Tippmix Női NB I: Nagy küzdelemben verte a Csata a BKG-t
05
Jan
2022
Tippmix Női NB I: Nagy küzdelemben verte a Csata a BKG-t
2022. január 5.  |  21:41
A bajnokság 15. fordulójában a DVTK 85-62-re múlta felül a VBW CEKK Ceglédet.
 
Keyona Hayes duplájára Szabó Dóra válaszolt a mérkőzés elején. Ezt követően viszont állva hagyták riválisukat a hazaiak. Betalált távolról Kányási Veronika és Tóth Franka, de ismét megvillant Keyona Hayes is. Nem telt el négy perc és már 20-5-re vezetett Völgyi Péter együttese. A ceglédi kosárcsendet Szabó Fanni és Rakita Lili törték meg, így 22-12-nél visszajött 10 pontra a CEKK. Az első szakaszban érdemben már nem változott a különbség. 10 perc után 26-16 állt az eredményjelzőn. Döntő jelentőségűnek tűnt, hogy innen a második negyedben merre indul el a találkozó. Az első félidőben 20 pontot jegyző Keyona Hayes mellett Bacsó Zsófia és Bernáth Réka állt a hazai gárda élére. Két perc alatt 36-16-nál megduplázta előnyét a DVTK. Amikor pedig a negyed felénél Bacsó Zsófia és Bernáth Réka egy-egy újabb triplát értékesített, már 44-18-ra ment a hazai gárda.
 
Időt kért Sandro Orlando, de a Cegléd a folytatásban sem talált be. A legnagyobb különbséget 51-18-nál regisztrálhattuk. Távoli dobásokkal igyekezett szépíteni a CEKK. Szabó Petra és Szabó Dóra is hárompontost értékesített. A félidőben azonban így is 55-28-ra ment a DVTK. Kiemelkedő dobóformát mutatott a házigazda. A 14 triplakísérletéből például 7 sikeres volt, de a duplák aránya (13/23) is kiemelést érdemel. A harmadik negyed első percében egyik fél sem talált be, majd Aho Nina triplájával 58-28-ra módosult az eredmény. Érthetően némileg visszaesett a DVTK dobóformája a harmadik szakaszra, így ezen 30 pont környékén tetőzött az első félidőben igencsak egyoldalú képet mutató mérkőzés.
 
A CEKK Petra Holesinska egy-egy villanásával igyekezett ritmust váltani és ez annyiban sikerült a vendégeknek, hogy kiegyenlítettebb lett a játék. A harmadik negyed második felében 10 pontot lefaragott a hátrányából a Cegléd. Völgyi Péter 64-43-nál kért időt. A harmadik etap legszorosabb állását 64-46-nál jegyezhettük fel. A játékrész 66-46-os eredményét Cheridene Green büntetői alakították ki, de ezt a szakaszt ezzel együtt 18-11-re megnyerte a Cegléd. A záró szakaszban két percig egyik fél sem talált be. A Cegléd Rakita Lili triplája után 70-52-nél ismét visszakapaszkodott 18 pontra. Erre Keyona Hayes és Bernáth Réka felelt, de ekkor már rendre érkeztek ceglédi találatok is. Völgyi Péter 75-56-nál ismét magához rendelte tanítványait. Az utolsó öt percben érdemben nem változott a mérkőzés képe. 20 egység környékén stabilan menedzselte előnyét a DVTK, de a második félidei pontosabb játékával a Cegléd el tudta kerülni a nagyobb arányú vereséget.
 
DVTK - VBW CEKK CEGLÉD 85-62 (26-16, 29-12, 11-18, 19-16)
 
Bajnokság, 15. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Györfy R., Szilágyi B., Dr. Oláh M. (Schäffer B.)
 
DVTK: Green 5, Kányási 18/9, Aho 3/3, Hayes 29, Tóth 5/3. Csere: Bacsó 8/6, Vég-Dudás, Kiss, Jovanovic 2, Márkusz, Oláh, Bernáth 15/9.
 
VBW CEKK Cegléd: Szabó P. 9/3, Szabó D. 9/9, Katona 6, Kobolák 2, Szirony 2. Csere: Holesinska 13/6, Szabo Fa. 11, Rakita 6/6, Szabo Flo. 2, Laufer 2.
 
 
 
A bajnokság 15. fordulójában a Ludovika-FCSM Csata idegenben 86-81-re múlta felül a BKG-PRIMA Szigetszentmiklós együttesét.
 
A találkozó nagyon kiélezetten kezdődött, hiszen a felek már az első percekben egymásnak adogatták az 1 pontos előnyt. A hazaiak végül Campisano hárompontosával 7-5-nél “megléptek”. Azonban a Csata ezt követően Lelik kosarával ismét egyenlített, majd Hegedűs triplájával 7-10-nél át is vette a vezetést. Ezután Campisano volt megint csak sikeres, de Lelik újabb pontjaival a fővárosi együttes továbbra is tartotta magát (9-12). Majd Suppán Anna büntetőivel 1 pontra jött fel Gedei Tibor együttese, Hegedűs ismét betalált, amivel 11-14-re változott az állás. A tripla ismételten Campisanotól jött, így 14-14-nél lett megint egál a mérkőzés. Ezt követően megkezdődött az adok-kapok játék. A Csata keretbeli hiányosságait az élmezőny újonca maximálisan kihasználta, és végig ott voltak a sarkukban. Végül Vári büntetőivel, illetve Campisano távolijával változott 22-16-ra az állás – a hat pontos előny pedig ismét a hazaiak kezében volt. Ekkor Zivaljevic is beállt a pontszerzők közé. Sorozatban egy triplát és egy duplát értékesített, azonban a vendég csapat sem tétlenkedett. Előszőr Horváth Bernadett távolról, majd Strausz Edina közelebbről talált be, amivel minimálisan tudtak faragni hátrányukból. Így a negyed 26-21-es eredménnyel végződött.
 
A második felvonás is hasonlóképpen eseménydúsan indult. Kosárra-kosár volt a válasz, amivel a BKG meg tudta őrizni az első játékrész során kialakított előnyét. 28-25-nél Horváth Bernadett értékesítette kettőből egy büntetőjét, miután Zivaljevic dobás közben faultolta őt. Lélektanilag hatalmas jelentősége van, hogy Tursics Krisztián együttese meg tudja szerezni ezt a győzelmet – hiszen egy elég kellemetlen periódusban vannak, sorozatban több nyerhető mérkőzést is elvesztettek. A találkozó alakulásán azonban abszolút érzékelhető volt az akaratuk. 28-27-nél épp Gyöngyösi Janka volt sikeres, amivel időkérésre kényszerítette a hazaiak vezetőségét. A pihenő viszont nagyon jól jött a fővárosiaknak, hiszen a folytatásban rögtön Lelik Réka talált be távolról, majd Böröndy Vivien volt sikeres (28-32). Csupán Angyal Barbara hárompontosa akadályozta meg a Csatát, hogy meglépjen. Az ötödik percbe lépve Zele Dorina dobott ziccert, miután Gebei Tibor újabb időt kért. Visszaérkezve a BKG 1 pontra zárkózott fel, a vezetést azonban nem tudták átvenni Zele sikeres büntetőinek köszönhetően. 35-38-nál ismételten Zele talált be, ezzel pedig a 14-ik pontját szerezte meg. Ezután Campisano és Gyöngyösi váltott hárompontosokat, majd Böröndy sikeres közelijének köszönhetően 38-43-ra változott az állás. Több, mint két perc volt hátra a nagyszünetig, és a felek közötti különbség egy pont híján 10 pontra nőtt (38-47). Ekkor Angyal Barbara volt sikeres, így Tursics Krisztin kért időt eligazításra. A hátralévő időben leginkább a BKG volt sikeres, de a Csata így is megtartotta előnyét – a felek végül 42-49-ről fordulhattak.
 
A második félidőt a Csata együttese egy 7-4-es hajrával indította, amivel 10 pontra növelte a két csapat közötti különbséget (46-56). Ezután Angyal Barbara volt sikeres távolról, de az ellenfélben játszó Angyal Nikolettnek köszönhetően a vendégek továbbra is tartották magabiztos előnyüket (49-58). Ekkor viszont a hazaiak megtáltosodtak, sorozatban 7 pontot szereztek, míg ellenfelük egyet sem, amivel két pontra zárkóztak fel. 56-58-nál tehát Tursics Krisztiánnak kellett időt kérnie. A folytatásban mindkét csapat szerzett egy-egy kosarat, amivel az állás érdemben változatlan maradt (58-60). Amilyen magabiztosan zárta az első félidőt a Csata együttese, annyira magabiztosan folytatta a BKG. Ez az eredményen is meglátszódott, hiszen a félidei 7 pontos hátrányból, 61-60-nál egy pontos előnyt kreáltak. A negyed hajrájába érve fej-fej mellett haladtak a csapatok, 66-66-os állásnál Hegedűs majd Angyal szerzett triplából pontokat. A negyed végén az Angyal-Gyöngyösi duó brillírozott, így a végső játékrész 69-71-ről kezdődhetett.
 
A Szigetszentmiklós már a negyed elején egyenlített Vári Zita kosarával, majd Campisano középtávolajának köszönhetően át is vették a vezetést (73-71). A mérkőzés azonban továbbra is kiélezett maradt, mivel egyik csapat sem tudott ellépni a másiktól – 73-73-nál ismételten egál volt az állás. A mérkőzés utolsó 5 percébe érkezve az előny újból a Csata kezében volt, Horváth Bernadett találata után (73-75). 79-77-nél Sierra Campisano szerezte meg 37. pontját, amivel ismételten a BKG került lépéselőnybe. A végjátékhoz méltóan megkezdődött a szokásos adok-kapok, és a felek egymásnak adogatták a pár pontos előnyt. 79-82-nél Gedei Tibor vezetőedző kért időt. A folytatásban a vendégek nem engedtek, 5 pontra szakadtak el, amit ellenfelük már nem tudott behozni. A Ludovika-FCSM Csata megtörte szerencsétlen sorozatát és idegenben 86-81-re verték a BKG-PRIMA Szigetszentmiklós együttesét.
 
BKG-PRIMA SZIGETSZENTMIKLÓS - LUDOVIKA-FCSM CSATA 81-86 (26-21, 16-28, 27-22, 12-15)
 
Bajnokság, 15. forduló
Szigetszentmiklós, Városi Sportcsarnok
Rácz Zsolt Róbert, Horváth Csongor Béla, Gál János (Farkas János)
 
BKG-PRIMA Szigetszentmiklós: Angyal 18/12, Vári 11, Aldazabal 4, Zivaljevic 7/3, Campisano 37/21. Csere: Raus -, Suppán 4, Kovács -.
 
Ludovika-FCSM Csata: Horváth 10/3, Lelik 9/3, Zele 24/9, Gyöngyösi 7/3, Hegedűs 17/9. Csere: Angyal 4, Strausz 2, Böröndy 13.
 
 
 
A bajnokság 15. fordulójában a Sopron Basket 92-64-es sikert aratott az ELTE BEAC Újbuda otthonában.
 
Gabby Williams nyolc pontja vezette fel az összecsapást, amivel három és és fél perc alatt 8-0-s előnybe került a címvédő. A hazaiak első találatát Boros Julcsi szerezte, aki nem sokkal később triplából is eredményes volt. Amikor pedig Mérész Beatrix is betalált, 13-7-re szépített a házigazda. Az első szakasz utolsó három percében Jelena Brooks állt a soproni együttes élére. A különbség 18-7-nél lépte át a 10 pontot. A legnagyobb differenciát pedig 24-7-nél regisztrálhattuk, de Boros Julcsi és Koch Dóra a játékrész végén 24-12-re visszahozta a BEAC-ot. A hazaiak tartását dicséri, hogy sikerült megkapaszkodniuk. A második szakaszt Shequila Joseph találata vezette fel, amivel 10 egységre olvadt a differencia. A Sopron Varga Alíz és Jelena Brooks találataival 29-14-re megugrott, de a BEAC Shequila Joseph és Boros Julcsi újabb villanásai után ismét felzárkózott 31-20-ra. Ekkor Gáspár Dávid időkérése állította meg a játékot.
 
Miután visszatértek a csapatok a pályára, Határ Bernadett jegyzett öt pontot, majd Nevena Jovanovic és Varga Alíz következett. Két perc alatt 40-20-ra szakadt el a címvédő. A félidő hajrájában pedig ismét Nevena Jovanovic és Határ Bernadett volt a főszereplő, így 48-23-as vezetésre tett szert a Sopron. A vendégeknél a 31 mezőnykísérletből 18 sikeres volt. Határ Bernadett 13, Jelena Brooks 10 pontnál tartott. A BEAC-nál 30 kísérletből 9 talált utat a gyűrűbe. A 9 pontos Boros Julcsi volt a legeredményesebb. Elsősorban a 12 eladott miatt lehetett elégedetlenebb a hazai oldal. A harmadik negyed első három és fél percében Varga Alíz és Barnai Judit egy-egy villanását rögzíthettük a jegyzeteinkbe. 50-25 után Koch Dóra, Barnai Judit és Boros Berta is betalált hazai oldalról, így Gáspár Dávid 50-31-nél időt kért. Ezt követően Barnai Judit büntetőivel még 50-33-ra módosult az állás.
 
A harmadik negyed utolsó négy perce a Soproné volt és ez a futás hozta el a végeredményben is látható különbséget. Sorrendben Határ Bernadett és Gabby Williams, majd Nevena Jovanovic és Varga Alíz következetett. A hajrában pedig Sitku Zsuzsanna tripláját is feljegyezhettük. 66-38-nál már 16-5-ös sorozatban volt a címvédő. A BEAC Koch Dóra, Mérész Beatrix és Gergana Ivanova révén szépített. Az utolsó 10 percnek 68-42-ről vágtak neki a csapatok. Egy pontgazdag, de kiegyenlített negyedet láthattunk. Mindkét oldalon minden bevethető játékos pályára került. Három percet kellett várni, amikor 77-47-nél elérte a 30 pontot a különbség. Nagyjából itt állt be a mérkőzés az utolsó percekre. Láthattunk szép triplákat Varga Alíztól és Koch Dórától. Nevena Jovanovic megszerezte azt a két pontját, amivel dupla-duplára (11 pont, 12 lepattanó) alakította a statisztikáját. A hazaiak Dénes Dia határozott játékának, illetve pontjainak örülhettek. A 92-64-es végeredményt pedig Jelena Brooks hármasa alakította ki.
 
ELTE BEAC ÚJBUDA - SOPRON BASKET 64-92 (12-24, 11-24, 19-20, 22-24)
 
Bajnokság, 15. forduló
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Pozsonyi L., Sallai I., dr. Németh P. (Sarkadi-Nagy Á.)
 
ELTE BEAC Újbuda: Czank 5/3, Boros J. 11/3, Ivanova 4, Mérész 11, Barnai. 6 Csere: Koch 13/9, Joseph 6, Dénes 6, Boros B. 2, Juhász, Orosz, Zsámár.
 
Sopron Basket: Fegyverneky 5, Jovanovic 11, Williams 10, Varga A. 14/6, Határ 28. Csere: Brooks 15/9, Sitku 5/3, Varga S. 4, Kókai.
 
 
 
A bajnokság 15. fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd 97-70-es győzelmet aratott a TFSE-MTK otthonában.
 
Mindkét fél messze volt legerősebb felállásától ezen az estén. A TFSE-MTK együtteséből Chanise Jenkins és Burján Laura után vasárnap súlyos térdsérüléssel Baa Dominika is kivált, így igencsak beszűkültek a hazaiak rotációs lehetőségei. Szekszárdi oldalon pedig Nikolina Milic és Dana Evans továbbra sem bevethető. Gereben Lívia büntetőire Ja’Tavia Tapley válaszolt a mérkőzés elején. Ezt követően Miklós Melinda két triplájával 8-2-es előnyre tett szert a KSC. Ezzel lendülettel pedig már az első negyedben nagy különbséget alakítottak ki Zseljko Djokics tanítványai. Miklós Melinda egymaga 16 pontot szerzett az első szakaszban. A Szekszárd 7 triplakísérletéből 6 sikeres volt. Összeségében az első 10 percben a 20 mezőnykísérletből 12 utat talált a gyűrűbe a vendégeknél. Hat perc után már 18-6, majd a negyed utolsó percébe érkezve 30-10 állt az eredményjelzőn. Végül az első etapot 34-12-re hozta a Szekszárd.  A második szakaszt Bálint Réka triplája vezette fel, amivel 37-12-re alakította az eredményt.
 
Amikor a 12. percben Bálint Réka újabb triplát értékesített, mely csapata nyolcadik sikeres hármasasa volt ezen az estén, már 41-16-ra vezettek a szekszárdiak. Király Andrea hármasa törte meg a hazai kosárcsendet, de a Szekszárd nagy futása egészen 49-19-ig tartott. Időkérése után rendezte sorait a TFSE. Dúl Panka sikeres távoli dobásaival, illetve Elly Pavel egy-egy villanásával szépítettek a hazaiak. Amikor Király Andrea harmadik triplája is célt ért, már 56-35-re visszajött Magyar Bianka együttese. A félidő hajrájában pedig 20 pont alá faragta hátrányát a házigazda, mely a 15 mezőnykísérletéből 10-et értékesített ebben a 10 percben. Az egyoldalú találkozón összességében nem volt kérdés a Szekszárd fölénye és az első félidő 58 dobott pontja igencsak komoly erőt sugárzott. Miklós Melinda mellé Sara Krnjic és Bálint Réka zárkózott fel, míg a TFSE legeredményesebbje a 10 pontos Dúl Panka volt a nagyszünetben.
 
A harmadik negyed első négy percében Cyesha Goree állt a KSC élére, egymaga 10 pontot szerzett. A különbég pedig 70-41-nél ismét a 30 pontot ostromolta. Erre Király Andrea válaszolt egy újabb hármassal, mely után Gereben Lívia volt eredményes szintén távolról. Ez jól mutatja, hogy a harmadik etap második felében már újra felváltva estek a találatok. Összességében így 26-30 pont között látszott beállni az összecsapás. Mindkét szakmai stáb igyekezett minden bevethető játékosát pályára küldeni. Már a harmadik negyed igen bő rotációt hozott. A szekszárdi együttesben 25 és fél percnél többet például egyetlen játékos sem töltött a pályán. Az utolsó 10 percnek 84-55-ről futottak neki a csapatok. Nem változott a játék képe. A Szekszárd legnagyobb előnyét 91-56-nál regisztrálhattuk. A TFSE egy-egy távoli dobással igyekezett faragni a hátrányán. Az utolsó percek valamivel töredezettebb játékot hoztak. A Szekszárd végig vezetve, az első három negyedben extra támadójátékot bemutatva aratott magabiztos sikert.
 
TFSE-MTK - ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD 70-97 (12-34, 27-24, 16-26, 15-13)
 
Bajnokság, 15. forduló
Budapest, MTK Kosárlabda Csarnok
Nagy V., Makrai M., Rózsavölgyi A. (Bognár T.)
 
TFSE-MTK: Theodoreán 8/3, Tapley 11, Pavel 15/3, Király 12/12, Dúl 13/9. Csere: Herman 4, Szeitl, Tóth 3, Németh.
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Miklós 16/12, Studer 5, Gereben 12/3, Krnjic 12, Goree 17. Csere: Mányoky 4, Friskovec 15/3, Bálint 14/6, Horváth 2, Holcz.
 
 
 
A bajnokság 15. fordulójában az UNI Győr MÉLY-ÚT idegenben 76-63-ra múlta felül a Vasas Akadémia együttesét.
 
Már a találkozó elején négy pontos előnyt szerzett magának Iványi Dalma együttese, egészen Sara Heljic hárompontosáig (3-4). Ekkor Dombai Réka dobhatott büntetőt, de Madár Eszter közeli tempójának köszönhetően a Vasas 5-5-nél egyenlíteni tudott. Ezután ismételten győri büntetődobások következtek, ezúttal Beatrix Mompremier át a vonalhoz, de mivel a túloldalon Dúl Terka is kettőt dobott, így a hazaiak 7-6-nál át is vették a vezetést. Előnyüket egészen 12-6-ig növelték, mikor is a vendégek vezetősége kért időt eligazításra. A folytatásban azonban feltámadtak Iványi Dalma tanítványai és 14-12-re hozták fel magukat. Ekkor viszont Smailbegovic szerzett három pontot triplájával (17-12). Ezt követően is a Vasas bizonyult jobbnak, pár pontos előnyüket pedig magabiztosan tartották, egészen Razheva akciójáig, amivel a Győr 1 pontra zárkózott fel, majd Varga Zsófi pontjaival át is vették a vezetést (18-19). A hátralévő időben bár a Vasas kis időre egyenlíteni tudott, a negyed mégis Győri előnnyel végződött. A második felvonás 19-21-ről kezdődhetett.
 
A hazaiak már a játékrész elején egyenlítettek, de a vezetést nem tudták átvenni – Nagy Dóra sikeres távolijának köszönhetően (21-24). Ezután viszont sorozatban volt sikeres Pusztai Petra – majd Heljic és Tóth is betalált – így 29-24-nél ismét a Vasasé volt az előny. Győri időkérés következett. A folytatásban bár a vendégek valamelyest felzárkóztak, a kontrol továbbra is a Vasasosok kezében maradt. Egészen Canada 5 pontos akciójáig, amivel a vendégek négy pontos lépéselőnybe kerültek (31-35). Ezt az előnyt a félidő végéig nemhogy megtartották Iványi Dalma tanítványai, de még tovább is növelték – így végül 35-42-ről fordulhattak a felek.
 
A második félidő Dombai Réka közeli találatával indult, melyet Sara Heljic bünteti követtek (37-44). A folytatásban Dubei Debóra pontjaival nőtt a különbség 10 pont fölé (37-48). A Vasasnak ez jó ébresztőnek bizonyult, ugyanis ezután sorozatban 8 pontot szereztek. 43-48-nál végül a vendégeknek kellett időt kérnie, mely után ki is jött a papírforma és a Győr ismételten nagy előnyre tett szert (46-57). A mérkőzés záró szakasza 47-59-ről folytatódhatott. Bár az etap első kosarát Tóth Orsolya szerezte, a vendégek találatára sem kellett sokáig várni. Mompremier 2+1-es akcióját azonban Budácsik ugyanennyit érő akciója követte, amikkel az állás 52-62-re változott. Ekkor jött Dombai találata, amivel a nyolcadik pontját szerezte meg – Dubei Debórával együtt, csapata harmadik legtöbbet dobó játékosaként. A differencia továbbra is 10 ponton táncolt – ami alá a Vasas nem tudott kerülni. Az ötödik percbe érkezve 58-68-as állást regisztrálhattunk és Milos Pavlovic kért idő csapatának. A továbbiakban a Győr továbbfolytatta a magabiztos játékot, így már nem is volt kérdés a győztes kiléte. 58-74-nél éppen Varga Zsófia találata következett, amivel a vendégek a 15 pontot is túllépték. A hazai együttest minden energiát mozgósított – mindent megtettek a győzelem érdekében – ám ennek ellenére sem tudták megállítani a center légióst, aki 23 pontot szerzett a festéken belülről. A mérkőzés végül Pusztai Petra révén Vasasos pontokkal végződött, a siker azonban mégis az UNI Győr MÉLY-ÚT-é lett, Iványi Dalma tanítványai 76-63-as győzelmet arattak Pasaréten.
 
VASAS AKADÉMIA - UNI GYŐR MÉLY-ÚT 63-76 (19-21, 14-17, 12-17, 16-17)
 
Bajnokság, 15. forduló
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Győrffy Pál Attila, Varga-Záray Katalin, Tóth Kálmán (Gorka Szabolcs Zsombor)
 
Vasas Akadémia: Smailbegovic 5/3, Dúl 10, Heljic 8/3, Tóth 7, Madár E. 8. Csere: Budácsik 8, Pusztai 8, Szerencsés 3, Salamon 5, Madár K. 1, Radócz -.
 
UNI Győr MÉLY-ÚT: Canada 13, Dubei 8, Oroszová -, Dombai 10/3, Mompremier 23. Csere: Varga 12, Rozmán -, Weninger 3/3, Nagy 3/3, Razheva 4.

Vármegyei szövetségek