Női Euroliga: Kiütéses sikert aratott a Sopron
26
Jan
2022
Női Euroliga: Kiütéses sikert aratott a Sopron
2022. január 26.  |  22:51
Az Euroliga 13. fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd kiemelkedő teljesítménnyel hosszabbítást harcolt ki a Salamanca ellen és végül mindössze 88-81-re maradt alul.
 
A Covid miatti kényszerszünete után visszatért a pályára az Atomerőmű KSC Szekszárd. Elsőre rögtön egy bombaerős gárda, a tavalyi ezüstérmes Salamanca volt a rivális. Karlie Samuelson találata vezette fel az összecsapást, de Miklós Melinda és Cyesha Goree révén átvette a vezetést a Szekszárd. Az első percekben fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a csapatok. Sokáig három pontnál nagyobb különbség egyik oldalra sem alakult ki. Az utolsó két percbe fordulva Cyesha Goree duplájával még 19-19 állt az eredményjelzőn. Ez Goree 8. pontja volt az összecsapáson. A vendégek ezt követően kezdték novelni az előnyüket, két tripla és egy ziccer után az első negyed végére 27-19-re szakadtak el. A Szekszárd tartását dícséri, hogy a második negyed elején megfogta a meccset. Zala Friskovec és Cyesha Goree találatai után 27-25-nél már Roberto Iniguez időkérése miatt állt a játék. Visszatérve a pályára pedig Studer Ági volt eredményes távolról, így 28-27-nél ismét vezetett a Szekszárd. Nem sokkal később Studer Ági büntetőket is értékesített, így 30-27-nél már 11-0-s futásban voltak a mieink.
 
Három és fél perc telt, amikor Emese Hof megtörte a vendégek kosárcsendjét. Ez rögtön egy 6-0-s sorozatot vezetett fel, amivel 33-30-ra fordított a Salamanca. Kulcspillanatban érkezett Cyesha Goree duplája, ezzel megállítva a spanyol futást. 33-32-nél megtorpantak támadásban a csapatok. A félidő hajrájához érkezve Zala Friskovec vezetésével 37-35-re fordított a Szekszárd. Az utolsó két percben rutinosan harcolt ki faultokat a Salamanca, melyekkel visszavették a kezdeményezést. 41-37 után azonban Studer Ágnes találta zárta a félidőt, ezzel 41-39-re felhozva a mieinket. A nagyszünetben Zala Friskovec 13, Cyesha Goree 12 pontnál tartott. A Salamancánál Kahleah Copper 10 pontot jegyzett az első 20 percben. A vendégek 41-39-re vezetettek a lepattanókban, de jól védekezett a Szekszárd és így már 8 eladottt labdája volt a spanyol gárdának. Mezőnyből a Szekszárd a 29 kísérletéből 14-et értékesített. A Salamanca 32 kísérletéből jegyzett 14-et.  A harmadik negyed elején Emese Hof és Katie Lou Samuelson találataival 45-39-re megugrott a Salamanca. Zseljko Djokics gyorsan időt kért, hogy rendezze a sorokat. Ahogy az első félidőben sikerült, úgy ezúttal is meg tudta állítani a spanyol rohamokat a KSC.
 
Nem csak megállította a vendégek futását a magyar csapat, de amikor Cyesha Goree duplája célt ért, 46-45-nél visszavetették a vezetést a mieink. A folytatásban Sara Krnjic állt a Szekszárd élére. Egymást követő három támadásból is betalált, így őrizte pár pontos előnyét a magyar csapat. Az utolsó három perchez közelítettünk a harmadik szakaszban, amikor Miklós Melinda duplájával 54-50-re módosult az állás. Kahleah Copper triplájával zárkózott a Salamanca, de Zala Friskovec, Studer Ágnes és legkellemesebb meglepetésként Holcz Rebeka is betalált, 59-53-ra módosítva az állást. Roberto Iniguez időkérése után Copper hozta közelebb a Salamancát, 30 perc után azonban az 59-56-os állás így is több, mint álomszerű volt magyar szempontból. A negyedik negyedet Maite Cazorla és Zala Friskovec kosárváltása vezette fel. Sara Krnjic duplája pedig 63-58-ra módosította az állást.
 
Az utolsó öt percbe fordulva 63-63-nál kiegyenlített a spanyol gárda, de Studer Ági két büntetővel újra vezetéshez juttatta a mieinket. Hullámzó végjáték kerekedett. A rendkívül magas hőfokon égő Katie Lou Samuelson 67-65-nél ismét a vendégeket segítette előnyhöz, de nem sokkal később 68-67-nél már a KSC vezetett. Két perccel a vége előtt jártunk és ez az előny az utolsó percig megmaradt. Sara Krnjic büntetői után 72-69-re ment a KSC. Katie Lou Samuelson triplájával 72-72-nél egyenlített a Salamanca, Studer Ági betörését követően azonban 74-72-nél ismét a mieink mentek. A rendes játékidő végéhez közelítve Emese Hof révén egyenlítettek a vendégek. Az utolsó támadásaiból egyik fél sem talált be, így jöhetett a hosszabbítás. A ráadásban Katie Lou Samuelson tripláival a Salamanca igyekezett megragadni a momentumot, de Zala Friskovec és Studer Ági ezt nem engedte. 81-80-nál magyar előnyről árulkodott az eredményjelző. Végül Katie Lou Samuelson mellé Emese Hof lépett fel vezérré. Több erőt tudott mozgósítani a ráadás végén a Salamanca, így ekkor már könnyebb találatokat szerezve behúzta a győzelmet. A szekszárdi publikum azonban így is felállva ünnepelt, zúgott a “Szép volt csajok!”. Minden elismerést megérdemel ezért az estéért a Szekszárd.
 
ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD - PERFUMERIAS AVENIDA SALAMANCA 84-88 hosszabbítás után (19-27, 20-14, 20-15, 15-18, 10-14)
 
Euroliga 13. forduló
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
Bojan Jovanic (Bosznia-Hercegovina), Krešimir Katić (Horvátország), Josip Mikulić (Horvátország), Damir Kunosic (Bosznia-Hercegovina).
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Studer 18/6, Miklós 6, Bálint 1, Krnjic 28, Goree 16. Csere: Mányoky, Friskovec 23/12, Horváth, Holcsz 2.
 
Salamanca: Copper 19/12, Dominguez 5, K. L. Samuelson 27/15, Fasoula, K. Samuelson 7. Csere: Lo, Rodriguez, Cazorla 4, Vilaro 6, Evans, Alarie 3.
 
 
 
Az Euroliga 13. fordulójának utolsó mérkőzésén a Sopron Basket – Jelena Brooks játékát nélkülözve is – 73-44-es győzelmet aratott a Galatasaray együttese ellen.
 
A mérkőzés feldobását egyik fél sem szerezte meg. A labda viszont soproni kézről ment ki a pályáról, így az első támadást a vendégek indíthatták – az akciót végül Kaela Davis fejezte be egy sikeres ziccerrel. Válasz a hazaiaktól azonban nem érkezett, a következő pontok is török oldalon születtek. Előszőr Tina Krajisnik majd ismét Davis találatát láthattuk, így a Galatasaray 6 ponttal meglépett. Soproni oldalon az első pontok Határ Bernadett nevéhez fűződtek, aki büntetőkből volt sikeres (2-6). A folytatásban Davis – alig négy perc elteltével – a hatodik pontját szerezte meg, majd January volt sikeres középtávolról. A Sopron azonban továbbra sem tudott jelentősen felzárkózni, hiszen török oldalról jött is a következő találat (4-10). Ezután Gabby Williams és Kelsey Plum váltott kosarakat, így 6-12-nél Gáspár Dávid kérte ki a találkozó első idejét. Jót tett a hazaiaknak a rövid taktikai szünet, ugyanis a pályára visszatérve azonnal Fegyverneky Zsófia szerzett kosarat, – méghozzá távolról – így a Sopron három pontra zárkózott fel (9-12). A folytatásban Határ helyére Aby Gaye érkezett, aki rögtön egy alsóposztos találattal indított. Később, January triplájával 14-14-nél egyenlítettek a hazaiak, majd Gaye újabb találatával át is vették a vezetést. Az első negyed 16-14-es soproni vezetéssel végződött.
 
A második felvonás Nevena Jovanovic tempójával indult, amivel meg is kezdődött a szokásos adok-kapok játék. Kosárra-kosár volt a válasz, ami lehetővé tette, hogy az előny továbbra is Gáspár Dávid együttese kezében maradjon. 26-21-nél Gabby Williams labdaszerzésből indított akcióját láthattuk, amit végül egy gyönyörű kosárral fejezett be – méghozzá faulttal együtt. Büntetődobása előtt azonban a vendégek vezetőedzője kért időt. Visszatérve, a soproniak légiós klasszisa könnyedén értékesítette egyetlen dobását, így az állás 27-21-re változott. Török oldalról továbbra sem érkezett találat, a hazaiak viszont nem engedtek szorításukból. Az első játékrészhez képest védekezésükben is javulást láthattunk – támadásukról már nem is beszélve. Kiegyensúlyozott játékuknak köszönhetően előnyük végül 10 pontra nőtt, így újból a törökök vezetősége kért időt eligazításra (31-21). Azonban ez sem zavarta meg a magyar címvédőt, a pályára visszatérve Határ kosara következett. Ezután Czukor Dalma is megszerezte első pontjait. Kiváló védekezéséből labdát szerzett, és 1-0-ás akciót indított – a következő támadás során pedig a gólpasszt adta, amiből Határ dobhatott kosarat (37-21). A pályán az abszolút soproni dominancia érződött, amit persze a 15 pontos előny is igazolt. 39-22-nél Williams értékesített két büntetőt – Kaela Davis faultját követően. Ezután viszont a törökök is belendültek, és sorozatban öt pontot szereztek – Gizem Basaran Turan kosara után Gáspár Dávid kért időt (39-26). A hátralévő egy perc már teljes egészében a Sopronnak kedvezett. Egy hárompontost, illetve egy közeli dobást értékesítettek, amiknek köszönhetően a felek végül 44-26-ról fordulhattak. A Galatasaray erős kezdése ellenére, a hazaiak jó csapatjátékuk miatt majdnem 20 pontos előnnyel zárták az első félidőt – Határ Bernadett a mezőny legjobbjaként 12 pontot szerzett.
 
A második félidő első négy pontja a Galatasaray oldaláról érkezett – a sorozatot Határ Bernadett szakította meg közeli dobásával. Ezután Nevena Jovanovic találata következett, így 48-30-nál a törökök kértek rögtön időt. Visszatérve ismételten a vendégektől érkezett a fellángolás – ezúttal nyolc pontot szereztek egyhuzamban – amivel tíz pontra zárkóztak fel (48-38). A második negyedben produkált teljesítményükhöz képest kisebb zavarodottság volt érezhető a soproniak, nagyszünet utáni játékán. A csapatot végül Fegyverneky Zsófia próbálta meg rendezni irányítójátékával, amihez Jovanovic koncentrált védekezése is csatlakozott. Fegyverneky a törökök zónavédekezésében is megtalálta a hibát, a sarokból szerzett egy nagyon fontos triplát (55-38). Ezt azonban már Kelsey Plum sem hagyta megválaszolatlanul, ő is kívülről volt sikeres. Az utolsó egy percbe érkeztek az események, amikor is Sude Yilmaz szerzett kosarat Czukor Dalmától, aki pedig védekezése közben sportszerűtlen hibát követett el – Yilmaz két büntetőt dobhatott. Mivel mind a kettő bement neki, így a mérkőzés záró szakasza 55-42-ről folytatódhatott. 
 
A végső 10 perc viszonylag kaotikusan kezdődött – oda-vissza támadtak a csapatok sikeres kosár nélkül. A ponthiányos sorozatot végül Varga Alíz törte meg középtávoli találatával, amivel a Sopron ismételten 15 pontra növelte előnyét (57-42). Ezután Határ Bernadett volt sikeres, amivel a 16-ik dobott pontját szerezte meg. Török időkérés következett, ami láthatóan továbbra sem segített a vendég együttesen. Ezúttal Williams találatát láthattuk távolról, miután Varga Alíz másodjára is visszaszedte csapata támadólepattanóját. Ezzel már 20 pontra nőtt a Sopron Basket előnye (62-42). A folytatásban Williams is megszerezte 12-ik dobott pontját. Három percre a találkozó végétől 67-44-es állást regisztrálhattunk, illetve Aby Gaye-nek ítéltek a bírok technikai hibát – Davis dobhatott egy büntetőt. A török együttes légiós játékosa nem tudta dobását értékesíteni, így az állás változatlan maradt. A nagy különbségnek köszönhetően Gáspár Dávid az utolsó percekben már fiatal játékosait is bevetette. Varga Sárával és Sitku Zsuzsannával a pályán a Sopron Basket továbbra is dominálta a mérkőzést, sőt, fiatal, de annál érettebb tudásukat még ők is megvillanthatták. Az utolsó kosarat Czukor Dalma szerezte, így tehát a Sopron 73-44-es sikert aratott a Galatasaray csapata ellen.
 
SOPRON BASKET - GALATASARAY 73-44 (16-14, 28-12, 11-6, 18-2)
 
Euroliga, 13. forduló
Sopron, NOVOMATIC Aréna
Zdenko Tomasovic, Ariadna Chueca Moreno, Jan Baloun (Drazen Strok)
 
Sopron Basket: January 8/6, Fegyverneky 12/6, Williams 12/3, Varga A. 6, Határ 16. Csere: Jovanovic 8, Czukor 4, Gaye 5, Sitku 2, Varga S. -.
 
Galatasaray: Davis 13, Gulcan 6, Bilgic 4, Plum 12/3, Krajisnik 4. Csere: Albayrak -, Sahin -, Yilmaz 1, Basaran Turan 4.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek