Tippmix Női NB I: Győzelmével a DVTK beérte a Csatát
19
Dec
2021
Tippmix Női NB I: Győzelmével a DVTK beérte a Csatát
2021. december 19.  |  20:17
A bajnokság 12. fordulójában a DVTK 76-62-re múlta felül a Ludovika-FCSM Csatát.
 
Tovább bővült a hiányzók listája a Ludovika-FCSM Csatánál. A múlt heti győri mérkőzéshez képest Toman Petra és Balogh Liza sem volt bevethető. A DVTK-nál a szerdai Európa Kupa rájátszás találkozóhoz keretéhez viszonyítva Cheridene Green nem lépett pályára. Angyal Nikolett és Keyona Hayes kosárváltása vezette fel az összecsapást. Az első negyedben egyik fél sem tudott nagyobb előnyt kialakítani. A DVTK-nak 7-6-os Csata vezetés után 11-7-nél és 13-9-nél volt egy kisebb megugrása. Amikor azonban Zele Dorina triplája célt ért, 14-13-nál már a Csata járt előrébb. Lelik Réka büntetői után pedig az első negyed végén is megőrizte minimális előnyét a fővárosi gárda. A 16-15-ről induló második negyedben sem változott a játék képe. Felpörgették támadásaikat a csapatok. Betalált távolról Böröndy Vivien és Keyona Hayes is, majd Horváth Bernadett hármasa után 23-19-re elszakadt a Csata.
 
A DVTK a második negyed közepén Kiss Angelika és Aho Nina dupláival egyenlített, Milica Jovanovic találata után 25-23-nál pedig a vezetést is átvette. Tursics Krisztián időkérése után a Csata 27-27-nél még utolérte riválisát. Ekkor Völgyi Péter rendelte magához tanítványait. Két és fél perc volt a félidőig és ez idő alatt Keyona Hayes öt pontjával 32-27-es előnyt épített fel a DVTK. A félidőben Keyona Hayes már 16 egségnél tartott. A vendégeknél Horváth Bernadett és Stasha Carey jegyzett 6-6 pontot. A harmadik negyed elején Stasha Carey triplájával szépített a Csata. Erre azonban nyolc hazai pont érkezett válaszul és ezzel 40-32-re ellépett a DVTK. A Csata távoli dobásokkal igyekezett megkapaszkodni. Horváth Bernadett triplája után 40-35-nél ismét látótávolságba értek a vendégek. Erre azonban Aho Nina válaszolt távolról, melyet követően egyre inkább hazai fölény mutatkozott.
 
Amikor Aho Nina két újabb hárompontosa célt ért, 49-37-nél kialakult az addigi legnagyobb különbség. Ráadásul először nőtt kétszámjegyűre a DVTK előnye. Egy pillanatra sem adta fel a Csata, így 52-39 után a harmadik szakasz hajrájában még 10 egység alá tudta faragni lemaradását. A negyed végén viszont Keyona Hayes triplájával 57-45-re módosította az állást a házigazda. A végső döntést a negyedik etap első percei hozták el. A DVTK egy 13-4-es futást mutatott be, amivel 70-49-nél 20 pont fölé növelte előnyét. Keyona Hayes mellé Aho Nina és Milica Jovanovic is felzárkózott a pontszerzést tekintve. A második 20 percben 36-ból 18 hazai mezőnykísérlet sikeres lett. Eközben érezhetően fáradtak a kulcsemberek a Csatanál. A különbség 20 egység környékén ingadozott egészen az utolsó két percig. Egy pillanatig nem volt kérdés a hazai siker. 76-52 után viszont a Csata 10-0-val zárta le a meccset, közte Angyal Nikolett és Horváth Bernadett triplájával, illetve Lelik Réka négy pontjával.
 
DVTK - LUDOVIKA-FCSM CSATA 76-62 (15-16, 17-11, 25-18, 19-17)
 
Bajnokság, 12. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Tőzsér d., Pozsonyi L., Varga-Záray K. (Zalai Á.)
 
DVTK: Vorpahl 9/3, Aho 14/9, Hayes 23/9, Kiss 8, Jovanovic 13/3. Csere: Kányási 3, Bacsó, Tóth 4, Vég-Dudás, Bernáth 2.
 
Ludovika-FCSM Csata: Horváth 19/15, Lelik 10, Angyal 5/3, Gyöngyösi 4, Carey 13/3. Csere: Zele 5/3, Zele 5/3, Strausz.
 
 
 
A bajnokság 12. fordulójában az NKA Universitas PEAC 88-61-re múlta felül a TFSE-MTK-t.
 
Mindkét csapat keretéből hiányoztak tapasztalt légósok. Pécsi oldalon Chelsea Nelson, míg a TFSE-nél Chenise Jenkins és Elly Pavel. A mérkőzés elején a fővárosi együttes került kisebb lépéselőnybe. Németh Alma, Baa Dominika és Theodoreán Alexandra is eredményes volt, amivel 7-0-ra léptek el a vendégek. Az első pécsi pontokat Wentzel Nóra triplája jelentette. Wentzel Nóra egymaga 14 pontot szerzett az első 10 percben. Mellé pontszerzésben Kiss Virág nőtt, aki 10 egységig jutott ebben a periódusban. A PEAC 10-8-nál vette át a vezetést. Erre Dúl Panka még válaszolt a TFSE-től, de a folytatásban gyorsan nőtt a differencia. 20-12-nél már a kétszámjegyű előnyért támadt a házigazda. A pécsiek 13 mezőnykísérletéből 7 sikeres lett és a 14 büntetőből is 13-at értékesítettek. A különbség végül 24-14-nél ért el a 10 pontot. A első negyed végén 29-18 állt az eredményjelzőn.
 
A második szakasz legelején Szücs Réka és Wentzel Nóra találatai 13 egységnyi előnyhöz juttatták a házigazdát. A TFSE azonban nem adta fel. Ja’Tavia Tapley állt a fővárosi gárda élére, 11 pontot szerzett ebben a szakaszban a vendég-gárda egyetlen bevethető légiósa. A második szakasz közepére 33-29-re felzárkózott a TFSE egy 9-0-s futással. Kiss Virág két gyors találata törte meg a pécsi kosárcsendet. A félidő hajráját 37-29-es állást követően ez a 6-9 pontos differencia határozta meg. A nagyszünetben 43-36-ra vezetett a PEAC. A pécsiek a 27 mezőnykísérletükből 12-t, míg a TFSE 31-ből 13-at értékesített. A hazaiak 24-14-re vezetettek a lepattanókban is. Elsősorban a 10 eladott labda miatt nem tudta ekkor még megszilárdítani nagyobb előnyét a PEAC. A TFSE-nél a festékben mutatkozó hátrány mellett a hat kihagyott büntető jelentett további lépéshátrányt. A harmadik szakasz nagy fordulatot tartogatott. Az első két percben Ja’Tavia Tapley villanásaira mindössze Ty Marshall válaszolt, így 45-42-re felzárkózott a TFSE.
 
Kiss Virág és Baa Dominika kosárváltása után 47-44-nél teljesen nyílt volt az összecsapás. A PEAC Kiss Virág és Nikola Dudasova vezetésével tudott váltani. Dudasova 6, míg Kiss 5 pontot szerzett és így két perc leforgása alatt 58-44-re ellépett a PEAC. Érezhetően ritmusát veszítette a TFSE, míg a hazaiak azt az arcukat és küzdőszellemüket mutatták, amivel szerdán az Európa Kupa rájátszás mérkőzésen lefaragták hátrányukat. A TFSE a harmadik negyedben közel nyolc percen át nem talált be és így a PEAC 19-0-val 66-44-re szakadt el. Az utolsó 10 percben már nem volt kérdés a győztes kiléte. Elfáradtak a vendégek kulcsemberei, míg a PEAC jó ritmusban játszva magabiztosan tartotta 20 pont felett az előnyét. A hajrában mindkét oldalon pályára kerültek a kevesebb lehetőséget kapó játékosok. Laczkó Sára, Bojtár Boglárka és Olawuyi Adenike is betalált hazai oldalon. A TFSE-nél Szeitl Vanessa tripláit vagy éppen Tóth Tímea 5 pontját lehet kiemelni. A legnagyobb differenciát 84-54-nél regisztrálhattuk, a vége pedig 88-61-es pécsi siker lett.
 
NKA UNIVERSITAS PEAC - TFSE-MTK 88-61 (29-18, 14-18, 23-8, 22-17)
 
Bajnokság, 12. forduló
Pécs, Lauber Dezső Városi Sportcsarnok
Nagy V., Nyilas I., Kovács N. (Farkas Z.)
 
NKA Universitas PEAC: Kiss 32, Olawuyi 3/3, Marshall 4, Wentzel 20/6, Dudasova 8/3. Csere: Bojtár 4, Szücs 11/3, Selcova 2, Laczkó 2, Csényi, Brajkovic 2.
 
TFSE-MTK: Theodoreán 4, Tapley 19, Baa 8, Németh 14, Dúl 4. Csere: Herman, Szeitl 11/9, Tóth 5, Burján 2, Király.
 
 
 
A bajnokság 12. fordulójának utolsó mérkőzésén az ELTE BEAC Újbuda 64-49-re győzte le a VBW CEKK Cegléd együttesét idegenben.
 
A találkozót Czank Tímea hárompontosa nyitotta, amivel a BEAC azonnal lépéselőnybe is került. A folytatásban a Cegléd oldaláról nem jött válasz, azonban védekezésben hibát vétettek – Baugh faultolta Mérész Beatrixot – így a fővárosi együttes fiatal tehetsége dobhatott két büntetőt. Kettőből egyet sikerült értékesíteni, a második maradt ki, amiből a hazaiak kontrába támadhattak. Baugh javított előző hibáján, ziccerből volt sikeres, így az állás 2-4-re változott. A folytatásban ismét Mérész Beatrix harcolta ki két büntető jogát és ezúttal mind a kétszer betalált, majd nem sokkal ezután tempóból szerzett kosarat (2-8). Az etap ötödik percébe érkeztek az események és a Ceglédnek továbbra is csak egy kosarat sikerült szereznie. Ekkor Czank talált be ismét távolról. Erre viszont már a hazaiak is reagáltak, Szirony Dorina dobott triplát (5-11). Ezt követően kosárra kosár volt a válasz. 7-15-nél Czank Tímea szerezte meg 10. pontját, ezért a hazaiak vezetőedzője kért időt eligazításra. Visszatérve Barnai Judit ellen követtek el személyi hibát, így ő dobhatott két büntetőt (7-16). Balogh Judit együttese továbbra is magabiztosan tartotta kialakított előnyét – a 10 pontot végül Boros Berta hárompontosával sikerült átlépniük (10-22). A hátralévő időben míg a fővárosiak oldaláról Mérérsz, illetve Joseph volt sikeres, a Ceglédtől Holesinkska talált be, így a második játékszakasz 12-25-ről folytatódhatott.
 
A második negyedet Mérész Beatrix kosara vezette fel, mely közel négy percig az egyetlen találat volt. Megszakítva a ponthiányos periódust Balogh Judit vezetőedző kért időt (12-27). A folytatásban Szabó Petra, illetve Rakita Lili szerzett pontokat, amivel a Cegléd ismételten 10 pontra tudott felzárkózni (17-27). Ekkor Kobolák Cintia talált be, mellyel – negyedre lebontva – a hazaiak egy 9-2-es hajrát futottak. Azonban Barnai Judit büntetőjével, illetve rögtön ezután következő akciójával 21-30-ra változott az eredmény. Itt viszont Rakita Lili dobott egy újabb triplát, majd fél percre a nagyszünettől hazai időkérés következett (24-30). A továbbiakban egy kosár született vendég oldalon, tehát a felek 24-32-ről fordulhattak – azonban a negyedet a VBW CEKK Cegléd nyerte 12-7-re. A mezőny legeredményesebb játékosa továbbra is Czank Tímea volt 10 dobott ponttal.
 
A második félidőt Mérész Beatrix nyitotta meg hárompontosával, amivel a BEAC előnye ismét 10 pont fölé nőtt. A különbséget végül Szabó Dóra korrigálta közeli dobásával. Azonban Boros Berta ismételten távolról volt sikeres, így 26-38-ra változott az állás. A folytatásban Mérész a 14. pontját szerezte meg – ezzel pedig csapata legtöbbet dobó játékosa lett – és a Cegléd kért időt. Visszatérve Holesinska, illetve Szabó Dóra szerzett pontokat, így csapatuk 3 pontra zárkózott fel (37-40). Holesinska ezzel 8 pontot szerzett sorozatban, ami kiemelkedő teljesítménynek számít, és akár döntő szerepe is lehet a találkozó során. A vendégek kértek időt, hogy rendezni tudják sorukat. Visszatérve ez meg is látszódott, hiszen előszőr Ivanova, majd Mérész talált be (37-44). Bár a negyedet 1 ponttal a Cegléd vezette, az összesített eredmény továbbra is a BEAC-nak kedvezett. Katona Szidónia kosarával már 5 pontra zárkóztak fel a hazaiak (39-44). Ekkor egy perc volt hátra a harmadik negyedből és ismét Barnai Judit volt sikeres. Egy pillanatra sem pihenhettek Balogh Judit tanítványai, hiszen a hazaiak végig ott voltak a sarkukban. A játékrész végül Czank Tímea triplájával végződött, 41-49 volt az állás.
 
A záró szakasz következett, amit a BEAC 9-0-ás hajrával indított. Javarészt Mérész Beatrix kosaraival, amikkel a fiatal tehetség már 23 dobott pontnál járt (41-56). Ez 17 pontos hátrányba helyezte a hazaiakat, így vezetőedzőjüknek kellett időt kérnie. Visszatérve azonban a fővárosi együttes tovább folytatta a rövid szünet előtt elindított hajrájukat – ezúttal Barnai Judit volt sikeres (41-60). Több, mint öt perc telt el az utolsó negyedből és a Cegléd továbbra sem szerzett pontokat. A rossz sorozatot végül Szabó Dóra és Baugh törte meg büntetőivel, akikhez Holesinska is csatlakozott közeli dobásával (47-60). A BEAC azonban továbbra sem engedte közelebb ellenfelét. Ezúttal Boros Júlia és Barnai Judit talált be, amivel közel 20 pontra növelték csapatuk előnyét (47-64), a ceglédieknek pedig az egyetlen pontforrás büntetőikből származott. A hátralévő időben a vendégek megtartották nagyszámú előnyüket, így a végeredmény 49-64 lett az ELTE-BEAC Újbuda javára.
 
VBW CEKK CEGLÉD - ELTE BEAC ÚJBUDA 49-64 (12-25, 12-7, 17-17, 8-15)
 
Bajnokság, 12. forduló
Albertirsa, Albertirsa Újcsarnok
Földházi Tamás Péter, Csabai-Kaskötő Brigitta, Lengyel Ádám József (Vághy Tamás János)
 
VBW CEKK Cegléd: Katona 2, Baugh 6, Holesinska 14/6, Rakita 8/6, Szabó Fl. . Csere: Szabó P. 2, Szabó D. 9/3, Kobolák 3, Szabó Fa. -, Szirony 5/3 , Laufer -.
 
ELTE BEAC Újbuda: Czank 15/9, Boros B. 6/6, Boros J. 2, Mérész 23/6, Barnai 12. Csere: Joseph 1, Katona -, Ivanova 2, Dénes -, Zsámár 3/3, Juhász -.
 
 
 
Fotó - dvtk.eu

Vármegyei szövetségek