű KSC Szekszárd II.: Andi 8, Miklós 12/3, Horváth 18, Mányoky 19/9, Holcz 3/3. Csere: Szücs, Sámóczi, Horog, Berekali, Sinka.
 
 
 
A Hepp Kupa második elődöntőjében a Sportdarázs-SMAFC 96-45-re múlta felül az SZPA-HSE együttesét.
 
A Sportdarázs-SMAFC igyekezett már a mérkőzés elején magához ragadni a kezdeményezést. Varga Alíz és Bakó Patrícia találataival 7-0-s előnyre tettek szert a hazaik. Haris Róbert, az SZPA-HSE vezetőedzője gyorsan időt is kért, mely után Balsay Anna megszerezte csapata első pontjait. Rendezte sorait a Szent Pál Akadémia és egészen 12-10-ig felzárkózott. Sitku Zsuzsanna, Varga Alíz és a hosszabb kihagyás után a közelmúltban visszatérő Pfeiffer Virág törte meg a soproni kosárcsendet. Ismét gyorsan nőtt a differencia a felek között. 21-10-nél lépte át a lélektani 10 egységet. Összességében 13-0-s futást mutatott be a Sopron, amivel 25-10-re ment. 10 perc játékot követően 27-13 állt az eredményjelzőn. Varga Alíz már egymaga 10 pontnál járt a hazaiaknál. Az SZPA-HSE-nél Balsay Anna és Fabini Borbála jegyzett 4-4 pontot. A második szakasz elején valamivel kiegyenlítettebb mederben zajlott a küzdelem. Balsay Anna találata vezette fel a játékrészt, melyre Varga Sára válaszolt triplával.
 
A második negyed feléhez közelítve ismét Varga Alíz vette át a főszerepet. Öt pontot szerzett, majd újra betalált Varga Sára. 37-18-nál már a 20 pontot közelítette a differencia és ekkor az SZPA-HSE időt is kért. Visszatérve a pályára, Somkuti Janka révén szépítettek a vendégek, Balsay Anna pedig még 39-23-ra felhozta a csapatát. Ezt követően viszont Molnár Laura és Erdélyiová Alexandra 43-23-ra módosította az eredményt, először kialakítva a 20 pontos differenciát. Egyre jobban kijött a fizikális különbség a két gárda között. Újra gyorsan nőtt a soproni előny. Bár a félidő hajrájában Ecker Viktória egy triplát értékesített, de az utolsó percben Sitku Zsuzsanna és Bakó Patrícia 55-28-as vezetéshez segíttette a soproniakat. 20 perc játék után Varga Alíz 19, Sitku Zsuzsanna 11 pontnál járt. Az SZPA-HSE legeredményesebbje a 8 pontos Balsay Anna volt. A hazaiak a 36 mezőnykísérletükből 20-at értékesítettek a félidőben. Eközben 10 szerzett labdával rendelkeztek és mindössze 5 eladottal. Ugyanez az arány az SZPA-HSE-nél 3 szerzett és 14 eladott labda volt.
 
A harmadik negyedet Varga Alíz találata vezette fel. A vendégektől a játékrész elején Somkuti Janka bizonyult eredményesnek. A különbség 25-28 pont környékén látszott állandósulni. A Sportdarázs-SMAFC 61-34 után váltott ismét ritmust. Egy 12-2-es futással 73-36-ra szakadtak Giustino Altobelli tanítványai. Érezhetően új lendületet kaptak a nagy kedvvel játszó hazaiak. A nevezett keretből mindenki legalább 11 perc lehetőséget kapott és a nagyobb közönség előtti bizonyítási vágytól hajtva bátran játszottak. A harmadik negyedet 25-8-ra hozták a soproniak, így 80-37-ről futottak neki a záró szakasznak. A játék képe nem változott. Soproni oldalon mindenki szerzett pontot végül. Az SZPA-HSE-nél is minden játékos pályára került. A hajrához közelítve 88-45-nél Giustino Altobelli rendelte magához játékosait. Ezt követően 8-0-val zárta le a Sportdarázs-SMAFC a mérkőzést, így magabiztos 96-45-ös sikerrel jutott a fináléba a házigazda soproni együttes.
 
Vasárnap 18 órától Atomerőmű KSC Szekszárd II. – Sportdarázs-SMAFC finálét rendeznek a Hepp Kupában. Előtte a bronzéremért a Csata DSE és az SZPA-HSE küzdhet meg.
 
SPORTDARÁZS-SMAFC - SZPA-HSE 96-45 (27-13, 28-15, 25-9, 16-8)
 
Hepp Kupa elődöntő
Sopron, Novomatic Aréna
Nagy-Pál P., Farkas P., Propszt A. (Maár G.)
 
Sportdarázs-SMAFC: Varga S. 11/3, Bakó 6, Karácsony 2, Molnárová 6, Varga A. 23/6. Csere: Tarr 2, Egresits 4, Kókai 12/3, Erdélyiová 4, Pfeiffer 10/3, Szomszéd 2, Sitku 14.
 
SZPA-HSE: Balsay A. 9, Balsay R. 2, Óvári 4, Fabini B. 4, Somkuti 11/3. Csere: Orbán, Tánczos 3, Abaházi, Láncos, Solymosi, Ecker 12/3, Fabini A.
 
 
 
Fotó - Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

Vármegyei szövetségek