Tippmix Férfi NB I: Dudaszós triplával győzött a Szolnok Zalaegerszegen
18
Dec
2021
Tippmix Férfi NB I: Dudaszós triplával győzött a Szolnok Zalaegerszegen
2021. december 18.  |  21:35

A Pécsi VSK-VEOLIA és a Naturtex-SZTE-Szedeák is vereséget szenvedett az előző fordulóban – a 12. körben egymással csaptak össze a felek.

A Pécs egy 5-0-s kezdést hozott össze, de ugyanilyen gyorsan dobott ötöt a Szeged is. Szatmári kettesére Bryson triplája érkezett, 10-10 után viszont Cook keze sült el, majd Alston 10-15-re módosította az állást. Kapaszkodott volna a Pécs, de Bryson három értékesített büntetőjére Bognár hármast dobott, majd Cook sem hibázott a vonalról (13-20). A Szedeák elkapta a fonalat, Cook újabb hármasa 25-15-ös vezetést ért a vendégeknek. Megnyomta az első negyedet a Szeged: Cook 13 ponttal zárt, csapata 31-18-ra vezetett.

Cook folytatta a pontgyártást, 19-37-re módosította az állást egy újabb kintivel. Bognár és Alston egy-egy duplát tett a közösbe, majd utóbbi még egy büntetőt is – a teljesen beragadt Pécset már 23-mal előzte a Szedeák. Haynes-Jones triplája szépségtapasznak bizonyult, pláne, hogy Alston újabb négy ponttal válaszolt rá (22-46). Négy pécsi pont érkezett, vendég időkérés lett a vége, majd Alston egy zsákolással szintén átlépte a tízet. A félidő hátralevő részében igyekezett húszon belülre jönni a PVSK, de a Szegednek szinte mindenre volt válasza – 43-63 az első félidő.

Az előző két negyedhez képest hatékonyabb támadással rukkolt elő a Pécs a második félidő első perceiben, de ez a harmadik negyed felénél csak arra volt elég, hogy ne távolodjon a jelentős előnnyel bíró ellenfél. Szép számban estek a pontok, hat perc elteltével már 17-17 volt a negyed „állása”. Zsinórban öt szegedi ponttal viszont tovább nőtt a különbség, két és fél percig nem talált a gyűrűbe a házigazda. A negyed második felében már ismét az első két tízperces etapban látottak köszöntek vissza a pályán: Cook kettese után már csak egy pont hiányzott a harminchoz, Ivosev vett vissza kicsit a vendég fórból, de Persons triplájával a harminc közte is meglett – 64-94-ről jöhetett a záró tíz perc.

Ugyan a Pécs kezdte jobban a negyedik negyedet, de ez csak arra volt elég, hogy előbb érte el a hetven pontot, mint ellenfele a százat (78-101). Nem forgott veszélyben a Szedeák-győzelem: 115-93-ra nyertek a vendégek.

 

Pécsi VSK-VEOLIA – Naturtex-SZTE-Szedeák 93-115 (18-31, 25-32, 21-31, 29-21)
Bajnokság, 12. forduló
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
V.: Tözsér D. K., Minár L. B., Horváth Cs. B. (Balogh L. Gy.)

PVSK: Illés M. 8/6, Bryson 15/6, Goldring G. -, Ivosev 7, Brkics 25. Csere: Haynes-Jones 19/9, Gordon 10/3, Bíró O. 9/3, Hőgye P. -, Meleg G. -.

Szedeák: Persons 26/12, Cook 34/24, Szatmári 6, Hunt -, Alston 26. Csere: Bognár K. 17/6, Keller I. 4, Filipovics 2, Kerpel-Fronius B. -.

 

 


A harmadik Duna Aszfalt-DTKH Kecskemétet látta vendégül a két sikerrel kevesebbet számláló (5) Egis Körmend a bajnokság 12. fordulójában.

Szavics triplája adta meg az alaphangot, Jaramaz viszont gyorsan válaszolt szintén kintről. Egál volt a meccs az elején, hazai pontokra érkeztek a vendégek találatai, majd Milutinovics triplájával a vezetést is átvette a KTE (5-7). White hármasa érkezett 9-11-nél, majd egy kettest is eltett, csak úgy, mint Gordon (16-11). Henry triplája is helyre került, de Dramicsanin révén a KTE is kintről volt eredményes, ráadásul kétszer is, majd ugyanő két jó büntetővel folytatta (21-22). Megnyomta az utolsó percet a Körmend a negyedben, amit White triplájával 26-23-ra húzott be.

Meglépett ellenfelétől a vasi együttes, Dramicsanin triplájával és büntetőjével viszont gyorsan visszakapaszkodott a KTE a második negyed elején. Henry gól jó plusz büntető-akciója is három pontot ért, majd Ferencz egy dobásból jegyzett ugyanennyi pontot – 40-30-nál időt kértek a vendégek. Henry és Ferencz viszont folytatta: a körmendi ikon előkészítése után a légiós szerzett egy hármast. Dramicsanin a negyedik hármasát is bedobta, Milutinovics révén pedig még kettővel jött közelebb a Kecskemét (47-40). A Körmend ismét tíz fölé tornázta a különbséget, Wittmann egy triplával csökkentette egyszámjegyűre azt. Egy Kenéz-duplát jegyzett a házigazda a félidő utolsó két percében, amire Milutinovicstól öt pont is érkezett – 53-48-nál mentek pihenőre a felek.

Dramicsanin és Milutinovics ott folytatták, ahol abbahagyták az első félidőben, de ez kellett is a KTE-nek, mert White kintije is ült. A Körmend diktálta a tempót, gyorsan tíz fölé vitte a különbséget, majd Durázi kettese után már időt is kértek a vendégek (67-54). A Körmend tartotta a sebességet, a harmadik negyed hajrájába érve már 15-tel vezetett. Ferencz és White is kintről célzott jól, a 30. percbe érve már a húszért támadhatott a Körmend, ami Ferencz büntetőjével meg is lett – Dramicsanin büntetői után 83-64-gyel zárult a harmadik negyed.

Az utolsó játékrészre sem lassított az Egis Körmend, folyamatosan növelte előnyét, így magabiztosan húzta be a meccset: 105-78-ra nyert.

 

Egis Körmend – Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 105-78 (26-23, 27-25, 30-16, 22-14)
Bajnokság, 12. forduló
Körmendi Városi Sportcsarnok
V.: Földházi T., Török R., Sörlei A. (Bognár T.)

Körmend: Stokes 13/3, White 16/12, Martinez -, Szavics 11/6, Gordon 16. Csere: Henry 20/6, Ferencz 12/9, Durázi 9/3, Krivacsevics 4, Kenéz 4, Kiss M. -.

Kecskemét: Pollard 21/6, Jaramaz 3/3, Milutinovics 21/9, Dramicsanin 21/12, Kiss D. 4. Csere: Wittmann 5/3, Lukács 3, Tóth Barna -, Tóth Balázs -, Ivkovic -.

 

 


Igaz mindkét oldalon született kosár már, de a hazaiak jobban kezdtek picit, mivel Hilliardnak egy 2+1-es akciója is volt. (5-2) Sikerült kiegyenlíteni Montgomery kosarainak köszönhetően a soproniaknak, de egy gyors 8-0-s futással megint ellépett a kaposvári gárda, ekkor jött is az időkérés a másik oldalról. (13-5) Sitku törte meg a vendégek kosárcsendjét, de a hazaiaktól Hilliard egyből válaszolt rá. Tovább zárkózott a soproni együttes, ezért időt kért Nikola Lazics körülbelül két perccel a negyed vége előtt. (15-9) A negyed végéig még Hilliard volt aktívabb a hazaiaktól, míg a vendégektől Ford, így nyolcpontos hazai vezetéssel zárult az első tíz perc. 19-11.

A második etapot a vendégcsapat indította jobban, hiszen egy 2-9-es futás történt, amibe az is közrejátszott, hogy technikai faultot kapott a hazai gárda, így már csak egy pont volt a két együttes között és mivel ez volt reklamációért a második technikai faultja Nikola Lazicsnak, így el kellett hagynia a küzdőteret. (21-20) Krnjajski törte meg a vendégek menetelését közelijével, majd innentől egy ideig fej-fej mellett haladtak a csapatok. (28-26) Meglógni látszott a hazai együttes pár gyors kosárral, de Takács hármasával három pontig engedték el a vendégek a hazaiakat. (32-29) Jött kis idő múlva válasz Krnjajskitől egy trojka formájában, majd megint Takács triplázott, így öt pontos vendég hátránnyal ért véget a második etap. 37-33.

A szünetet követően kosár kosarat követett, így jelentős változás nem történt a különbség terén. (42-9) Kapcsolt egyet a soproni csapat és pár pontos hátrányát ledolgozta, majd átvette a vezetést is. (44-45) Egy ideig megint fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd megint tudott feljebb váltani a Sopron és egy 2-9-es futással megszilárdította vezetését. 51-58.

Úgy látszott zárkózni tud a hazai együttes és egészen öt pontig redukálták hátrányukat, majd Takács egy hármassal ezt megakadályozta, aztán a vendégegyüttes tíz pontra duzzasztotta a különbséget. (56-66) Hilliard kosaraival újra tíz pont alá tudott menni rövid ideig a hazai csapat, de Halász egy triplával újra tízre visszaállította a különbséget. Kosár kosarat követett, így jelentős változás nem történt a pontok terén. (65-76) Hendlein büntetőivel zárult a találkozó, így kilenc ponttal nyert a Sopron. 67-76.

 

Kaposvári KK – Sopron KC 67-76(19-11, 18-22, 14-25, 16-18 )
Bajnokság, 12. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Tóth C., Balog Gy. A., Ny. I. (dr. Páli K.)

Kaposvár: Hilliard 25/6, Ford 9/3, Plézer -, Hendlein 4, Martin 15, Csere: Krnjajski 12/3, Puska -, Csorvási 2, Bogdán -,

Sopron: McGill 6, Myers 2, Ford Q. 13, Sitku 3, Montgomery 18, Csere: Diggs 14/12, Halász 5/3, Werner -, Fazekas -, Takács 15/15.

 

 


Smith brusztolós betörésével már az első támadásból megszerezte a vezetést az Alba, Minchev a túloldalon hasonlóan kemény fellépéssel egyenlített (2-2). A későbbiekben is fej-fej mellett haladtak a felek, Ihring és Carev révén kétszer is átvette a vezetést az MVM-OSE Lions (11-9). Nem a védekezés dominált a találkozó első perceiben, Fakuade triplájával újra egál volt az állás, majd Lukács zsákolt, újra az Albánál volt az előny (13-15). Innen csinált egy 5-0-ás futást az Oroszlány, Matthias Zollner időt kért. Rendezni tudták a sorokat a vendégek, az ezúttal cserepadról érkező Stark kosarai a fordítást jelentették, Minchev egy bődületesen nagy zsákolássas - plusz egy büntetővel - egyenlített (21-21). A negyed hajráját ha csak szűkösen is, de a vendégek nyerték meg. 22-23.

Sokkal jobban eloszlottak a pontok az Albánál, kezdtek és ellépni a vendégek, de egy jó ütemben érkezett hazai időkérést követően visszavette a vezetést az Oroszlány, főként Minchev és Burns volt elemében (35-34). Smith oldott meg egy nehéz helyzetet, Parrish lépett be az alapvonalon a túloldalon, ezúttal Zollner hívta magához az övéit (37-36). Egy-egy kosár még esett mindkét oldalon, minimális, egypontos előnnyel mehetett nagyszünetre az Alba. 39-40.

A fordulás után is már a második negyedben is bemutatott kemény védekezés dominált mindkét oldalon, kezdett apránként meglépni ellenfelétől a Fehérvár (41-46). Hosszú videózás után Smith kosarát is érvényesítették, Parrish zsákolt egy nagyot válaszként, háromra zárkózott az OSE (47-50). Miliszavljevics fontos hármast értékesített, egyenlíteni tudtak a hazaiak, Matthias Zollner azonnal időt kért (50-50). Ihring gyönyörű kosarával megint vezetett az Oroszlány, majd Miliszavljevics is zsákolt egyet, felrobbant az oroszlányi csarnok (56-52). A negyed hátralevő idejében próbált zárkózni a Fehérvár, de 62-60-nal fordulhattak neki az utolsó tíz percnek a csapatok.

A záró etapot jobban kezdték a fehérváriak és megint náluk is volt az előny, majd jött Burns és a büntetői, 67-67-re módosult az eredmény. Hosszú idő után dobott újra triplát az Alba, Stark volt eredményes. Sebastjan Krasovec kapott egy technikai hibát, pár támadással később pedig már hattal mentek a vendégek, ugyanis Vojvoda is a helyére küldött egy hármast (67-73). Állandósulni látszott a 4-6 pont körüli különbség, amikor Miliszavljevics az ötödik távoliját küldte a helyére (70-73). Stark harcolt ki egy sportszerűtlen hibát, nem sokkal később pedig Vojvoda dobott be egy trojkát kilenc méterről, nyolccal lépett meg a fehérvári alakulat (72-80). Próbált mindent egy lapra feltéve támadni az Oroszlány, de innen már nem engedte ki a kezéből a győzelmet az Alba Fehérvár, amely jobban bírta a negyedik negyedet. 79-86.

 

MVM-OSE Lions - Alba Fehérvár 79-86 (22-23, 17-17, 17-26)
Bajnokság, 12. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
V.: Praksch P., Farkas G., Makrai M. (Bogárdi J.)

Oroszlány: Ihring 10, Carev 3/3, Miliszavljevics 16/12, Minchev 12/6, Burns 19/3. Cserék: Ruják 6, Tóth -, Parrish 9/3, Garamvölgyi -, Molnár 4.

Székesfehérvár: Vojvoda 20/6, Takács Mi. 2, Smith 16, Laksa 4, Fakuade 16/6. Cserék: Stark 15/3, Lukács 2, Pongó 4, Szabó 4, Omenaka 3, Balsay -, Takács Ma. -.

 

 


Hiába szerezte a Nyíregyháza a találkozó első kosarát, innen hét paksi pont érkezett, Suárez viszont nem hagyta meglépni a vendégeket (7-9). A center mellé megérkeztek Johnson befejezései is, visszavették a vezetést a hazaiak, időt kért az ASE (14-9). Brown szépített egy hármassal, Suárez viszont továbbra is tarthatatlannak bizonyult. A továbbiakban is a Blue Sharks járt előrébb, ám két perccel a negyed vége előtt Brown egy triplából egyenlített (20-20). Goins percei következtek, aki egymaga 5 pontot rámolt be, időt kért Pethő Ákos (22-24). A kis szünet után egyszer talált be mindkét együttes, 24-26 lett a negyed vége.

Brzoja is megszerezte első pontjait, rögtön egy hármast küldött a helyére, LeDay büntetőivel zárkóztak a fehér-mezesek (26-29). Okos játékkal őrizte a kiharcolt előnyét az ASE, sőt, a különbséget növelni is tudta a vendég alakulat pár perc elteltével (26-33). Egy jobb periódusnak, és Bryce ponterős támadásainak köszönhetően kettőre jött fel a Nyíregyháza, kisvártatva pedig az egyenlítés is meglett (33-33). Johnson büntetőivel előnybe került a Blue Sharks, Frank azonnal válaszolt egy saroktriplával, de Bryce is távolról célzott pontosan (38-36). Brown már sokadszorra lépett elő kulcsszituációban, de Eilingsfeldnek is jól ment a játék, megint fordított a Paks (40-41). Kiss Benedek vétett egy sportszerűtlen hibát még a nagyszünet előtt, de a lehetőséggel nem tudtak élni a paksiak, Bryce az utolsó másodpercekben egyenlített. 42-42.

A fordulás után triplára tripla volt a válasz, majd több percig a paksiaknál volt az előny, igaz, csak két ponttal mentek a vendégek, végül Bryce egyenlített (50-50). Johnson és Pipiras vezérletével ezúttal a hazaiak kerültek fölénybe, de ezúttal is Brown triplája jelentette a fordulatot (52-53). Továbbra sem tudtak dűlőre jutni a felek, a döntés az utolsó negyedre maradt. 58-57.

Remekül kezdte a mindent eldöntő 10 percet a Nyíregyháza, egy 7-2-es futással 65-59-re léptek meg a hazaiak. Egy pillanat alatt elolvadt az előny, Eilingsfeld és Taylor is betalált a vendégeknél. Suárez tett vissza egy támadólepattanót, de Kovács gyorsan válaszolt. Pipiras is hozzá tudott tenni kettőt, majd egy rövidebb gólcsend után Bryce dobott fontos hármast, időt kért a Paks (72-67). Johnson is kosarat szerzett, majd támadóhibát vétett az ASE, szinte a semmiből épített ki egy nyolcpontos előnyt a Blue Sharks és már csak három és fél perc volt vissza (75-67). Két támadást is elhibáztak a vendégek, kétszámjegyű lett a nyíregyháziak előnye (77-67). Innen már nem volt visszaút, hatodik győzelmét is megszerezte a Blue Sharks az élvonalban. 83-74.

 

HÜBNER Nyíregyháza BS – Atomerőmű SE 83-74 (24-26, 18-16, 16-15, 25-17)
Bajnokság, 12. forduló
Nyíregyháza, Continental Aréna
V.: Frányó Péter, Söjtöry Tamás Ferenc, Pozsonyi László (dr. Gincsai János Péter)

Nyíregyháza: Johnson 27/3, Kiss -, Bryce 22/12, Pipiras 4, Suárez 18/6. Cserék: Bus -, Bazsó -, Mokánszki -, LeDay 12.

Paks: Brown 24/15, Frank 6/3, Brzoja 3/3, Eilingsfeld 16/3, Goins 5/3. Cserék: Kovács 8, Taylor 10/6, Buljevics 2.

 

 


2021 utolsó hazai meccsére került sor a Zalakerámia ZTE KK számára, ahol szintén pokoli nehéz meccs várt Horti Bálintékra. Az edzőváltáson és légióscserén is áteső kék-fehérek – bár akadtak bíztató periódusok játékukban - Fehérváron sem tudtak nyerni, így a táblázat utolsó helyére estek vissza. A tiszapartiak ellen ismét győzelmi kényszerben volt tehát a gárda, s a kilátogató nézők abban reménykedtek, hogy a Fehérváron második félidőben látott pozitívumok közül minél több köszön vissza tartósabban is a ZTE játékában, s végre a védekezés is összeszedettebb lesz. Persze ehhez cseppen sem ígérkezett könnyű ellenfélnek az Olajbányász, ám idén egyszer már csodát tett a ZTE: Heinrich Róbert január 9-én beugróként győzelemre vezette a kék-fehéreket a piros-feketék ellen.

Wilsonnal és Parks-al is akadtak gondok a héten, ám végül mindketten melegíthettek. Nem úgy, mint Révész Ádám, aki pénteken esett ágynak, így csapatkapitányát nélkülözni volt kénytelen a hazai pályán most debütáló Emir Mutapcic. A túloldalon a bokájával bajlódó Badzim játékára nem számíthatott Potocnik mester.

Guyton öt pontjával indított a ZTE, ám Cummings 2+1-es akciója után már a  bajnoki ezüstérmesnél volt az előny. Jól olvasta a ZTE játékát az Olaj, több alkalommal is labdát szereztek, s ebből 17-8-as előnyt is kovácsoltak. Pályára lépett Derrick Wilson is, aki a kispadon ülés helyett egy biciklin tekert a holtidőkben, hogy melegen tartsa izmait – sérülése még nem jött 100%-osan rendbe. A negyed végén 2+1-es akciókkal zárkózott a ZTE, Parks tempódobása után egy látványos hátrabukfencet is bemutatott – bár ezért nem járt pont...

24-25-ről folytatódott a játék, Horton ziccerével ismét a ZTE vezetett.  Subotic kapott sportszerűtlent, ám csak egy pontra tudta váltani a lehetőséget a ZTE. Felpaprikázódott a hangulat, miután egy – a zalaiak által leszállóágban járó - labdát nem adtak meg a játékvezetők, ám az újabb támadás végén mégis betalált Polster. Egy 7-0-ás hazai roham után kicsit nagyobb előnyt is szerzett a ZTE, ám

az Olajbányász hármasokkal zárkózott.

42-39 állt a nagyszünetben az eredményjelzőn, Wilson  10 pontnál járt úgy, hogy nem hibázott dobást, a túloldalon a Cakarun-Subotic duó volt a pontfelelős. Solano a 3. csont nélküli tripláját is bedobta, a ZTE azonban kezdett magára találni és a 24. percben 50-43-ra vezetett. A vendégek azonban gyorsan rendezték soraikat és egy 14-2-es rohanással megfordították a meccset. Solano szépen forgatta be Bonifertet, majd egy újabb hármast is bevarrt, majd egy labdalopás után még Subotic is ziccerezhetett a harmadik negyed végén.

Ötpontos hazai hártányból indult a zárófelvonás, egy támadásban ismét magára találó ZTE-vel és két látványos Barnett-zsákolással 68-62-re már a ZTE vezetett, az Olaj 5 perc alatt mindössze két pontra volt képes. Parks triplájánál a momentumot azonban nem tudták megragadni a kék-fehérek – öt pointtal vezettek pár másodpercig, - Pongó betörése után azonban kimaradt Bonifert triplája, Cakarun pedig besétált a labdával. 76-75-nél Guytonnak ütöttek oda, aki azonban csak egyet dobott be. 10 másodperce maradt az Olajnak kétpontos hátrányban, a zalaiak nem tudtak senki faultolni, Subotichoz azonban az utolsó másodpercben eljutott a labda és egy palánkos triplával megfordította a találkozót... 78-77-re győzött az Olaj, játékosai extázisban ünnepelték Suboticot, aki maga sem hitte, hogy bement a dobása... A ZTE játékosai rendkívül csalódottak voltak, hiszen egy félig megnyert meccset engedtek ki a kezükből, s bár a mutatott játék ezúttal sokkal biztatóbb volt, mint korábban, a tabellán elfoglalt helyezésen ez mit sem változtat. A ZTE mindent megtett, sokszor vezetett is a meccsen, ám a vendégek légiósainak rutinja sokat számított. A piros-feketék agresszív és hatékony letámadásával az egész meccsen meggyűlt a ZTE baja, amit a 15 eladott labda is mutat - ebből hatot az első negyedben hoztak össze a hazaiak.

Az Olaj ezúttal a szerencsével sem állt hadilábon és tovább üldözi a hibátlan mérleggel álló Falcot.

 

Zalakerámia ZTE KK – Szolnoki Olajbányász 77-78 (24-25, 18-14, 15-23, 20-16)
Bajnokság, 12. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
V.: Győrffy Pál Attila, Nagy Viktor, Major Ádám (Dernei Gábor)

ZTE: Parks 13/3, Guyton 15/6, Polster 2, Barnett 15/3, Holton 7. Cserék: Wilson 15/6, Németh -, Bonifert 1, Csuti -, Horti 9.

Szolnok: Solano 20/12, Pallai 2, Cummings 7, Subotic 22/12, Cakarun 17. Cserék: Pongó 10/6, Gilszki -, Kovács -, Zsíros -. 

Vármegyei szövetségek