Tippmix Férfi NB I: A Szedeák kiütötte a Szolnokot
27
Dec
2021
Tippmix Férfi NB I: A Szedeák kiütötte a Szolnokot
2021. december 27.  |  21:25
Martin már rögtön a első támadásból betalált a triplavonalon túlról, Kiss egy támadólepattanó utáni közelivel válaszolt (3-2). Több eladott labda is becsúszott az első percekben, egyik csapat sem tudott meglépni a másiktól (5-5). Hilliard és Csorvási kosaraira Pollard és Milutinovics válaszolt, 10-10 volt az állás a negyed derekán. Felváltva jöttek a kosarak, majd Martin centerezését követően úgy tűnt, hogy meglép a KKK, ám jött Dramicsanin 2+1-es akciója (16-16). Innen kétszer is jó ritmusban támadtak a hazaiak, amire nem tudott válaszolni a KTE, időt is kértek a vendégek (20-16). A hátralevő időben egy pontot tudott faragni a hátrányából a Kecskemét, 25-22-vel zárták az első negyedet a felek.
 
A második felvonást is Martin kosara nyitotta, amire ezúttal is Kiss közelije érkezett. Többek hibáztak a vendégek, kezdtek ellépni a somogyiak, főleg a Martin-Hilliard-Ford trió pontjaira építve (31-25). Price is elkezdte szórni a pontokat és hiába találtak be elvétve a vendégek is, Ford zsákolását követően átlépte a tízet a különbség (40-29). Tovább nyomtak a somogyiak, akik tizenkét pontos előnnyel mehettek a nagyszünetre. 44-32.
 
A fordulás után sem apadt el a hazai lendület, 6-2-vel indított a Kaposvár és erre érdemben nem is tudott reagálni a Kecskemét, magabiztosan vezettek Hilliardék, közepes iramban zajlott a találkozó (50-36). Wittmann sarokhármasával feljöttek egy kicsit a vendégek, időt is kért Nikola Lazics (57-44). Próbált kapaszkodni a KTE, a lehetőség is megvolt rá, hogy bejöjjenek tíz alá a vendégek, de végül jobban zárta ezt a felvonást is a KKK. 61-48.
 
Egy gyors kosárváltás után Pollard dobott egy trojkát, ezzel feljött tízre a Kecskemét, majd Wittmann fejezett be egy gyorsindítást, nyílttá vált a meccs (63-55). Ekkor jött Martin és Price, akik visszaállították a kétszámjegyű különbséget a felek között. Jaramaz csak az egyik büntetpjét dobta be, míg a túloldalon Krnjajszki szlalomozott végig a védőkön, amire ezúttal már nem tudott válaszolni a Kecskemét (69-56). Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a találkozó, a Kaposvári KK végig vezetve győzte le a Kecskemétet, így három vesztes találkozó után tudott javítani. 77-61.
 
Kaposvári KK – Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 77-61 (25-22, 19-10, 17-16, 16-13)
 
Bajnokság, 14. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Praksch Péter Árpád, Kapitány Gellért, Lengyel Ádám József (Bognár Tibor)
 
Kaposvár: Hilliard 20/3, Plézer -, Price 13/3, Martin 15/3, Csorvási 8. Cserék: Paár 2, Krnjajszki 5/3, Puska -, Ford 14, Bogdán -, Hajduk -.
 
Kecskemét: Pollard 20/6, Jaramaz 5, Milutinovics 10/3, Dramicsanin 7, Kiss 4. Cserék: Lukács -, Wittmann 8/6, Kucsera 3/3, Fazekas 2, Tóth -, Ivkovic 2, Kőházi -.
 
 
 
Az Alba Fehérvár vendége volt az Atomerőmű SE a bajnokság 14. fordulójában.
 
Négy-négy ponttal nyitották a felek az első két percet, majd ismét a Paks vezetett, amire Omenaka és Fakuade dobtak négy pontot (8-6). Gyorsan jött a paksi egyenlítés. A negyed felét átlépve is felváltva estek a kosarak: Taylor triplájával magához ragadta az előnyt az ASE, de a fordulásból esett Vojvoda-kettes már a hazaiaknak jelentett fórt (14-13). Goins triplája érkezett, így Laksa duplája az egyenlítésre volt elég. Az utolsó percbe érve az Alba apránként növelte a különbséget, 24-20-ra megnyerve az első negyedet.
 
Pillanatok alatt fordított a Paks: Brzoja két büntetőjét Buljevic kettese követte, majd Kovács dobott egy triplát (24-27) – időt kértek a hazaiak. Eilingsfeld is triplát jegyzett, Brzoja újabb kosara pedig azt jelentette, hogy 12-0-lal hozta a második negyed első négy percét az ASE. Fakuade kettese törte meg a hazai pontcsendet, majdnem a negyed feléig kellett erre várni (26-32). Vojvoda triplájára Brzoja is hármast dobott, majd Laksa távolija, s Lukács duplája tette ismét nagyon szorossá a meccset (34-35). A félidő utolsó perce már Alba-előnyről indult, amit Fakuade hármasa és jó büntetője erősített meg – 42-38 az első húsz perc.
 
Taylor triplájával indult a második félidő, Eilingsfeld kettese követte – ismét beragadt az Alba. A 24. perc 46-42-es paksi vezetéssel indult, amire Kis még rátett egy triplát (42-49). A játékrészben még nem dobott pontot az Alba, három és fél perc után jött is a hazai időkérés. Megindultak a hazaiak, de a Paksnak is jól ment a dobás: a negyed közepén már 57-48-ra is vezettek a vendégek. Jó ritmusban játszottak a paksiak, és többször is támadhattak a kétszámjegyű különbségért – Brown duplájával meg is lett a közte tizenegy, és még egy büntetőt is bedobott (50-62). Nagyon megnyerte ezt a negyedet a Paks: 54-66-ról jöhetett az utolsó tíz perc.
 
Négy Alba-pontot hozott a záró negyed első két perce. Triplákkal igyekezett őrizni előnyét a Paks: Goins és Brown is kintről talált be. Öt perccel a vége előtt egymás után maradtak ki a távoli kísérletek, ami a Paksnak kedvezett: 74-63-ra vezettek a vendégek, ráadásul Eilingsfeld még egy duplát is értékesített (76-63). Időt kértek a hazaiak, Fakuade gyorsan dobott egy kettest, a következő kísérlete viszont kimaradt. Vojvoda hármasa adhatott volna reményt a hazaiaknak, de Brown is kintről célzott jól (68-79). Két perc volt már csak vissza, amikor Eilingsfeld szedte le a labdát a saját dobása után – Laksa ütött oda, egy büntető bement. Smith is támadópattanó után volt eredményes, Eilingsfeld viszont triplával felelt – eldőlt a meccs, 85-73-ra nyert a Paks.
 
Alba Fehérvár – Atomerőmű SE 73-85 (24-20, 18-18, 12-28, 19-19)
 
Bajnokság, 14. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Papp P., Tóth C., Fodor A. (Bodrogváry I. J.)
 
Alba: Pongó 7, Vojvoda 13/6, Smith 8, Fakuade 12/3, Omenaka 2. Csere: Laksa 10/6, Lukács N. 8, Stark 8, Szabó Zs. 5, Takács Mi. -.
 
ASE: Brown 19/9, Frank -, Taylor 8/6, Eilingsfeld 29/6, Goins 6/6. Csere: Brzoja 14/6, Kis R. 4/3, Kovács Á. 3/3, Buljevic 2, Pajor -.
 
 
 
Az első fordulóból maradt az év utolsó hetére az Egis Körmend – Zalakerámia ZTE KK mérkőzés.
 
Körmendi pontos nyitásra zalai válasz érkezett, majd a harmadik perc elején második kosarát szerezte a Körmend, amire a negyedik minutum kezdetén Guyton válaszolt (4-4). Négy hazai pontot hoztak a következő másodpercek, viszont Horti triplája és Guyton duplája villámgyors zalai fordítást eredményezett. Hét perc után egyenlő (13-13) volt az állás, amin Gordon egy jó büntetője módosított. Guyton hármasa volt pontos, átvette a vezetést a ZTE, majd Wilson is betalált. A negyed utolsó három percében megtorpantak a hazaiak, amit kihasznált a Zete: 14-21-gyel zárult az első tíz perc.
 
Gyors pontváltással kezdődött a második negyed, majd Holton és Stokes is elsüllyesztett egy-egy triplát. Parks két büntetője is talált, de Ferencz két egymást követő hármasa is pontos volt (26-28). Időt kértek a vendégek, de nem segített: hazai dupla, majd Henry-tripla, és már a Körmend vezetett (31-28). Mindkét oldalon rontott támadások következtek, így nem változott az eredmény a negyed közepéhez érve. Most a ZTE ragadt be, 33-28-nál időt is kért a vendég kispad. Guyton csak egy büntetőt dobott be, a tízpontos vezetésért támadhatott a Körmend, ami Ferencz triplájával lett meg (40-29). A félidőt végül 42-35-re nyerte a házigazda.
 
Újra tíz fölé tornázta a különbséget a Körmend, a második félidő második percének elején időt is kért a ZTE. Parks triplájával közelítettek a vendégek, Guyton kettesét pedig már hazai időkérés követte (48-44). Durázi triplája volt jó, Szavics büntetői is találtak, újra a tízet közelítette a differencia (53-44). Sorozatban öt ZTE-pont következett, de ismét egy Durázi-tripla törte meg a vendégek sorozatát (56-49). Innen már csak a hazaiak dobtak kosarat: Gordon gól jó plusz büntető-akciója visszaállította a tízpontos különbséget, a harmadik negyedet pedig 64-49-nél zárták le a csapatok.
 
Tartotta a 15 pont körüli előnyét a Körmend, nem tudott közelebb férkőzni a ZTE a záró etap elején sem. Sőt, hat perccel a vége előtt már 21-gyel vezetett a vasi együttes (76-55), ahonnan már nem volt visszaút a vendégeknek: 85-71-re nyert a Körmend.
 
Egis Körmend – Zalakerámia ZTE KK 85-71 (14-21, 28-14, 22-14, 21-22)
 
Bajnokság, 1. forduló
Körmendi Városi Sportcsarnok
V.: Cziffra Cs., Goda L., Szilágyi B. (Forrai S.)
 
Körmend: Stokes 11/6, White 11/3, Martinez 2, Szavics 11, Gordon 19. Csere: Ferencz 15/9, Durázi 10/6, Henry 6/3, Takács K. -, Krivacsevics -.
 
ZTE: Parks 11/3 Guyton 19/6,, Polster 2, Barnett 13/3, Horti 5/3. Csere: Holton 18/12, Wilson 3, Németh Á. -, Révész -, Bonifert -.
 
 
 
Egy-egy hiba után Bognár középtávolija nyitotta a találkozót, majd Alston is betalált Persons szép passzából, Cummings szépített (4-2). Hiába adta el sokszor a játékszert a Szeged, összességében jobban kezdték a találkozót Simándi Árpád tanítványai, a kezdeti percekben őrizték a minimális előnyüket (8-4). Pallai triplájával feljött egyre a Szolnok és bár a lehetőség megvolt a fordításra, végül újítani tudtak a hazaiak, időt kért Gasper Potocnik (12-7). Innen már nem tudott közelebb férkőzni az Olajbányász, a szegediek nyerték a pontszegény első negyedet. 17-12.
 
Közel két percet kellett várni az első kosárra a második felvonásban, Alston szerezte. Továbbra sem találták a dobóformájukat a szolnokiak, elhúzott kilenccel a Szedeák, újra jött az időkérés (21-12). Kevesebb, mint egy perc alatt dobott villámgyorsan hét pontot a Szolnok, már csak kettő volt a differencia (21-19). A rövidzárlat után rendezni tudták a sorokat a szegediek és visszaállították a meccsen már megszokott előnyüket, sőt, a félidőre már kétszámjegyű volt a különbség. 40-29.
 
Jobban kezdett a fordulás után a Szeged, Solano egy triplával próbálta megtörni a hazai lendületet (44-32). Többször is megvolt a szolnokiaknak a lehetősége, hogy tízen belülre kerüljenek, de mindig érkezett egy-egy szegedi kosár, ami ezt megakadályozta (49-35). Megint meglett a tizenöt is közte, de egy sportszerűtlen hibát követően megkezdte a felzárkózást a Szolnok, azonban megint jött Persons, aki lehűtötte a kedélyeket (53-40). Jött egy újabb jó periódus a vendégektől, de jött a szokásos forgatókönyv, visszaállt a szegedi előny. 64-49.
 
A záró negyed első két percében nem esett kosár, majd Rudner dobott be egy hármast, aztán Persons zárt le középtávolival egy kisebb hazai hullámvölgyet (68-52). Egyszerűen semmi nem jött össze a szolnokiaknak, akik egészen közelről kihagyták a lehetőségeiket, miközben a túloldalon Cook faulttal együtt dobott be egy triplát, amivel meglett a közte húsz is (72-52). A negyed végére teljesen szétestek a vendégek, hét perc játék után továbbra is csak három pontot tudtak összehozni, ez pedig meg is pecsételte a sorsukat. Végig őrizte magabiztos előnyét a Szeged, amely megérdemelt sikert aratott. 81-57.
 
Naturtex-SZTE-Szedeák - Szolnoki Olajbányász 81-57 (17-12, 23-17, 24-20, 17-8)
 
Bajnokság, 14. forduló
Szeged, Városi Sportcsarnok
V.: Benczur T., Török R-, Pozsonyi L. (Schäffer B. R.)
 
Szeged: Persons 25/3, Cook 17/6, Szatmári -, Bognár 13/3, Alston 13. Cserék: Balogh -, Keller 2, Mayer -, Kerpel-Fronius 2, Polányi -, Hunt 9.
 
Szolnok: Pongó 5/3, Kovács -, Cummings 4, Subotic 13/3, Taiwo -. Cserék: Solano 12/3, Rudner 3/3, Zsíros -, Pallai 5/3, Cakarun 9.
 
 
 
Aska középtávolijára Suárez büntetőkkel válaszolt, de összességében a Debrecen kezdett jobban (2-6). Továbbra sem tudta elkapni a ritmust a Nyíregyháza, Pethő Ákos pedig 2-10-es hátrányban kénytelen volt időt kérni. Sikerült is rendezni a sorokat, elkezdtek visszakapaszkodni a hazaiak, amikor jött Drenovac és a helyére küldött egy triplát (8-16). Többször is megvolt a lehetősége a vendégeknek, hogy akár tízzel is elhúzzanak, de a próbálkozások egyelőre kimaradtak, 10-18-nál sokáig megállt az eredmény, végül Hagins egy triplával törte meg a hosszú gólcsendet (10-21). Johnson büntetőzött, majd Tóth tett hozzá kettőt, plusz tizeneggyel zárta az első negyedet a DEAC-Tungsram. 12-23.
 
A második negyed elején fokozatosan növelte tovább az előnyét a vendég együttes, Aska kosarával már harminc pontnál tartottak a debreceniek (16-30). Johnson próbálta kirángatni a gödörből az övéit, de a remekül kosárlabdázó Haginst nem lehetett megállítani, már a húszat súrolta a differencia. Sokáig úgy tűnt, hogy sikerül kozmetikáznia az eredményen a hazaiaknak, de a félidő előtt megint rákapcsolt a Debrecen, így nagy előnnyel mehetett nagyszünetre. 29-48.
 
A fordulás után Drenovac állhatott a vonal mögé, jól is célzott, meglett a közte húsz. Suárez és Johsnon is egypontosokkal gyarapított a Nyíregyháza pontjait, de így is messze jártak a már ötvennél tartó Debrecentől (32-50). Bryce 2+1-es akciójával tizenötre jött fel a Blue Sharks, majd Polyák állhatott a vonalra (35-51). Innen visszaállt a már megszokott mederbe a találkozó, megint elment hússzal a DEAC, időt kért Pethő Ákos (37-57). A későbbiekben sem változott a játék képe, óriási fölényben játszottak a vendégek. 47-69.
 
A későbbiekben sem tudott csodát tenni a Nyíregyháza, miközben ellenállhatatlanul kosárlabdázott a Debrecen. A DEAC-Tungsram tehát végig vezetve, nagy fölénnyel nyerte meg a szomszédházi rangadót, ezzel pedig megszerezte nyolcadik sikerét a szezonban. 62-89.
 
HÜBNER Nyíregyháza BS – DEAC-Tungsram 62-89 (12-23, 17-25, 18-21, 15-20)
 
Bajnokság, 14. forduló
Nyíregyháza, Continental Aréna
V.: Földházi Tamás Péter, Minár László Balázs, Sörlei Attila (Dernei Gábor)
 
Nyíregyháza: Johnson 17/3, Bryce 17/3, Kiss -, Pipiras 9/3, Suárez 5. Cserék: Bus -, Bazsó 2, Mokánszki 2, LeDay 10, Anda -, Szobi -.
 
Debrecen: Hagins 21/15, Thames 4/3, Drenovac 16/3, Kovács 8, Aska 6. Cserék: Kerpel-Fronius 2, Neuwirth 8/6, Polyák 6/3, Dzeletovics 6, Tóth 12, Ekenedilichukwu-.

Vármegyei szövetségek