A Sopron mindössze hat ponttal kapott ki a Galatasaray-tól
24
Nov
2021
A Sopron mindössze hat ponttal kapott ki a Galatasaray-tól
2021. november 24.  |  22:38
Az Európa Kupa ötödik fordulójában – azaz a visszavágó sorozat második mérkőzésén – az UNI Győr MÉLY-ÚT az ukrán BC Prometey csapatához látogatott, amely ellen 94-68-as vereséget szenvedett.
 
Joyner Holmes pontjai vezették fel az összecsapást, melyekkel az ukrán együttes gyorsan magához is ragadta az irányítást. Ekkor azonban Dubei Debóra talált be távolról, majd Beatrice Mompremier ziccerével egál lett a mérkőzés (5-5). Ezt követően – Dombai Réka sikeres középtávolija ellenére is – a hazaiak egy 6-2-es hajrát produkáltak, és megint csak átvették a vezetést (11-7). Itt Weiniger Virág és Ariel Atkins váltott hárompontosokat, tehát a kijelzőn olvasható eredmény érdemben változatlan maradt (14-10). Az első negyed feléhez érkezve a bírók technikai faultot ítéltek a Győr kispadjának, melyet Atkins büntetője követett (17-10). A győriek továbbra is 5 ponton maradtak, Mompremier pontjai tartotta ott őket. Az utolsó percbe érkezve valamelyest megnövekedett a felek közötti különbség, az etap végén 23-16-os eredmény volt olvasható a kijelzőn.
 
A második szakasz Török Ágnes szerencsés kosarával indult, melyre szinte azonnal Tetiana Yurkevichus válaszolt (25-18). Egy pillanatra mintha megakadni látszódtak volna a történések, ekkor azonban Colley talált be a hárompontos vonal mögül. Török faultja után Holmes dobhatott két büntetőt, melyből egyet sikerült értékesítenie. Uliana Datsko triplájával azonban 29-21-re változott az eredmény, majd Holmes távoliját követően átlépte a 10 pontot a felek közötti differencia (32-21). A második játékrész közepén igyekezett rendezni sorait a Győr, azonban ennek ellenére is sok hibát vétett Iványi Dalma együttese, így az ukránok 34-22-re szakadtak el. Időt is kérték a győriek. A folytatásban a mérkőzés képe változatlan tűnt, a hazai BC Prometey továbbra is dominálta a történéseket. A remény az utolsó egy percbe érkezve csillant fel, amikor is 10 pont alá zárkózott fel a győri együttes, Nagy Dóra tripláját követően (44-35). Ezután Nikolina Babic és Shey Colley váltott kosarakat, így a nagyszünetet végül 48-38-ról kezdhették meg a felek. Az eddigi dobószázalékokat, illetve lepattanó arányt tekintve egy nagyon szoros mérkőzésnek lehetünk tanúi, szinte fej-fej mellett haladtak a csapatok. A legszembetűnőbb különbség azonban az eladott és az szerzett labdákban mutatkozott. Míg az ukránok csak 5 eladott labdával rendelkeztek, és 8 szerzett labdáig jutottak, addig Iványi Dalma csapata 13 hibát vétett és csupán 3 labdát tudott szerezni. Ez jelen esetben kulcsfontosságú szerepet játszott.
 
A harmadik negyed egy 7-0-ás hazai hajrával indult, melynek köszönhetően 55-38-ra szakadt el a BC Prometey. Ekkor Iványi Dalma kérte ki idejét. Ezt követően 20 pont környékén látszott állandósulni a differencia a felek között. Az ukrán gárda továbbra is megállíthatatlan lendületet tanúsított, az etap feléhez érkezve 18-6 volt a játékrész állása. A félidőnél említett százalékok a harmadik negyed végére már teljesen más képet mutattak. Míg a hazaiak dobószázaléka – ha nem is javuló, de – stagnáló tendenciát mutatott, addig a Győrnek romlott a teljesítménye, ez pedig az eredményen is megmutatkozott. Az ukrán csapatból hárman is 20 dobott pontig jutottak, míg a győrieknél csupán ketten lépték át a 10 dobott egységet. A legnagyobb veszélyt azonban Holmes 23 pontja jelentette, akit hazai csapatunknak nem sikerült megállítania. A negyed utolsó percében – Colley sikeres büntetőit követően – 74-48 volt az állás, a záró szakasznak pedig végül 76-50-ről vágtak neki a felek.
 
A záró szakaszban is hasonlóan folytatódott a ponterős játék, az elején még a Győr került előnybe. A különbség azonban így is a 30 ponthoz közeledett, amit Iványi Dalma tanítványai nem tudtak megállítani. 5 perccel a mérkőzés vége előtt 84-57-es állást regisztrálhattunk, és a vendégek kértek időt. A rövid eligazítást követően 25 ponton állt meg a differencia. Az utolsó percekben az eddig nem játszó Rozmán Lilla is megkapta a lehetőséget. A győriek hősiesen küzdöttek ezen visszavágó során is – a negyedik negyedet 18-18-as egállal zárták – de sajnos nem találtak fogást ukrán ellenfelükön. A BC Prometey magabiztosan tartotta meg nagyszámú előnyét, és végül 94-68-as győzelmet aratott.
 
BC PROMETEY - UNI GYŐR MÉLY-ÚT 94-68 (23-16, 25-22, 28-12, 18-18)
 
Európa Kupa, 5. forduló
Dnepropetrovsk, Slobozhansky Sports Palace
Anastasios Manos, Ewa Matuszewska, Einarss Tukiss (Iurie Iacovlev)
 
BC Prometey: Dubrovina 7/3, Atkins 22/9, Datsko 11/3, Yurkevichus 2, Holmes 31/9. Csere: Balaban 5/3, Liubinets -, Babic 16/3.
 
UNI Győr MÉLY-ÚT: Weninger 3/3, Oroszová 8/3, Dubei 5/3, Dombai 4, Mompremier 16. Csere: Rozmán -, Colley 15/12, Varga -, Nagy 3/3, Török 14/6.
 
 
 
Az Euroliga B-csoportjának rangadóján a Sopron Basket 67-61-re alulmaradt a Galatasaray otthonában.
 
A B-csoport első két helyezettje találkozott Isztambulban. A FIBA a “hét meccsének” választotta a Galatasaray – Sopron rangadót, melyet Határ Bernadett két duplája és Fegyverneky Zsófia tempója vezetett fel. A magyar bajnoki címvédő két és fél perc alatt 6-0-s előnyre tett szert. A hazánkban is több klubban megforduló, Sopronból Törökországba szerződő Tina Krajisnik szerezte a Galatasaray első pontjait. A szerb center egy perccel később már triplát értékesített, amivel 6-6-nál egyenlítettek a hazaiak. Innentől fej-fej mellett haladt a két gárda. Egy nagyon küzdős első negyedet láthattunk, összesen 9 eladott labdával a két csapatnál. A Galata 8-8 után Riquna Williams triplájával került kisebb lépéselőnybe, de a negyed hajrájában egy másik Williams, nevezetesen Gabby Williams egy hárompontossal 13-13-nál egyenlített. Az első szakasz 15-13-as eredményét végül Anete Steinberga alakította ki. A második etap elején is Anete Steinberga volt a főszereplő: 2+1-es megoldásával növelte előnyét a török gárda. Ekkor még nem tudhattuk, de a lett klasszis kiemelkedő formát kapott el, egymaga 15 pontot szerzett a második negyedben. Az öt mezőnykísérletéből 4 sikeres lett.
 
Steinberga mellett Tina Krajisnik és Riquna Williams felelt a pontokért török oldalon. Nem telt két perc a második szakaszból, amikor 25-16-ra elszakadtak a hazaiak. Nem sokat kellett várni és 28-18-nál már Gáspár Dávid időkérése miatt állt a játék. A félidőig 10 pontot elérő Határ Bernadett duplája törte meg a soproni kosárcsendet, de a különbség így is 8-10 egység között látszott állandósulni. Gabby Williams triplája után 30-23-nál a törökök kértek időt és ezt követően is őrizték előnyüket. A negyed végjátékában faultok okoztak fejfájást, Határ Bernadett begyűjtötte a harmadik hibáját. A törökök legnagyobb előnye 12 pont volt. A félidőt azonban Gabby Williams triplája zárta, amivel 42-34-re szépített a Sopron. A harmadik etap elején egy gyors labdaszerzés után Riquna Williams visszaállította a kétszámjegyű különbséget a felek között. Az első három percben nem szerzett mezőnykosarat a Sopron. Határ Bernadett büntetőit jegyezhettük fel. Gabby Williams duplája törte meg ezt a rosszabb sorozatot. A folytatásban azonban ismét török fölény rajzolódott ki.
 
A Galata 49-38 után a Steinberga-Williams kettős vezetésével 54-38-ra szakadt el. Ekkor Gáspár Dávid ismét időt kért és sikerült megállítani a török rohamokat. A hazaiak két és fél percen át nem találtak be. Ez idő alatt azonban a soproni lehetőségek is kimaradtak, így érdemben nem változott a különbség a felek között. Az utolsó 10 percnek 56-40-ről vágtak neki a csapatok. A harmadik szakaszt 14-6-ra nyerte a Galatasaray. A Sopronnak a 14-ből mindössze két mezőnykísérlete lett sikeres. A negyedik negyedet Varga Alíz triplája vezette fel. Ezzel is bizonyítva, hogy a hátrány ellenére egy pillanatra nem adta fel a magyar csapat. Ezúttal a törökök maradtak közel négy percen át mezőnykosár nélkül. Náluk egyedül Riquna Williams büntetőivel nőtt a szerzett pontok száma. A támadásban továbbra is pontatlanabb Sopron azonban a lélektani 10 egység alá sokáig nem tudott bejönni ezen az estén. Ebben a periódusban többet állt a játék, török oldalon Tina Krajisnik bokáját is ápolni kellett. Ez a kicsit ritmustalanabb szakasz szintén nem kedvezett a felzárkózási kísérleteknek. Az utolsó két percbe 66-52-ről fordultak a felek. Shey Peddy duplája és Brian January triplája után 66-57-nél sikerült 10 pont alá faragni a hátrányt. Határ Bernadett 2+1-es helyzete 66-60-ra felhozta a Sopront. Az utolsó percben már reális győzelmi esély nem mutatkozott, de a felzárkózás így is sokat érhet, hiszen minden pontnak lehet jelentősége a végelszámolásnál. Végül 67-61-es török siker született.
 
GALATASARAY - SOPRON BASKET 67-61 (15-13, 27-21, 14-6, 11-21)
 
Euroliga, 6. forduló
Isztambul, Şehit Mustafa Özel Spor Kompleksi
Györgyi, Alcaraz Moreno, Ivanovic (Cvetkovski)
 
Galatasaray: Williams 15/9 Gulcan 8/3, Bilgic, Steinberga 27/9, Krajisnik 15/3. Csere: Davis, Yilmaz, Basaran, Aydin 2.
 
Sopron Basket: Williams 16/9, Fegyverneky 2, Határ 19, January 10/3, Brooks 2. Csere: Peddy 4, Varga A. 3/3, Jovanovic 3/3, Gaye 2.
 
 
 
Az Euroliga 6. fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd 96-54-es vereséget szenvedett a Perfumerias Avenida Salamanca otthonában.
 
A találkozót a hazaiak pontjai nyitották. Cyesha Goree a mérkőzés kezdetén összeszedett egy sportszerűtlen hibát, melynek következtében Katie Lou Samuelson dobhatott két büntetőt (4-0). Az Avenida azonban nem tudott meglépni a szekszárdi együttestől. Zala Friskovec talált be a hárompontosvonal mögül, amivel 4-3-ra változott az eredmény. Ezt követően felgyorsultak az események, ám inkább negatív értelemben. Nagyon gyors játékot játszott mindkét csapat, ezzel azonban a hibák mennyisége is növekedni látszódott. A felek sorban hibázták a támadásokat, míg nem Gereben Lívia triplája megtörte a szerencsétlennek mondható periódust. Ezután a hazaiaknál Maite Cazorla majd Kahleah Copper is betalált, ekkor pedig 8-6-os állást regisztrálhattunk. Coppernek ez az első mérkőzése a salamancai színeiben. Az amerikai klasszis – aki idén a WNBA döntő MVP-je lett – a szekszárdi újonc Dana Evans csapattársa a Chicago Sky együttesénél. Ekkor viszont Katie Samuelson újabb pontjain volt a sor, akit Nikolina Milic követett (10-8). Az első negyed végéhez közeledve meg kell említeni, hogy nagyon szépen tartotta magát a szekszárdi együttes a spanyol klasszissal szemben, Evans 2+1-es akciójával egy pontra zárkóztak fel a vendégek (12-11). A folytatásban 17-15-ig jutottak el a csapatok, amivel a Szekszárdnak sikerült két ponton maradnia.
 
A második szakasz elején felváltva szerezték a pontokat a felek, és Zseljko Djokics tanítványai továbbra is spanyol riválisaik sarkában maradtak. 25-19-et mutatott az eredményjelző, amikor a vendég vezetőedző kikérte idejét. A rövid eligazítást követően a frissen bekerülő Mányoky Réka hibázott védekezésben, amiért ismét Katie Samuelson dobhatott két büntetőt (27-19). Ezzel a hazaiak előnye növekedni látszott, a 10 pontos differencia pedig a negyed feléhez érkezve alakult ki (30-20). Ekkor Kahleah Cooper dobhatott két büntetőt, amivel egymagában 12 egységig jutott. 4 percre a nagyszünettől 36-22-es eredményt regisztrálhattunk, amikor is láthatóbban megmutatkozott a két csapat közötti különbség. Míg a hazai, spanyol együttes összesítve 52-17%-os dobóteljesítményt produkált, addig a vendég Szekszárd mutatója 32%-on állt. A differencia azonban ennek ellenére sem volt tragikusnak mondható, nagyon szépen tartották magukat Zseljko Djokics tanítványai. 42-24-nél Katie Samuelson lépte át a 10 dobott pontot, illetve Andrea Aragones kosarát követően ismét szekszárdi időkérés következett. A nagyszünetig drasztikusabb változás abban az értelemben nem történt, hogy összesen 4 pont született – Sara Krnjic büntetőiből – így 42-28-ról fordulhattak a felek.
 
A második félidőt Kahleah Copper ziccere nyitotta. Nikolina Milic kapásból 6 pontot szerzett volt csapata ellen, ezzel pedig nem engedte, hogy a felek közötti differencia 20 pont fölé nőjön. Alig négy perc leforgása alatt azonban – Karlie Samuelson hárompontosát követően – 52-34-re változott az eredmény, az előbb említett 20-as különbséget pedig testvére ziccerével lépte át a Salamanca. Zseljko Djokics kért újabb időt. Visszatérve a lendületben lévő spanyol gárda a harmadik negyed utolsó perceiben 70-38 után egy 18-4-es futással erősítette meg fölényét. A záró szakasznak végül innen vágtak neki a felek. Több, mint 30 pont volt a hazaiak előnye, ám továbbra sem csökkentették az iramot, sőt, folytatták a ponterős játékot. Hét perccel a mérkőzés vége előtt 40 ponthoz közelített a csapatok közötti differencia. Ekkor a Salamanca legeredményesebb játékosa Kahleah Copper volt 21 ponttal, míg a szekszárdi oldalon Nikolina Milic 16 egységig jutott. A mérkőzés hajrájába érkezve a differencia végül kicsivel 40 pont felett állt be. Az utolsó percekben szinte minden megnevezett játékos megkapta a lehetőséget mindkét csapatból. Becsülettel küzdött a Szekszárd, de ezen az estén a kiemelkedő formát mutató Perfumerias Avenida Salamanca magabiztosan tartotta nagy előnyét és végül megérdemelten aratott 96-54-es sikert.
 
PERFUMERIAS AVENIDA SALAMANCA - KSC SZEKSZÁRD 96-54 (17-15, 25-13, 28-10, 26-16)
 
Euroliga, 6. forduló
Salamanca, Pabellón Municipal Wurzburg
Amel Dahra, Emma Perry, Silvia Jury (Edwin Yeats)
 
Perfumerias Avenida Salamanca: Copper 25/3, Cazorla 8/3, Hof 2, Kat. Samuelson 13/3, Kar. Samuelson 6/6. Csere: Lo -, Rodrigez 18/18, Dominguez -, Aragones 8/6, Alarie 4, Fasoula 12.
 
KSC Szekszárd: Studer 4/3, Gereben 3/3, Friskovec 10/6, Goree -, Milic 20/3. Csere: Evans 5, Miklós 2, Mányoky -, Bálint -, Krnjic 10, Holcz .
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek