Női Euroliga: Hosszabbításos soproni vereség
21
Dec
2021
Női Euroliga: Hosszabbításos soproni vereség
2021. december 21.  |  22:10

Az Euroliga 10. fordulójában a Sopron Basket hosszabbítást követően 71-70-es vereséget szenvedett a Famila Schio otthonában.

Jasmine Keys duplájával a Schio szerzett vezetést a mérkőzés elején. Erre azonban Határ Bernadett válaszolt két gyors találattal. A folytatásban 8-2-re lépett el a Sopron. A hazaiak egy időkérést követően rendezték a sorokat, így 9-8-nál már náluk volt az előny. Ekkor Gáspár Dávid rendelte magához tanítványait. Visszatérve a pályára, Nevana Jovanovic és Briann January ismét vezetéshez juttatta a soproniakat. Ezzel a lendülettel egészen 17-9-ig elszakadtak a mieink. A végjátékban szépítettek az olaszok, de a 19-14-es előny így is több, mint biztató volt a folytatásra nézve. Főleg, hogy ezt az előnyt rögtön a második negyed első támadása alkalmával Jelena Brooks egy triplával erősítette meg. Így 22-14-re módosult az állás. Kiemelkedően megoszlottak a terhek, ekkor már hét pontszerzője volt a Sopronnak.

A második negyed közepéhez érkezve egy-egy kisebb pontatlanságot kihasználva 25-22-re felzárkóztak a hazaiak. Gáspár Dávid időt is kért, mely után kiegyenlített játékkal folytatódott az összecsapás. Jellemzően egyik fél sem tudott elszakadni 1-3 pontnál jobban. A félidő hajrája a magyar bajnoki címvédőnek sikerült jobban. A Sopron 30-28 után 8-0-val 36-30-ra fordított. Briann January 6 pontja és Gabby Williams két büntetője kellett ehhez. Az ekkor megszerzett hatpontos előnyt a félidőig tartotta a Sopron. 20 perc után 41-35 állt az eredményjelzőn. A harmadik szakasz elején két és fél percig mindössze Shey Peddy egyetlen sikeres büntetőjét jegyezhettük fel. Végül erről a 42-35-ös állásról Diamond DeShields két büntetőjével mozdultak el a csapatok. A folytatásban viszont Briann January triplájával és Shey Peddy duplájával 47-37-nél először alakult ki kétszámjegyű különbség a felek között.

Amikor Jelena Brooks ziccere célt ért, 49-37-nél úgy nézett ki, hogy a két gárda októberi összecsapásához hasonlóan a harmadik negyed akár döntő is lehet. A hazaiak viszont nem adták fel és a játékrész utolsó három percében 51-39 után egy 8-1-es szériával 52-47-re felzárkóztak. Kulcsfontosságú volt, hogy Jelena Brooks duplájával zárult a harmadik szakasz. A negyedik negyednek 54-47-ről vágtak neki a felek. Jelena Brooks újabb találata után 56-47-nél ismét magabiztosabb előnnyel gazdálkodhatott a Sopron. A rendes játékidő utolsó négy percébe fordulva még 59-51-re mentek mieink. Sandrine Gruda vezetésével kezdte meg a felzárkózást a Famila Schio. A világklasszis centert kiválóan semlegesítette a Sopron, de Határ Bernadett és Aby Gaye faultprolémái után egyre inkább inkább dominálta a festéket. A francia center három, a magyar center másfél perccel a negyedik szakasz vége előtt pontozódott ki. Ekkor 59-57 állt az eredményjelzőn. A Sopron előtt ennek ellenére reális győzelmi esély nyílt. A hajrában ugyanis Sandrine Gruda támadóhibáját, amikor könyökkel csúnyán eltalálta az arcán Jelena Brooks-t, videózás után sportszerűtlennek ítélték. Ebből azonban mindössze egy pontot értek el a mieink, így 60-57-re módosult az állás.

A folytatásban az olaszoknál is megremegtek a kezek, így Shey Peddy tudta növelni a különbséget. Az utolsó percbe 62-58-ról érkeztek a felek. A Schio Martina Crippa révén került közelebb, majd végül Sandrine Gruda utolsó másodperces két büntetőjével 62-62-nél kivívta a hosszabítást. A ráadás elején Jasmine Keys 64-62-re módosította az állást. Diamond DeShields büntetőjével pedig 65-62-re mentek a hazaiak. Az utolsó három percbe érve Shey Peddy hozta közelebb a mieinket, de 65-64 után kisebb olasz fölény alakult ki. Sandrine Gruda és Jasmine Keys ugyanis 69-64-es előnyhöz juttatta a Schiót. Soproni időkérést követően Shey Peddy és Jelena Brooks nemcsak felhozta a mieinket, de 70-69-nél rövid időre a vezetést is átvette a magyar csapat. Végül azonban 13 másodperccel a vége előtt Sandrine Gruda középtávolija döntött. A Schio nagy csatában 12 pontos hátrányból felállva 71-70-es sikert ünnepelhetett.

 

Famila Schio - Sopron Basket 71-70 (14-19, 21-22, 12-13, 15-8, 9-8)

Euroliga, 10. forduló
Schio, Palazzetto Livio Romare
Mendoza Holgado, Alcaraz Moreno, Maret (Kamnikar)

Famila Schio: DeShields 16, Gruda 18, Dotto 2, Keys 10, Laksa 5/3. Csere: Mestdagh 7/3, Verona 6, Crippa 2, Andre 5.

Sopron Basket: Williams 3, Peddy 14/3, Határ 6, January 18/12, Brooks 16/6. Csere: Fegyverneky, Varga 3, Jovanovic 8, Gaye 2.

 

Az Euroliga 10. fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd hazai pályán 51-89-es vereséget szenvedett a cseh ZVVZ USK Prága csapata ellen.

Az összecsapás feldobását a vendégek nyerték, melyből Maria Conde azonnal kosarat is szerzett (0-2). A Szekszárd nem tudott válaszolni, – így újból a Prága támadhatott – melyből megint csak Conde volt sikeres. 0-4-es állásnál, Studer Ágnes faultját követően Zseljko Djokic kérte ki első idejét. Visszatérve Alyssa Thomas dobhatott két büntetőt, amikből egyet sikerült értékesíteni. A hazaiak továbbra sem találták a pontszerzés módját, ekkor pedig Thomas Cyesha Goree-tól szerezte meg a labdát, majd dobott könnyű kosarat (0-7). A szekszárdiak rossz sorozatát végül Studer Ágnes törte meg közeli dobásával (2-7). A Prágát azonban ez sem zavarta meg, tovább folytatták domináns játékukat, és ezúttal Thomas, majd Jones volt sikeres (2-11). Újabb hazai időkérés következett. A folytatásban Conde megszerezte a mérkőzés első hárompontosát, amivel a Prága 10 pont fölé növelte előnyét (2-14). A vendégek következőnek 7-2-es hajrát indítottak, amibe csak Bálint Réka tudott beleszólni (4-21). Ezután triplákat váltottak a felek, előszőr Bálint Réka, majd Maria Conde talált be távolról (7-24). Egy perc volt hátra az első negyedből, mely idő alatt Dragan Stankovicsot faultolta Bálint, így a játékrész 7-26-os eredménnyel végződött.

A következő játékszakasz elején a felek közötti különbség 20 pont fölé nőtt, majd 9-30-nál Gereben Lívia szerzett kosarat. Őt Jones követte a pontszerzésben, amire Studer Ágnesnek volt válasza (11-32). 11-34-nél megint csak Studer Ági volt sikeres, dobása közben faultolták, így egy büntetőt dobhatott. Mivel bement neki mind a ziccer, mind pedig a büntető, így az állás 14-34-re változott. A szekszárdi csapatban Studer tartotta a lelket, aki ekkor csapata legeredményesebb dobójának bizonyult 11 ponttal. 20-34-nél Zseljko Djokics együttese 14 pontra zárkózott fel egy 6-0-ás hajrával, így a vendégek vezetőedzője kért időt csapata eligazítására. A folytatásban bár lelassult a pontszerzés, a rövid szünet utáni első kosár mégis vendég oldalon született. Egymás után jöttek a találatok mindkét oldalon, ám a szekszárdiak ennek ellenére sem tudtak érdemben közelebb férkőzni cseh ellenfelükhöz. Kevesebb, mint három percre a nagyszünettől 25-42-es állást regisztrálhattunk és Tereza Vyoralova dobhatott két büntetőt – melyből egyet ki is hagyott (25-43). A hátralévő időben míg a vendégeknek 5 további pontot sikerült szerezniük, hazai oldalon csak egy utolsó másodperces kosár született – Zala Friskovec révén – így a csapatok 27-48-ról fordulhattak.

A második félidőt Alyssa Thomas pontjai indították, majd Studer Ágnes volt sikeres közelről (29-52). Ekkor következett Teja Oblak 2+1-es akciója, illetve Thomas újabb találata, amivel a vendégek majdnem 30 pontra növelték a differenciát. Ebben Goree gátolta meg őket, 31-57-nél szerzett ziccert. Az ötödik percbe érkezve a különbség azonban mégis csak elérte a 30 pontot, Maria Conde kosarával, aki ekkor már 20 pontnál járt, csapata legjobb dobójaként (33-63). A folytatásban plusz energiákat mozgósított a hazai együttes és 6-0-ás rohamot indítottak. A hajrát végül Thomas pontjai állította meg. Ekkor Gereben Lívia dobhatott kettőt, miután támadólepattanóból visszatett dobása közben faultolták. Ezzel 41-66-ra változott az állás. A folytatásban Conde és Krnjic váltott kosarakat, így az utolsó negyed 43-70-ről folytatódhatott.

Pontszerzés szempontjából az utolsó játékszakasz is viszonylag lassabban indult. Az első kosár több, mint másfél perc alatt született meg Dragana Stankovic által. Őt Cyesha Goree követte, de a Szekszárdnak továbbra is 27 pontos hátrányt kellett ledolgoznia. 45-72-nél Maria Conde dobhatott két büntetőt – melyből kettő be is ment – 26 pontig jutott, majd edzője le is hozta a pályáról. A felek közötti különbség 47-77-nél lett megint 30 pont. A csehek tovább növelték az eddig is nagyszámú előnyüket egy 10-0-ás hajrával, amire Zseljko Djokics tanítványai láthatóan nem tudtak mit reagálni. 47-87-nél a különbség végül 40 pontra nőtt. A Prága játékosai elképesztő dobószázalékot produkáltak a mérkőzés folyamán. A találkozó vége előtt pár perccel összesen 58 rádobásuk volt, amiből 35-öt sikerült értékesíteni, ezzel pedig 60.34%-ig jutottak. Legeredményesebb játékosuk 29 perc alatt Maria Conde lett 26 ponttal, illetve 9 lepattanóval, utána pedig Brionna Jones következett 19 ponttal. Bár az eredmény nem tükrözi, az Atomerőmű KSC Szekszárd minden tőlük telhetőt megtett a lehető legjobb eredmény érdekében. Kedd este is sok sérülés, illetve betegség hátráltatta Zseljko Djokics együttesét, és bár a mérkőzésen 51-89-es vereség született számukra, küzdés szempontjából büszke lehet a fiatal játékosokból álló csapat.


Atomerőmű KSC Szekszárd - ZVVZ USK Praha 51-89 (7-26, 20-22, 16-22, 8-19)

Euroliga, 10. forduló
Szekszárd, Szekszárd Városi Sportcsarnok
Jelena Smiljanic, Alexandra Stan, Jelena Tomic (Maja Vukanovic)

Atomerőmű KSC Szekszárd : Studer 16/3, Gereben 11/3, Mányoky -, Friskovec 5/3, Goree 12. Csere: Miklós -, Bálint 3/3, Krnjic 2, Holcz -, Horváth 2, Pop -.

ZVVZ USK Praha: Oblak 11/6, Conde 26/6, Vorackova 5/3, Thomas 9, Jones 19. Csere: Sklenarova 2, Hanusova 3/3, Vyoralova 4/3, Stankovic 8, Balintova 2.

Vármegyei szövetségek