Tippmix Női NB I: A Szekszárd a harmadik negyedben lépett meg a Csatától
09
Jan
2022
Tippmix Női NB I: A Szekszárd a harmadik negyedben lépett meg a Csatától
2022. január 9.  |  20:28
A bajnokság 16. fordulójának vasárnapi mérkőzésén a DVTK 81-66-re győzte le hazai pályán az ELTE BEAC Újbuda együttesét.
 
A találkozót Keyona Hayes duplája vezette fel, melyre szinte azonnal Boros Júlia válaszolt középtávolijával. Ezután szintén BEAC-os pontok következtek, Czank Tímeát faultolták dobás közben, amiért két büntetőt dobhatott. Minekután csak az egyiket dobta be, így az állás 2-3-ra változott. A folytatásban ismét Hayes volt sikeres – kétszer is – mellyel a Miskolc ragadta magához a kezdeti előnyt. (6-3). Ezután Boros Berta, majd Mérész Beatrix találatai következtek (6-7). Az idei szezon meglepetés csapatának bizonyul a budapesti együttes – több mérkőzésen is győzelmet arattak, melyeken papíron nem ők voltak az esélyesek. Az első bravúrt is a DVTK ellen érték el hazai pályán, amikor 79-73-ra verték a diósgyőri együttest. Ezúttal 11-7-nél – Jovanovic kosarával – ismét a hazaiak kerültek lépéselőnybe, így Balogh Judit vezetőedző kérte ki első idejét. A folytatásban ismét felzárkóztak a pestiek. Boros Berta ziccerével, illetve Mérész Beatrix büntetőivel 11-11-nél egál lett a találkozó. A válasz miskolci oldalon Keyona Hayes-től érkezett, aki ezzel – alig hét perc leforgása alatt – a hatodik pontját szerezte meg (13-11). Csapata elszakadni viszont nem tudott, 13-13-nál megint csak kiegyenlített a BEAC. Ezután is fej-fej mellett haladtak a felek, míg nem 17-18-nál Völgyi Péter időkérése szakította meg az eseményeket. A hátralévő időben a DVTK visszaszerezte előnyét, így a negyed 23-21-el végződött.
 
A második felvonás is Keyona Hayes közelijével indult, amivel az amerikai légiós már összesen 14 pontnál járt – ez a Miskolc pontjainak pontosan a felét jelentette. Őt Kányási Veronika követte hárompontosával. Azonban a túloldalon extrán fellépő Mérész Beatrix-nak köszönhetően továbbra sem alakult ki nagyobb különbség a felek között. 30-25-nél ismét Hayes szerzett betörésből pontokat, faultolták is, azonban büntetőjét már nem dobta be. A folytatásban Aho Nina távolijával már 8 pontra nőtt a DVTK előnye, amikor Mérész talált be. Kontrába a hazaiak támadhattak és ezúttal Jovanovic volt sikeres – szintén távolról – így Balogh Judit kért időt (36-27). Az ötödik percbe érkezve Barnai Judit szerzett utolsó másodperces kosarat, együttese azonban ezzel sem férkőzött közelebb, Jovanovic következő találata miatt (38-29). Boros Berta viszont sorozatban kétszer volt sikeres, ami már jobban segítette a fővárosiakat. Ezután Ivanova is dobott egy hárompontost, 38-36-ra változott az állás, és a hazaiak időkérésén volt a sor. A továbbiakban is fej-fej mellett haladtak a csapatok, azaz kosárra-kosár volt a válasz. A félidő végéhez érkezve a BEAC-nak csupán két pont volt a hátránya. Ezt azonban már nem sikerült ledolgozniuk, sőt, az utolsó pillanatban Cheridene Green szerzett ziccerből kosarat, így a felek 42-38-ról fordulhattak. A mezőny legeredményesebb játékosa pedig a fentiekben már számtalanszor említett Keyona Hayes lett, aki 15 perc alatt 16 dobott pontig jutott.
 
A változatosság kedvéért a mérkőzés második felét is Keyona Hayes pontjai nyitották. Mivel a BEAC oldaláról nem jött válasz, a pontszerzést Kányási Veronika, majd Jovanovic folytatta (47-38). Jovanovic következő találatával a különbség immár 10 pont fölé nőtt, így 50-38-nál Balogh Judit kért időt. A folytatásban is megtartotta a differenciát a Miskolc, az ötödik percbe érkezve 54-42-es állást regisztrálhattunk. Ekkor Hayes szerezte meg 20. pontját, csapata pedig közel 15 ponttal lépett meg vendégétől (56-42). A játékrész végére a BEAC csupán két ponttal tudta csökkenteni hátrányát. A negyed Bernáth Réka kosarával végződött, így az utolsó etap 64-51-ről folytatódhatott.
 
A végső 10 perc Kiss Angelika találatával indult, amire Mérész Beatrix válaszolt. A záró szakasz első percei ebben az adok-kapok szisztémában teltek, a különbség pedig továbbra is 15 ponton táncolt – 72-59-nél épp Boros Júlia szerzett közelről találatot. Ezután lelassult a pontszerzés, három perc alatt csupán egy büntetőből született pont Kiss Angelikától (73-59). Majd egymás után talált be a találkozó két legeredményesebb dobója, Hayes és Mérész – ekkor már mind a két játékos 20 pont felett járt (77-61). Az utolsó egy percbe lépve előszőr Jovanovic majd Aho szereztek találatokat. Bár a mérkőzés utolsó kosarát a fővárosiak szerezték – Ivanova által – a győzelem mégis a hazaiaké lett. A DVTK végül hazai pályán vágott vissza idegenbeli vereségükért, hiszen 81-66-ra verték az ELTE BEAC Újbuda együttesét.
 
DVTK - ELTE BEAC ÚJBUDA 81-66 (23-21, 19-17, 22-13, 17-15)
 
Bajnokság, 16. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Győrffy Pál Attila, Balog György Attila, Makrai Márton (dr. Gincsai János Péter)
 
DVTK: Kányási 9/3, Aho 8/6, Jovanovic 15/6, Kiss 5, Hayes 26. Csere: Green 12, Tóth 2, Bernáth 4.
 
ELTE BEAC Újbuda: Czank 6/3, Boros B. 8, Boros J. 12, Mérész 23, Barnai 4. Csere: Ivanova 7/3, Joseph 3/3, Koch 3/3, Juhász -.
 
 
 
A bajnokság 16. fordulójának záró mérkőzésén az Atomerőmű KSC Szekszárd 73-55-re múlta felül a Ludovika-FCSM Csatát.
 
A Ludovika-FCSM Csata ugyanabban a felállásban tudott pályára lépni, mint szerdán. A Szekszárd együttesében az eddig ismert hiányzókon túl Cyesha Goree sem volt bevethető. Zele Dorina és Hegedűs Janka találataival a Csata került előnybe. Az első szekszárdi pontok Miklós Melinda triplájából születtek. Az első szakaszban fej-fej mellett haladt a két csapat. Igazán egyik fél sem tudott nagyobb előnyt kiharcolni. 6-3-as Csata vezetés után 9-6-ra fordított a KSC, majd 12-12-es állást követően 17-12-nél volt egy megugrása a házigazda fővárosi együttesnek. Innen azonban 9-0-val zárta az első szakaszt a Szekszárd. A Csata 14-ből 7, a Szekszárd 18-ből 8 mezőnykísérletet értékesített az első szakaszban. A második negyed elején Zala Friskovec triplájával már 12-0-s futásban volt a KSC, amivel 24-17 állt az eredményjelzőn.
 
A Csata kosárcsendjét Zele Dorina törte meg. Ahogy az első negyedben, úgy a másodikban sem tudott egyik fél sem döntő futást bevinni. Lelik Réka triplájával és Zele Dorina újabb találatával 24-24-nél ismét utolérte a házigazda a KSC-t. Óriási küzdelem folyt a pályán, minden nehézség és hiányzók ellenére a bevethető játékosok becsülettel harcoltak a csapatoknál. A rendkívül hullámzó szakaszban 24-24 után 32-24-re ellépett a Szekszárd. A félidőig 8 egységig jutó Sara Krjnic és 7 pontot jegyző Mányoky Réka voltak ezen futás motorjai. Innen azonban a félidőt 10-4-es sorozattal zárta a Csata, amivel 36-34-re felzárkózott.  A hazaiaknál a nagyszünetben Zele Dorina 11, Lelik Réka 10 pontnál tartott. A harmadik negyedet Sara Krnjic 2+1-es megoldása és Horváth Bernadett triplája vezette fel. Ezt követően Gereben Lívia négy pontját és Böröndy Vivien tripláját regisztrálhattuk. Úgy nézett ki, hogy stabil szekszárdi vezetés mellett, de marad ebben a szorosabb mederben a forduló záró mérkőzése.
 
Nem ez történt. Ennél a 43-40-nél hosszabb időre befagyott az eredmény, majd Miklós Melinda triplájával a Szekszárd tudta növelni a különbséget. Amikor Zala Friskovec és Sara Krnjic büntetői célt értek, 50-40-nél először érte el a 10 pontot a differencia. Zele Dorina még 50-44-re felhozta a Csatát, de Bálint Réka öt pontja és Gereben Lívia ziccere már a harmadik szakasz végére 57-44-es szekszárdi vezetést eredményezett. A harmadik szakaszban 17-ből mindössze 4 mezőnykísérlete lett sikeres a Csatának. Szekszárdi oldalon 12-ből 6 volt az arány. A záró szakasz elején óriási kérdés volt, hogy ez a tendencia marad-e. Sara Krnjic növelte a szekszárdi előnyt, melyre Zele Dorina válaszolt triplával. A folytatásban is Krnjic és Zele kosárváltását jegyezhettük fel. Gyakorlatilag 66-53-ig maradt ez a 11-13 pontos differencia. Zala Friskovec triplájával és Mányoky Réka duplájával 71-53-nál alakult ki a legnagyobb különbség. Ekkor még három és fél perc volt hátra. Érdemben már nem változott a differencia. Megszerzett előnyét magabiztosan őrizte a Szekszárd, így 73-55-ös sikert aratott.
 
LUDOVIKA-FCSM CSATA - ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD 55-73 (17-21, 17-15, 10-21, 11-16)
 
Bajnokság, 16. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
Cziffra Cs., Frányó P., Sörlei A. (Hartyáni Zs.)
 
Ludovika-FCSM Csata: Horváth 3/3, Lelik 12/6, Zele 22/6, Angyal, Gyöngyösi 2. Csere: Strausz, Hegedűs 6, Böröndy 10/6.
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Miklós 6/6, Studer 4, Gereben 13, Mányoky 9/3, Krnjic 20. Csere: Friskovec 10/6, Bálint 10/6, Horváth 1, Holcz.

Megyei szövetségek