Férfi egyetemi bajnokság: Háromszori hosszabbítás után verte a TF a szombathelyieket
18
Nov
2021
Férfi egyetemi bajnokság: Háromszori hosszabbítás után verte a TF a szombathelyieket
2021. november 18.  |  19:34
Volt izgalom bőven a héten a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. Az élre mindenképpen a nyugati csoport rangadója, a TF-SzoESE összecsapás kívánkozik, amely 40 perc után 59-59-re állt. A TF úgy múlta végül fölül háromszori hosszabbítás után ellenfelét, hogy mind a rendes játékidő, mind pedig az első két hosszabbítás végén az ő játékosai mentették további folytatásra a találkozót. A SMAFC 10 pontos félidei hátrányból fordított, s nyert meg egy kosarakban gazdag meccset Pécsett. A címvédő MOGAAC jó kezdésének köszönhetően verte a Veszprémet, az ELTE pedig könnyedén győzött a Semmelweis Egyetem otthonában. A keleti csoport rangadóján a DEAC hamar nagy hátrányba került a "műszaki alakulattal" szemben, ám végül a debreceni gárda őrizte meg veretlenségét. A Miskolc "nehézkes" kezdés után nyert simán a DMSE, a Nyíregyháza pedig éppen jó kezdésére építve győzött biztosan az NKE otthonában. A Közgáz az Eszterházy SC csapatát verte nagy különbséggel.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, 6. forduló
 
DMSE – Miskolci Egyetem 48-84 (10-15, 11-22, 13-26, 14-21)
Debrecen, OEC tornaterem, 15 néző. V.: Kisházi, Fülöp.
 
DMSE: Komlósi 4, Soliman 15/3, Madlol 5, Bakos 4, UDOISE 12. Csere: Szilágyi 2, Nádasi 6/3, Veszprémy. Edző: Kovács István.
 
Miskolci Egyetem: KOZÁK M. 18, KOZÁK B. 19/3, SÁNDOR 17/3, Szicsák 8, SZŐKE 11. Csere: Molnár 7/3, Ragályi 2, Nyíri 2. Edző: Béres Dávid.
 
Előzetesen nem számíthattak túl szoros mérkőzésre az érdeklődők, azonban a hazaiak kicsit borították a papírformát, és tartották a lépést a jóval nagyobb játékerőt képviselő vendégekkel. A kevés pont elsősorban a katasztrofális távoli dobószázaléknak köszönhető: a mérkőzés végére mindkét csapat 11%-ot "szenvedett össze" a hárompontos vonalon túlról. A különbség a második szakasztól folyamatosan nőtt, de mégis lehet némi hiányérzetük a miskolciaknak, mivel a végeredmény nem tükrözi a két csapat közötti valós különbséget. A DMSE csapatából Daniel Udoise "pusztított" a palánkok alatt, négy hatalmas blokkot is kiosztott, emellett 12 pontot és 12 lepattanót is betett a közösbe. Mellette a 15 pontos Kareem Mohamed Soliman volt dicsérhető támadóoldalon. A MEAFC csapatában a Kozák testvérek ismét ponterősen játszottak, Szőke Gábor (11 pont, 13 lepattanó, 7 gólpassz) pedig kacérkodott a tripla-duplával, a pálya mindkét oldalán kiválóan játszott. A mérkőzés végén sérülések és kipontozódások miatt 4 játékosa maradt a pályán a DMSE együttesének - jobbulást kívánunk a sérülteknek!
 
Kovács István: - Nagyon büszke vagyok a játékosaimra, akik kétszáz százalékot nyújtottak. Még nem tapasztaltam olyat, hogy három sérülés is történik a meccsen, egy a melegítés során, míg a többi a második félidőben, így egy kipontozódás miatt az utolsó másfél percet négy játékossal kellett lejátszanunk. A mai nap, úgy érzem, megszereztük a szimpatikus vesztes címet. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
Béres Dávid: - A mérkőzés elején lebecsültük az ellenfelünket, és szoros első negyedet játszottunk. A távoli dobásaink nem sültek. Időkerés után fejben összeszedtük magunkat, és jobb helyzeteket alakítottunk ki. A mai napon egy jó debreceni csapat ellen játszottunk. Sok sikert kívánok nekik a bajnokságban! Gratulálok a győzelemhez a csapatomnak!
 
 
 
Közgáz SC és DSK - Eszterházy SC 111-38 (29-16, 27-8, 28-4, 27-10)
Budapest, Kinizsi u., 30 néző, V.: Hartai, Simon.
 
Közgáz: KUTROVICH 7, Kiss B. 3/3, NÉMETH B. 6, ÚR 20, KOMMA 24. Csere: Mlinárcsik 9/3, Csepregi 8, BARTHA Á. 15, LIMPEK 10, Papp D. 9/3. Edző: Vladár Csaba.
 
Eszterházy SC: Kerekes 7, Hőgerl Buda 3/3, BENYOVSZKY 13/6, Kelemen 3/3, BOCSI 6. Csere: Hőgerl Bence, Vörös 6/6, Kátai. Edző: Máté Balázs.
 
Bár legutóbb az egriek nyertek, a Közgáz pedig kikapott, a hazaiak voltak az esélyesek. Hőgerl Buda triplájával 3-2-re még az Eszterházy SC csapata vezetett, ám ezt követően a Komma László-Úr Mátyás (utóbbi 20 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát ért el) centerkettősük vezetésével egy 13-0-t "repesztettek" a hazaiak. A negyed második fele nagy dobópárbajt hozott, a vendégek Benyovszki Mihály találataival kiegyenlítetté tették a játékot. A második szakasz elején szigorított védekezésén a Közgáz, s az etap első felét labdákat, s könnyű kosarakat szerezve 18-1-re nyerve eldöntötte a találkozót. A folytatásban folyamatosan nőtt a különbség. A hazaiak ugyan gyengén dobtak távolról a vendégek zónája ellen, de a lepattanózásban nyomasztó (64-35) volt a fölényük, nagyon sok kosarat szereztek második szándékból, emellett pedig labdaszerzések utáni indításokból. A vendégektől szórványos felvillanásokra futotta, fölényes hazai sikerrel zárult a találkozó.
 
Vladár Csaba: - Az egriek  előző fordulóban aratott győzelme után úgy terveztük, hogy kemény, agresszív védekezésből próbálunk indulni, és ezt a második negyedtől meg is tudtuk valósítani. Köszönjük a játékot az Eszterházy SC csapatának, további sok sikert kívánok nekik! Gratulálok mindkét csapatnak!
 
Máté Balázs: - Gratulálok a győzelemhez a Közgáznak! Sajnos az történt, amire előzetesen számítani lehetett, mert támadójátékunkban sok volt a ki nem kényszerített hiba, védekezésben pedig nem tudtunk mit kezdeni ellenfelünk magassági fölényével és lerohanásaival.
 
 
 
NKE SE - Nyíregyházi Egyetemi SE 56-100 (14-30, 12-20, 15-22, 15-28)
Budapest, Ludovika Aréna, 20 néző. V.: dr. Oláh, Lázár.
 
NKE SE: Tóth M. 2, Pilinszki 13/9, Póczos S. 2, DÉR-SZABÓ 18/3, Póczos M. 6. Csere: Tóth Á., Mitiner, Lőrincz, Veres, Pálvölgyi 11, Hajas 4, Darvas. Edző: Mészáros István.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: Demeter 8/3, VIDA 19/15, TISZA 23, Lakatos 4, Skorcov 6. Csere: Mokánszki 6, SZILASI 21/6, Rudik 3/3, BOLDEN 10. Edző: Bus Iván.
 
Már a mérkőzés elején tudtára adta a vendég csapat a hazai játékosoknak, hogy győzni jöttek a fővárosba. Rögtön az első percekben magukhoz ragadták a kezdeményezést, és Vida Zoltán, Tisza Bálint, Szilasi Bence, valamint a 10 pontos, 15 lepattanós dupla-duplát elérő Immanuel Bolden vezérletével minden negyedet megnyerve magabiztosan győztek a nyíregyháziak. A hazai gárda elsősorban az igen "izmos" dupla-duplát "összehozó" Dér-Szabó Dániel (18 pont, 20 lepattanó) teljesítményének, valamint Pilinszki Máté tripláinak köszönhetően a mérkőzés egyes időszakaiban kiegyenlítetté tudta tenni a játékot.
 
Mészáros István: - Igyekeztünk nézhető mérkőzést produkálni, ez hellyel-közzel sikerült. Az ellenfél rutinos, jó csapat. Megérdemelten nyertek, nekünk a hibáinkat kell csökkenteni. Gratulálok a győztes csapatnak!
 
Bus Iván: - Örülünk a győzelemnek. További sok sikert kívánok az NKE SE csapatának!
 
 
 
DEAC - BME-MAFC 73-65 (13-20, 24-25, 15-9, 21-11)
Debrecen, OEC tornaterem, 20 néző, V.: Fülöp, Szűcs.
 
DEAC: POLLÁK 21/3, Csomor 9/3, Sipos, GÁSPÁR 15/3, Fábián 6. Csere: Sólyom 2, Czermann 2, Szekeres 3/3, VELKEY 11/9, Kurucz 4, Zsuga. Edző: Tankó István.
 
BME-MAFC: Koflanovics 8/6, Láng-Miticzky, ROZS 24/9, BARANYI 16, SZÁNTÓ 10/3. Csere: Bór 5/3, Svéda 2, Sebők, Vantal, Pásztor, Horváth, Rados. Edző: Tiba Klára.
 
Gáspár Mátyás parádés triplájával nyitotta hazai pályán a DEAC a hozzá hasonlóan szintén veretlen BME-MAFC elleni rangadót. A kezdeti hazai örömöt hamar megtörte a BME csapata, mivel hatalmas lendülettel és kiválóan felépített támadásokkal ostromolta a hazaiak gyűrűjét. Rozs Máté, valamint a két, végül dupla-dupláig jutó centere, Baranyi Péter (16 pont, 12 lepattanó) és Szántó Levente (10 pont, 20 lepattanó) vezérletével valósággal állva hagyta vendéglátóját a "műszaki alakulat", amely 20-6-ra elhúzott. A negyed 7-0-s hazai rohammal, s 7 pontos fővárosi előnnyel zárult. A folytatásban már felvették a tempót a hazaiak és elkezdődött az adok-kapok.
 
Kiegyenlített, színvonalas játék, kemény védekezés mellett szinte "vért izzadva", alázattal küzdött mindkét csapat. A harmadik negyed közepéig tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét a BME. Az etap a fővárosiaknál sokkal jobban, szinte tökéletesen (12/13, 92%) büntetőző hazai gárda 8-0-s rohamával ért véget, amellyel a záró etap előtt 2-re feljött a DEAC a több büntetőt is elhibázó BME ellen. A záró szakaszban a DEAC talán egy fokkal jobban akarta a győzelmet, és a kiélezett szituációkat tekintve rutinosabb játékosait bevetve lendületben maradt. A hajdúsági gárda átvette a vezetést és kiváló egységként működve Gáspár, valamint Pollák Balázs és Velkey Lőrinc jóvoltából már nem adta azt ki a kezéből a szintén remekül küzdő, de a hajrára kissé pontatlanná váló budapesti együttessel szemben.  
 
Tankó István: - Gratulálok a BME-MAFC csapatának, mert egy nagyon erőszakos és szimpatikus kosárlabdával álltak elő! Gratulálok az én csapatomnak is, mert a kezdeti nehézségek után a védekezés váltásunkkal le tudtuk dolgozni a hátrányunkat, és fel tudtuk őrölni az ellenfél játékosait!
 
Tiba Klára: - Először is gratulálok a Debrecen csapatának, kiváló összhang van köztük, remekül lehozták még a nehéz helyzeteket is! Azt gondolom, hogy most jött elő az, hogy igazából egyik játékosom sem szokott ilyen kiélezett helyzetekben részt venni, versenyezzenek bármelyik bajnokságban is. Tanulunk az esetből, nyilván én is hibáztam, ők is hibáztak - megpróbálunk visszavágni hazai pályán. 
 
 
 
 
Nyugati csoport, 5. forduló
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC – Veszprémi Egyetemi SC 82-65 (34-16, 13-14, 17-17, 18-18)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 30 néző. V.: Földesi, Erős.
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: Kálmán 11/3, VARGA T. 16/9, SZABÓ M. 24, SZABÓ L. 13/6, Czirkos 2. Csere: Szilágyi 2, Vass 4, Zeve, Babócsi, Karsai 6, Pallag 4. Edző: Laky Tibor.
 
Veszprémi Egyetemi SC: Rehák 6/6, PIUKOVITS 25, Rózsás 14, MOGYORÓSI 16, Slavóczki 4. Csere: Kátai, Lukenics, Szőke. Edző: Mérész Csaba.
 
Az NB I B csoportos játékosait nélkülöző címvédő hazai alakulat az első negyedben nyújtott lendületes, pontos játékával közel 20 pontos előnyre tett szert, és ezt a jól küzdő veszprémiek ellen meg is tartotta a találkozó végéig. Varga Tamás 16-16 pontos és lepattanós, valamint 11 gólpasszos tripla-duplával volt vezére a hazai gárdának, s méltó "szárnysegédje" volt az ettől mindössze 2 gólpasszal elmaradó Szabó Márton (24 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz). A vendég veszprémieket leginkább az igen "mutatós" dupla-dupláig jutó Piukovits Olivér (25 pont, 14 lepattanó) próbálta versenyben tartani.
 
Laky Tibor: - Örülök a győzelemnek, amit egy hasznos mérkőzésen értünk el úgy, hogy több, eddig kevesebb lehetőséghez jutó játékosom is bizonyított. Nagyon fontos mérkőzések várnak még ránk a bajnokságban.
 
Mérész Csaba: - Gratulálok a Mosonmagyaróvár csapatának! Úgy gondolom, hogy magunkhoz képest jól játszottunk, mérkőzésről-mérkőzésre lépegetünk előre.
 
 
 
Semmelweis Egyetem - ELTE BEAC 51-101 (8-20, 13-23, 14-27, 16-31)
Budapest, SOTE csarnok, 25 néző. V.: Bátovszky, Czupi.
 
SOTE: Vámosi M. 3, Schirer 3, Hunka 7/3, Jankó 17/3, Vámosi B. 11/3. Csere: Kórodi 2, Molnár, Kovács, Kirják 8/3, Körmöczi. Edző: Weisz Miklós.
 
ELTE BEAC: TÓTH M. 22/6, BORSOS 17/6, MORAUVSZKY 22, SZABÓ B. 10/3, Réti 9/3. Csere: Jónás 6, Somosi 4, Kis 2, Barna 6, Prókai 4. Edző: Csányi Zoltán.
 
Nagy lendülettel kezdte a két budapesti csapat a mérkőzést, emiatt az első percekben több eladott labda született, mint pont. A 4. perctől az ELTE védekezése összeállt, amiből a vendégek sok könnyű indítás kosarat szereztek. Tóth Márk, Morauvszky Gergely és Szabó Balázs szállította a vendég csapat számára pontokat. A második negyedben lendületben maradt az ELTE, amely továbbra is pontokra váltotta a megszerzett labdákat. A második félidőre sem változott a játék képe: a hazai csapat kapkodva és pontatlanul játszott, az ELTE pedig rendre tudott indulni a szerzett labdákból, emiatt folyamatosan nőtt a különbség a két csapat között. Az ELTE együtteséből Tóth Márk (22 pont, 6 lepattanó, 5 szerzett labda, 5 gólpassz), Morauvszky Gergely (22 pont, 6 lepattanó), Borsos Balázs (17 pont, 5 szerzett labda) és Szabó Balázs (10 pont) jutott 10 fölé, de Somosi Ádám (4 pont, 5 lepattanó, 7 szerzett labda, 4 gólpassz) sokoldalú játéka is említést érdemel. A SOTE gárdájából ketten, Jankó Árpád (17 pont, 8 lepattanó) és Vámosi Boldizsár (11 pont, 6 lepattanó) ért el kétszámjegyű pontot, de jó teljesítményüket árnyalja, hogy ketten együtt 18 labdát adtak el. Az ELTE a jó védekezésével és a szerzett labdákból elért könnyű pontokkal tudta végig dominálni a mérkőzést.
 
Weisz Miklós: - Sajnos csak gratulálni tudok az ELTE-nek a győzelemhez!
 
Csányi Zoltán: - Gyorsan és tulajdonképpen jól játszottunk. Azt kell, hogy mondjam, élvezetes mérkőzés volt, legalábbis így edzői szemmel. Voltak persze hibáink, de többségben voltak a jó megoldások, úgyhogy gratulálok a srácoknak és persze a SOTE csapatának is!
 
 
 
TFSE - SZOESE 89-84 három hosszabbítás után (20-8, 12-19, 16-17, 11-15, 13-13, 6-6, 11-6)
Budapest, Testnevelési Egyetem E-terem, 30 néző. V.: Hervay, Sentényi, Matics.
 
TFSE: POLGÁRDY 20/6, KOPÁCSI 24/9, LAMAN 18/15, HORVÁTH G. 14/6, Félix 6. Csere: KIRÁLY 6, Pataki. Edző: Boros Zoltán.
 
SZOESE: HORVÁTH CS. 13, Kiss M. 11, Vicze 2, OROSZI 14, HABEL 12. Csere: BALOGH M. 19/3, ÉRSEK 10/6, Novák 2, Gundinger 1. Edző: Kéri Péter.
 
Az első negyedben a TFSE magabiztos előnyt szerzett pontos dobásaival. A második negyedben zónavédekezésre váltott a vendég csapat, ezzel megzavarva a TF-et, így sikerült a félidőre felzárkóznia. A második félidőben sem találta a ritmust a hazai csapat: a távoli dobásokat nagyon rossz százalékkal dobták a TF játékosai, a szombathelyiek pedig tovább faragva hátrányukon kiegyenlítetté tették a mérkőzést, sőt a hajrában Oroszi Viktor és Horváth Csaba kosaraival át is vették a vezetést. Aztán kiderült, korántsem ez volt a hajrá... A negyedik negyed végére a SZOESE egy ponttal vezetett, amit Polgárdy Ádám büntetőjével mentett hosszabbításra a TFSE. Az első hosszabbításban felváltva vezettek a csapatok. Ekkor Kopácsi Ákos 1 jó büntetőjével mentett újabb hosszabbításra a meccset a TF, következhetett a második hosszabbítás.
 
Továbbra is fej-fej mellett haladtak a felek, majd a hajrában 3 ponttal ellépett a SzoESE, de Laman Richárd triplájával a harmadik hosszabbítást is kiharcolta a TF. Ebben pedig a hazai együttes, azok után, hogy a rendes játékidő, majd az első két "ráadás" végén egyaránt az ő játékosai mentették hosszabbításra a mérkőzést, lélektani előnyét kihasználva elhúzott 6 ponttal az első két percben, és ezt a hátrányt a vendégek már nem tudták ledolgozni. A résztvevők számára sokáig felejthetetlen összecsapáson hazai részről Polgárdy Ádám (20 pont, 9 lepattanó, 10 gólpassz) közel járt a tripla-duplához, és Horváth Gergely (14 pont, 13 lepattanó) is dupla-duplával járult a lepattanózást 67-48-ra nyerő TF sikeréhez. Szombathelyi részről Balogh Máté (19 pont, 9 lepattanó) a cserepadról beszállva járt nagyon közel a dupla-duplához, és Oroszi (14 pont, 7 lepattanó) is eredményes, hasznos játékkal vétette észre magát.
 
Boros Zoltán: - Jól kezdtük a mérkőzést, de utána a Szombathely védekezésének köszönhetően elvesztettük a ritmusunkat. Sok külső dobásunk és büntetőnk is kimaradt, nem játszottunk jól a mérkőzésen, de szerencsére a küzdeni akarásunk meghozta a győzelmet. Gratulálok a Szombathelynek, és további sok sikert kívánok nekik!
 
Kéri Péter: - Aki kilátogatott, egy izgalmas, jó mérkőzést láthatott. Gratulálunk az ellenfélnek!
 
 
 
PTE-PEAC - SMAFC 97-109 (22-27, 35-20, 25-30, 15-32)
Pécs, Ifjúság út 6., 30 néző. V.: dr. Danka, Fleischmann.
 
PTE-PEAC: SIMON 26/3, Zalay 6, NAGY K. 21/6, MOGYORÓSI 16, MEZEI 14. Csere: Major 5/3, Pontyos, Gergely 4, Pákozdi, Griszháber 5/3. Edző: Moosz Milán.
 
SMAFC: Heiszenberger 3/3, HAJNAL 20/9, FÜZI 31/3, SZEGEDI 23/15, SZABÓ D. 28. Csere: Barcza 4, Gáspár, Janzsó. Edző: Farkas Dávid.
 
Az elején mindkét csapat a gyors játékot erőltette, amelyből jobban jött ki a SMAFC, pontosabbak voltak a befejezéseknél. A második negyed negyedik percében viszont már időkérésre kényszerült a vendég csapat, amikor is két pontra zárkózott a PEAC. Sőt egyenlített, majd fordított is Zalay Zsombor kosarával, újabb labdaszerzés után. Ebben a szakaszban beérett a PEAC letámadása, a hazaiaknak a Simon Márton-Mogyorósi Dániel-Mezei Máté trió vezetésével sikerült egy 10 pontos előnyt felépíteni a szünetre. A fordulás után újra öt pontra zárkózott a SMAFC Szegedi Márton hármasát és Füzi Róbert zsákolását követően. Aztán Nagy Kevin pillanatai következtek. Lüktető volt ekkor a játék: előfordult, hogy egy támadásban többször cserélt gazdát a labda, Szegedi és Hajnal Kristóf tripláival viszont újra nyílt lett a mérkőzés. A záró játékrészre "elfogyott" a hazai csapat: Füzi, valamint a végül 28 pontos, 13 lepattanós dupla-dupláig jutó Szabó Dániel vezérletével elhúzott és megnyerte a látványos, kosarakban gazdag találkozót a SMAFC.
 
Moosz Milán: - Az egyetemi mérkőzéseken - bár nem teljesen ugyanaz a keret - a taktikai utasítások csak nagyjából hatvan százalékát valósítjuk meg, szemben az NB II-es bajnoksággal, ahol ez közelít a száz felé.
 
Farkas Dávid: - Irányító nélkül érkeztünk a mérkőzésre, tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz. Szerencsére a második félidőben rendezni tudtuk a védekezést, így sikerült könnyű kosarakat szerezni, s a végére magabiztos győzelmet arattunk.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek