A Csata és a DVTK is kikapott
25
Nov
2021
A Csata és a DVTK is kikapott
2021. november 25.  |  22:52
Az Európa Kupa 5. fordulójában a Ludovika-FCSM Csata 86-66-os vereséget szenvedett az Orman Geclik gárdájától.
 
A hétvégi bajnoki mérkőzéshez képest Zele Dorina és Gyöngyösi Janka is bevethető volt a Csatánál. A műtéten átesett Simon Zsófiára viszont hosszabb ideig nem számíthat a szakmai stáb. Török oldalról négy tripla és egy 2+1-es megoldás vezette fel az összecsapást, de mindent megtett a Csata, hogy látótávolságban maradjon. Hegedűs Janka és Lelik Réka dupláival, illetve Toman Petra hárompontosával tartotta a lépést Tursics Krisztián együttese. Az első negyed második felében is a vendégek domináltak. A különbség 17-7-nél érte el a 10 pontot. Innen Lelik Réka triplája után 19-12-re még feljött a Csata, de a folytatásban 24-12-re elszakadt az Orman Genclik. Tursics Krisztián az utolsó két percbe érve időkéréssel igyekezett rendezni a sorokat. Szigorított védekezésén a Csata, így sorrendben Zele Dorina, Lelik Réka és végül a dudaszó pillanatában Böröndy Vivien találataival 24-18-ra felzárkóztak a mieink. A második negyedet pedig Horváth Bernadett duplája vezette fel. 24-20-nál 8-0-s szériát regisztrálhattunk. Lendületben maradt a magyar csapat, Gyöngyösi Janka is betalált, majd Horváth Bernadett triplát értékesített. Ezzel 26-25-re feljött a Csata.
 
Időkérés után ismét a vendégek kerültek fölénybe. Két triplájuk is célt ért, illetve Teaira McCowan dominanciájára építve magas posztokon is igyekeztek uralni a mérkőzést. 35-25-nél ismét megugrottak 10 egységgel. A Csatának azonban jó távoli dobásokkal – Horváth Bernadett, Lelik Réka és Zele Dorina volt eredményes távolról – 42-35-re sikerült felzárkóznia. A félidő hajrája két nagy fordulatot tartogatott. Előbb elléptek 47-35-re a törökök. Ekkor Tursics Krisztián ismét magához rendelte tanítványait és hajrá az első negyedhez hasonlóan jól sikerült. Hegedűs Janka öt pontjával zárt a Csata, így 49-40-re visszazárkózott. A félidőben a Csatánál Lelik Réka 11, Hegedűs Janka 9 pontnál járt. Török oldalon Teaira McCowan 17 pontját kell kiemelni. A statisztikán azt láthattuk, hogy a Csata 37-ből 16-ot, míg az Orman Genclik 31-ből 17-et értékesített mezőnyből. A harmadik negyedet Teaira McCowan újabb villanása vezette fel. A törökök négy perc alatt 58-40-re elléptek. Ez a 9-0-s futás pedig alapjaiban határozta meg a folytatást.
 
Hatalmasat küzdött a Csata, a lehetőségek azonban rendre kimaradtak. A mieink kosárcsendjét Lelik Réka törte meg, de sokáig ezt az egy magyar találatot jegyezhettük fel. A harmadik negyed utolsó három percében 60-42 után Stasha Carey duplájával és Horváth Bernadett triplájával kezdte meg a felzárkózást a Csata. A játékrész utolsó másfél percében pedig Zele Dorina és Böröndy Vivien 2+1-es helyzeteivel vett új lendületet a fővárosi gárda. Az utolsó másodpercekben Böröndy Vivien két büntetőjével visszaállt a félidei 9 pontos differencia. A záró etapnak 63-54-ről vágtak neki a felek. A negyedik negyed elején Danielle Robinson ismét kétszámjegyűre növelte a vendégek előnyét. A Csata első találatát Zele Dorina szerezte, akinek eközben azzal is meg kellett küzdenie, hogy begyűjtötte a negyedik hibáját. Hamarosan Horváth Bernadett is csatlakozott hozzá. Érezhetően megtorpantak vendégek támadásban és ezt igyekeztek kihasználni Tursics Krisztián tanítványai. Horváth Bernadett és Lelik Réka révén 68-60-ra zárkóztak fel. Ez a nyolc pont volt a legkisebb különbség. A Robinson-McCowan-Lucet hármas pont akkor és annyit tett hozzá, hogy tartsa csapata stabil előnyét. Egy 10-0-s futással 80-62-re elszakadtak és innentől nem lehetett kérdés a győztes kiléte. A hajrában mindkét oldalon pályára kerültek az addig kevesebb lehetőséget kapó játékosok. A különbség a végére a 20 pontot is elérte. Az Orman Genclik 86-66-os sikert aratott.
 
Ludovika-FCSM Csata - Orman Genclik 66-86 (18-24, 22-25, 14-14, 12-23)
 
Európa Kupa, 5. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
Mendoza Holgado, Kucirek, Marchis (Kunosic)
 
Ludovika-FCSM Csata: Horváth 13/9, Lelik 15, Hegedűs 9, Carey 4, Toman 3/3. Csere: Balogh 1, Zele 10, Angyal, Gyöngyösi 5, Böröndy 6.
 
Orman Genclik: Robinson 15/3, Fitik, Uzun 12/6, McCowan 30, Lucet 19/15. Csere: Avci 1, Gokdemir, Gezgin 9/9.
 
 
 
A miskolci kosárlabda szakosztály vezetése értékelte a szezon kezdete óta eltelt időszakot, és arra a döntésre jutott, hogy Földi Attilát felmenti a vezetőedzői feladatok ellátása alól. A csapat irányítását további intézkedésig Völgyi Péter sportszakmai igazgató vette át. A diósgyőri csapat jelenlegi felállásban első mérkőzését az orosz Nika Syktyvkar vendégeként játszotta, akik ellen 82-68-as vereséget szenvedtek.
 
Fej-fej mellett haladva kezdődött az Európa Kupa 5. fordulója a csapatok számára, míg nem Mariia Cherepanova hárompontosával a hazaiak 5-2-re elszakadtak. Ezután Aho Nina talált be közelről, de mivel Raisa Musina egy újabb triplát értékesített így az előny változatlanul az oroszok kezében maradt (7-4). Ekkor Keyona Lavette Hayes pontjai következtek, amivel a Diósgyőr 1 pontra zárkózott fel, ám Musina ismét betalált. 9-10-nél vette át végül a DVTK a vezetést, Cheridene Green ‘step back’ tempójával. A miskolciak vezetése viszont nem tartott sokáig, Hind Ben Abdelkader betörésből értékesített középtávolija után megint csak a hazaiak kezében volt a mérkőzés (11-10). Musina újabb kosara következett, majd nem sokkal utána Aho talált be a hárompontos vonal mögül. 13-13-nál egál lett a mérkőzés, a folytatásban pedig Musina, illetve Kozhukhar dobhatott két-két büntetőt. 17-16-os eredménynél Hayes értékesített egy 2+1-es akciót a miskolci oldalon, ami egy pontra hozta fel a vendégeket. Majd Leslie Vorpahl is betalált, így az első negyed utolsó másodperceiben a DVTK ismét vezetett (17-18). Az első játékrész végén felpörögtek az események, Tyasha Harris büntetői és Leslie Vorpahl triplája után 19-21-ről kezdődhetett a második etap.
 
Green centerposztos, majd Bernáth Réka betörésből szerzett kosarával folytatódott a mérkőzés, amivel a DVTK 6 egységnyire tudta növelni előnyét. Bernáth további – labdaszerzésből értékesített – ziccerével a miskolciak hivatalosan is 0-6-os hajrával kezdték a második negyedet. A Nika Syktyvkar vezetőedzője kikérte első idejét. A rövid eligazítást követően Aho szerzett újabb pontokat 2+1-es akciójából, amivel kialakult a felek közötti, több, mint 10 pontos differencia (19-30). Ezután Abdelkader szerezte meg csapata első kosarát a játékrész során, de Hayes ziccerével az eredmény továbbra is 10 ponton maradt (22-32). A második negyed feléhez érkezve Green talált be. A folytatásban a felek közötti különbség állandósulni látszott. Egészen addig, amíg az események a félidőtől számított utolsó három percbe nem érkeztek – és Naignouma Coulibaly, majd pedig Marina Goldyreva is betalált – és a hazaiak 10 pont alá tudtak jönni (31-37). Ekkor Völgyi Péter sportszakmai igazgató kért időt. Visszatérve a hazaiak javítottak védekezésükön, ám a támadások során vétett hibák miatt nem sikerült pontokat szerezniük. A miskolci oldalon azonban Bernáth Réka talált be. 32-41-es eredmény volt olvasható a kijelzőn, amikor az oroszok kértek újabb időt. A hátralévő fél percben Milica Jovanovic egy, illetve Raisa Musina két büntetőt dobott be, így a felek 34-42-ről fordulhattak.
 
A második félidő Hind Ben Abdelkader hárompontos-jó-plusz-büntetőjével indult, a dobás közben pedig Aho Nina ütött be egy faultot. Ekkor Musina szerzett még egy triplát, így a hazaiak 1 pontra zárkózhattak fel (41-42). A vezetést viszont nem tudtak átvenni Keyona Hayes kosarának köszönhetően. 44-44-nél viszont egál lett a mérkőzés Mariia Cherepanova távolijával. Ezt követően ki-ki mérkőzésnek lehettünk tanúi, 46-46-án megint csak egált regisztrálhattunk, majd 49-46-nál Cherepanova szerzett újabb triplát. Ekkor Völgyi Péter kért időt. Visszatérve, megint csak nem alakult ki előny egyik csapat számára sem, hiszen kosárra kosár volt a válasz. Az oroszok végül 53-51-nél vették át a vezetést. Ám nem sokáig, hiszen Jovanovic triplájával ismét a Miskolcé volt a szó (53-54). Az eredmény is tisztán tükrözte, hogy a felek egymásnak adogatták a pár pontos előnyt. A legnagyobb különbség a harmadik negyed utolsó egy percébe érkezve alakult ki, amikor is Kozhukhar és Goldyreva pontjaival 7 egységnyire szakadt el a Nika Syktyvkar (61-54), innen kezdődhetett a záró szakasz.
 
Eseménydúsan indult a mérkőzés utolsó negyede. Másfél perc leforgása alatt 5-2-es futamot produkált a hazai együttes, ami újabb időkérésre kényszerítette Völgyi Pétert (66-56). A folytatásban Leslie Vorpahlt faultolták, amellyel a DVTK 10 pont alá tudott férkőzni. A következő percekben azonban a felek közötti különbség megrekedni látszott, nem sikerült a diősgyőrieknek érdemlegesen felzárkózniuk. Az etap felét átlépve 71-60-as eredményt regisztrálhattunk. A mérkőzés képe a folytatásban is változatlan maradt, mígnem Green büntetőivel 73-66-ra tudott felzárkózni a DVTK. Bő két perc volt hátra a találkozóból és az oroszok kértek időt. Visszatérve Coulibaly szerzett találatot, amivel vissza is állt az eddigi differencia. Ekkor Aho Nina dobhatott két büntetőt, megadva csapata számára az esélyt a javításra (75-68). Ezzel azonban a DVTK sajnos nem tudott élni, a hazai Nika Syktyvkar a találkozó végére 10 pont fölé emelte előnyét, így a mérkőzés 82-68-as eredménnyel végződött.
 
Nika Syktyvkar - DVTK 82-68 (19-21, 15-21, 27-12, 21-14)
 
Európa Kupa, 5. forduló
Syktyvkar, KSK "Luzales"
Juozas Barkauskas, Kristine Simanovica, Indré Balnionyté (Artur Nazaryan)
 
Nika Syktyvkar: Cherepanova 15/9, Musina 20/6, Goldyreva 9/6, Psareva 2, Abdelkader 25/12. Csere: Harris 2, Marchenkova -, Coulibaly 5, Kozhukhar 4.
 
DVTK: Vorpahl 9/3, Green 12, Aho 10/3, Hayes 19, Jovanovic 4/3. Csere: Tóth 2, Kiss 3, Bernáth 9/3.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek