Tippmix Férfi NB I: Izgalmas végjátékban győzött az ASE a DEAC ellen
11
Dec
2021
Tippmix Férfi NB I: Izgalmas végjátékban győzött az ASE a DEAC ellen
2021. december 11.  |  20:10

A második Szolnoki Olajbányászhoz látogatott a bajnokság 11. fordulójában a negyedik helyezett Kaposvári KK.

Solano négy ponttal nyitott, míg Zsíros a lepattanókat gyűjtötte az első percekben, így vezetett 4-3-ra négy perc után az Olaj. Egy támadás erejéig vette át a vezetést a Kaposvár, majd Pallai triplája ült, és Pongó is betalált közelről. Plézer két duplájával lett 9-8. Szolnoki pontokra érkezett vendég válasz, így a negyed utolsó két percét is egykosárnyi különbséggel kezdték a csapatok (14-12). Subotic percei következtek: faulttal együtt talált be, a büntetője is jó volt, majd Taiwo kettesét újabb duplával egészítette ki. Időt kért a Kaposvár, ami igencsak jót tett a vendégeknek: Ford és Krnjajszki is elsüllyesztett egy-egy triplát, ezzel zárult a negyed (21-20).

Fordított a Krnjajszki vezette KKK, de vissza is vette rögtön a vezetést az Olajbányász. A másik oldalon Subotic volt igen aktív: pontjai mellett labdaszerzéssel és kiharcolt faulttal is jelentkezett – gyorsan 30-24-re módosult az állás. Nem tudta növelni a különbséget a házigazda, de a Kaposvár sem fért közelebb. Egy ideig volt csak igaz ez, a félidő hajrájához közeledve ugyanis Kovács tett el egy triplát, amivel meglett a közte tíz (39-29). Subotic pontjaira egy büntetőből tudott felelni a Kaposvár, 43-30-cal zárult az első félidő.

A Kaposvár legeredményesebbje, Krnjajszki növelte néggyel saját és csapata pontjait. Badzim lendült bele, megszerezte első kosarait egy dupla és két tripla formájában (54-38). Badzim volt az előkészítő Pongó triplájánál is, 57-38-nál már a húszért mehetett a Szolnok. Solano értékesítette két büntetőjét, majd labdaszerzését követően zsákolt – 61-40-nél lett meg a közte húsz, amit Zsíros triplája erősített meg, és Solano is jelentkezett egy újabb kettessel (66-40). A harmadik negyed 69-43-nál ért véget.

Az utolsó tíz perctől a jelentős különbség miatt már nem lehetett várni nagy fordulatokat. Krnjajszkitól érkeztek ismét az első kaposvári pontok, aki Zsíros triplájára dobott hármasával a mezőny legeredményesebb játékosává lépett elő. Húszon belülre jött a Kaposvár, de megközelíteni nem tudta az inkább már csak tartalékoló ellenfelét. Ráadásul a hajrában rákapcsolt a Szolnok, és végül ezt a negyedet sem engedte megnyerni ellenfelének – 94-68-ra győzött a házigazda.

 

Szolnoki Olajbányász – Kaposvári KK 94-68 (21-20, 22-10, 26-13, 25-25)
Bajnokság, 11. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok
V.: Földházi T. P., Török R., Makrai M. (Bodrogváry I. J.)

Szolnok: Solano 12, Kovács P. 3/3, Pallai 9/3, Zsíros 6/6, Cakarun 7. Csere: Subotic 16, Pongó 11/9, Badzim 11/9, Taiwo 9, Rudner 6/6, Gilszki 4.

Kaposvár: Krnjajszki 21/6, Plézer 9/3, Price 8, Hendlein 1, Martin 10. Csere: Ford 11/3, Csorvási 8, Bogdán -, Puska -.

 


A válogatott szünetben több változást is eszközölő két csapat találkozott egymással a 11. fordulóban.

Távoli dobásokkal próbálkozott az első két támadásában az Alba, de ezek lemaradtak, miközben a Zalaegerszegiek viszonylag könnyen jutottak el dobóhelyzetig, Matthias Zollner 0-9-nél, másfél perc elteltével már kénytelen volt időt kérni. Vojvoda révén megszerezte az első pontjait a Fehérvár is, de erre is egy tripla érkezett válaszként a zalaegerszegiektől, akik ekkor még nem hibáztak dobást (2-12). A magyar válogatott hátvéd mellett Omenaka is betalált, megkezdte a felzárkózást a hazai együttes és hiába hullott be egy újabb ZTE-hármas, a különbség hamar ötre csökkent (10-15). Egyre jobban kezdte megtalálni a játékát az Alba, miközben a túloldalon elkezdtek kimaradni a triplák, egyre csökkent a Zalaegerszeg vezetése, időt is kért Emir Mutapcic (16-17). Holton beállása után egyből megszerezte első kosarát, de Pongó Marcell egy újabb triplát süllyesztett el, ezzel pedig hosszú idő után újra egál volt az állás. Holton újabb pontjaira Lukácstól is érkezett egy trojka, átvette a vezetést a Fehérvár, amit még növelni is tudtak a negyed végéig. 29-25.

A második negyed elején felváltva érkeztek a kosarak, a nagy rohanásból pedig a hazaiak jöttek ki jobban, Laksa sarokhármasa után ugyanis 37-29 volt az állás. Guyton azonnal válaszolni tudott erre, viszont Pongó Marcell továbbra is remek formában kosárlabdázott, ezúttal egy 2+1-es akciót csinált, ráadásul Laksa megint betalált, kétszámjegyűre hízott a székesfehérvári előny (44-32). Hiába kért időt Emir Mutapcic, ez sem törte meg a hazai lendületet, Vojvoda távolija már a több, mint húszpontos Alba-előnyt jelentette, ez pedig ki is tartott a nagyszünetig. 58-38.

A fordulás után Laksa egyből a triplavonalon túlról talált be, ami után bár egy ideig sikerült húsz alá is benéznie a Zalaegerszegnek, végül tovább nőtt a két csapat közti különbség (64-42). A Parks és Holton által húzott vendégek egy 6-0-ás futással még megindítottak egy nagy felzárkózási rohamot, de időben el tudta állítani a vérzést az Alba és visszaállította a megnyugtató előnyét (71-51). Innen még egy triplát is bedobtak a hazaiak, viszont szinte a semmiből egyre veszélyesebbé vált a Zalaegerszeg egyenlítési kísérlete, a negyed végére egy huszáros hajrával bejöttek tíz alá a vendégek. 74-66.

Barnett nehéz középtávolijával indult a záró felvonás, Bonifert szerzett labdája után pedig villámgyorsan négyre csökkent a differencia (74-70). Fakudae talált be a hazaiaktól, aztán Laksa dobahtott két büntetőt, de csak az egyik ment be (77-70). Tovább rohant a Zalaegerszeg, de Vojvoda egy nagy triplával hűtötte le a kedélyeket, nem sokkal később pedig visszaállt a kétszámjegyű különbség (85-74). Innen is próbálkozott becsülettel, de már nem volt több puskapora a Zalaegerszegnek, amely túl sok energiát emésztett fel azzal, hogy húszról kellett visszaállnia. A válogatott szünet után a Magyarországra visszatérő Matthias Zollner győzelemmel, míg Emir Mutapcic vereséggel mutatkozott be új csapata kispadján. 103-93.

 

Alba Fehérvár - Zalakerámia ZTE KK 103-93 (29-25, 29-13, 16-28, 29-27)
Bajnokság, 11. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Papp P., Söjtöry T., Jakab L. (Schäffer B.)

Alba: Stark 8, Vojvoda 23/12, Smith 7/3, Laksa 22/12, Omenaka 2. Cserék: Pongó 14/9, Takács Mi. -, Lukács 3/3, Fakudae 13, Szabó 11/3.

ZTE: Parks 33/9, Németh 7/3, Polster 9/9, Barnett 12, Horti 4. Cserék: Guyton 12/6, Bonifert 4, Holton 12, Csuti -, Révész -.

 


A tabellán hetedik Pécs látogatott a nyolcadik Oroszlány otthonába.

A kezdeti percekben egyik fél sem tudott ellépni érdemben a másiktól, három perc játék után 5-4 állt az eredményjelzőn a hazaiak javára. Innen aztán előbb Tóth küldött be egy triplát, majd Minchev tört rést a pécsi védelmen, kezdett előnyt kiépíteni az MVM-OSE Lions (10-4). A kezdeti jó dobóformát követően mindkét csapat visszaesett egy kicsit a befejezéseket illetően, de így sem forgott veszélyben az oroszlányiak vezetése (14-8). A hosszú kihagyás után visszatérő Molnár is feliratkozott a pontszerzők közé, remekül szállt be a kispadról a magasember, elment tízzel az Oroszlány a negyed vége előtt, ami már nem is változott. 20-10.

A második játékrész elején rendre kimaradtak a hazai kísérletek, ezt kihasználva pedig elkezdte lopni a távolságot a Pécs (22-18). Ihring hosszú hazai gólcsendet tört meg, fontos kosarat szerezve ezzel a csapatának, majd Tóth is hozzátett kettőt, időt kért a Pécs (26-18). Hiába a kis szünet, nem sikerült változtatni a ritmuson a vendégeknek, remekül kosárlabdázva kezdett egyre jobban meglépni az Oroszlány (33-18). A nagyszünet előtt még egyszer visszajött tízen belülre a baranyai alakulat, de Parrish fontos pillanatban talált be távolról, 38-27 volt a félidei eredmény.

A fordulás után sem a pontszerzésen volt a fő hangsúly, de az 5-2-es indításnak köszönhetően az oroszlányiak kosárlabdázhattak nyugodtabban (43-29). Akárhányszor betaláltak a pécsiek, azonnal jött rá a válasz a túloldalon, folyamatosan 9-11 pont körül volt a különbség (45-36). Haynes-Jones triplájára és Brkics közelijére ezúttal nem tudott reagálni az Oroszlány, Sebastjan Krasovec kénytelen volt időt kérni (45-41). Tudtak újítani a fehér-mezesek, ezen a találkozón nagynak számító különbséggel várhatták a záró etapot. 54-45.

Minchev triplájával megint kétszámjegyűre hízott a hazai vezetés, Brkics ziccerből szépített (57-47). Továbbra is jól őrizte az előnyét az OSE, sőt, Ruják hármasával tovább nyílt az olló (62-49). Ivosev dupla és Parris trojka következett, nem tudott tízen belülre férkőzni a PVSK. Az MVM-OSE Lions végig vezetve, megérdemelt győzelmet aratott a válogatott szünet után, így továbbra is versenyben van a legjobb nyolcba kerülésért folytatott harcban. 73-61.

 

MVM-OSE Lions - Pécsi VSK-VEOLIA 73-61 (20-10, 18-17, 16-18, 19-16)
Bajnokság, 11. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
V.: Cziffra Cs. Zs., Győrffy P. A., Lengyel Á. J. (Hartyáni Zs.)

Oroszlány: Tóth 5/3, Ihring 15/3, Miliszavljevics 6/6, Minchev 9/3, Burns 13. Cserék: Ruják 3/3, Parrish 10/6, Garamvölgyi 8, Molnár 4, Carev -.

Pécs: Illés 7/3, Bryson 5, Hőgye -, Gordon 8/6, Brkics 10. Cserék: Haynes-Jones 16/6, Meleg -, Armaghani 3, Bíró 2, Ivosev 10.

 


A bravúros szolnoki győzelem után hazai pályán folytatta szereplését a Sopron KC – most sem várt könnyebb feladat az együttesre, amely az Egis Körmendet fogadta a 11. fordulóban.

A két magasember, Gordon és Montgomery váltott kosarat, majd Stokes triplájával és White duplájával öttel ugrott el a Körmend. Myers révén kapaszkodott az SKC, de White is elsüllyesztett egy triplát (8-12). A közel két perce tartó pontcsendet Diggs két büntetővel sem tudta megtörni, de Halásznak már sikerült. Diggs kintről javított, hármasára Stokes is távolról felelt, ráadásul egymás után kétszer (13-20). Ford fújt riadót, időt is kértek a vendégek, de a soproni légiós lendületét nem sikerült megtörni: egy triplát is bedobott, majd azt követően még egy büntetőt (21-20). Megmaradt az egypontos fór a tizedik perc végére is (23-22).

Ford újabb hármasa talált célt, és még a második negyed első percében Werner is bedobott egy kettest. Nem nagyon akart jönni a körmendi válasz: Montgomery értékesített még két büntetőt, Fazekas kettese is érkezett, csak úgy, mint McGill duplája – 34-22-nél időt kértek a vasiak. Ferencz triplája zárta le a vendég pontcsendet, majd Stokes három büntetője került helyre. Tízen belülre jött a Körmend, de csak Myers duplájáig (41-30). Maradt a tíz körüli különbség a félidő végére is: 45-35-re vezettek a hazaiak.

Jóval gyorsabban megszerezte negyedbeli első pontjait a Körmend, mint tette azt az előző etapban – Szavics két büntetője volt pontos, majd Gordon talált be akcióból. Körmendi technikai után Myers büntetője volt jó, majd McGill triplájával és Myers újabb két büntetőjével újra tíz felett volt a különbség (52-39). Négy perc elteltével már négy csapatfaultnál jártak a vendégek – a negyed közepére meg is lett az öt –, akiktől szintén büntetőkből érkeztek ekkor a pontok, majd Gordon kettese is jó volt (53-43). Mindkét együttes szigorított a védekezésén, de Szavics így is bedobott egy hármast a hajrában, s 63-56-ra jött fel a Körmend.

Szavics folytatta a pontgyártást, negyedbeli második dobása viszont kimaradt, ami után időt kért a sorait rendezni igyekvő Sopron – egyelőre nem sikerült, Ferencz is dobott egy kettest, majd újabb soproni hibákat kihasználva Stokes egyenlített egy triplával (63-63). Három percet kellett várni a negyedik negyed első soproni pontjaira, Ford dupláját azonban White közelije nullázta. Utóbbi gólpasszt jegyzett, amit Szavics köszönt meg – már a Körmend vezetett (65-67). Fordított a Sopron, 69-67-nél ismét nála volt az előny. Myers triplája ült, de Szavicsé is, nem változott a különbség. Négy soproni büntető talált célba, majd Stokes is a vonalról célzott jól. Montgomeryé volt a következő akciógól, McGill hármasa pedig egyre erősítette a hazai győzelmi esélyt. Az utolsó percre visszavette az irányítást a Sopron, és végül magabiztos különbséggel húzta be a találkozót: 85-75.

 

Sopron KC – Egis Körmend 85-75 (23-22, 22-13, 18-21, 22-19)
Bajnokság, 11. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
V.: Kapitány G., Nagy V., Minár L. B. (Forrai S.)

Sopron: McGill 16/9, Myers 19/3, Ford 15/6, Sitku -, Montgomery 13. Csere: Diggs 13/3, Fazekas 4, Werner 3, Halász 2, Takács N. -.

Körmend: Stokes 25/18, Martinez -, White 11/3, Szavics 16/6, Gordon 8. Csere: Ferencz 8/3, Takács K. 4, Henry 2, Krivacsevics 1, Durázi -.

 


A válogatott szünetben mindkét gárda edzőváltáson esett át, valamint a játékoskeretet illetően is voltak cserék.

Drenovac hármasára Eilingsfeld válaszolt egy leindításból, majd Aska zsákolt, jobban kezdett a Debrecen (2-5). Innen viszont ritmust váltott a Paks és a magyar játékosainak köszönhetően magához ragadta a vezetést, főként Eilingsfeld volt tarthatatlan (8-5). Továbbra is a belső emberei játékára alapozva tartotta a párpontos előnyét az ASE, egészen addig, amíg a Hagins-Drenovac-Aska tengely ritmust nem váltott, fordított a DEAC-Tungsram (11-14). Hiába kértek időt a hazaiak, nem tudták lelassítani a debrecenieket, akik egyre jobban kezdtek meglógni (11-18). Kovács remekül szállt be a kispadról, vissza is hozta az övéit kettőre, ám az utolsó szó így is Drenovacé volt. 16-20.

Buljevics és Kovács is betalált a második negyed elején, döntetlenről folytathatták a felek, ám újra jött Hagins és Drenovac, így visszaállította a vendég előnyt (20-25). Aska kosaraira mindössze egy Brozja büntető érkezett, időt kért a Paks (21-29). Polyák hármasával kétszámjegyűre hízott a különbség, ráadásul Hagins is kintről talált be (21-35). Petar Mijovics időkérése után tudtak változtatni a hazaiak és egy 6-0-ás futást csináltak - mind a hat pontot Kovács szerezte (27-35). Polyák törte meg a paksi lendületet egy távolival, így 27-38-cal mentek nagyszünetre a felek.

A fordulás után remek energiákkal jött ki az öltözőből az ASE, amely összességében 12-4-gyel nyitotta a második félidőt, időt is kért Jorgosz Vovorasz (39-42). Ezt követően percekig nem találtak a gyűrűbe a csapatok, végül Brozja triplájával egyenlített a Paks, Drenovac viszont azonnal válaszolni tudott. A negyedből már hét perc eltelt, amikor mindössze 7 pont állt a Debrecen mellett, abszolút nyílt lett a találkozó, Taylor közelijével pedig a vezetést is átvette az ASE (46-45). Aska és Hagins vette újra hátára a csapatát, megint kezdtek ellépni a vendégek, ám két pontos hármassal továbbra is tapadt ellenfelére a paksi alakulat, izgalmas utolsó tíz percre volt kilátás. 54-53.

7-2-vel indított a Debrecen a záró negyedben, majd Drenovac kapott egy technikait. Kovács a megítélt büntetőt bedobta, de eladta a labdát a Paks, amiből Thames szerzett három pontot, időt kértek a hazaiak (57-63). Sokáig nem esett kosár, majd Brown célzott pontosan távolról, aztán Buljevics centerezett szépen (62-63). Kovács és Kerpel-Fronius is a sarokból dobta be a maga hármasát, felváltva változott a vezető csapat kiléte (67-66). Több percig sikerült magához ragadnia a kezdeményezést a debrecenieknek, három perccel a vége előtt időt kértek a paksiak (68-71). Jót tett a szünet, innen sikerült 7-2-t mennie a fehér-mezeseknek, 75-73-ról mehettek neki az utolsó percnek. Brozja állhatott a vonal mögé, de csak az egyiket dobta be, időt kért a Debrecen (76-73). Drenovac saroktriplája lejött, de visszaszedték a támadólepattanót a vendégek, amiből szintén Drenovac büntetőzhetett. Az első kimaradt, a második bement, 40 másodperc maradt (76-74). Taylor küzdött nagyot, kosár lett a jutalma, majd technikai hibát kapott a debreceni kispad, ez pedig gyakorlatilag el is döntötte a találkozó sorsát húsz másodperccel a vége előtt. Petar Mijovics a debütáló mérkőzésén győzelemmel mutatkozott be a kispadon, remek mérkőzésen verte a Paks a Debrecent. 80-74.

 

Atomerőmű SE - DEAC-Tungsram 80-74 (16-20, 11-18, 27-15, 26-21)
Bajnokság, 11. forduló
Szekszárd Városi Sportcsarnok
V.: Benczur T., Farkas G., Nyilas I. (Farkas Z.)

ASE: Brown 10/6, Frank 2, Brozja 10/3, Eilingsfeld 12, Goins 6/6. Cserék: Kovács Á. 21/9, Buljevics 6, Taylor 13/6.

DEAC: Kerpel-Fronius 5/3, Thames 7/3, Balázsi -, Drenovac 27/9, Aska 19. Cserék: Hagins 10/6, Gáspár -, Polyák 6/6, Kovács Á. B. -.

Vármegyei szövetségek