Tippmix Férfi NB I: A Szolnok jobban bírta a végjátékot Kecskeméten
04
Feb
2022
Tippmix Férfi NB I: A Szolnok jobban bírta a végjátékot Kecskeméten
2022. február 4.  |  20:57
Gyors kosárváltásokkal indult a mérkőzés, a hazaiaknál Bognár Kristóf közelről és távolról is betalált az első két percben, míg a vendégeknél Taylor és Brown villant a találkozó elején. Ahogy az várható volt, kemény csatát hozott a találkozó eleje, a Szeged vezetett, de paksiaknak mindig volt válasza. Brown triplájával a negyedik perc végén vezetett először az ASE, de a zseniálisan játszó Bognár azonnal bedobott egyet közelről. Megérkeztek Persons pontjai is, 13-10 volt a táblán a negyed közepén. A hazaiak a folytatásban is kézben tartották a találkozót, folyamatosan nyílt az olló. 24-19.
 
A második negyedet is a hazaiak kezdték jobban, jól kosarazott Simándi Árpád csapata. Bognár Kristóf továbbra is jól játszott, de Alston játéka is feljavult. A paksiaknál Brown cipelte a hátán a csapatot. 32-24-re vezetett a Szedeák, amikor az ASE időt kért. Bele is lendültek a vendégek, vagyis belelendült Brown, aki a mérkőzés 15. percében, 19 pontnál járt. 33-30-ra módosult az állás. A Szeged szigorított kicsit a védekezésén, megállította az ASE-rohamot. Persons és Davis pontjaival, tíz lett közte a negyed végére. 45-35.
 
Nem változott a játék képe a második félidőre sem. A Szeged kontrollálta a játékot, csapatként is jól működtek, és egyéni teljesítményből is több jó akadt hazai oldalon. Cook pontjai után már 51-38-ra vezettek a hazaiak, az ASE nem találta a ritmust. 55-40 volt a táblán, amikor ismét időt kért az ASE. Ezt követően is szegedi pontok következtek, Davis büntetőzött sikeresen, majd Cook zsákolt egy brutálisat. Az amerikai tette közé a “húszat” is, 62-41 volt az eredmény a negyed közepén. A paksiak mindent megpróbáltak, de a negyed végéig nem tudtak sokkal közelebb kerülni a Szedeákhoz. 70-53.
 
Az utolsó negyed gyakorlatilag már csak formaság volt, a fontos kérdések eldőltek. A Naturtex-SZTE-Szedeák stabilizálta helyét a középházban és továbbra is látótávolságon belül van a felsőház. Az Atomerőmű SE nincs ilyen rózsás helyzetben, ha a ZTE legyőzi a DEAC csapatát, a kék-fehére be is érhetik a piros-kékeket, akiknek úgy tűnik, az lehet az egyetlen céljuk a bajnokságban, hogy bennmaradjanak. 100-79.
 
Naturtex-SZTE-Szedeák - Atomerőmű SE 100-79 (24-19, 21-16, 25-18, 30-26)
 
Bajnokság, 21. forduló
Szeged
Papp Péter, Kapitány Gellért, Györfy Rúben (Gorka Szabolcs Zsombor)
 
Naturtex-SZTE-Szedeák: Persons 26/6, Balogh 4, Cook 16/6, Bognár 14/3, Alston 13. Cserék: Davis 16/9, Filipovic 2, Keller I. 7/3, Kerpel-Fronius 2, Mayer -, Polányi -, Traser -.
 
Atomerőmű SE: Brown 31/15, Frank 4, Taylor 5/3, Goins 9, Pacevicius 9. Cserék: Kovács 2, Mislav 16, Kiss 3/3, Pajor -, Csizmadia -.
 
 
 
Már az új légiósával, Jaka Klobucarral a soraiban látta vendégül a Kecskemét a Szolnok csapatát a 21. forduló pénteki játéknapján.
 
Mindkét együttes hosszan próbált támadni a találkozó elején, de míg a szolnokiaknak nem sikerült jól befejeznie az első két akciójukat, addig a Kecskemét Pollard bravúrhármasával és Kucsera ziccerével rögtön meglépett (5-0). Subotic 2+1-es akciójával jött a válasz a vendégektől, ráadásul Badzim is dobhatott két büntetőt (5-5). A vezetést egyelőre nem tudták átvenni a piros-feketék, Karahodzsics csinált magának helyet a palánk alatt (7-5). Három perc elteltével pályára lépett a hazaiaknál Klobucar is, miközben Solano révén fordított az Olajbányász (7-8). Kezdett felpörögni a meccs ritmusa, felváltva jöttek a kosarak mindkét oldalon. Pollard triplájával akart megint meglógni a KTE, kisvártatva pedig Klobucar is távolról talált be (16-11). Azonnal kapcsolt a Szolnok, előbb Cummings, majd Pongó tett hozzá, visszajöttek kettőre a vendégek, de Klobucar egy duplát is elsüllyesztett (18-14). Pallai jól szállt be a padról, ő is dobott egy hármast, majd Cakarun pöcizte be Pongó átadását, a negyed vége előtt visszavette a vezetést az Olajbányász, sőt Pallainak köszönhetően növelni is tudta azt, aki a dudaszó pillanatában még egy félpályás sikeres dobást is értékesített, de azt már a dudaszó megszólalása után engedte el. 20-23.
 
Kovács rögtön a második felvonás elején szerzett egy labdát, amiből ziccerezhetett is, míg a túloldalon Dramicsanin csak az egyik büntetőjét dobta be (21-25). Beragadt a negyed rajtjánál a KTE, miközben Solano is utat talált a gyűrűig, ezen a meccsen már nagynak számítható előnyt kezdett el kiépíteni az Olajbányász, amikor jött Klobucar kosara és Karahodzsics zsákolása a hazaiaktól, időt kért Gasper Potocnik (25-27). Folyamatosan nyomtak a kecskemétiek, akik Pollard egypontosaival vissza is vették az előnyt (30-29). Tovább ment az adok-kapok, amiből végül a hazaiak jöttek ki jobban, ha szűkösen is. 38-36.
 
A fordulás után Subotic rögtön egyenlített, de Wittmann azonnal elsüllyesztett egy trojkát a túloldalon, majd Pollard is visszatett egy támadólepattanót (43-38). Cummingsnak csak az egyik büntetője ment be, Dramicsanin viszont távolról is betalált, egyre jobban lépett meg a KTE (46-39). A támadóoldalon sok hiba csúszott a Szolnok játékába, egy szerzett labdát követően Klobucar ziccerezett, időt kellett kérnie a vendégeknek (48-39). A kis szünet megtette a hatását, nagyon elkapta a ritmust az Olajbányász, amely Badzim vezérletével csinált egy 9-0-ás futást és kiegyenlített (48-48). Hiába kért időt Forray Gábor is, Pongó szintén távolról volt sikeres, mínusz kilencről a fordítás is meglett a szolnokiaknak, akik nyomtak tovább (48-53). Klobucar távoli kísérlete célt ért, ezzel hosszú hazai gólcsendet tört meg és Pollard is szerzett egy büntetőt (52-53). Újabb fordulat következett be, a kisebb megingást követően megint a Kecskemét kapta el jobban a fonalat, Wittmann betörésével visszavette az előnyt a hazai együttes, de sokáig nem örülhetett, jött ugyanis Cakarun duplája (54-55). Továbbra is rendkívül kiélezett volt a találkozó, izgalmas végjátékra volt kilátás. 58-60.
 
Dramicsanin egy triplával nyitotta meg a záró negyedet, Solano válaszolt, de Dramicsanin ezután a palánknak háttal is jól dolgozott (63-62). Produkált egy jobb percet a Szolnok, el is húzott néggyel, jött is az időkérés a hazaiaktól (63-67). Karahodzsics volt harcos a palánk alatt, 2+1 lett a jutalma, de Cummings is hasonlóképp juttatta a gyűrűbe a labdát (66-70). Remekül ment a szolnokiaknak ezekben a percekben, időt kért Forray Gábor (67-74). Több hiba is becsúszott mindkét oldalon, nem tudott közelebb férkőzni a Kecskemét, az idő pedig egyre csak fogyott, már csak négy perc volt hátra (67-74). Klobucar 2+1-es akciója tartotta életben a hazai reményeket, majd Karahodzsics maradt üresen a palánk alatt, villámgyorsan kettőre olvadt a vendég előny (72-74). Eladta a labdát a Szolnok, Karahodzsics pedig kiegyenlített, két és fél perc maradt (74-74). Újra labdát szereztek a hazaiak, de ezúttal nem tudták kihasználni az adódó lehetőséget, a túloldalon pedig Cummings értékesített egy közelit, másfél perc volt hátra (74-76). Pongó távoli hármasával öttel lépett meg az Olajbányász, ezzel pedig gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés, főleg, hogy Cummings is zsákolt még egy nagyot. A Szolnoki Olajbányász egy végig kiélezett, élvezetes mérkőzésen győzött a Kecskemét otthonában. 74-81.
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét - Szolnoki Olajbányász 74-81 (20-23, 18-13, 20-24, 16-21)
 
Bajnokság, 21. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Benczur Tamás, Tóth Cecília, Makrai Márton (Dernei Gábor)
 
Kecskemét: Pollard 16/6, Wittmann 7/3, Jaramaz 1, Kucsera 2, Karahodzsics 17. Cserék: Klobucar 20/6, Ivkovic -, Dramicsanin 11/6, Kiss -.
 
Szolnok: Solano 8, Badzim 11/9, Cummings 20, Subotic 11, Taiwo -. Cserék: Pongó 7/6, Gilszki -, Kovács 2, Pallai 5/3, Rudner 5/3, Zsíros 1, Cakarun 11.

Vármegyei szövetségek