Tippmix Női NB I: A Győr legyőzte a Sopront
08
Jan
2022
Tippmix Női NB I: A Győr legyőzte a Sopront
2022. január 8.  |  20:25
A bajnokság 16. fordulójában az UNI Győr MÉLY-ÚT hazai pályán 76-73-ra múlta felül a Sopron Basket együttesét. Ezzel idén többé nem veretlen a magyar bajnok.
 
A női bajnokság Győr-Moson-Sopron megyei rangadóját Jordin Canada hárompontosa indította, mellyel a hazaiak magukhoz is ragadták a kezdeti előnyt. A Sopron azonban hamar felzárkózott Williams közeli dobásával, de Dubei ziccerének köszönhetően a vezetést nem tudták átvenni (5-2). Ekkor Nevena Jovanovic büntetői következtek. Mivel mind a kettőt bedobta, majd egy újabb kosarat is szerzett, így a magyar bajnok 6-5-nél már vezetett is. Ezt követően viszont Iványi Dalma tanítványai ismételten feltámadtak és sorozatban négy pontot szereztek. 10-8-nál megint csak Jovanovic volt sikeres, így a győrieknek kellett időt kérniük. Visszatérve a hazaiak mindent megtettek, hogy megőrizzék előnyüket. Bár egy pillanatra a Sopron került lépéselőnybe, a fehér-zöldek mégis magabiztosan tartották a felek közti különbséget. 19-13-nál Sabina Oroszová találatán volt a sor. A folytatásban Weninger Virág követett el személyi hibát Williams egyik támadása közben, amiért a Sopron amerikai légiósa kettőt dobhatott. Mivel mind a kettő bement, így a vendégek négy pontra tudtak felzárkózni – az első negyed végül 19-15-ös eredménnyel végződött.
 
A második felvonás szintén Williams pontjaival folytatódott. Távolról szerzett találatot, majd csapattársa Jelena Brooks volt sikeres, mely dobásokkal 19-20-ra változott az állás. Ekkor azonban a Győr oldaláról Razheva találata visszaállította az eddig megszokott győri előnyt (21-22), ezzel pedig megkezdődött az adok-kapok játék a résztvevő csapatok között. Egyszer az egyik, aztán pedig a másik fél szerezte meg az 1 pontos előnyt. Weninger Virág találatával a Győr 28-25-nél tudott megint csak, “jelentősebben” elszakadni, ekkor pedig Gáspár Dávid kért időt. Talán mondható, hogy ebben a Sopron elleni első félidőben a hazai együttes az idei szezon egyik legszebb teljesítményét produkálta – elképesztő magabiztosságot és koncentrációt lehetett rajtuk látni. 30-26-nál újabb Soproni időkérésen volt a sor, de a rövid taktikai eligazítás ellenére sem találta a ritmust Gáspár Dávid csapata. A nagyszünetre a hazaiak majdnem 10 pontra növelték előnyüket, 37-28-ról fordulhattak a felek.
 
A harmadik negyed eredményét tekintve, az első pár percek bár a Sopronnak jobban kedveztek – négy ponttal többet szereztek, mint a hazaiak – az előny továbbra is a Győr kezében maradt. Az ötödik perchez közeledve 46-41 volt az állás, amikor is Iványi Dalma kért csapatának időt. Visszatérve a soproni együttes támadhatott, egy kihagyott dobás után January szedett támadólepattanót, akit visszatétel közben Dubei Debóra faultolt, így az amerikai légiós kettőt dobhatott. Mind a kettő bement neki, amivel 46-43-ra változat az állás. Ezután a Sopron Basket 46-47-nél Williams közelijével ragadta magához a szót. Iványi Dalma tanítványai azonban továbbra sem hagyták magukat. Sabina Oroszova triplájával ismét ők kerültek lépéselőnybe, de végül 56-56-nál Williams találata kiegyenlítette a mérkőzést, a végső játékrész pedig innen folytatódhatott.
 
Az utolsó etap elején is fej-fej mellett haladtak a résztvevők, míg nem Oroszová hárompontosával a Győr ismét minimálisan meglépett (63-59). Erre azonban Nevena Jovanovic is triplával válaszolt, amivel a Sopron ismét egy pontra zárkózott fel. Ekkor megint csak Oroszová volt sikeres, majd Brooks találata után Dubei is kosarat szerzett. 67-65-nél pedig Iványi Dalma kért szusszanásnyi időt csapatának. A folytatásban sem változott a találkozó dinamikája. Egészen az utolsó másodpercekig ki-ki harc volt a pályán, egyik fél sem hagyta meglépni a másikat. Végig egymástól vették át az egy pontos lépéselőnyt, egészen az utolsó percig, amikor is éppen a Győré volt a szó – Canada sikeres közelije után (74-73). Ekkor Gáspár Dávid kérte ki egyik utolsó idejét. Visszatérve Canada dobhatott kettőt – minekután January faultolta őt az időkérés előtt – amiből kétszer be is talált, ezzel pedig 76-73-ra változott az állás. Gáspár Dávid ezt kihasználva még kért időt egy végső taktikai húzásra, ám ezt csapata már nem tudta kosárral befejezni. Rendkívül szoros meccsen tehát, extra játékkal, a megyei rangadót az UNI Győr MÉLY-ÚT nyerte 76-73-ra, amivel pedig elvették a Sopron Basket idei veretlenségét.
 
UNI GYŐR MÉLY-ÚT - SOPRON BASKET 76-73 (19-15, 18-13, 19-28, 20-17)
 
Bajnokság, 16. forduló
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
Papp Péter, Tőzsér Dénes Kelemen, Csabai-Kaskötő Brigitta (Bodrogváry Iván József)
 
UNI Győr MÉLY-ÚT: Canada 18/3, Dombai 7/3, Dubei 10, Oroszová 18/12, Mompremier 10. Csere: Varga -, Rozmán -, Nagy -, Weninger 7, Razheva 6.
 
Sopron Basket: January 4, Jovanovic 15/6, Williams 25/3, Varga A. -, Határ 12. Csere: Fegyverneky -, Sitku -, Brooks 17/9, Varga S. -.
 
 
 
A bajnokság 16. fordulójában az NKA Universitas PEAC hazai pályán 87-73-ra múlta felül a Vasas Basket együttesét.
 
Az összecsapást fej-fej mellett haladva kezdték meg a csapatok – a hazai oldalon Marshall, a vendégeknél pedig Puszta Petra találata indította a találkozót. Ezután következtek Nelson, illetve Tóth büntetői, mellyel 4-4-re változott az állás. A folytatásban a PEAC került lépéselőnybe, előszőr Marshall majd Dudásova volt távolról sikeres, így Madár Eszter középtávolija ellenére is 10-6-ra vezetett Csirke Ferenc együttese. A mérkőzést végül Pusztai Petra kosara egyenlítette ki – 13-13 volt az állás. Innentől viszont a Pécs ismét meglépett, 17-13-nál Milos Pavlovic-nak kellet időt kérnie. Visszatérve tovább folytatódott a hazaiak magabiztos játéka, sorozatban 5 pontot szereztek, míg a fővárosiaknak egyet sem sikerült (22-13). A majdnem 10 pontos különbség azonban jó ébresztőnek bizonyult a vendégek számára, ugyanis három pontra sikerült felzárkózniuk (22-19). A negyed végére bár az állást megfordítani így sem tudták, végéig ott maradtak ellenfelük sarkában (27-23). A második felvonást is Marshall triplája nyitotta, melyet Tóth és Smailbegovic közeli találatai kísértek. Ezután Salamon sorozata következett, amivel a vendégek végül egy pontra zárkóztak fel (32-31). Ez kiváló ébresztő volt a PEAC számára, magasabb fokozatba kapcsoltak, és elkezdték fokozatosan növelni előnyüket. Az ötödik percbe érkezve azonban Dúl Terka szólt ismét közbe, aki távolról volt sikeres (38-36). A játékrész hátralévő perceiben a pécsiek 7-2-es hajrát produkáltak, így a félidő 45-40-es eredménnyel zárult.
 
A második negyedet bár Marshall sikeres közelije nyitotta, a hangsúly mégis Smailbegovic hárompontosán volt, amivel a Vasas továbbra is a hazaiak sarkában tudott maradnak (47-43). Pécsi oldalról viszont Kiss Virág lépett be extra teljesítményével – sorozatban 7 pontot szerzett – amivel tovább növelte csapat előnyét (54-47). Az ellenfél erőforrásának Pusztai Petra bizonyult, aki 23 perces játékidejével 17 ponttal tartotta együttesét versenyben. Azonban Csirke Ferenc játékosait ő sem zavarhatta meg és végül 10 pontra növelték előnyüket – 64-54-t olvashattunk a kijelzőn – és ekkor a vendégek vezetője kért időt. A hátralévő időben a Vasasnak 6 pontot sikerült szereznie – az utolsó kosarat Szerencsés Tamara szerezte távolról – így tehát a záró szakasz 64-60-ról indulhatott. 72-64-nél a PEAC ismét majdnem visszaállította a felek közötti 10 pontos különbséget, azonban ellenfelük megint csak feltámadt és veszélyesen közel kerültek az egyenlítéshez – 72-68-nál tehát Csirke Ferenc kért időt. Visszatérve Wentzel Nóra indított támadást, akciója közben pedig Tóth Orsolya faultolta őt, amiért két büntetőt dobhatott a pécsi irányító. Mind a kettő sikeres volt, viszont rögtön kontratámadásban Smailbegovic talált be távolról, amivel 74-71-re változtatta meg az állást. Ekkor Wentzel szerzett ismételten kosarat, így pedig már Milos Pavlovic kért időt (76-71). A következő időkérés is nem sokkal ezután következett – ezúttal pécsi oldalról, Marshall találata után, 80-73-nál. Bő két perc volt hátra a találkozóból ez idő alatt pedig a pécsiek 10 pont fölé növelték a felek közötti differenciát. Ez a nagyszámú különbség a forduló végéig már nem is változott, ami azt jelenti, hogy az NKA Universitas PEAC végül 87-73-as győzelmet aratott hazai pályán a Vasas Akadémia csapata ellen.
 
NKA UNIVERSITAS PEAC - VASAS AKADÉMIA 87-73 (27-23, 18-17, 19-20, 23-13)
 
Bajnokság, 16. forduló
Pécs, Lauber Dezső Városi Sportcsarnok
Jakab László Imre, Major Ádám, Dr. Oláh Márk (Fekete László)
 
NKA Universitas PEAC: Dudásova 7/3, Wentzel 14, Marshall 25/9, Nelson 8, Kiss 21. Csere: Szücs 7/3, Laczkó 1, Selcova 2, Olawuyi 2, Brajkovic -.
 
Vasas Akadémia: Pusztai 21, Tóth 6, Smailbegovic 17/6, Heljic 2, Madár E. 2. Csere: Dúl 5/3, Szerencsés 7/3, Salamon 6, Madár K. 5/3, Radócz 2.
 
 
 
A bajnokság 16. fordulójában a TFSE-MTK 82-67-es győzelmet aratott a PINKK Pécsi 424 otthonában.
 
Dúl Panka büntetőivel és Elly Pavel ziccerével a TFSE-MTK került előnybe. A folytatásban is ez a két játékos dominált a vendégeknél, így nem telt el két perc és már 9-2-re vezetett a TFSE. A PINKK Jáhni Zsófia és Révész Luca pontjaival igyekezett szépíteni, de 11-4-nél már így is hazai időkérés miatt állt a játék. Rendezte sorait a házigazda és 11-8-ra felzárkózott. Rendkívül hullámzó első szakasz volt, mely során 17-8-nál már a kétszámjegyű előny lehetősége is felcsillant a TFSE előtt. Innen azonban 17-14-re felzárkóztak a hazaiak. A negyed hajrája viszont egyértelműen a TFSE-nek sikerült jobban. Főszerepet vállalt a visszatérő Süle Krisztina is, aki hat perc elteltével lépett pályára és kétszer is betalált. A dudaszós pontja 29-16-os vezetést eredményezett csapatának. A második szakasz elején tovább növelte előnyét a TFSE. Alig, több mint három perc telt el és 39-19-re ellépett a fővárosi gárda. Ekkor azonban megtorpant Magyar Bianka együttese és öt percen nem talált be a TFSE.
 
A PINKK Vincze Nikolett és Jáhni Zsófi tripláival igyekezett új lendületet venni. Ez olyan jól sikerült, hogy 39-29-nél megfelezte hátrányát a házigazda. Sőt, támadhatott, hogy még közelebb kerüljön. Ezzel nem sikerült élni. A később bokasérülés miatt kiváló Elly Pavel és Dúl Panka révén visszaállította 10 pont feletti előnyét a TFSE. A nagyszünetben 42-31 állt az eredményjelzőn. A harmadik negyed hasonlóan indult, mint a második. Theodoreán Alexandra és Ja’Tavia Tapley révén gyorsan elkezdte növelni előnyét a TFSE. Három perc után 51-33-nál már újra 18 egység választotta el a feleket. Egy újabb triplával, mely ezúttal Jáhni Zsófia nevéhez fűződött, igyekezett szépíteni a PINKK. A különbség azonban 60-40-nél ismét elérte a 20 pontot.
 
A harmadik negyed végjátékában Tenyér Zsófia két szép betörésével alakította ki a 60-44-es állást A PINKK. A záró szakasz két kihagyott Ja’Tavia Tapley büntetővel indult. Ezt megbüntette a házigazda, mely Vincze Nikolett és Szücs Luca tripláival ismét szépített. A legszorosabb állást 62-50-nél regisztrálhattuk. Németh Alma, Ja’Tavia Tapley és Chanise Jenkins révén 69-52-re újra elszakadt a TFSE. Ez pedig döntő futásnak bizonyult. A folytatásban 14-17 egység között állandósult a különbség. Az utolsó öt percet egy-egy rosszabb ütemű fault tette töredezetté. A hazaiaknak 71-58-nál még akad egy kisebb felzárkózásuk, de innen Chanise Jenkins triplájával 79-62-nél már ismét a 20 pontot ostromolta a TFSE előnye. Az utolsó két percbe 82-62-nél el is érte azt. A 82-67-es végeredményt Tenyér Zsófia öt pontja alakította ki.
 
PINKK PÉCSI 424 - TFSE-MTK 67-82 (16-29, 15-14, 13-17, 23-22)
 
Bajnokság, 16. forduló
Kozármisleny, Kozármislenyi Sportcsarnok
Lengyel Á., Vida J., dr. Németh P. (Vághy T.)
 
PINKK Pécsi 424: Mujovic 9, Szücs 4/3, Jáhni 24/6, Vincze 8/6, Zsilinszky 2. Csere: Horváth, Révész 2, Tenéyr 16/3. Borbás 2.
 
TFSE-MTK: Jenkins 13/6, Theodoreán 13/3, Dúl 10, Király 2, Pavel 12. Csere: Süle 4, Herman 2, Tapley 16, Tóth, Németh 10.
 
 
 
A bajnokság 16. fordulójában a VBW CEKK Cegléd 78-64-re győzte le a BKG PRIMA Akadémiát.
 
Fordulatosan alakultak az első percek. Közvetlenül a meccs legelején még a Cegléd vezetett 4-0-ra, de innen három triplát értékesítve 10-4-fordított a BKG. Rendkívül pontgazdag első szakaszt láthattunk, Angyal Barbara tripláját követően már 15-7-re ment a szigetszentmiklósi gárda. A CEKK-nek 16-12-nél és 22-19-nél akadt egy-egy felzárkózása. Innen azonban Angyal Barbara és Vári Zita triplájával 28-19-re ellépett a BKG a játékrész végére. Sierre Campisano 8 pontnál járt a vendégeknél. Hazai oldalon a 6 pontos Szabó Dóra volt a legeredményesebb. A második negyedből két perc telt el, amikor Solanch Aldazabal találatával 32-21-nél először lépte át a 10 egységet a differencia. Ezt követően a különbség 9-12 egység között látszott állandósulni.
 
Az eredmény 35-26-nál hosszabb időre befagyott. A hazaiaknak több labdájuk volt, hogy még közelebb kerüljenek a riválisukhoz. Szabó Fanni duplája után 35-28-nál tudták a legszorosabb állást elérni. A hajra azonban a BKG-nak sikerült jobban. Sierra Campisano már 14. pontját szerezte, amivel kialakította a nagyszünet 42-30-as eredményét. A harmadik negyed elején Szabó Flóra öt pontjával másfél perc alatt 42-35-re visszajött a Cegléd. Gedei Tibor gyors időkérése ellenére fordulni látszott a mérkőzés lélektana. A BKG 44-37-ig tudta tartani előnyét. Innen 7-0-s futással egyenlített a Cegléd. Katona Szidónia és Kobolák Cintia révén 48-46-nál pedig a vezetést is átvette.
 
A harmadik negyed hajrájában is őrizte pár pontos előnyét a házigazda. Szabó Dóra triplája zárta a játékrészt, amivel 55-49-re módosult az állás. A negyedik negyed elején Raus Vivien triplájával és Solanch Aldazabal ziccerével 57-57-nél egyenlített a BKG. Innen Szabó Flóra 2+1-es megoldásával újra előnybe került a Cegléd és azóta már tudjuk, hogy a folytatásban végig a hazaiak vezettek. 62-60 után Kobolák Cintia és Szabó Dóra tripláival 68-60-ra elszakadtak a ceglédiek. Laufer Gabriella révén pedig 72-60-nál a 10 egységet is átlépte a differencia az utolsó három percbe fordulva. Itt már magabiztosan őrizte előnyét a CEKK és végül 78-64-es sikert aratott.
 
VBW CEKK CEGLÉD - BKG PRIMA SZIGETSZENTMIKLÓS 78-64 (19-28, 11-14, 25-7, 23-15)
 
Bajnokság, 16. forduló
Albertirsa, Újcsarnok
Sörlei A., Varga-Záray K., Földesi Á. (Mocsai L.)
 
VBW CEKK Cegléd: Szabó P. 6, Szabó D. 12/12, Kobolák 10/6, Szabó Fa. 7, Szirony 5/3. Csere: Katona 8/6, Holesinska 13/3, Rakita, Szabó Flo. 10/3, Laufer 7.
 
BKG PRIMA Szigetszentmiklós: Angyal 10/6, Zivaljevic 9, Raus 12/12, Aldazabal 10, Campisano 16/12. Csere: Vári 5/3, Kovács, Suppán 2.

Vármegyei szövetségek