Tippmix Női NB I: Első győzelmét aratta az élvonalban a BKG
21
Nov
2021
Tippmix Női NB I: Első győzelmét aratta az élvonalban a BKG
2021. november 21.  |  21:15
A bajnokság 8. fordulójában a BKG-PRIMA Szigetszentmiklós 87-66-os győzelmet aratott a PINKK Pécsi 424 otthonában.
 
Óriási tét mellett dobták fel a labdát Kozármislenyben, hiszen eddig egyik csapat sem szerzett még győzelmet. Villámrajtot vettek a hazaiak, akiknél újra bevethető volt a montenegrói válogatott irányító Bozica Mujovic. Nem telt el két perc, amikor 9-2-re ellépett a PINKK. Ezt követően azonban rendezte sorait a BKG és a játékrész felénél 9-9-nél már utolérte riválisát. Időkérést követően mindkét oldal újult erővel vetette bele magát a küzdelembe. Vincze Nikolett triplájával és Tenyér Zsófia büntetőivel újra a PINKK került előnybe, de Sierra Campisano találataival tartotta a lépést a BKG. A hazaiaknak 14-12 után Zsilinszky Lilla, Jáhni Zsófia és Tenyér Zsófia pontjaival 21-12-nél még volt egy megugrása. Innen azonban a negyed végére 22-16-ra felzárkózott a BKG. A PINKK-nél a 6 pontos Vincze Nikolett, míg a BKG-nál a szintén 6 egységnél járó Sierra Campisano bizonyult a legeredményesebbnek. A második szakasz elején is lendületben maradt a szigetszentmiklósi együttes, mely Angyal Barbara triplájával folytatta felzárkózását. A folytatásban ismét megvillant Sierra Campisano. Végül 24-24-nél egyenlített Gedei Tibor gárdája.
 
A második szakasz közepét is rendkívül hullámzó játék jellemezte. Az első negyedhez hasonlóan a PINKK előtt többször is adódott lehetőség, hogy nagyobb előnyt kialakítson. 31-27-nél, 35-30-nál és 38-32-nél is feljegyezhettünk ilyen lehetőségeket. Ezekkel azonban nem tudtak élni a hazaiak. A félidő utolsó két percébe érve 38-36-ra felzárkózott a BKG. Bozica Mujovic és az ekkor már 11. pontját szerző Vincze Nikolett révén még őrizte minimális vezetését a PINKK. 41-37 után azonban Sofija Zivaljevic és Sierra Campisano találataival egyenlítettek a vendégek. Campisano dudaszós triplája pedig 44-41-es vezetést hozott a félidőre a BKG-nak. Az amerikai légiós ezzel már a 15. pontját jegyezte ezen a délutánon. Óriási kérdés volt, hogy a harmadik negyedben innen milyen irányt vesz az összecsapás. Jáhni Zsófia duplájával még a PINKK szerezte az első találatot. Erre azonban Solanch Aldazabal hat pontja érkezett válaszul, amivel 50-43-nál megerősítette fölényét a BKG.
 
A döntő futást 50-45 után vitte be az újonc, amikor 8-0-val 58-45-nél 10 pont fölé növelte előnyét. Ezen sorozat alkalmával Angyal Barbara és Sofija Zivaljevic is triplát értékesített. A különbség innentől végig kétszámjegyű volt a felek között. A PINKK-nek 60-50-nél még akadt egy kisebb felzárkózása, de ekkor ismét Angyal Barbara és Sofija Zivaljevic villant meg. Már 15 egységgel ment a BKG, mely ekkor a játék minden elemében riválisa fölé kerekedett. Az utolsó 10 percnek 70-57-ről vágtak neki a felek. A negyedet Solanch Aldazabal triplája vezette fel. A második perc végén 77-59-re vezetett a szigetszentmiklósi együttes. Két perccel később pedig már az első 20 pont feletti differenciát rögzíthettük a jegyzeteinkbe 82-61-nél. Az utolsó öt percben nem változott érdemben a mérkőzés képe. A BKG magabiztosan tartotta kézben az irányítást, így végül 87-66 arányban diadalmaskodott. A klub a fennállása első élvonalbeli sikerét ünnepelhette.
 
PINKK Pécsi 424 - BKG-PRIMA Szigetszentmiklós 66-87 (22-16, 19-28, 16-26, 9-17)
 
Bajnokság, 8. forduló
Kozármisleny, Kozármislenyi Sportcsarnok
Farkas G., Goda L., Jakab L. (Fekete L.)
 
PINKK Pécsi 424: Mujovic 5/3, Jáhni 8, Vincze 16/9, Tenyér 10, Davis 14. Csere: Horváth, Szücs, Zsilinszky 10/3, Borbás 3/3.
 
BKG-PRIMA Szigetszentmiklós: Angyal 18/12, Aldazabal 20/6, Davis 4, Zivaljevic 21/6, Campisano 17/3. Csere: Vári 3, Raus 2, Kovács 2, Suppán.
 
 
 
A bajnokság 8. fordulójában a Vasas Akadémia 60-59-es győzelmet aratott a DVTK otthonában.
 
Sporttörténelmi délutánra készült a DVTK, hiszen a Diósgyőri Sportligetben először rendeztek dupla mérkőzést. A női kosárlabda bajnoki után a klub szimpatizánsai a DVTK férfi labdarúgó csapatának mérkőzésével folytathatták a napjukat. Olyan szempontból is speciális nap volt ez a DVTK számára, hogy a visszatérő Keyona Hayes és a betegség miatt hiányzó Medgyessy Dóra pótlására érkező Leslie Vorpahl is ezen a délutánon debütált. A találkozót Cheridene Green duplája vezette fel, de Tóth Orsolya büntetőjével és Papp Dia triplájával a második perc végére 4-2-re fordított a Vasas. Az első szakaszt végig fej-fej melletti kiélezett küzdelem határozta meg, ahol váltott vezetéssel haladtak a csapatok. Két pontnál nagyobb különbség sokáig egyik oldalra sem alakult ki. A negyed hajrájában aztán a Vasas 9-8 után 15-9-re fordított. Az utolsó percben azonban Bernáth Réka büntetőivel és Keyona Hayes ziccerével faragott hátrányából a DVTK.
 
A második szakasznak 16-13-ról vágtak neki a felek. Cheridene Green és Tóth Franka 4-4 pontjával gyorsan magához ragadta a vezetést a házigazda. Három pontnál nagyobb előnyt azonban nem tudtak felépíteni Földi Attila tanítványai. 21-18-nál hosszabb időre befagyott az eredményjelző. A kosárcsendet Keyona Hayes törte meg, amivel 23-18-ra módosította az eredményt. A pontszegény találkozón a Vasas negyedbeli első mezőnykosarára nyolc percet kellett várni. Addig mindössze Bach Boglárka és Budácsik Dorottya büntetőiből voltak eredményesek Milos Pavlovic tanítványai. Amikor azonban Pusztai Petra megszerezte az első mezőnytalálatot, 23-22-re felhozta csapatát. Időt kért Földi Attila, de lendületben maradt a Vasas. Bach Boglárka büntetőjével és Pusztai Petra triplájával a félidőre 26-23-as előnyre tettek szert a vendégek. A harmadik negyedet Leslie Vorpahl és Papp Dia kosárváltása vezette fel, majd következett Keyona Hayes és Tóth Orsolya. Ennek megfelelően maradt a hárompontos különbség a felek között.
 
Amennyire ponterősen indult a harmadik negyed, a folytatás ugyanazt a kemény, küzdős játékot hozta, mint az első félidő. Kányási Veronika és Cheridene Green révén 30-30-nál egyenlített a DVTK. Sara Heljic triplájával azonban újra a Vasas ragadta magához a kezdeményezést. Innentől pedig 1-3 egységgel ismét a vendégek jártak előrébb. A DVTK 35-35-nél és 37-37-nél utolérte riválisát, de a Vasas erejét dicséri, hogy Nadia Smailbegovic triplájával ismét magához tudta ragadni a vezetést. A harmadik szakaszt ráadásul Budácsik Dorottya duplája zárta, így 42-37-ről vágtak neki a felek az utolsó 10 percnek. A negyedik negyed elején hazai oldalon Keyona Hayes és Leslie Vorpahl, a vendégeknél Madár Eszter és Nadia Smailbegovic volt eredményes egy duplával és egy triplával. Így továbbra is őrizte előnyét a Vasas.
 
Sőt, 48-43-nál több labdája is volt Milos Pavlovic együttesének, hogy nagyobb arányban elszakadjon. Ekkor azonban egy büntetővel tudta mindössze növelni a különbséget a fővárosi gárda. A DVTK pedig ezt megbüntette és 50-50-nél nagy küzdelem árán utolérte riválisát. Ekkor még négy perc volt hátra, de a következő két percben egyik fél sem talált be. Keyona Hayes vállalta fel a vezér szerepét a DVTK-nál. Büntetőket harcolt ki, duplát értékesített. Összességében hat pontot szerzett. A Vasast Papp Dia és Madár Eszter találatai tartották meccsben. 16 másodperc volt vissza, amikor Sara Heljic révén 57-56-nál újra a fővárosi együttes vezetett. Időkérés után a DVTK eladta a labdát. Nadia Smailbegovic pedig büntetőket harcolt ki, de a második kísérlete lejött a gyűrűről. Támadhatott a DVTK és Bernáth Réka triplájával 59-58-ra fordított. Négy másodperc maradt az órán. Milos Pavlovic mindkét idejét kikérte és taktikai tanácsok meghozták az eredményt. A rendkívül higgadt Nadia Smailbegovic duplájával ugyanis 60-59-re megnyerte a meccset a Vasas.
 
DVTK - Vasas Akadémia 59-60 (13-16, 10-10, 14-16, 22-18)
 
Bajnokság, 8. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Győrffy P., Minár L., Rácz Zs. (Farkas J.)
 
DVTK: Vorpahl 7/3, Green 18, Kányási 5/3, Aho, Kiss 1. Csere: Hayes 19, Tóth 4, Bernáth 5/3.
 
Vasas Akadémia: Bach 7, Budácsik 10, Heljic 7/3, Papp 9, Tóth 3. Csere: Smailbegovic 11/6, Pusztai 5/3, Salamanon 2, Madár 6.
 
 
 
A 8. forduló záró mérkőzésén a TFSE-MTK 64-62-es sikert aratott a Ludovika-FCSM Csata otthonában.
 
A 8. forduló fővárosi rangadójának első perceit Stasha Carey és Dúl Panka határozták meg. Mind a ketten 7-7 pontot szereztek közvetlenül az összecsapás legelején. A Csata részéről ezen felül Hegedűs Janka egy büntetőjét jegyezhettük fel, így vezetett öt perc után 8-7-re a házigazda. A folytatásban Horváth Bernadett triplájával került kisebb lépéselőnybe a Csata, de a negyed hajrája még két fordulatot tartogatott. Előbb 14-11 után Chanise Jenkins vezetésével 17-14-re fordított a TFSE, majd innen az utolsó percben Lelik Réka és Hegedűs Janka révén egyenlített a Csata. 10 perc után végül 18-18 állt az eredményjelzőn. A második etap is hasonlóan alakult. A negyed elején Theodoreán Alexandra hárompontosával ismét a TFSE ragadta magához a vezetést. Elly Pavel és Király Andrea találatait követően pedig 26-21-re mentek a vendégek.
 
A TFSE kezdeti előnye után a második szakasz nagyobb részében a Csata akarata érvényesült. 26-21 után hat perc alatt 15-1-es hazai futást jegyezhettünk fel. Lelik Réka, Horváth Bernadett és Hegedűs Janka vezették fel ezt a szériát. A félidő hajrájában pedig Böröndy Vivien értékesített két triplát, amivel kialakult a nagyszünet 36-27-es eredménye. A Csatánál Böröndy Vivien és Horvát Bernadett voltak a legeredményesebbek 8-8 ponttal. A TFSE-nél Dúl Panka jutott 8 egységig. Óriási küzdelem jellemezte a találkozót. Támadásban mindkét oldalon sok lehetőség maradt ki. A Csata a 36 mezőnykísérletéből 11-et, a TFSE 31-ből 9-et értékesített. A harmadik negyed nagy kérdése az volt, hogy ki tud feljebb lépni ezen a téren. Stasha Carey találatával 38-27-nél kétszámjegyűre növelte előnyét a Csata. A TFSE Chanise Jenkins ziccerével és Dúl Panka triplájával kezdte meg a felzárkózást. Ugyanakkor Horváth Bernadett hárompontosát követően 41-32-nél visszaugrott a korábbi szintre a különbség, sőt Lelik Réka találatával 43-32-nél újra 11 ponttal ment a Csata.
 
A TFSE felzárkózását Németh Alma villanása indította, majd új lendületet Király Andrea és Dúl Panka egy-egy sikeres távoli kísérlete adott ennek a folyamatnak. Ekkor már a hatodik hármast jegyezhettük fel a TFSE oldalán, így 43-40-nél teljesen nyílt lett a mérkőzés. A Csata kosárcsendjét Stasha Carey és Toman Petra büntetői törték meg, amivel 47-42-re módosult az állás. Ekkor azonban már több, mint öt perce nem volt mezőnykosara a két legrutinosabb játékosát – Simon Zsófiát és Zele Dorinát – nélkülöző házigazdának. Végül a Csata részéről a negyed utolsó másodperceiben ezt a rossz szériát a már 16. pontját jegyző Stasha Carey 2+1-es helyzete törte meg, amivel 50-43-ra módosította az állást. A záró szakasz első percében Király Andrea és Dúl Panka tripláival kezdte meg ismét a hátránya ledolgozását a TFSE.
 
A sikeres távoli kísérletek érezhetően új lendületet adtak a vendégeknek, akik a 11 hárompontos kísérletükből végül ötöt értékesítettek az utolsó 10 percben. Dúl Panka és Chanise Jenkins hármasai után 55-52-nél már a TFSE járt előrébb. Ez egy 12-2-es futás volt. A Csata egyetlen pontját Stasha Carey jegyezte. Chanise Jenkins és Dúl Panka egy-egy szemfüles megoldással ezúttal duplákkal növelte tovább csapata előnyét, így 59-52-nél már 16-2-es szériát rögzíthettünk. Ekkor még öt perc volt hátra. Tursics Krisztián időkérése után Lelik Réka, illetve Hegedűs Janka vállalta fel a vezér szerepét a Csatánál. Lelik Réka egymaga hat pontot szerzett, így 60-59-nél ismét a hazaiak jártak előrébb. Az utolsó két percbe érkezve Király Andrea sikeres távoli dobásával 62-60-nál a TFSE vezetett, de Hegedűs Janka révén egyenlített a Csata. A döntés az utolsó fél percre maradt, ahol végül Chanise Jenkins büntetői hozták meg a 64-62-es az idegenbeli sikert a TFSE-nek.
 
Ludovika-FCSM Csata - TFSE-MTK 62-64 (18-18, 18-9, 14-16, 12-21)
 
Bajnokság, 8. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
dr. Mészáros B., Tőzsér D., Makrai M. (Bodrogváry I.)
 
Ludovika-FCSM Csata: Balogh, Horváth 11/9, Lelik 14, Hegedűs 9, Carey 18. Csere: Angyal, Toman 2, Böröndy 8/6.
 
TFSE-MTK: Theodoreán 3, Tapley 2, Jenkins 14/3, Király 11/9, Dúl 22/18. Csere: Baa 2, Pavel 5, Németh 5/3, Burján.

Vármegyei szövetségek