A Győr nyert, a Szekszárd szoros meccsen kapott ki a nemzetközi kupában
01
Dec
2021
A Győr nyert, a Szekszárd szoros meccsen kapott ki a nemzetközi kupában
2021. december 1.  |  23:16
Az Európa Kupa 6. fordulójában az NKA Universitas PEAC 96-62-es vereséget szenvedett az Nesibe AG otthonában.
 
A mérkőzést Kiss Virág kosara indította, azonban a kontratámadás során Nikola Dudásova ütött be egy személyi hibát, így Harika Eldas dobhatott két büntetőt. Kettőből egyet sikerült értékesíteni (1-2). A folytatásban a pécsiek számára megakadni látszott a pontszerzés, a hazai együttes pedig egy 8-0-ás hajrát indított. 9-2-nél Csike Ferenc kért időt, hogy rendezze csapata sorait. Visszatérve a Nesibe újabb pontokat szerzett, ám ekkor már a pécsieknek is sikerült valamennyire felzárkózniuk. A negyed feléhez érkezve csupán 2 pont volt a hazaiak előnye, 12-10-es eredményt regisztrálhattunk. Ezt követően azonban a hazaiak megint csak megtáltosodtak és majdnem hogy 10 pontra növelték meg a két fél közötti különbséget. Ekkor Alaina Coates dobott ziccert, ami végül át is billentette a mérleget (23-12). Itt Chelsea Nelson javíthatott büntetőivel. Kettőből egyszer talált be, amivel 23-13-ra változott az eredmény. A törökök nagyon szépen védekeztek az első játékrész folyamán. 5 labdát is szereztek, melyből sorban dobhatták az indításos ziccereket. Csirke Ferenc tanítványainak ekkor a szerzett labda mutatója nullán volt, ez pedig meg is látszódott a kezdeti eredményen. Az etap végéhez érkezve Katsiaryna Snytsina talált be távolról, így a csapatok 30-18-ról folytathatták a mérkőzést.
 
Másfél perc telt el a második periódusból, amikor Csirke Ferenc vezetőedzőnek kellett újabb időt kérnie, ugyanis a hazaiak 20 egységnyire növelték a csapatok közötti differenciát. 8-0-ás rohammal folytatták dominanciájukat, ezzel pedig 38-18 lett az állás. Az időkérésből visszatérve sem változott a kép, amit a találkozó festett. Előszőr Snytsina talált be a hárompontos vonal mögül, majd kisebb szünet után Coates szerzett ziccerből pontokat (43-18). A PEAC továbbra sem találta a ritmust, kívülről a védekezésükön a zavarodottság, a támadásukon pedig a fáradtság tükröződött, ami nem is meglepő, hiszen a csapat egy viszontagságos utazás után érkezett meg Ankarába. Murphy törvénye alapján – ahogy ennek ilyenkor lennie kell – ekkor Ivana Brajkovic ütött be egy sportszerűtlen hibát, amiért Coates dobhatott két büntetőt (47-20). Három percre a nagyszünettől 17-4 volt a második negyed eredménye, és ekkor a hazai együttes kért időt. A statisztikai mutatók alapján a Nesibe majdnem, hogy 20 teljes százalékkal jobban dobott összesítésben, mint a pécsiek. 25 pontos előnyre tettek szert, ez az eredmény pedig állandósulni látszott. Az utolsó perchez érkezve Jessica Thomas dobott két büntetőt Wentzel Nóra faultját követően (47-22). Ekkor Kiss Virágtól jött egy várva-várt találat. Majd Nelson is bedobott két büntető, így 49-26-ra változott az állás. A hátralévő időben Gulsah Duman szerzett triplát, így Marshall büntetői ellenére is megmaradt a 24 pontos különbség (52-28). Pár másodperc volt ekkor hátra, a hazaiak előnyben, és mégis ők kértek időt. További kosarak azonban nem születtek, így a felek az eddigi 52-28-ról fordulhattak.
 
Jessica Thomas középtávoli tempója indította a második félidőt, melyre Kiss Virág válaszolt kosarával. A pécsiek ekkor összesítésben 30 pontot szereztek, melyből Kiss Virág egymagában 14 egységig jutott. Tyaunna Marshall 57-32-es eredmény volt olvasható a kijelzőn. Az eddigiekhez képest a hazaiak jóval több hibát vétettek, mind védekezésben, mind pedig támadásban, ám ezt a pillanatnyi rövidzárlatot nem igen tudták kihasználni Csirke Ferenc tanítványai. A harmadik negyedhez érkezve majdnem 30 pontra növekedett a felek közötti differencia (61-32). A folytatásban a különbség nemcsak állandósulni látszott, de tovább is növekedett. A hazai együttes kezdőötöséből ekkor majdnem mindenki 10 pontot meghaladó dobott pontszámmal rendelkezett. A legeredményesebb azonban így is Katsiaryna Snytsina volt, aki 22 egységig jutott. A pécsiek legeredményesebbje továbbra is Kiss Virág volt 16 ponttal. A negyedeket lebontva a harmadik játékrész jóval szorosabb volt, mint az eddigiek. A törökök csupán 22-16-ra tudtak nyerni, – ám a 30 pontos különbség ennek ellenére is megmaradt – így a záró szakasz 74-44-ről folytatódhatott.
 
A változatosság kedvéért a találkozó utolsó negyedét a PEAC indította Brajkovic, illetve Wentzel tempóival. A hazaiaknak azonnal volt válaszuk, ezért Csirke Ferenc tanítványai nem is tudtak érdemben közelebb férkőzni ellenfelükhöz. 79-53-nál török időkérésen volt a sor. A pécsiek teljesítménye minimálisan javuló tendenciát mutatott, amit a negyed lebontott eredménye is tükrözött. Mind két csapat 11-11 pontig jutott, ezzel az állás 85-55-re változott, ezúttal pedig a magyar gárda vezetőedzője kérte ki idejét. A folytatásban a mérkőzésre képe sajnos továbbra is változatlan maradt a pécsiek számára, a hazai együttes pedig vészesen közeledett a 100. dobott ponthoz. A találkozó hajrájába érkezve Csirke Ferencnek technikai faultot ítéltek, melyért Snytsina dobhatott büntetőt (94-60). A technikai hiba miatt a labda is a hazaiaknál maradt, amelyből szintén kosarat szereztek. Ekkor a PEAC támadhatott, amiből Chelsea Nelson szerzett kosarat (96-62). A pécsi együttes mozgósította tartalék energiájukat is, ám ennek ellenére sem sikerült túl sokat faragniuk hátrányukból, és a Nesibe AG végül 96-62-es győzelmet aratott.
 
Ez a 6. törökországi forduló, az utolsó volt a pécsiek csoportjában, ami azt jelenti, hogy 3 győzelemmel és 3 vereséggel zárták a csoportkört. A rájátszásban a pécsiek ellenfelét majd a forduló utolsó mérkőzését követően, csütörtökön a késő esti órákban ismerhetjük meg.
 
NESIBE AYDIN - NKA UNIVERSITAS PEAC 96-62 (30-18, 22-10, 22-16, 22-18)
 
Európa Kupa, 6. forduló
Ankara, Tobb-Etü TED Ankara Kolejliler Spor Salonu
Jelena Smiljanic, Ewa Matuszewska, Mąką Kupatadze (Matko Paukovic)
 
Nesibe Aydin: Thomas 16/3, Snytsina 26/21, Nacickaite 15/9, Eldas 10/3, Coates 11. Csere: Uygül 2, Duman 10/6, Kaymaz -, Coklar 6.
 
NKA Universitas PEAC: Kiss 16, Nelson 15, Marshall 9/3, Wentzel 2, Dudásova 8/3. Csere: Szücs 3/3, Selcova 3/3, Brajkovic 6.
 
 
 
Az Euroliga 7. fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd 65-68-as vereséget szenvedett hazai pályán a lett TTT Riga együttese ellen.
 
A mérkőzés feldobását követően a vendég lettekhez került a labda, ám az akcióból nem sikerült kosarat szerezniük. Ezután a szekszárdiak támadhattak. Ők már sikeresebbek voltak, és Gereben Líviának sikerült ziccert dobnia. Mind a két csapat komoly energiákat mozgósított védekezésben és egy viszonylag hosszabb periódusig nem is születtek további pontok. Végül Daugile Sarauskaite szerzett labdából értékesített akciója törte meg a csendet, amivel a vendég együttes 2-2-nél kiegyenlített. Ezt követően Dana Kiana Evans szerzett kosarat (4-2). Nikolina MIlic továbbra sem tudott pályára lépni sérülése révén, így helyét Sara Krnjic vehette át a szekszárdiak kezdő ötösében. A negyed feléhez érkeztünk, amikor 6-4-re tudott elszakadni a hazai együttes, ekkor Krnjic büntetői következtek. Kettőből kétszer is betalált, így 4 pontra nőtt a KSC előnye (8-4). Ahogy azt Studer Ágnes a mérkőzés előtti nyilatkozatában is elmondta, bár a lettek már rendelkeznek két győzelemmel az idei Euroliga sorozatban, a különbség mégsem akkora a két csapat között. A Szekszárd egy rendkívül erős csapatnak számít hazai pályán, mely remek lehetőséget ad számukra, hogy megszerezzék idei első Euroliga győzelmüket. 16-6-nál Evans talált be távolról, ezzel pedig 10 egységnyire növekedett a felek közötti differencia. A folytatásban a lettek felzárkózni látszottak, ám Zseljko Djokic tanítványai nem hagyták őket túl közel férkőzni. 20-12-nél – Gereben Lívia találatát után – a TTT Riga vezetőedzője kért időt. Az eligazítást követően a lettek tovább faragtak hátrányukból. Három pontra zárkóztak fel, így a második negyed 20-17-ről folytatódhatott.
 
A következő játék szakasz hibák sorozatával indult. Előszőr a vendégek adták el a labdát, majd a szekszárdiaktól Bálint Réka támadófaultja következett. A negyed első kosara a lettek oldalán született meg, majdnem 2 perc után. 23-19-nél a szekszárdiak szereztek sorozatban két labdát, mely javított a második negyed elején elkövetett hibáikon. Evans labdaszerzését követően Nicolette Rose Gilday vétett sportszerűtlen hibát, amiért a szekszárdiak újdonsült légiósa két büntetőt dobhatott. Egyet sikerült csak értékesíteni a kettőből, így az eredmény 24-21-re változott. Ekkor Evans talált be ismét. Ezzel elérte a 10 dobott pontot, amivel pedig a mezőny második legeredményesebb játékosa lett (26-21). Ieva Pulvere hárompontosát követően viszont a vendégek 2 egységnyire zárkóztak fel (28-26), így Zseljko Djokic kért időt. A folytatásban 28-28-nál kiegyenlítődött a mérkőzés, ám Cyesha Goree távolabbi tempójával megint csak a Szekszárdhoz került vissza az előny (30-28). Három perc volt a nagyszünetig, a találkozó pedig egyre inkább kiéleződött. A Riga is jobb játékformát produkált – nem hagyták elmenni a hazaiakat – a KSC pedig ezáltal még nagyobb sebességbe kapcsolt. Goree ekkor 4 pontot szerzett egyhuzamban. 33-28-re változott az eredmény, és a lettek vezetőedzője kért egy szusszanásnyi időt csapatának. A továbbiakban mind két csapat pontosan ugyannyi pontot szerzett, így a félideje eredmény érdemben változatlan maradt, a felek 38-32-ről fordulhattak.
 
A második félidőt a TTT Riga egy 0-7-es hajrával indította – Daugile Sarauskaite, illetve Gunta Basko kosaraival – melyekkel a Riga 38-39-nél átvette a vezetést. A Szekszárd első pontjait Gereben Lívia szerezte, mellyel ismét a hazaiak kezébe került az előny (40-39). Amin magán az eredményen is látszódott, a két csapat rendkívül szoros statisztikai mutatókat produkált. A dobószázalékukat csak pár egység választotta el, míg a Szekszárd 44.12%-nál járt, addig a Riga 40%-nál tartott összesítésben – távoli és közeli dobásokat egyaránt beleértve. 42-39-nél Sara Krnjic őrtőkésített két büntetőt, ekkor pedig a negyed felét lépték át a résztvevők. Ezt követően Gereben Lívia szerezte meg 13. pontját, – 85%-al dobott összesítve – 7-ből 6-szor talált be. 46-44-nél egy kosár volt a hazaiak előnye. A folytatásban a Szekszárd egy magabiztos rohamba kezdett, amire a lettek hosszú ideig nem is tudtak válaszolni. A negyed utolsó kosarát azonban mégis ők szerezték – Sarauskaite révén – így a záró szakasz 52-46-ról kezdődhetett.
 
Az utolsó 10 percet Ieva Pulvere hárompontosa vezette fel (52-49). A Riga végül 52-54-nél vette át megint a vezetést, így Zseljko Djokic vezetőedzőnek kellett időt kérnie. A folytatásban – egy kiélezett végjátékhoz méltóan – fej-fej mellett haladtak a csapatok, egyszer egyik, aztán pedig a másik fél ragadta magához a szót. 54-58-nál végül a vendégek tudtak meglépni 4 ponttal. Ekkor azonban Evans talált be, szépítve a Szekszárd helyzetén (56-58). Egy fél negyed volt hátra az Euroliga találkozóból. A lettek láthatóan sokkal koncentráltabban játszották támadásaikat, ami megzavarta magyar vendéglátójukat. 56-61-nél Chantelle Handy talált be távolról, melyet követően edzője kért időt eligazításra. A szusszanásnyi időn jobban kedvezett Zseljko Djokic együttesének, ugyanis visszatérve Gereben szerzett triplát, majd Goree egy ziccert, ezzel egálra zárkóztak fel lett ellenfelükhöz (61-61). Alig két perc volt hátra a találkozóból és a vendégek kértek újból időt. A továbbiakban nagyon látszódott a koncentráció a csapatokon, minden idegszálukkal azon voltak, hogy ne vétsenek hibát, ami akár a mérkőzésbe is kerülhet. Az utolsó perchez érkeztek az események, amikor Pulvere talált be távolról (61-64). Ezt követően egy rövid időre megálltak az események, ugyanis Gunta Basko megsérült, így őt kellett ellátni. A folytatásban Cyesha Goree vette kezébe az irányítást és szerzett megindulásából tempókosarat (63-64). Ezután a szekszárdiak védekezhettek, amikor is Gereben Lívia vétett személyi faultot, így Jasmine Thomas dobhatott kettőt. Csak az egyik talált be, ami 2 pontos hátrányba helyezte a hazaiakat, így vezetőedzőjük kért időt. Az utolsó fél percbe érkeztek az események, amikor is Evans szerzett pontokat ziccerével, így 65-65-nél újból egál lett a mérkőzés. Lett időkérés következett, illetve visszatérve ők is támadhattak. Borzalmasan lassan teltek a másodpercek, amikor Jasmine Thomas indított támadást, kosarat szerzett, majd dobás közben le is faultolták. Egy büntető volt a jutalma, amit sikerült is értékesítenie. A Szekszárdnak röpke másodpercek álltak rendelkezésére, hogy javítani tudjon, ám ez végül nem sikerült. Szépen küzdött, majdnem hogy végig vezetett de végül 65-68-as vereséget szenvedtek hazai pályán az Atomerőmű KSC Szekszárd csapata.
 
ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD - TTT RIGA 65-68 (20-17, 18-15, 14-14, 13-22)
 
Euroliga, 7. forduló
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
Alexandra Stan, Nikola Perlic, Lizaveta Famina (Milan Brziak)
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Evans 17/3, Studer 5, Gereben 16/3, Krnjic 14, Goree 13. Csere: Miklós -, Friskovec -, Bálint -.
 
TTT Riga: Thomas 14/3, Basko 3/3, Pulvere 25/21, Handy 5/3, Sarauskaite 12. Csere: Gilday -, Sila 4, Jasa 5/3, Klakocka -.
 
 
 
Az Európa Kupa 6. fordulójában az UNI Győr MÉLY-ÚT 73-69-re múlta felül az ACS Sepsi-SIC csapatát.
 
Shay Colley és Beatrice Mompremier révén már az első percben 4-0-s előnybe került a Győr, mely ezzel gyorsan magához ragadta a kezdeményezést. Három perccel később 11-3-ra vezettek a mieink. Az Euroliga selejtezőjéből az Európa Kupába “visszaeső” Sepsiszentgyörgy azonban pillanatok alatt rendezte a sorait és 14-14-nél már egyenlítettek. Iványi Dalma időkérése után az extra formát mutató Beatrice Mompremier törte meg a mienk kosárcsendjét, majd betalált Sabina Oroszova is. Ruff-Nagy Dóra négy pontját követően pedig újra 8 egységgel, 24-16-ra ment a Győr. A második szakasznak 26-19-ről futottak neki a csapatok. Weninger Virág és Beatrice Mompremier találataival 32-22-nél 10 pontra növelte előnyét a magyar csapat. Sőt, amikor az amerikai center ismét betalált és Weninger triplát értékesített, 39-23-nál kialakult az egész mérkőzés legnagyobb különbsége.
 
A 16 pontos hátránya ellenére a már biztosan továbbjutó Sepsiszentgyörgy sem adta fel. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy egy csapat milyen mutatóval érkezik a rájátszásba. A lebonyolítás ezen eleme garantálja, hogy az utolsó fordulóban is a legtöbb találkozó kellően éles legyen. A szépszámú és lelkes szurkolósereg által biztatott vendégek egy 7-0-s futással 39-30-ra felzárkóztak, amikor Iványi Dalma időt kért. A Sepsi nagy sorozata végül 39-36-ig tartott. A közel öt percre nyúló kosárcsendet a félidő hajrájában Sabina Oroszova triplája törte meg. A folytatásban ismét betalált Beatrice Mompremier, így végül a nagyszünetben 44-39-re ment a Győr. Mompremier már ekkor 14 pont, 13 lepattanós dupla-duplánál tartott. A vendégeknél a Vasas korábbi légiósa Brianna Fraser járt 14 egységnél. A harmadik negyedet egy újabb Oroszova-tripla vezette fel, de ezt követően a Sepsi vette át az irányítást és 47-47-nél ismét egyenlítettek.
 
Győri oldalon a nehéz helyzetben Shay Colley lépett fel vezérré. Triplájával 50-47-nél megint hazai vezetést jegyezhettünk fel. A kanadai irányító egymaga 10 pontot szerzett a harmadik szakaszban. Ez a hármas egy 11-0-s futást vezetett fel, melynek végén 58-47-nél újra a Győr kezében volt az irányítás. Az ekkor felépített előnyét a palánk alatti fölényére építve (a lepattanócsata 52-25 lett végül) hatékonyan menedzselte Iványi Dalma együttese. Ugyan a hajrájában behullott egy tripla a Sepsitől, de így is 63-57-ről futottak neki a záró szakasznak a felek. A negyedik negyed nagy fordulatokat tartogatott. Két triplát is értékesített a Sepsi. Amikor a második célt ért, 65-63-nál már a vendégek jártak előrébb. Az utolsó öt percbe érkezve Nagy Dóra és Török Ági révén vette vissza a vezetést a Győr. A két gárda végig fej-fej mellett haladt. Rendre egyenlített a Sepsi, de lélektanilag kulcsfontosságú volt, hogy mindig vissza tudta venni a vezetést a Győr. A végjátékban 69-69 után Beatrice Mompremier és Shay Colley találataival biztosították be a sikert a mieink.
 
UNI GYŐR MÉLY-ÚT - SEPSI-SIC 73-69 (26-19, 18-20, 19-18, 10-12)
 
Európa Kupa, 6. forduló
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
Sljivic, Marziali, Jury (Štrok)
 
UNI Győr MÉLY-ÚT: Colley 16/3, Dubei 4, Török 6/3, Dombai 4, Mompremier 18. Csere: Ruff-Nagy 8, Weninger 9/3, Oroszova 8.
 
Sepsi-SIC: Pasic 9/6, Wallace 17/6, Ghizila 5/3, Orban 2, Fraser 27/3. Csere: Catinean 1, Piodar 8/6.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek