Tippmix Női NB I: A Vasas legyőzte a BEAC-ot
27
Nov
2021
Tippmix Női NB I: A Vasas legyőzte a BEAC-ot
2021. november 27.  |  22:48
A bajnokság 9. fordulójának nyitó mérkőzésén a Vasas Akadémia 56-62-es győzelmet aratott idegenben, az ELTE BEAC Újbuda együttese ellen.
 
A mérkőzés elején Ivanova hárompontosával, illetve Mérész Beatrix védekezésből szerzett gyorsindításos ziccerével a hazai BEAC került lépéselőnybe (5-0). A következőkben a Vasas Akadémia Bach Boglárka büntetőivel tudott javítani, de ezen kívül hosszabb periódusig nem sikerült az együttesnek kosarat szereznie. Az első érdembeli találatuk három perc elteltével született, amit Papp Dia szerezte triplájával. Hozzá csatlakozott szintén Sara Heljic, így a vendégek 5-7-nél átvették a vezetést. Ekkor Mérész talált be ismét, amivel egál lett a mérkőzés (7-7). Fej-fej mellett haladtak a csapatok, minden egyes kosárra kosár volt a válasz. Az utolsó percbe érkezve 13-13-as eredményt regisztrálhattunk, azonban a negyedet végül 1 ponttal Milos Pavlovic tanítványai nyerték (17-18).
 
A második játékrész első kosarát Tóth Orsolya szerezte, mellyel a Vasas tovább tudta növelni előnyét. Ezt követően azonban az események jócskán lelassultak, hosszabb periódusig egyik félnek sem sikerült további pontokat szereznie. Az etap feléhez közeledve továbbra is a 17-20-as eredmény volt olvasható. Végül Czank Tímea hárompontosa törte meg a kosár csendet, amivel a BEAC ismét kiegyenlített (20-20). Ekkor a vendégek vezetőedzője kért időt. A rövid eligazításból visszatérve Papp Dia és Bach Boglárka is betalált, amivel a Vasas ismét 4 ponttal tudott elszakadni (20-24). Bár Koch Dóra büntetője szépített valamennyit az eredményen, Bach 2+1-es akciójának köszönhetően nem tudott érdemlegesen közelebb férkőzni a BEAC. Ez azonban változott a továbbiakban. A hazaiak egy 8-0-ás hajrát produkáltak, így 28-27-nél megint csak az ő kezükben volt a mérkőzés. Milos Pavlovic kért újabb időt. A folytatásban minimálisan a hazaiak teljesítménye bizonyult jobbnak, a félidőt végül 34-30-ról kezdhették meg a résztvevő csapatok.
 
A második félidőt Papp Dia hárompontosa nyitotta, mellyel 1 pontra zárkózott fel a Vasas (34-33). Ezután megint csak lassulni látszódtak a mérkőzés eseményei. A soron következő kosarat is Papp Dia szerezte – megint csak egy triplát értékesített – amivel csapat 34-36-nál át is vette a vezetést. Ekkor Papp egymagában már 11 dobott pontot jegyzett fel neve mellé, amivel a találkozó első játékosa lett aki átlépte a kétszámjegyű dobott pontot. Pontosan a negyed felénél az előny visszaugrott a BEAC-hoz, Ivanova hárompontosa után. Ekkor Budácsik büntetői következtek, majd Boros Júlia triplája, tehát összesítésben 40-38-as eredményt regisztrálhattunk a hazaiak javára. A folytatásban Milos Pavlovic játékosainak egy 0-6-os rohama volt, így 40-44-nél Balogh Judit kérte ki idejét. Visszaérkezve Smailbegovic szerzett újabb pontokat a Vasasnak, ám ekkor Ivanova talált be kétszer is. Boros Júlia 4 pontját követően 48-47-nél ismét a hazaiaké volt az előny, innen kezdődhetett az utolsó játékrész.
 
A záró szakasz elején tovább növekedett a BEAC előnye, Mérész Beatrix szerzett pontokat (50-47). Két perc telt el a negyedik negyedből, amikor a vendég Vasas Akadémia kispadja kapott egy technikai faultot. Boros Júlia dobhatott büntetőt, majd a labda is a BEAC együttesénél maradt. Kosár azonban nem született, a vendégek támadhattak, amiből Papp szerzett három pontot. Pusztainak volt ekkor egy jó megmozdulása védekezésben, labdát majd kosarat szerzett, így 50-54-nél Balogh Judit vezetőedző nő kért időt eligazításra. A folytatásban ismét megrekedni látszott az eredmény. Alig négy perccel a találkozó vége előtt – hogy frissüljenek az események – újabb időkérés következett, ezúttal Milos Pavlovic oldaláról. A terv sikerült is, hiszen a pályára visszatérve Madár Eszter szerzett azonnal kosarat. Erre Ivanova ugyan válaszolt triplájával, azonban Madár következő pontjainak köszönhetően megmaradt a Vasas kialakított előnye (53-58). A mérkőzés hajrájába érkezve Smailbegovic is betalált távolról, amivel 8 egységgel léptek meg a vendégek, ez pedig az eddigi legnagyobb különbségnek számított. Jókor jött Czank hárompontosa, amivel ugyan a BEAC szépíteni tudott, a győzelem végül így is a vendégeké lett. Milos Pavlovic csapata 56-62-es sikert aratott idegenben, az ELTE-BEAC Újbuda otthonában.
 
ELTE BEAC ÚJBUDA - VASAS AKADÉMIA 56-62 (17-18, 17-12, 14-17, 8-15)
 
Bajnokság, 9. forduló
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Kapitány Gellért, Tőzsér Dénes Kelemen, Földesi Ádám (Páli dr. Ádám)
 
ELTE BEAC Újbuda: Ivanova 17/12, Czank 8/6, Boros J. 11/3, Mérész 10, Barnai 1. Csere: Joseph -, Koch 1, Boros B. 5/3, Juhász 3/3.
 
Vasas Akadémia: Bach 9, Papp 15/12, Heljic 2, Pusztai 8, Madár E. 4. Csere: Budácsik 2, Smailbegovic 14/12, Dúl -, Salamon 2, Tóth 6, Madár K. -.
 
 
 
A bajnokság 9. fordulójának mérkőzésén a veretlen Sopron Basket fogadta a győzelemmel még nem rendelkező PINKK Pécsi 424 együttesét, akik ellen hazai pályán arattak 92-41-es sikert.
 
A találkozót a Sopron egy 10-0-ás hajrával indította. A pontszerzők közé tartozott Varga Sára és Aby Gaye, akik között igazságosan oszlottak el a találatok. Ekkor a vendégek kértek időt. A folytatásban a pécsiek is betaláltak, Denia Davis hárompontosa, majd Vincze Nikolett szerzett labda-ziccere faragott le valamennyit hátrányukból (10-5). Ekkor azonban a soproniak még 5 pontot szereztek, amivel visszaállították a korai, 10 egységnyi differenciát. A későbbiekben Horváth Boglárka, Zsilinszky Lilla, illetve Bozica Mujovic kosaraival zárkózott fel a PINKK (15-10). Az utolsó másodpercekhez érkezve azonban Jelena Brooks talált be távolról, így a felek 18-10-ről folytathatták a második játékrészt.
 
A negyedet Davis tempója indította, amire rögtön Brooks, illetve Varga Alíz válaszolt (22-12). Összesítésben a Sopron egy 10-2-es rohammal folytatta a mérkőzést, amire a Pécsnek nem nagyon volt válasza. 28-12-nél vendég időkérés következett. Az eligazítás után mind a két félnek sikerült pontot szereznie, így az etap feléhez érkezve 30-14-es eredményt regisztrálhattunk. Ekkor a különbség egészen 20 pontig növekedett, amikor is Gáspár Dávid kért időt. A folytatásban a Sopron Basket sorban dobta a triplákat, a PINKK pedig láthatóan nem talált fogást a hazaiak támadásain. A félidőig a felek közötti differencia 24 pontig növekedett, így a harmadik negyed 43-19-ről folytatódhatott.
 
A harmadik negyed során a vendég együttes visszatornázta magát egész 20 pontra. A pécsiek lebontva, a második félidőt 8-6-al kezdték, ami egy extra teljesítmény a magyar bajnok ellen. A későbbiekben, az etap feléhez érkezve 51-27-es eredményt regisztrálhattunk. A Sopron csapatában ekkor már hárman is két számjegyű dobott pontnál jártak. Míg Jelena Brooks 15 és Aby Gaye 11, addig Varga Alíz 11 pontot jegyzett fel a neve mellé. Ekkor a pécsiek legeredményesebb játékosa pedig Mujovic volt 11 ponttal. A hazaiak statisztikai lapja alapján a legszembetűnőbb mutató a gólpasszok mennyisége volt, 18 darab labda került leosztásra, melyből kosár is született. Két és fél perccel a harmadik negyed vége előtt Jelena Brooks dobhatott két büntetőt egy sportszerűtlen hiba után, mellyel a differencia 30 pont fölé nőtt (58-27). A játékrész végéig a különbségben már nem történt pozitív mértékű változás a PINKK számára, így  a záró szakaszt végül 65-32-ről kezdhették meg a felek.
 
A Sopron Basket a negyedik negyed első két percében alakította ki 40 pontos előnyét, majd Brooks ziccere után át is lépte azt. Ekkor pécsi időkérés következett. A folytatásban a mérkőzés képe továbbra sem változott. A hazaiak magabiztosan tartották végig előnyüket, amin a pécsiek láthatóan nem találtak fogást. Az utolsó percekbe érkezve 78-34-es eredmény volt olvasható a kijelzőn. A gólpasszok mellett a két csapat közti másik kimagasló különbség az a lepattanó mennyiségben mutatkozott meg. Egy szoros, kiélezett mérkőzés folyamán a lepattanók eldönthetik a találkozó kimenetelét. Jelen esetben míg a soproniak összesen 47 lepattanóig jutottak, addig a pécsi együttesnek csapat szinten csupán 31-et sikerült összeszednie. A meccs utolsó 1 percébe érkezve a hazaiaknak az 50 pontos különbséget is sikerült átlépniük, és megint csak Jelena Brooks találatával. Az összesített 92 pontból Brooks extra teljesítménnyel, 33 pontig jutott. Mellette a legtöbb kosarat Varga Alíz szerezte, aki 8 kosarat, azaz 16 pontot jegyzett fel neve mellé. A Sopron Basket végül a magyar bajnokság 9. fordulóját is győzelemmel zárta – 92-41-re verték a PINKK Pécsi 424 csapatát – ezzel pedig továbbra is veretlenek a mezőnyben.
 
SOPRON BASKET - PINKK PÉCSI 424 92-41 (18-10, 25-9, 22-13, 27-9)
 
Bajnokság, 9. forduló
Sopron, NOVOMATIC Aréna
Csabai-Kaskötő Brigitta, Söjtöry Tamás Ferenc, Balog György Attila (Schäffer Béla Róbert)
 
Sopron Basket: Peddy 8/3, Varga A. 16, Jovanovic 7/6, Gaye 11/3, Varga S. 11/6. Csere: Sitku -, Molnárova 3/3, January 3/3, Brooks 33/3.
 
PINKK Pécsi 424: Mujovic 13/3, Jáhni 7/3, Vincze 2, Tenyér 2, Davis 11/6. Csere: Horváth 3, Szücs -, Zsilinszky 1, Borbás 2.
 
 
 
A bajnokság 9. fordulójában a TFSE-MTK 83-69-re múlta felül a BKG PRIMA Akadémiát.
 
Villámrajtot vett a TFSE-MTK, Theodoreán Alexandra és Ja’Tavia Tapley találataival három és fél perc alatt 11-2-re léptek el. A BKG első találata Sierra Campisano nevéhez fűződött. A különbség az első szakasz feléhez érkezve Dúl Panka triplája után 16-4-nél lépte át először a 10 pontot. Magabiztosan tartotta kézben az irányítást Magyar Bianka együttese. Innentől az első negyedben végig kétszámjegyű előnnyel gazdálkodhattak a hazaiak. A legnagyobb differencia 14 egység volt. Az első szakaszt azonban Raus Vivien triplája zárta, amivel 26-16-ra felzárkózott a BKG. Az első 10 percben a TFSE a 23-ból 11 mezőnykísérletét értékesítette, míg a BKG 13-ból 3-at. Mellé nyolc sikeres büntető párosult. Raus Vivien triplája az első negyed végén érezhetően új lendületet adott Gedei Tibor csapatának. Sofija Zivaljevic két duplájával rögtön a második szakasz legelején 26-20-ra visszajöttek. Két perccel később 28-27-nél pedig már csak egy pont választotta el a feleket.
 
A BKG támadásban kiemelkedően jó ritmust kapott el a második 10 percben. A 18 mezőnykísérletéből 11 utat talált a gyűrűbe. Solanch Aldazabal egymaga 8 pontot szerzett. Éppen a kiváló center duplája után 33-32-nél vette át a vezetést a szigetszentmiklósi együttes. Ezzel a lendülettel pedig egészen 39-34-re elszakadtak a vendégek. Elly Pavel és Chanise Jenkins vezetésével kezdte meg a felzárkózást a TFSE. A félidő hajrájában pedig betalált Németh Alma is. Végül a nagyszünethez érkezve a BKG előnyéből egy pont maradt. 20 perc után 44-43 állt az eredményjelzőn. Hazai oldalon a 11 pontos Ja’Tavia Tapley, a BKG-nál a szintén 11 egységnél járó Sierra Campisao volt a legeredményesebb. Ekkora fordulatok után hatványozottan érdekes kérdés volt, hogy a harmadik negyed kezdetén milyen irányt vesz a találkozó. Dúl Panka triplájával rögtön visszavette a kezdeményezést a TFSE. A mérkőzés első perceihez hasonló dominanciát láthattunk. Amikor három perc játékot követően Theodoreán Alexandra triplája célt ért, már 10-0-s futásban volt a házigazda.
 
A TFSE-MTK a harmadik negyedben öt és fél perc alatt összességében 16-0-s futást mutatott be, amivel 59-44-re fordított. Kovács Vanessa triplája törte meg a vendégek kosárcsendjét, majd 62-52-nél még 10 egységre felzárkózott a BKG. Ennél közelebb azonban nem került. A harmadik szakaszt egy 7-0-s hazai futás zárta, amivel 69-52-re módosult az állás. A záró szakasz első támadásából Dúl Panka egy triplával 20 pontra növelte a különbséget. Ezzel megerősítette a TFSE fölényét és innentől nem volt kérdés a győztes kiléte. Becsülettel küzdött a BKG, például kétszer is betalált távolról Raus Vivien. A második triplája után 76-60-nál Magyar Bianka időt is kért. A rövid eligazítást követően Németh Alma öt pontjával 81-60-nál ismét 20 egység fölé növelte a differenciát a házigazda. Az utolsó két percbe 81-62-ről érkeztek a felek. Mindkét oldalon pályára léptek az eddig kevesebb lehetőséget kapó játékosok. A BKG még 81-67-re felzárkózott és ez a 14 pont maradt a végére a két gárda között. A TFSE 83-69-es sikert aratott. Sorozatban harmadik győzelmét ünnepelhette a fővárosi együttes.
 
TFSE-MTK - BKG PRIMA SZIGETSZENTMIKLÓS 83-69 (26-16, 17-28, 26-8, 14-17)
 
Bajnokság, 9. forduló
Budapest, MTK Kosárlabda Csarnok
Győrffy P., Praksch P., dr. Németh P. (Téczely T.)
 
TFSE-MTK: Theodoreán 9/3, Tapley 18, Jenkins 6/3, Dúl 20/12, Király. Csere: Herman, Baa, Tóth, Pavel 14/3, Németh 12/3, Burján 4.
 
BKG PRIMA Szigetszentmiklós: Angyal 12, Vári 3, Aldazabal 8/3, Zivaljevic 6, Campisano 22/3. Csere: Raus 11/9, Varga, Kovács 7, Suppán.

Vármegyei szövetségek