Tippmix Női NB I: Az utolsó negyed okozta a DVTK vesztét a Sopron ellen
05
Dec
2021
Tippmix Női NB I: Az utolsó negyed okozta a DVTK vesztét a Sopron ellen
2021. december 5.  |  20:00

Óriási küzdelemben a Sopron Basket 61-56-os győzelmet aratott a DVTK otthonában a 10. forduló rangadóján. A címvédő a negyedik negyedben fordította maga javára az összecsapást.

Komoly nemzetközi sikerből érkezett mindkét csapat erre a rangadóra. A házigazda DVTK az Európa Kupában kulcsmeccset nyert egy török rivális ellen. A Sopron pedig az Euroliga csoportja élére állt a francia bajnok legyőzésével. Hamar kiderült, hogy egy kemény és küzdős meccset láthatunk. Közel két percet kellett várni az első találatra, ami Aho Nina nevéhez fűződött, majd újabb másfél perccel később Nevena Jovanovic egyenlített. Az egész első szakaszt ez a pontszegény, fej-fej melletti csata és hullámzás jellemezte. Egyik fél sem tudta tartósan magához ragadni a kezdeményezést. Előbb 5-2-es miskolci vezetés után 7-5-re fordított a Sopron, majd 11-7-nél ismét a hazaiak jártak előrébb. Az ekkor megszerzett előny a negyed végéig kitartott a DVTK-nak. 10 perc után 13-11-re mentek. Az első szakaszban a hazaiak 18-ből 5-öt, a soproniak 14-ből 4-et értékesítettek mezőnyből. Óriási kérdés volt, hogy melyik csapat tud lendületbe jönni a második szakaszra. Ez a DVTK lett, nem telt el két perc, amikor Milica Jovanovic triplája után 20-13-ra módosult az állás. Gáspár Dávid időkérése után a Sopron 22-18-ra felzárkózott Jelena Brooks és Határ Bernadett villanásaival.

A folytatásban azonban ismét a DVTK akarata érvényesült. Milica Jovanovic újabb triplát értékesített, majd Cheridene Green és Kiss Angelika is betalált festékből. A különbség 31-20-nál 11 pontra ugrott. A félidő hajrája több fordulatot is hozott. Előbb Nevena Jovanovic triplájával felzárkózásba kezdett a Sopron. Völgyi Péter 31-25-nél időt is kért, mely után újra elszakadtak 8 egységgel a hazaiak. Végül Fegyverneky Zsófia triplája tett pontot a félidő végére, 35-30-ra alakította az eredményt. A harmadik etap első három percét Határ Bernadett és Cheridene Green kosárváltásai jellemezték, így a különbség maradt öt ponton a felek között. Soproni oldalon hosszabb kosárcsend után Nevana Jovanovic, Jelena Brooks és Gabby Williams is betalált. Ennek köszönhetően 41-41-nél egyenlített a címvédő. A DVTK-nak azonban erre is volt válasza. Bernáth Réka távolról bizonyult eredményesnek, de ki kell emelni Keyona Hayes-t és Aho Ninát is. 51-43-nál 10-2-es szériát futottak a hazaiak.

A harmadik negyedet Aby Gaye duplája zárt, amivel 51-45-re visszajött a Sopron. A negyedik etapban tovább erősített védekezésén a vendég gárda. A támadásbeli lehetőségek az első két percben még kimaradtak, de amikor Nevena Jovanovic és Határ Bernadett is kedvező helyzeteket harcolt ki, gyorsan le tudta dolgozni hátrányát a Sopron. 51-51-nél már egyenlő volt az állás. Két percre befagyott az eredményjelző. Pontosan tudta mindkét fél, hogy aki ismét lépéselőnybe kerül, az jó eséllyel megnyeri a rangadót. Ez a Sopron lett. Fegyverneky Zsófia és Jelena Brooks 55-51-es vezetéshez jutatta csapatát, ami egy 12-0-s futást jelentett a címvédőtől. Cheridene Green és Milica Jovanovic találatai után még felcsillant az esély a hazaiak előtt, de erre Határ Bernadett mindkét alkalommal azonnal válaszolt. Ezzel átlépte a center a 20 szerzett pontot. Az utolsó percben Jelena Brooks sportszerűtlen faultja után még adódott esély a DVTK előtt, de ebből mindössze egy pontot ért el. A végeredményt Gabby Williams két büntetője alakította ki. Idei eddigi legnehezebb bajnoki meccsét 61-56-ra nyerte a Sopron.

 

DVTK - Sopron Basket 56-61 (13-11, 22-19, 16-15, 5-16)

Bajnokság, 10. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Praksch P., Frányó P., Goda L. (Hartyáni Zs.)

DVTK: Vorpahl 2, Green 15, Aho 5, Hayes 11, Kiss 7. Csere: Kányási 2, Tóth, Jovanovic 10/6, Bernáth 7/3.

Sopron Basket: Williams 7, Varga A. 4, Jovanovic 9/3, Határ 21, January. Csere: Fegyverneky 5/3, Brooks 9, Gaye 6.

 

A magyar bajnokság 10. fordulójában az NKA Universitas PEAC hazai pályán, 86-77-re győzte le a Budapestről érkező Ludovika-FCSM Csata együttes.

A találkozó rendkívül kiélezetten kezdődött, előszőr Lelik Réka majd Dudásova szerzett pontokat ziccerből. Három hosszú percig 2-2 volt az állás, amikor is Carey szerzett újabb találatot. A fáradtság látható volt a csapatokon, ami nem is csoda, hiszen mind a kettő fél mögött húzós napok állnak az Európa Kupás szereplésük révén. Öt perc telt el a mérkőzésből, a vendégek pedig 5 pontos előnyt alakítottak ki maguknak, 4-9 volt az állás. Ekkor Lelik talált be ismét közelről, – faultolták is – így Csirke Ferenc vezetőedzőnek nem volt más választása, mint időt kérni. A folytatásban Lelik bedobta a neki ítélt büntetőt, amellyel a Csata 4-12-re szakadt el. Itt Kiss Virág tudott minimálisan szépíteni, azonban Lelik megint csak középtávolról volt sikeres, a pestieknek megmaradt a 8 pontos előnyük. Az előbb említett fáradtság mind a két együttesnél érzékelhető volt, azonban – főleg a statisztikai mutatók alapján – a pécsiek teljesítményét ez mégis jobban megviselte. Míg Tursics Krisztián tanítványai 11 rádobásból 7-szer betaláltak, addig a hazaiaknak 5/15 volt a mutatójuk (10-14). A negyed hajrájába érkezve 3 pontra sikerült a pécsieknek felzárkózniuk, amit azonban nem tudtak megtartani az etap végéig.

A második játékszakasz 11-18-ról folytatódhatott, az első találatot pedig Zele Dorina szerezte. Következőnek Chelsea Nelson is betalált, amire Böröndy Viviennek volt válasza, így a Csata 13-22-re meglépett. Ekkor azonban Dudásova szerzett két pontot. A csapatok közötti különbség továbbra is 10 ponton táncolt, míg végül Zele Dorina kosarával át is lépte azt (15-26). A PEAC kért időt, hogy rendezzék sorukat, azonban a folytatásban ez sajnos nem látszódott. Böröndy Viviennek sikerült kosarat szereznie, így a Csata 13 pontra növelte előnyét (15-28). Ez mintha ébresztőként hatott volna a pécsi együttesre. Sorozatban 5 pontot szereztek, amivel újból 10 pont alá férkőztek (20-28). Ekkor azonban védekezésben követtek el hibát. Lelik Rékát faultolták, akinek két büntetője után 20-30-ra változott az állás. Ezt követően megint csak feltámadtak a hazaiak, és összesen 5 pontot dolgoztak le hátrányukból (25-30). Időközben a bírák Zele Dorinának ítéltek sportszerűtlen hibát, mellyel Nelson dobhatott büntetőt. A labdát is csapata kapta meg. Ezzel a Csatát sikerült megzavarni, és a hazaiak végül 32-32-nál egyenlíteni tudtak. Horváth Bernadett hárompontosával azonban megint csak a fővárosiaké volt az előny (32-35). A negyed hajrája szintén a Csatáé volt, a félidő utolsó percéhez érkezve 36-39-es állás volt olvasható. Az utolsó pillanatban azonban Kiss Virág szerzett kosarat, amivel a PEAC egy pontra zárkózott fel. Tursics Krisztián kért ekkor időt. A folytatásban nem sikerült további kosarakat szerezni, így végül 38-39-ról fordulhattak a fele.

A második félidőt Marshall centerposztos kosara indította, így a PEAC 40-39-nél átvette a vezetést. A hazaiak magabiztosabb arcukat mutatták a harmadik negyed elején, ennek ellenére továbbra is olyan hibákat követtek el, amivel a Csata a sarkukban tudott maradni. A következő percekben kosárra kosár volt a válasz, egyik fél sem tudott kialakítani nagyobb előnyt. Az etap ötödik percéhez érkezve 44-44 volt az állás, amikor Kiss Virág dobhatott két büntetőt. Mind a kettő betalált, amivel két pontra szakadtak el a pécsiek (46-44). 46-46-nál újból kiegyenlítődött a mérkőzés, majd Dudásova dobott egy triplát (49-46). A folytatásban közel három percig nem született újabb kosár, míg nem ismét Kiss dobhatott két büntetőt. Ezt Lelik Réka hárompontosa követte, amivel nemcsak, hogy 16 dobott pontig jutott, de egyben 2 pontra is felhozta csapatát (51-49). Ezután ismét fej-fej mellett haladtak a résztvevő felek, egészen a periódus végéig, amikor is a Pécs 5 ponttal meglépett. A záró szakasz így 60-55-ről kezdődhetett.

Az eddigiekhez hasonlóan, az utolsó negyedet is azonos teljesítménnyel kezdte meg a két csapat. Az etap felénél Tursics Krisztián vezetőedző kért időt eligazításra, ekkor pedig 6 pont volt a PEAC előnye (71-65). Visszatérve Marshall harcolta ki két büntető jogát – amiből kettőt be is dobott (73-65) – így kialakult az eddigi legnagyobb különbség a hazai együttes számára. Ekkor Zele és Kiss váltottak kosarakat, majd ismét megkezdődött az adok-kapok játék. 79-71-nél ismét a vendégek kértek időt. Nem nagyon volt kivédekezett támadás – főleg a negyedik negyed folyamán – amit a magas pontszámú eredmény is mutatott. Három perc volt hátra a rendes játékidőből. A PEAC vezetett 6 ponttal, ám az eddigiekből kiindulva még nem volt semmi eldöntve. 79-73-nál ezúttal Csirke Ferenc kérte ki idejét, a Csatának pedig kevesebb, mint 2 perc volt hátra, hogy javítson produkcióján. Visszatérve azonban Wentzel Nóra talált be távolról, így majdnem 10 pontra nőtt a különbség. Ekkor azonban Carey is betalált, így edzője kért szusszanásnyi időt (82-75). A folytatásban minden energiát mozgósított Tursics Krisztián együttese. Egészpályán letámadtak, amely láthatóan megzavarta a pécsieket. Labdát is sikerült szerezniük, melyből Lelik Réka dobott ziccert (82-77), így elérte a 20. dobott pontot. A folytatásban azonban védekezés közben hibáztak a vendégek, Szücs Réka dobhatott két büntetőt, és mind a kettőt értékesítette. Ezután ismét Tursics Krisztián kért időt, a hátralévő másodpercekben azonban nem tudtak változtatni a mérkőzés állásán. Annak ellenére, hogy az NKA Universitas PEAC az első félidőt 7 ponttal elvesztette, a mérkőzést 86-77-re megnyerte, ezzel pedig visszavették a tabella harmadik helyét.


NKA Universitas PEAC - Ludovika-FCSM Csata 86-77 (11-18, 27-21, 22-16, 26-22)

Bajnokság, 10. forduló
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
Cziffra Csaba Zsolt, Csabai-Kaskötő Brigitta, Farkas Gábor (Fekete László)

NKA Universitas PEAC: Kiss 18, Nelson 15, Marshall 11/3, Wentzel 19/3, Dudasova 15/3. Csere: Szücs 8/6, Selcova -, Brajkovic -.

Ludovika-FCSM Csata: Horváth 11/3, Lelik 20/9, Zele 17/3, Carey 14, Toman -. Csere: Balogh -, Gyöngyösi 2, Böröndy 13/3.

 

A bajnokság 10. fordulójában a BKG PRIMA Szigetszentmiklós 70-66-ra legyőzte az ELTE-BEAC Újbudát.

Barnai Judit és Angyal Barbara kosárváltása vezette fel az összecsapást. A folytatásban a BKG Sierra Campisano vezetésével kisebb lépéselőnybe került. Campisano egymaga 10 pontot szerzett az első szakaszban. A BEAC Koch Dóra triplájával 13-13-nál egyenlített. Innen azonban ismét a hazaiak vették át az irányítást. A negyed hajrájában Vári Zita triplát értékesített, de Angyal Barbara és Camesha Davis is betalált, amivel 20-17-es vezetést épített fel Gedei Tibor gárdája. A második szakasz Angyal Barbara és Boros Berta találataival indult. Ezt követően a BKG fölénye rajzolódott ki. Nem telt el három perc, amikor 29-19-nél már Balogh Judit időkérése miatt állt a játék. A BKG nagy futása egészen 35-19-ig tartott, ami egy 13-0-s széria volt.

A második szakasz közepén a BEAC kosárcsendjét Gergana Ivanova triplája törte meg. Reális esélyük volt arra a vendégeknek, hogy közelebb kerüljenek. Négy percig nem szerzett mezőnykosarat a szigetszentmiklósi együttes, de ez idő alatt a BEAC mindössze 35-23-ra tudott feljönni. A félidő hajrájába érve a Davis-Campisano-Zivaljevic trió állt a hazaiak élére, így ismét nőtt a differencia a felek között. A félidőben 41-26 állt az eredményjelzőn. A nagyszünetben hazai oldalon Sierra Campisano már 16 pontnál járt. A BEAC legeredményesebbje a 10 pontos Gergana Ivanova volt. A BKG 37-ből 14, a BEAC 33-ból 10 lehetőséget értékesített mezőnyből. Ezen felül a hazaiak 26-20-ra vezettek a lepattanókban. Ez a két mutató rávilágít a különbségre. A harmadik szakasz Czank Tímea 2+1-es megoldásával indult, majd Barnai Judit 41-31-nél 10 pontra felhozta a BEAC-ot. Ennél közelebb ekkor nem kerültek a vendégek.

A BEAC felzárkózása után a BKG egy 7-0-s futással 48-31-re elszakadt. Ekkor Balogh Judit magához rendelte tanítványait és Boros Júlia egy triplával közelebb hozta a fővárosi gárdát. Összességében azonban 13-15 egység környékén állandósította előnyét a BKG. Sőt 58-40-nél már a 20 pontos differencia is karnyújtásnyira került a házigazdától. A negyed végére ez a 18 pont maradt a két alakulat között. Az utolsó 10 percnek 62-44-ről futottak neki a felek. Közel három percig nem találtak be a hazaiak, így a BEAC 62-52-re felzárkózott. Erre Angyal Barbara válaszolt, de Shequila Joseph tripláját követően 64-55-nél hosszú idő után először jött be a lélektani 10 pont alá a BEAC.  Az utolsó két percbe is kilencpontos hazai előnyről fordultak a csapatok. Bátran játszott és sokat kockáztatott a BEAC, így Boros Júlia triplájával 67-64-re felzárkóztak a végjátékban. Fordítani nem tudtak már a vendégek. Döntő pillanatban Sofija Zivaljevic keze nem remegett meg, így 70-66-ra nyert a BKG.


BKG PRIMA Szigetszentmiklós - ELTE-BEAC Újbuda 70-66 (20-17, 21-9, 21-18, 8-22)

Bajnokság, 10. forduló
Szigetszentmiklós, Városi Sportcsarnok
Balog Gy., Major Á., Rózsavölgyi A. (Sarkadi-Nagy Á.)

BKG PRIMA Szigetszentmiklós: Angyal 9, Aldazabal 8, Zivaljevic 9,Davis 10, Campisano 23/9. Csere: Vári 9/3, Raus 3/3, Kovács.

ELTE-BEAC Újbuda: Ivanova 14/3, Czank 9, Boros J. 8/6, Mérész 12, Barnai 8. Csere: Joeph 5, Koch 3, Boros B. 6, Orosz 1, Juhász.

 

 

Fotó: Fotó: Osztie Tibor / dvtk.eu

Vármegyei szövetségek