Remek játékkal demonstrált erőt Izlandon a magyar válogatott
14
Nov
2021
Remek játékkal demonstrált erőt Izlandon a magyar válogatott
2021. november 14.  |  23:00

A spanyolok ellen mutatott remek játék után, a papíron leggyengébb Izland várt Székely Norbert szövetségi kapitány csapatára. A magyarok pénteken délután érkeztek Reykjavikba, ahol négy edzés állt rendelkezésre felkészülni, a Romániában remekül kosarazó hazaiak ellen.

A magyar válogatott keretében egy változás történt: Raksányi Krisztina családi okok miatt nem tartott a csapattal, helyette Kányási Veronikát nevezte a magyar csapat.
Lelik kosarával, jó magyar védekezéssel kezdődött a találkozó. Az izlandiak sokat próbálkoztak távolról, kevés sikerrel, míg a mienk nagyon kemény, harcos játékkal rukkoltak elő. Hatalmas energiákat mozgattunk, az izlandiaknak gyakran a labdát felhozni is komoly nehézséget okozott. 7-15 volt a táblán, amikor Benedikt Gudmundsson időt kért. Studer dobott triplát, de Henningsdottir azonnal válaszolt rá. A magyar válogatott azonban továbbra is diktálta a tempót, irányította a mérkőzést. Lelik tette közé a tízet, Horvát távolijával pedig már 28-15-re vezettünk. Henningsdottir távolija volt a negyed utolsó kosara, zárkóztak az izlandiak. 20-28.
A második negyed első kosarát a hazaiak szerezték, Davídsdóttir volt eredményes. Támadásban sokat hibáztunk, de Kiss Virág ziccerből megszerezte a negyed első magyar kosarát. Studer hármasát követően ismét tíz fölött volt a magyar előny, amit Határ büntetőkből növelt tovább. Remek magyar védekezés az egyik, Kiss dupla a másik palánk alatt. Jól kosarazott a magyar csapat, a fölényes vezetés birtokában is koncentráltan, harcosan játszottak Studerék. Hinriksdottir egyedül próbálta megoldani az izlandiak problémáit, minden labdával őt keresték a társak. Négy perccel a negyed vége előtt, Karlsdottir egy triplával hozta fel tizenötre az övéit, Székely Norbert időt kért. Goree büntetőivel folytatódott a találkozó. Jó védekezés után, Goree ismét pontos volt a vonalról. Tizenkilenc ponttal vezetett Magyarország. Lelik triplája is szottyant, 30-51 volt a táblán. Lelik és Török is triplát dobott a félidő utolsó percében, de Hinriksdottir is betalált távolról. 37-59.
Határ pontokkal indult a második félidő, büntetőket dobott be. Goree pontokkal folytatódott tovább a “parádé”. Az izlandiak teljesen megzavarodtak a mieink védekezésétől, két percig még dobási kísérletig sem jutottak el. Határ növelte tovább az előnyt, fél perccel később büntetőket dobhatott a magyar center, így a vonalról növelte harminc fölé az előnyünket. Goree szenzációs támadás végén szerzett pontot, időt kértek a hazaiak. Studer dobott be egy ziccert, Karlsdottir távolról szerezte meg a játékrész első izlandi kosarát. Továbbra is annak tudatában kosaraztunk, hogy a végelszámolásnál minden pontnak jelentősége lehet. 42-80-as állásánál jött az újabb hazai időkérés. Határ tette közé a negyvenet. A negyed vége azonban a hazaiaké volt, így olvadt az előny. 50-84.
A hazaiak szerezték a negyed első kosarát, de Aho és Goree kosarával ismét elkezdte a pontgyártást a magyar válogatott. Aho nagyon jól játszott ebben a periódusban és Varga Alíz is megszerezte első pontjait, negyvennégy ponttal vezettünk. Aho szerezte a századik pontunkat, motiváltan, jól kosaraztunk. A magyar válogatott nagyarányú győzelme teljesen megérdemelt. 58-115.

A spanyolok elleni bravúr elmaradt ugyan, de összességében jól zárta a novemberi eb-ablakot a nemzeti csapat. Bíztató játék és nagy küzdeni akarás jellemezte Székely Norbert csapatát. Folytatás egy év múlva.

 

IZLAND - MAGYARORSZÁG 58-115 (20-28, 17-31, 13-25, 8-31)

Európa-bajnokság, selejtező
Hafnarfjördur
Andris Aungrogers, Sinem Tetik, Goran Sljivic

Izland: T. Jonsdottir 1, Svansdottir 9, Karlsdottir 5/3, Hinriksdottir 15, Henningsdottir 9/3. Cserék: Grimsdottir -, Jonsdottir 8/6 , Kristinardottir 7/3, Davídsdóttir 3, Aegisdottir-, B. Hinriksdottir -, Hjördísardóttir 1. 

Magyarország: Studer 11/6, Aho 10, Lelik 21/12, Goree 27/3, Határ 18. Cserék: Kányási -, Dombai 4/3, Varga A. 2, Horváth 6/6, Kiss 9, Gereben 2, Török 5/3.

Vármegyei szövetségek