Tippmix Férfi NB I: A listavezető simán verte a sereghajtót
12
Nov
2021
Tippmix Férfi NB I: A listavezető simán verte a sereghajtót
2021. november 12.  |  20:42
A 10. forduló pénteki játéknapján a listavezető Falco KC Szombathely látta vendégül a sereghajtó Atomerőmű SE csapatát.
 
Clark kicsit álmoskásan kezdett, ki is sodorták a kezéből a labdát, Brozja szerezte a találkozó első kosarát, Golomán azonnal egy triplával válaszolt a túloldalon (3-2). A találkozó elején egymás után szerezték a kosarakat a felek, Eilingsfeld büntetői után 7-6 volt az állás. Innen sikerült rákapcsolnia a szombathelyieknek és megléptek nyolc ponttal, főként Váradi kosarainak köszönhetően (14-6). Hiába Brozja kosara, Váradi már a tizedik pontját szerezte, majd Perl is hozzátett kettőt, időt kért Teo Hojc (19-8). Sikerült rendeznie a sorokat a vendégeknek, Brown triplájával hétre zárkóztak, de a negyed vége előtt megint ritmust váltott a Szombathely és visszaállította a kétszámjegyű különbséget. 33-21.
 
Orgona egy hármassal adta meg a második felvonás alaphangját, de tartósan nem tudott faragni a hátrányából a Paks, a Váradi-Perl kettősre nem volt egyelőre válaszuk (36-26). Percekig nem született újabb kosár, majd Brown rohant végig a pályán és állt bele egy hármasba, négy gyors ponttal válaszoltak a vasiak (40-29). Csordogált a meccs, próbálkozott az ASE, míg a Falco gondosan ügyelt arra, hogy nagyon közel ne engedje az ellenfelét. Brown szinte egymaga tartotta életben a vendégeket, tizenhat pontnál járt már ekkor, mindig volt azonban hazai válasz az ő hármasaira (47-37). Büntetőkkel lopta a távolságot a Paks, végül kilenc maradt a Szombathely előnyéből a nagyszünetre. 51-42.
 
Benke jól nyitotta a második félidőt, két triplát is bevágott, míg a paksiaktól csak Kovács duplája érkezett egyelőre (57-44). Váradi zsákolt, tizenöttel léptek meg a vasiak. Kezdett elfáradni a sérülésekkel küszködő ASE, a negyed derekára már 63-46-ra ment a Szombathely. Brown ezúttal hibázott, Perl rohant végig, csinált is egy 2+1-es akciót, meg lett a közte húsz (66-46). Zsinórban hét vendég pont érkezett, nem tudta lezárni a meccset a Szombathely, nagyot küzdött a Paks (66-53). Amikor kellett, koncentráltabban kosárlabdáztak a sárga-feketék, veszélyesen közel egyszer sem engedték az ASE csapatát (72-55). Barac könnyedén zsákolhatott, míg Kovács Ákos triplakísérlete lemaradt, tizenkilenc pluszban várhatta a záró felvonást a Falco. 74-55.
 
Az utolsó negyed elején hamar meg lett megint a közte húsz, nem volt kérdés a győztes kilétét illetően. Szép megoldásokból így sem volt hiány, de az látszott, hogy elfogyott az erejével a gyakorlatilag hat és fél emberes rotációval kosárlabdázó atomerőmű SE. A Falco KC Szombathely győzelme tehát szinte egy pillanatig sem forgott veszélyben, így könnyed sikerrel hangolt a Treviso elleni kulcsfontosságú Bajnokok Ligája mérkőzésre Milos Konakov csapata. 98-78.
 
Falco KC Szombathely – Atomerőmű SE 98-78 (33-21, 18-21, 23-13, 24-23)
 
Bajnokság, 10. forduló
Szombathely, Savaria Arena
V.: Győrffy P., Török R., Rácz Zs. (dr. Gincsai J.)
 
Falco: Váradi 15/6, Somogyi 9/3, Clark -, Golomán 11/3, Keller 11/3. Cserék: Verasztó -, Perl 24/3, Benke 16/6, Kovács B. 4, Barac 8, Sövegjártó -.
 
ASE: Brown 19/12, Frank 2, Brozja 17/3, Eilingsfeld 15/3, Buljevics 18/3. Cserék: Kovács Á. 4, Kis -, Orgona 3/3.
 
 
 
Ami a tabellát illeti, egy igazi középházi rangadóra volt kilátás, hiszen a Kaposvári KK és az Alba Fehérvár is 4-5-ös mérleggel rendelkezett az összecsapás előtt.
 
Két rutinos magyar kosarával nyitott mindkét csapat, a vendégeknél Szabó, a hazaiaknál Hendlein talált be, majd Price tempójával átvette a vezetést a Kaposvár. Lukács és Martin is csak egy-egy büntetőt dobott be, majd Omenaka egyenlített (5-5). Szabó vitte a hátán a fehérváriakat ezekben a percekben, miközben több lábon állt a KKK, meg is léptek néggyel a somogyiak (13-9). Kiegyenlített az Alba, majd egyre rohanósabbá vált a játék, ami sok ki nem kényszerített hibát eredményezett. A patthelyzetről Steele zsákolása mozdította el a feleket, amire nem tudott reagálni a Kaposvár, Nikola Lazics kért időt (13-15). A negyed utolsó perceiben is kiegyenlített maradt a játék, végül Laksa középtávolijával 17-19-es vezetésre tettek szert a székesfehérváriak.
 
Laksa ott folytatta, ahol abbahagyta, a túloldalon Puska iratkozott fel a pontszerző közé (19-21). Hiába jártak minimálisan előrébb a vendégek, folyamatosan ott loholtak a nyakukon a kaposváriak, amikor jött Steele hármasa és Fakuade 2+1-es akciója, ami az addigi legnagyobb különbséget jelentette a csapatok között (21-29). Ford vette kezébe a dolgokat a somogyiaknál, viszont Pongó is jól vélzott a triplavonalon túlról, így sokkal közelebb nem tudtak férkőzni a hazaiak (25-32). Elkapta a ritmust a KKK, Krnjajski büntetője és Price triplája gyorsan leolvasztotta háromra a differenciát, ráadásul utóbbi egy szerzett labdát követően ziccerből is betalált, Dejan Mihevc időt kért (31-32). A vezetést nem adták át a vendégek, Price viszont ezekben a percekben jól tartotta a csapatát, így nem tudtak jobban ellépni a fehérváriak (37-40). Bogdán energikusan szállt be a kispadról, egy jó védekezés után pedig Krnjajski találta meg Martint, ezzel hosszú idő után visszavette az előnyt a KKK (43-44). Stark ragadta meg a momentumot, négy gyors pontot szerzett a félidő előtt. 43-46.
 
A fordulás után jobban kezdtek a hazaiak, Ford és Hilliard kosaraival gyorsan fordítottak, majd Martin fejezett be egy gyorsindítást (49-46). Stark trojkája becsorgott, továbbra is egyenlő partnerek voltak egymásnak a csapatok, amikor 7-0-ás futást a KKK, ezzel a találkozón soknak mondható hatpontos előnyre tett szert, időt is kértek a vendégek (60-54). Újabb jó védekezés jött a kaposváriaktól, a túloldalon megint Martin volt a befejező ember, nem sokkal később pedig már a közte tíz is meglett (64-54). Stak ziccere nagyon kellett a fehérváriaknak, majd Vojvoda is megszerezte az első pontjait a meccsen (66-59). Nikola Lazics időkérését követően az utolsó percet nagyon megnyomták a somogyiak és kétszámjegyű fölénnyel várhatták az utolsó negyedet. 70-59.
 
Közel egy percig nem esett kosár a záró felvonás elején, végül Ford gyarapította csapata pontjait, igaz, csak eggyel (71-59). Vojvoda dobta az első fehérvári pontokat ebben a tíz percben, azonnal érkezett Krnjajski triplája válaszként (74-61). Próbálkozott az Alba, de nagyszerűen kosárlabdázott a második félidő egészében a KKK, nem engedték tízen belülre az ellenfelüket (85-71). 87-75-nél Stark hármasa akadt be, majd Lukács dobott be két büntetőt három perccel a vége előtt, pillanatok alatt újra nyílttá vált a mérkőzés (87-80). Kijöttek egész pályára a vendégek, de okosan játszottak a somogyiak, akik hosszú támadást is kosárral fejeztek be (93-82). Innen már nem volt visszaút a fehérváriaknak, a harmadik negyedben hatalmasat játszott a Kaposvári KK, amely onnantól kezdve jól sáfárkodott az előnyével, így behúzta ötödik győzelmét a szezonban. 97-82.
 
Kaposvári KK – Alba Fehérvár 97-82 (17-19, 26-27, 27-13, 27-23)
 
Bajnokság, 10. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Cziffra Cs., Goda L., Kovács N. (Téczely T.)
 
KKK: Hilliard 16/3, Plézer 2, Price 20/6, Hendlein 2, Martin 25. Cserék: Krnjajski 8/3, Puska 2, Ford 20/3, Bogdán 2. 
 
Alba: Stark 23/6, Vojvoda 8/3, Lukács 7, Szabó 9, Omenaka 2. Cserék: Takács Ma. -, Takács Mi. -, Laksa 6, Pongó 3/3, Fakuade 14/3, Steele 10/3.

Vármegyei szövetségek