Tippmix Férfi NB I: Mínusz 22-ről fordítva nyert a Szolnok
23
Dec
2021
Tippmix Férfi NB I: Mínusz 22-ről fordítva nyert a Szolnok
2021. december 23.  |  22:56
Jobban kezdtek a vendégek, Smith középtávolija és Pongó triplája után már 0-5 volt az állás, amikor Persons szépített. Volvoda is hozzátette a maga hármasát, ráadásul Fakuade is feliratkozott a pontszerzők közé, pár perc játék után már meg is volt a közte tíz (2-12). Elkezdett életjeleket mutatni a Szeged, Persons és Bognár kosaraival lopta a távolságot, de jött két gyors kosár a vendégektől és Simándi Árpád kénytelen volt időt kérni (6-16). Sokáig ez sem lassította le a fehérváriakat, akik robogtak tovább, de a negyed utolsó perceire megtalálta a játékát a Szedeák és felzárkózott hatra. 16-22.
 
A második felvonást is a Székesfehérvár kezdte jobban, visszaállt a kétszámjegyű különbség (18-28). Filipovics jól szállt be a padról a szegedieknél, ám Vojvoda és Laksa kosaraival tovább tudta növelni a differenciát az Alba Fehérvár, újfent időt kellett kérnie a hazaiaknak (20-33). Persons befejezéseit nem tudták levédeni a vendégek, az irányító már tizenkét pontnál járt ekkor, de nem volt egyelőre senki, aki érdemben fel tudott volna lépni mellé, míg a Fehérvárnál jobban eloszlottak a pontok. Vojvoda büntetői után egy technikait is kiosztottak a hazai csapatnak. Alston és Cook is megszerezte az első kosarát a meccsen, ezzel pedig benézett tíz alá a Szeged, ám innen egy huszáros hajrával újra növelte fölényét az Alba. 32-46.
 
A fordulás után megpróbált már az elején feljönni az ellenfelére a Szedeák, egy 6-2-es nyitással fel is jöttek tíz pontra, időt kért Matthias Zollner (38-48). A kis szünet megtette a hatását, ezúttal a fehérváriak fogtak ki egy jobb periódust és megléptek tizenöttel (38-53). Ezúttal mindenre volt válasza a vendégeknek, egyre csak nyílt az olló a két fél között (42-59). Persons mellé Alston is kezdett fellépni, ők tartották a lelket a hazaiakban, olyannyira, hogy a negyed vége előtt tizenegyre zárkóztak a szegediek. 54-65.
 
A záró felvonás is vendég fölénnyel indult, hiába próbálta növelni a tempót a Szeged, a befejezésekbe rendre hiba csúszott, kezdett eldőlni a mérkőzés (59-76). A továbbiakban is jól sáfárkodott az előnyével az Alba Fehérvár, amely így már zsinórban a harmadik győzelmét húzta be és bejutott a Magyar Kupába is. 78-89.
 
Naturtex-SZTE-Szedeák - Alba Fehérvár 79-89 (16-22, 16-24, 22-19, 24-24)
 
Bajnokság, 13. forduló
Szeged, Városi Sportcsarnok
V.: Kapitány Gellért, Nagy Viktor, Györfy Rúben (Páli dr. Kálmán)
 
Szeged: Persons 26/9, Cook 12/3, Szatmári -, Bognár 14, Alston 12/6. Cserék: Keller 3, Kerpel-Fronius -, Balogh 3, Polányi 2, Filipovics 6, Mayer -.
 
Alba: Pongó 8/6, Vojvoda 20/6, Smith 8, Fakuade 13, Omenaka 3. Cserék: Stark 13/3, Takács Mi. -, Lukács 5/3, Balsay 3/3, Szabó 4, Laksa 12/9.
 
 
 
A találkozó kiegyenlítetten kezdődött, hiszen mindkét oldalon születtek pontok és fej-fej mellett haladtak a csapatok az első percekben. (6-6) Faulthatáron védekeztek a vendégek, melynek meg is lett az eredménye, mivel labdát szerzetek, de azt már nem tudták érvényesíteni a támadásban, így maradt rövid ideig a hárompontos vendégvezetés, míg Frank kosarával megint egy pont különbség volt csak a két csapat között. (8-9) Eilingsfeld kosarával átvette a vezetés az ASE csapata, majd passzából csapattársa Goins zsákolt egyet, ezzel megerősítve előnyüket. (14-11) Kis időn belül újabb paksi kosár született, míg a vendégek nem tudták támadásaikat sikeresen befejezni, így időt kért Andrija Csirics. (16-11) Goins talált be a hármasról, így kis ideig megvolt a tíz pontos fölénye a hazai együttesnek, majd Gordon törte meg a pécsiek kosárcsendjét egy trojkával, így hét pontos különbség alakult ki a negyed végére. 21-14
 
A második tíz perc eleje nem volt pont dús, hiszen az első két percben mindösszesen egy kosár született, majd Frank triplájával elkezdődött a pontszerzés, hiszen ezt követően a pécsiektől Bryson egy 2+1-es akciót vitt véghez, így nyolc pont lett a különbség, de elég volt pár támadás, hogy újra tíz pont legyen a két fél között. (27-17) Egy ideig mindkét oldalon születtek kosarak, így a különbség nem változott, majd a hazaiak egy jobb periódust fogtak ki, így sikerült tizenöt pontra növelni az előnyüket Taylor tripláját követően. (35-20) Egy gyorsindítás során a pécsi Bryson és egy paksi játékos is; Brown a földön maradtak – az ellentámadásból kosár született a Pécs javára – majd időt is kértek, mindkét játékost lecserélték egyből. (37-24) A hazaiak még tudtak egyet hajrázni a második tízperc végéig és így tizenhat pontos előnnyel fordulhattak a harmadik etapra. 42-26
 
A szünetet követően előbb Bryson, majd kicsivel később a másik oldalról Taylor szerzett hárompontost, de mindkét játékos rövid időn belül tovább gyarapította csapata pontjait, hiszen Bryson megint távolról talált be, míg Taylor zsákolt egyet. (51-32) Folytatódott a triplacsata, hiszen Bryson megint betalált, míg Brzoja tette ezt a paksiaktól. (54-38) Taylor kosarával már húsz pontra nőtt a különbség. (58-38) Mindkét oldalon születtek kosarak, így a különbség terén jelentős változás nem történt. (66-44) A harmadik etap végéig még Brzoja szerzett pontokat büntetőivel, így huszonnégy pontos hazai vezetéssel fordultak a csapatok az utolsó felvonásra. 68-44
 
Jól kezdte az utolsó felvonást a vendégcsapat, hiszen egy 0-6-os futással kezdtek és időt is kértek a hazaiak egyből. (68-50) Taylor törte meg majdnem öt perc után a hazaiak kosárcsendjét, eközben pedig tizenöt pontra redukálta a különbséget a pécsi gárda. (69-54) Sikerült egy jobb periódust kifognia a hazai együttesnek és Taylor triplájával megint húsz pontra nőtt a különbség. (78-58) Gordon és Brkics volt szorgosabb a vendégeknél, míg a hazaiaknál Kovács szerzett triplát. (85-66) Eilingsfeld kosarával zárult a találkozó, melyet magabiztosan nyert meg a Paks. 89-66
 
Atomerőmű SE - Pécsi VSK-VEOLIA 89-66(21-14, 21-12, 26-18, 21-22)
 
Bajnokság, 13. forduló
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
V.: Földházi T. P., Török R., Szilágyi B. (Gorka Sz. Zs.)
 
ASE: Brown 6/3, Frank 7/3, Taylor 28/9, Eilingsfeld 15/3, Goins 9/3. Csere: Buljevics 4, Kovács 8/3,Brzoja 12/6, Karosi -, Pajor -.
 
PVSK: Illés 4, Bryson 15/9, Goldring -, Ivosev 2, Brkics 26. Csere: Hőgye -, Gordon 15/3, Bíró -, Meleg 4, Doktor -, Farkas -.
 
 
 
Az Egis Körmend és a Kaposvári KK találkozott a férfi A-csoport 13. fordulójában.
 
Martin közelijére White triplája érkezett, majd Hilliard, aztán újra White vállalt be egy-egy triplát. Hilliard újabb akciója újfent három pontot ért a Kaposvárnak – a sikeres kettest egy büntető is követte. A Körmend visszavette a vezetést, de a negyed közepén is csak egyetlen kosár volt a csapatok között (13-10) – amit Hilliard triplája el is tüntetett. A Hilliard–White különcsatát utóbbi egy sikeres büntetővel folytatta, de a kaposvári légiós ezúttal előkészítőként vette ki részét csapata sikeres akciójából, és Csorvási duplájával ismét vezettek a vendégek. Utóbbi játékos is belelendült, jegyzett még két duplát, így a negyed végéhez közeledve már hattal lépett meg a KKK (17-23). Hendlein dupláját Ferencz hármasa követte, majd Stokes révén jött még közelebb a Körmend (22-25).
 
Henry, Krivacsevics, Ferencz volt a második negyed körmendi pontszerzőinek sorrendje, utóbbi ráadásul egy triplát hintett, csapata 7-0-lal rajtolt. Martin hármasa is helyére került, Krivacsevics gyors négy pontjával viszont már 33-28-ra vezetett a Körmend. Négy-öt pontnál távolabb nem engedte a hazaiakat a Kaposvár, amely a második negyed közepén vissza is vette a vezetést (37-38). A körmendi időkérés sem hozott gyors változást, a hazaiak négy percen keresztül nem találtak a gyűrűbe – Durázi triplája törte meg a pontcsendet, majd Gordon szerezte vissza a vezetést a vasiaknak (42-40). A Kaposvár kért most időt, jó két perce volt adós a csapat az újabb pontokkal. A félidő utolsó percébe érve már csak a Körmend jegyzett pontot: 45-40-nel zárult az első húsz perc.
 
A harmadik negyed első perce öt körmendi pontot hozott, amit Stokes triplája követett – pillanatok alatt tíz fölött volt a különbség (53-40). Ferencz harmadik triplája is célba ért, de visszakapaszkodott tízre a KKK. Előbb érte el a 60 pontot a Körmend, mint az 50-et a Kaposvár – White zsákolásával lett aztán 62-49. Hilliard keze nem remegett meg a büntetőzés közben, és Martin pontjai is a Kaposvárt segítették (62-55). Tízen belülre jött, de két körmendi támadás után már ismét azon kívül volt a KKK (67-55). A negyed hajrája jobban sikerült a vendégeknek: 69-61-ről jöhetett az utolsó tíz perc.
 
Szavics révén lett meg újra a közte tíz, kicsivel később Durázi hármasával pedig a közte 12. A negyed közepét átlépve sem tudott közelebb férni ellenfeléhez a Kaposvár, sőt Gordon közelijével már 80-66 volt az állás. Úgy tűnt, elfáradtak a vendégek: Durázi újabb triplája és duplája már 20 pontos vezetést ért a vendéglátóknak, akik végül 89-70-re nyertek.
 
A Kaposvár így biztosan kicsúszik féltávnál a legjobb nyolcból, míg a Körmend újabb lépést tett a Magyar Kupa-szereplés felé.
 
Egis Körmend – Kaposvári KK 89-70 (22-25, 23-15, 24-21, 20-9)
 
Bajnokság, 13. forduló
Körmend, Városi Sportcsarnok
V.: Benczur T., Csabai-Kaskötő B., Minár L. (Bodrogváry I.)
 
Körmend: Stokes 12/3, White 17/9, Martinez 3, Szavics 6, Gordon 9. Csere: Durázi 13/9, Ferencz 12/9, Henry 10/6, Krivacsevics 7, Kiss M. -, Kenéz -.
 
Kaposvár: Hilliard 21/6, Plézer -, X. Ford 3, Hendlein 6, Martin 20/3. Csere: Csorvási 14, Krnjajszki 6, Bogdán -, Puska B. -.
 
 
 
Minchev nélkül volt kénytelen pályára lépni Szolnokon az MVM-OSE Lions, amely egy győzelemmel bebiztosíthatta a helyét a Magyar Kupában.
 
Egy-egy kisebb hiba után Molnár egy 2+1-es akcióval szerezte meg a találkozó első kosarait, majd közel másfél pernyi játék után Subotic neve mellé kerültek az első szolnoki pontok (2-3). Ihring szépen lépett be az alapvonalon, Miliszavljevics pedig gyönyörűen vette észre, Cakarun viszont jól célzott a túloldalon. Sokáig jól őrizte az előnyét az Oroszlány, majd jött Cummings, aki egy jó gyorsindítás végén egyenlített. Kis idő elteltével Taiwónak köszönhetően megszerezte a vezetést is az Olajbányász, Ihring viszont már a második tripláját dobta (9-11). Elkapták a fonalat a vendégek, mielőtt egyre jobban belelendültek volna, Gasper Potocnik időt kért (9-15). Ez sem lassította le az oroszlányiakat, akik fokozatosan léptek meg és kilencpontos előnyt építettek ki a negyed végére. 15-24.
 
A második felvonást is jobban kezdték a vendégek, kétszámjegyűre hízott a különbség közel két perc játék után (17-29). Már tizennégy is volt közte, amikor Cakarun és Cummings is elsüllyesztett egy kettest, utóbbi ráadásként még egy büntetőt is dobhatott (22-31). Miliszavljevics újabb triplát küldött a helyére – amit utólag duplára módosítottak -, ezután viszont megint bejött tíz alá a Szolnok, időt kért Sebastjan Krasovec (26-35). Továbbra is jól tripláztak a vendégek, ezúttal viszont Solano kosara után csillant fel a szolnoki remény (31-40). Kiélezett, küzdelmes csata folyt a pályán, Solano kiharcolt sportszerűtlen hibájával kozmetikázott az eredményen az Olajbányász a nagyszünet előtt. 35-42.
 
A fordulás után is a vendégek jöttek ki élesebben az öltözőből, egy 7-0-ás rohammal azonnal megléptek tizennéggyel, gyorsan jött az időkérés Gasper Potocniktól (35-49). Továbbra sem tudott a gyűrűbe találni a Szolnok, Ruják a védőoldali remeklése után a támadóoldalon is sikeres volt, nyílt az olló a felek között. Közel öt perc eltelt a második félidőben és a hazaiak még mindig nem tudtak pontosan befejezni egy támadást, miközben a differencia átlépte a húszat is (35-57). Egy újabb szolnoki időkérést követően két triplát is bedobott az Olajbányász, igaz, a kettő között Burns is betalált közelről (41-59). A támadóoldalon kezdte megtalálni magát a Szolnok és bár egy ideig mindenre tudott is válaszolni az MVM-OSE Lions, a játékrész végére feljött tizennégyre a Szolnok. 53-67.
 
Az utolsó negyed Badzim közelijével indult, míg a túloldalon Ihring dobhatott három büntetőt, kettőt küldött a helyére. Cakarun büntetőire ezúttal is Ihring válaszolt, vészesen fogyott a hazaiak ideje, miközben tizenöttel ment az Oroszlány (57-72). Badzim kosaraival feljött tízre a hazai együttes, ráadásul Solano is zsákolhatott egy szerzett labda után, időt kért Sebastjan Krasovec (64-72). Solano egypontosaival tovább csökkent a különbség a felek között, már csak hat volt az OSE előnye. Ruják hosszú vendég gólcsendet tört meg, de Solano a sarokból is jól célzott (69-74). Cakarun labdát szerzett és zsákolt, három és fél perccel a vége előtt háromra zárkózott az Olajbányász (71-74). Burns nagyon fontos hármast dobott, Subotic brusztolt be egy duplát válaszként (73-77). Többször is eladta a labdát az Oroszlány, Badzim pedig nagy hármassal büntetett, egy maradt közte, másfél perccel a vége előtt (76-77). Ezúttal nem tudott kosarat szerezni a Szolnok, de Burns ellépte a visszatámadásnál. Egy perc maradt. Hibáztak a hazaiak is, majd Subotic kapott technikai hibát színészkedésért. Ihring bedobta a megítélt egypontost, a labdabirtoklásból viszont nem szerzett kosarat az OSE, huszonkét másodperce maradt a szolnokiaknak. Pongó hármasa lejött, de a vendégekről ment ki a labda, tizenegy maradt az órán, hazai időkérés következett (76-78). Badzim szlalomozott végig a védőkön, kiegyenlített, Parrish próbálkozása pedig hosszas gondolkodás után kiszédült a gyűrűből, jöhetett a hosszabbítás. 78-78.
 
A ráadást Ihring nehéz hárompontosa indította, majd Suboticnak ütöttek oda, ráadásul egy technikait is kapott az oroszlányi kispad reklamálásért. Az egypontosokból kiegyenlített az Olajbányász, de Ihring is higgadt maradt a vonalról (81-83). Mindkét csapat elhibázta a lehetőségeit, de még mindig volt vissza két és fél perc. A kisebb gólcsendet Cummings törte meg egy trojkával, ezzel pedig hosszú-hosszú idő után újra a szolnokiak vezettek (84-83). Egy jó védekezés után a légiós egy gyorsindítást is jól fejezett be, időt kérdet a vendégek, másfél perc maradt (86-83). Eladta a labdát az Oroszlány és egy támadólepattanó után újra Cummings talált be, ez pedig gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést. A Szolnoki Olajbányász mínusz huszonkettőről felállva legyőzte az MVM-OSE Lions csapatát. 90-86.
 
Szolnoki Olajbányász – MVM-OSE Lions h.u.: 90-86 (15-24, 20-18, 18-25, 25-11, 12-8)
 
Bajnokság, 13. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
V.: Papp P., dr. Mészáros B., Goda L. (Hartyáni Zs.)
 
Szolnok: Pongó 5/3, Pallai 2, Cummings 18/6, Subotic 18/3, Cakarun 12. Cserék: Solano 16/6, Badzim 18/9, Rudner -, Kovács -, Zsíros -, Taiwo 1.
 
Oroszlány: Ihring 33/18, Carev 3/3, Miliszavljevics 14/6, Molnár 7, Burns 13/3. Cserék: Ruják 7/3, Tóth -, Parrish 6, Garamvölgyi 3.
 
 
 
A Sopron KC a kupaszereplés reményében fogadta a Zalakerámia ZTE KK-t az élvonal 13. fordulójának utolsó mérkőzésén.
 
Három perc alatt két-két ponttal kezdtek a felek, Myers triplája aztán vezetést ért a Sopronnak, amit Montgomery támadópattanó utáni zsákolása erősített meg. Barnett dupla plusz büntetője után Csuti triplája rögtön előnyt jelentett a vendégeknek. Támadásról támadásra változott a vezető kiléte: egyszer a ZTE, máskor a Sopron tudhatott magáénak minimális előnyt. A kilencedik percbe érve ismét a Zete vezetett egyetlen ponttal (12-13), amit Csuti két büntetője növelt háromra. Az állás 14-15-nél lett ismét nagyon szoros, Parks két hajrábeli triplája viszont a legjobbkor jött a vendégeknek, akik 21-16-os vezetéssel zárták az első negyedet.
 
A második negyed negyedik percéig tartott ki a zalai vezetés: 7-2-vel kezdte ezt a tíz percet az SKC, és egyenlített. Wilson két büntetője újra a vendégeknek jelentett előnyt, majd Guyton is betalált akcióból. Montgomery zsákolt, McGill triplát dobott – eddig tartott a ZTE-vezetés, már a hazaiaknál volt a fór (28-27). McGill egy kettest is jegyzett, Wilson révén azonban egyenlített a Zete. A félidő utolsó percében McGill egyik büntetője talált utat a gyűrűbe, ezzel alakult ki a 31-30-as állás.
 
A szoros első félidőt lehengerlő soproni nyitás követte: a harmadik negyed első hét percét 28-2-re(!) nyerték meg a házigazdák. A húsz fölé kúszó különbség Takács harmadik triplájával lett meg, de még utána is nőtt a differencia. A harmadik negyedet 35-8-ra nyerték meg a hazaiak, ezzel gyakorlatilag el is döntötték a meccset.
 
A negyedik etapban jobban jött ki a lépés a ZTE-nek, de ez csak arra volt elég, hogy a hajrában meglegyen az esélye a különbség húsz alá csökkentésére. Nem sikerült: 77-54 a vége.
 
A soproni győzelem viszont nem ér kupaindulást: a többi pályán olyan eredmények születtek, ami miatt már az SKC-nak sincs esélye a legjobb nyolcba kerülni az első 13 forduló eredményei alapján.
 
Sopron KC – Zalakerámia ZTE KK 77-54 (16-21, 15-9, 35-8, 11-16)
 
Bajnokság, 13. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
V.: Praksch P. Á., Tőzsér D. K., Farkas G. (dr. Gincsai J. P.)
 
SKC: McGill 23/12, Myers 16/12, Q. Ford 2, Sitku 1, Montgomery 21. Csere: Takács N. 12/12, Halász 2, Werner -, Fazekas -, Diggs -.
 
ZTE: Parks 11/6, Guyton 8, Polster -, Barnett 11/3, Holton 6. Csere: Wilson 6, Németh Á. 5/3, Csuti 5/3, Horti 2, Bonifert -, Révész -.
 
 
 
 
Fotó - Szolnoki Olajbányász facebook

Vármegyei szövetségek