Tippmix Férfi NB I: Az Alba nagy hajrában nyert Kecskeméten
21
Jan
2022
Tippmix Férfi NB I: Az Alba nagy hajrában nyert Kecskeméten
2022. január 21.  |  23:47
Két azonos mérleggel rendelkező csapat találkozott a 19. forduló nyitómérkőzésén, amelyen a Kecskemét látta vendégül a Székesfehérvár csapatát.
 
Elhibázott kísérletekkel indult a találkozó, végül Omenaka 2+1-es akciója jelentette az első pontokat. Pollard középtávoliből szépített, majd kisvártatva Jaramaz egy triplával fordított is, ráadásul Pollard újfent egy kosárral jelentkezett, 7-0-ás periódust csinált a Kecskemét (7-3). Az amerikai irányító jól elkapta a fonalat, ezután faulttal együtt juttatta a gyűrűbe a labdát, ráadásul a plusz egy ráadás is bement. Vojvoda és Stark az elmúlt találkozóhoz hasonlóan ezúttal is a kispadról szállt be, az ő játékuknak köszönhetően megkezdte a felzárkózást az Alba (10-9). Az új lendülettel a fordítás is összejött a vendégeknek, de újítani tudtak a hazaiak, akik megint elléptek, de a negyed vége előtt Vojvoda révén egalizált a Fehérvár. 19-19.
 
Dramicsanin trojkájával indult a második felvonás, erre Szabó tudott válaszolni a túloldalon (22-22). Folyamatosan a KTE kezdeményezett, de mindenre tudott reagálni az Alba, így nem tudtak érdemben meglépni a hazaiak, mindenesetre összességében ők kosárlabdáztak előnyben (28-25). Smith zsákolásával már csak egy volt közte, de innen öt pont is érkezett a kecskemétiektől (33-27). Ezúttal sikerült is megtartani egy darabig a kidolgozott vezetést Forray Gábor együttesének, de másfél perccel a nagyszünet előtt Stark és Szabó ponterős játékára támaszkodva egyenlített az Alba (35-35). Innen viszont jobban hajráztak Dramicsaninék, így négypontos vezetéssel mehettek a félidőre. 42-38. 
 
A fordulás után rögtön két triplával nyitott a Kecskemét, a másodikat Kemal Karahodzsics szerezte, ezzel pedig meglett a közte tíz (48-38). Szabó és Vojvoda próbálta tartani az övéit, de Pollard egy újabb távolit küldött a helyére, majd Milutinovics is hasonlóképp járt el. A KTE négy sikeres hármassal kezdte a harmadik negyedet, Matthias Zollner időt kért (54-44). Bár többször is be tudtak nézni tíz alá a fehérváriak, összességében megmaradt ez a távolság a felek között (60-49). Innen jött egy 5-0-ás futás a vendégektől, Jaramaz viszont egyből jelentkezett egy újabb távolival. Az utolsó percben váltott a ritmuson a Fehérvár, főként Vojvoda és Stark húzta a csapatot, végül hatra jött vissza a vendég alakulat. 63-57.
 
A záró etap elején is Vojvoda villant meg, az ö hármasával már csak három volt közte, ám Karahodzsics rögtön válaszolni tudott. Kicsit beragadtak a felek, végül pár perc gólcsend után újfent Vojvoda talált be, kiélezetté vált a csata (65-63). Elkapták a fonalat a fehérváriak, hosszú idő után újra fordítani tudtak Stark hármasával, időt kért Forray Gábor (67-68). Ezúttal rendre az Alba ragadta magához a vezetést, de a Kecskemét még időben kapcsolt és folyamatosan kiegyenlített (73-73). Az utolsó két percre kétpontos fehérvári előnnyel fordultak a felek, ráadásul Davis labdaszerzését és Pongó távoliját követően a különbség ötre nőtt (73-78). Karahodzsics büntetői célt értek, ráadásul a center ezután egy ziccert is a helyére tett, időt kért az Alba (77-78). Szabó nagyon fontos hármast dobott, Pollard gyorsan szépíteni tudott, majd Pongó állhatott a vonal mögé. Mindkettőt bedobta, a visszatámadásból pedig elsőre nem talált be a KTE, de visszaszedték a támadólepattanót (81-83). Tizenkét másodperc maradt. Újfent Pongó dobhatott büntetőket, ezúttal egyet kihagyott, megmaradt a lehetősége az egyenlítésre a Kecskemétnek (81-84). Csak kétpontost tudtak dobni a hazaiak, ezzel pedig eldőlt a találkozó. Az Alba Fehérvár nagyon hajrázva, izgalmas végjáték után verte a Kecskemétet a 19. forduló nyitányán. 83-86.
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét – Alba Fehérvár 83-86 (19-19, 23-19, 21-19, 20-29)
 
Bajnokság, 19. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Papp Péter, Farkas Gábor, Söjtöry Tamás Ferenc (Gorka Szabolcs Zsombor)
 
KTE: Pollard 17/6, Jaramaz 14/12, Milutinovics 5/3, Kucsera 4, Karahodzsics 20/3. Cserék: Wittmann 7, Lukács -, Dramicsanin 11/9, Kiss 5.
 
Alba: Pongó 10/3, Takács 3/3, Smith 8/6, Szabó 16/9, Omenaka 5. Cserék: Stark 21/15, Vojvoda 19/9, Kass -, Davis 4.

Vármegyei szövetségek