Tippmix Női NB I A: Nem borult a papírforma
29
Dec
2021
Tippmix Női NB I A: Nem borult a papírforma
2021. december 29.  |  20:00
A magyar bajnokság 13. fordulójának szerdai mérkőzésén a PINKK Pécsi 424 a Ludovika-FCSM Csatával vívott meg. A találkozó 77-83-as eredménnyel végződött Tursics Krisztián csapata javára.
 
A mérkőzést Mujovic találatai indították, majd Davis is csatlakozott csapatukból, így összesítésben a PINKK 6-2-es hajrával nyitotta a találkozót. A budapestiek végül Lelik Réka és Gyöngyösi Janka pontjaival tudtak felzárkózni (6-4).  A vezetést végül 6-8-nál vette át Tursics Krisztián együttese, Lelik ziccerével, amit labdaszerzés után dobott. Ekkor hazai időkérés következett. Jót tett a rövid pihenő a PINKK-nek, ugyanis visszatérve rögtön Jáhni Zsófia talált be távolról. Itt azonban sorozatban kétszer is a vendégek voltak sikeresek, amivel 9-13-ra változtatták az állást – Hegedűs Janka hárompontosa után. Ezután tovább folytatta a magabiztos játékot a fővárosi együttes, 9 pontra növelték előnyüket (13-22). Bár a különbség vészesen közelített a 10 ponthoz, a pécsiek eddig tőlük nem látott koncentrációval játszottak. A nagyszámú differenciát végül Horváth Bernadett triplája alakította ki (13-25). Ekkor Kovács Kitti szépített két büntetőjével, így az első negyed 15-25-ös eredménnyel zárult.
 
A második játékszakasz elején Révész Luca és Horváth Bernadett váltottak kosarakat, majd Böröndy Vivien is betalált távolról (17-31), ezzel pedig egyre jobban növelte előnyét Tursics Krisztián együttese. A második negyedben a felek közötti különbség 15 pont környékén állandósult, az ötödik percben 25-38-as állást regisztrálhattunk. Míg a pécsiek teljesítménye kiegyensúlyozottan eloszlott, a Csatából Lelik Réka magaslott ki 12 dobott pontjával. 30-39-nél a hazaiak ismét 10 pont alá férkőztek, így a budapestiek vezetőedzőjének kellett időt kérnie, hogy rendezze csapata sorait. A folytatásban előszőr Zele Dorina talált be, majd a felek hárompontosokat váltottak – illetve, Jáhni Zsófia triplája után vezetőedzője Bekk Zsanett kért időt (36-44). Visszatérve főként büntetőkkel javított a PINKK együttese, így a félidő végül 40-47-es eseménnyel végződhetett – a Csata előnye csupán 7 pont volt a tabella sereghajója ellen.
 
A térfélcserét követően az első kosarat Zele Dorina szerezte meg a Csata oldalán. Ám a kontratámadásban Jáhni Zsófia volt sikeres távolról, így a felek közötti különbség hat pontra csökkent. 48-55-nél Davis szerzett kosarat és Zele szerezte meg a 14. dobott pontját – ezzel pedig a mezőny második legeredményesebb játékosa lett. 48-59-nél a felek közötti különbség ismét 10 pont fölé nőtt, ezért a hazaiak kértek időt. A hátralévő időben a Csata érvényesítette akaratát, amivel a papírforma is egyre jobban megmutatkozott. A záró szakaszt végül 56-68-as állásról kezdődhetett – 12 pontos budapesti előnyről. Az utolsó negyedet tekintve a csapatok fej-fej elvett haladtak, minden egyes kosárra kosár volt a válasz, így azonban a pécsiek nem tudtak közelebb férkőzni ellenfelükhöz. 63-74-nél Jáhni Zsófia szerezte meg ötödik hárompontosát, amikkel összesen 21 dobott pontig jutott. Ezután Horváth volt sikeres közelebbről – akit egyben faultoltak is dobás közben – így a PINKK ismét 10 pont alá férkőzött (65-74) és vezetőedzőjük kért időt. Visszatérve Horváth értékesítette a kiharcolt büntetőjét, majd Hegedűs és Szücs felváltva szereztek találatot, 68-76-nál pedig ezúttal Tursics Krisztián kérte ki idejét. Kevesebb, mint öt percre a találkozó vége előtt a PINKK vezette a negyedik játékrészt 12-8-ra. Bár az előny továbbra is a fővárosi együttes kezében volt, teljesítményük mégsem nyugtathatta meg őket, hiszen a hazai csapat végig ott volt a sarkukban. Az utolsó percekbe érkezve a 72-81-es állás volt olvasható a kijelzőn, és Mujovic dobhatott két büntetőt. Mind a kettő sikeres találat volt, majd a következő akció során is ő szerzett kosarat, így csapata 6 pontra zárkózott fel a mérkőzés hajrájában (75-81). A hátralévő időben Mujovic megszerezte a 26. pontját, de már ezzel sem tudta átfordítani az állást. A PINKK eddigi legszebb teljesítményét nyújtotta a szezon során, a végsőkig küzdött, végül azonban 6 pontos vereséget szenvedett a Ludovika-FCSM Csata együttesétől (77-83).
 
PINKK PÉCSI 424 - LUDOVIKA-FCSM CSATA 77-83 (15-25, 25-22, 16-21, 21-15)
 
Bajnokság, 13. forduló
Kozármisleny, Kozármislenyi Sportcsarnok
Söjtöry Tamás Ferenc, Kovács Nimród János, Dr. Oláh Márk
 
PINKK Pécsi 424: Mujovic 26/6, Szücs 5/3, Jáhni 21/15, Vincze -, Davis 14. Csere: Kovács 6, Horváth 3, Révész 2, Zsilinszky -.
 
Ludovika-FCSM Csata: Horváth 12/9, Lelik 22/9, Zele 22, Angyal 2, Gyöngyösi 5/3. Csere: Strausz -, Hegedűs 9/3, Böröndy 11/3.
 
 
 
A bajnokság 13. fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd 71-52-es győzelmet aratott a Vasas Akadémia otthonában.
 
Nadija Smailbegovic és Gereben Lívia kosárváltása vezette fel az összecsapást. A folytatásban 6-2-nél kisebb lépéselőnye került a Vasas Akadémia, de Miklós Melinda triplája után 7-6-nál már a szekszárdiak jártak előrébb. Innentől kezdve az első szakaszban végig fej-fej mellett haladt a két gárda. A Vasas 10-8-as vezetése után 14-10-nél egy 6-0-s szekszárdi sorozatot jegyezhettünk fel. Ez alapozta meg a negyed végén is látható különbséget a felek között. 10 perc játékot követően ugyanis 21-16-ra ment Zseljko Djokics együttese. Szekszárdi oldalon Sara Krnjic 7, Gereben Lívia 6 pontnál tartott. A Vasas legeredményesebbjei Papp Dia, Sara Heljic és Tóth Orsolya voltak 4-4 ponttal. A második szakasz elején sem változott a játék képe. Egy pontszegény, nagyon küzdős mérkőzést követhettünk, ahol 3-6 pont között mozgott a szekszárdi előny.
 
Miklós Melinda tripláját követően 28-21-nél akadt egy megugrása a Szekszárdnak. Ekkor a vendégeknek több labdájuk volt, hogy tovább növeljék a különbséget. Ezzel még nem élt a KSC, de nem sokat kellett várni és Studer Ági duplája, illetve Miklós Melinda újabb triplája után 33-23-nál már 10 egységgel járt előrébb a bajnoki tabella jelenlegi másodikja. A Vasas Nadija Smailbegovic és Sara Heljic találataival igyekezett megkapaszkodni. Ez sikerült is Milos Pavlovic tanítványainak, akik jó védekezéssel, szerzett labdákkal egy jobb periódust kaptak el. Salamon Zsófia büntetői a félidő hajrájában azt jelentették, hogy egészen 35-31-re felzárkózott a Vasas. Erről az állásról érkezett el a nagyszünet. A statisztikát figyelve azt láthattuk, hogy a Vasas 26-ból 11, míg a Szekszárd 35-ből 12 mezőnykísérletét értékesítette. A Vasas 22-21-re vezetett a lepattanókban. Mindkét oldalon az eladott labdák okozhattak fejfájást, 10, illetve 7 szerepelt a statisztikai lapon. A harmadik negyed elején Cyesha Goree hat pontjával 41-31-re ellépett a KSC. Közel három és fél percig nem talált be a Vasas. Ekkor Papp Dia értékesített büntetőt, de ezzel nem tudtak új lendületet venni a hazaiak.
 
A harmadik szakasz közepe egyértelműen a Szekszárdnak sikerült jobban. Nem engedte üres dobóhelyzetekhez jutni a házigazdát a KSC. Cyesha Goree mellé, aki végül egymaga nyolc pontot szerzett ebben a periódusban, Zala Friskovec, Sara Krnjic és Bálint Réka is csatlakozott. A legnagyobb differenciát 51-34-nél regisztrálhattuk. A záró szakasznak 53-38-ról futottak neki a csapatok. Itt már nem volt kérdés a győztes kiléte. Végül mindkét csapatból minden nevezett játékos pályára került. Cyesha Goree ponterős játékával őrizte előnyét a Szekszárd. Amikor a klasszis játékos a 16. pontját is megszerezte, 61-44-re módosult az állás. A Vasas, mely hárompontost egész mérkőzésen nem értékesített, elsősorban büntetőkből tudott pontokat szerezni. Dúl Terka és Madár Eszter keze sem remegett meg. Amikor azonban az utolsó három percbe fordulva Studer Ágnes triplát értékesített, reális esély nyílt arra, hogy 20 egység fölé növelje a differenciát a KSC. Ezt végül az utolsó percben Bálint Réka találatával megtették a vendégek. A végeredményt 71-50 után Madár Kata találata alakította ki.
 
VASAS AKADÉMIA - ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD 52-71 (16-21, 15-14, 7-18, 14-18)
 
Bajnokság, 13. forduló
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Tőzsér D., Sörlei A., Szilágyi B. (Balogh László Gy.)
 
Vasas Akadémia: Smailbegovic 4, Papp 8, Heljic 10, Tóth 4, Madár 2. Csere: Budácsik 2, Dúl 4, Pusztai 4, Szerencsés, Salamon 6, Madár 8, Radócz.
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Miklós 14/9, Stuer 5/3, Gereben 10, Krnjic 13, Goree 16. Csere: Mányoky 4, Friskovec 4, Bálint 3, Horváth, Holcz 2, Andi.

Vármegyei szövetségek