Női egyetemi bajnokság: Dupla diadallal kezdett a Miskolc
12
Nov
2021
Női egyetemi bajnokság: Dupla diadallal kezdett a Miskolc
2021. november 12.  |  15:31
Egy a fővárosban, a Ludovika Csata otthonában, majd egy odahaza, egy másik budapesti riválisuk, a Közgáz ellen aratott egyaránt 9-9 pontos győzelemmel indították a Nemzeti Egyetemi Bajnokságot a miskolci hölgyek. A keleti csoport harmadik fővárosi együttese, a BME-MAFC is kikapott: a "műszaki alakulat" egy küzdelmes, végig kiélezett összecsapáson, Szegeden maradt alul. Az északkeleti derbin a DEAC jó első és utolsó negyedével verte biztosan a folyamatosan fejlődő Nyíregyházát. A nyugati csoportban az ELTE BEAC remek szünet utáni játékával verte 40 ponttal a Szombathely csapatát. A Semmelweis Egyetem a Sopron, a Győr pedig a PTE-PEAC ellen aratott magabiztos győzelmet.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők, 4. forduló
 
Keleti csoport
 
Ludovika Csata - Miskolci Egyetem 51-60 (13-17, 18-20, 13-13, 7-10)
Budapest, Ludovika Aréna kisterem, 20 néző. V.: Káré, Molnár.
 
Ludovika Csata: Szarka 3, POLGÁRI 13/3, JÁNOSI 21/3, Kovács 2, Borza 7/3. Csere: Sándor 3/3, Sólyom, Darvas 2. Edző: Vincze Viktória.
 
Miskolci Egyetem: TAKÁCS 11/9, KECSKÉS 16/9, SZEGECZKI 12, Papp 12/3, Kababik 5. Csere: Lenkovics, Tóth, Hajdu 2, Nagy 2, Simon. Edző: Lippai Szabolcs.
 
Az első percekben úgy tűnt, a Miskolci Egyetem játszik hazai pályán - magabiztosan kezdtek, szép támadásokat vezettek a vendégek. Előbb Papp Szonja dobott könnyű ziccert, majd Kecskés Karina süllyesztette el első hármasát a hazai gyűrűben, melyet még egy büntetővel is megtoldott. Kisvártatva a hazai csapat kisemberei is "megérkeztek" a mérkőzésbe, a végül dupla-dupláig jutó Polgári Melinda (13 pont, 10 lepattanó) vezetésével sorban dobták a ziccereket. Kecskésnek erre újra tripla volt a válasza. Jánosi Virág kiharcolt faultjai és betörései révén egál volt a meccs az első negyed vége előtt - ekkor Takács Anna állt bele egy újabb sikeres miskolci triplába. A második szakasz elején Szegeczki Nóra labdaszerzése, kiharcolt faultja és sikeres büntetői után a vendégek előnye már 7 pont volt.
 
Időkérést követően a csatás lányok, úgy tűnt, megtalálták a miskolci védekezés ellenszerét: több támadást ziccerrel fejeztek be, két tripla is beakadt a vendéglátóktól, s egy 12-3-as szériát futva a 17. percben először vezetett a hazai csapat. Ez "kérész életűnek" bizonyult: a Miskolc 3 gyors triplával vette vissza a vezetést a félidőre. A harmadik negyed elején még kapaszkodott a hazai csapat, de a Miskolci Egyetem lányai szép támadásokkal hol belső posztokról, hol mezőnyből betalálva kíméletlenül visszaverték a ludovikás felzárkózási kísérleteket, így már 10 ponttal is vezettek a borsodiak. A negyedik negyed nem hozott nagy változást: kisebb fellángolásai ugyan voltak a Csatának, de a miskolciaknak mindig volt válaszuk.
 
Vincze Viktória: - A lányoknak nem sikerült fejben is megérkezni az őszi szünetből. Nem gondolnám, hogy közben elfelejtették a védekezés rejtelmeit, de ez ma igazán nem jött össze. Dolgoznunk kell tovább. Gratulálok a Miskolc csapatának!
 
Lippai Szabolcs: - Első mérkőzésünk volt a szezonban, de szerencsére sikerült jó iramban kezdeni a találkozót. Voltak hibák, de a lányok végig koncentráltak, így sikerült megnyerni a meccset. Gratulálok a lányoknak, és további sok sikert a Csatának!
 
 
 
Szegedi RSC - BME-MAFC 58-55 (18-18, 13-9, 14-14, 13-14)
Szeged, Topolya sori Sportcsarnok, 30 néző. V.: Márkus, Utasi.
 
Szegedi RSC: Czintos 6, Tasi 5, Ódry 2, Sagát 25/3, Lovrity 8. Csere: Fodor 2, Váradi 7, Antal, Fekete 1, Molnár, Pásztor 2. Edző: Földi Alexandra.
 
BME-MAFC: Bozsó 9/3, Foltin, Benkő 4, Budavári 4, Munteán 27/15. Csere: Horváth 5, Kardos 6, Németh. Edző: Gorácz Árpád.
 
Az első negyed folyamatos kosárváltással indult, nem bírt egymással a két csapat. A második negyed Sagát Dóra és Munteán Lili dobópárbaját hozta - mindketten csapatuk pontjainak közel felét jegyezték a találkozón. Szünetben a valamivel pontosabban játszó a hazai csapat 4 ponttal vezetett. A szűk rotációval dolgozó vendég gárdából a második félidőben 3 játékos is kipontozódott, így egy küzdelmes, végig szoros, kiélezett mérkőzésen a hazai alakulat örülhetett a győzelemnek.
 
Földi Alexandra: - Gratulálok a csapatomnak! Sajnálom, hogy ismét izgalmassá tettük saját magunknak a végjátékot, de szerencsére most mi jöttünk ki belőle jobban. A BME-nek további sok sikert kívánok!
 
Gorácz Árpád: - Egy szoros mérkőzésen gyenge támadójátékunk miatt szenvedtünk vereséget.
 
 
 
DEAC - Nyíregyházi ESE 77-54 (35-15, 16-19, 15-15, 11-5)
Debrecen, Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma, 15 néző. V.: Kisházi, Fülöp.
 
DEAC: Ruzsa-Kis 11/6, Baczuk 3/3, Herdon 3, Shirian 8, Szabó Cs. 12/6. Csere: Gaál 8/3, Kőrösi 12, Sükei 2, Szabó G. 10, Holinka-Miklós 4, Vitéz, Pallai 4. Edző: Kászoni Boglárka.
 
Nyíregyházi Egyetem SE: Tóth 21, Bernáth 8, Karakó 16, Veréb, Balogh. Csere: Dallos, Ádám, Adonyi, Alajtner 9. Edző: Farkasinszki Orsolya.
 
Első mérkőzését játszotta hazai pályán a DEAC. Kászoni Boglárka lányai egy 11-2-es futással nyitották a szomszédvári rangadót, majd a végül dupla-dupláig jutó Tóth Friderika (21 pont, 12 lepattanó, de a 11 eladott labda kicsit ront az összképen) harcolt ki egy faultot vendég részről, amire Szabó Csilla egy hármassal válaszolt (14-4). Az etap hátralévő perceiben is magabiztosan kosárlabdáztak a debreceniek, tíz perc játék után 20 pontos előnyt építettek ki maguknak (35-15). A folytatásban rendezte sorait a szabolcsi együttes, és faragtak is hátrányukból a vendégek (39-23). A szünet előtt folytatta a pontgyártást a cívisváros csapata, ám nem adták könnyen magukat a szabolcsi lányok, akik a már említett Tóth mellett a szintén dupla-duplával záró Karakó Dorina (16 pont, 14 lepattanó) és a hatékonyan játszó Alajtner Rebeka jóvoltából "elvitték" a negyedet, 19-16-ra megnyerve azt - a biztos DEAC-vezetés azért nem forgott veszélyben
 
Fordulás után őrizték előnyüket a hajdúsági lányok, majd Ruzsa-Kis Kinga triplájával 20 pont fölé nőtt a hazai előny (61-39). A periódus derekán magasabb fordulatszámra kapcsoltak a nyíregyháziak, és egy 8-1-es futással 15 pontra feljöttek. A záró felvonásban kevés találat esett. Az utolsó percekben Pallai Petra szerzett ügyesen labdát, amelyet egy pazar szóló után kosárra is váltott (72-51). A találkozó végén a Debreceni Egyetem csapatának akarata érvényesült: a végeredményt Szabó Gréta állította be közeli kosarával (77-54), s a biztos hazai sikerhez Kőrösi Réka is hozzájárult 12 pontos, 10 lepattanós dupla-duplájával.   
 
Kászoni Boglárka: - Örülök, mert minden játékos lehetőséghez jutott a mai napon, és egy lány kivételével mindenki eredményes is tudott lenni. Nem volt annyira jó a védekezésünk, viszont támadásban bátran vállaltuk a helyzeteinket. Köszönjük a mérkőzést a Nyíregyházának!
 
Farkasinszki Orsolya: - Rosszul kezdtük a mérkőzést, sok kinti dobást kaptunk, később ezt sikerült kiküszöbölni. A meccs végére kicsit elfáradtak a lányok, de azt gondolom, egy nagyon jót játszottunk a Debrecennel, akik a legjobb négy közé jutásra is esélyesek.
 
 
 
Az 1. fordulóból elhalasztott mérkőzés
 
Miskolci Egyetem - Közgáz SC és DSK 57-48 (14-11, 11-9, 19-10, 13-18)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 20 néző. V: Vaszi, Lónáth.
 
Miskolci Egyetem: KECSKÉS 14/9, TAKÁCS A. 12/6, SZEGECZKI 12/3, Papp 6, Kababik 2. Csere: Tóth 5, Nagy 4, Hajdu, Simon, Lenkovics. Edző: Lippai Szabolcs.
 
Közgáz SC és DSK: Doktor 9/3, Wunder 5, Munkácsi 4, Szanthoffer 2, Ryan. Csere: PFANDLER 15, Horváth 5/3, Kiss 4, Garami 4, Olasz, Gáspár. Edző: Németh Kata.
 
A küzdelmes, mindkét fél részéről elég sok hibával tarkított első félidőt követően 5 ponttal a hazai csapat vezetett. Szünet után a hazaiak tartották 5 pont körüli előnyüket, majd a harmadik negyed hajrájában meglepő módon a két nappal korábban is mérkőzést játszó miskolciak mozogtak frissebben, s játszottak sokkal pontosabban. Egy 9-2-es rohammal a záró etap előtt a Kecskés-Takács-Szegeczki külső mezőnysoruk tagjainak ügyes, eredményes játéka révén - tekintettel a kevés kosárra - tetemesnek mondható, 14 pontos előnyre tettek szert. A záró szakaszban a Közgáz a hazai kosárra az egyetlen igazi, érdemi veszélyt jelentő, 15 pontos, 11 lepattanós dupla-dupláig jutó Pfandler Csenge, valamint a nagy mezőnymunkát végző Doktor Anna vezetésével mindent megpróbált. A vendég gárda a záró negyed közepén 6 pontra felzárkózott, de ennél már nem tudott közelebb kerülni a taktikusan játszó hazai csapathoz.
 
Lippai Szabolcs: - Nagyon örülök a jó rajtnak, két győzelemmel kezdtük a bajnokságot! A meccs elején még érződött a lábakban a hétfői mérkőzés, de szerencsére sikerült felvenni a ritmust. Lepattanókban még van hova fejlődnünk, de ezt leszámítva jól védekeztek a lányok, és magabiztosan végig vezetve hoztuk a mérkőzést. Gratulálok a csapatomnak, és további sok sikert a Közgáznak!
 
Németh Kata: - Csapatomnak nehezen indult az idei szezon, és azóta is nehezen indul be. Betegségekkel, pályagondokkal és motiváció hiánnyal is küzdünk. A fizikumunk hiányzott ezen a mérkőzésen, valamint a húsz százalék körüli dobóteljesítmény sem segített. Akartak a lányaim, néhol túlságosan is, de ez most nem volt elég. Gratulálok a Miskolcnak!
 
 
 
 
Nyugati csoport
 
ELTE BEAC - SZOESE 88-48 (20-9, 18-19, 25-13, 25-7)
Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Jankovics, Csoma.
 
ELTE BEAC: Simoncsik 4, TAKÁCS E. 13/3, NAGYI 18/3, FABINI 13, Foltin 9. Csere: Biszák 6, MAJSA 19, Tarnai 6. Edző: Laklóth Anna.
 
SZOESE: Balogh, Preisinger 6/6, Püspöki 11/9, Mezősi 6/6, PLÓZER 17/3. Csere: Kardos 2, Horváth, Dervalics 6/6, Kaj. Edző: Szabó László.
 
Majd' két percet kellett várni az első kosár megszületésére, amit a hazaiak jegyezhettek. Nem sokkal később a vendégek is belekezdtek a pontgyártásba, rögtön a hárompontos vonalon kívülről, ezután azonban hosszabb vendég gólcsend következett, ahol a hazaiak elsősorban a dupla-duplát elérő Fabini Borbála (13 pont, 11 lepattanó), valamint Foltin Blanka és Majsa Judit alkotta magas soruknak köszönhetően jelentős előnyre tettek szert. A szombathelyi hölgyek továbbra is jól céloztak a vonalon túlról, az első játékrészben még két hárompontost elsüllyesztettek. A második negyed első percei hasonló mederben folytak, mint azt addig megszokhattuk: Biszák Otília találatával 16 pontos előnyre tettek szert az ELTE-s lányok. Ennél tovább azonban nem tudták növelni az előnyüket - a szombathelyiek jelezték, hogy nem hiába utaztak ilyen sokat, nem adják könnyen a bőrüket.
 
A vendégek elsősorban a 17 pontos, 12 lepattanós Plózer Petra palánk alatti pontjainak köszönhetően szépen tartották magukat, sőt faragtak is a hátrányukból. Ebben a negyedben is célba talált három szép hárompontosuk, amivel a térfélcseréig 10 pontra kapaszkodtak vissza. A második félidő elején kissé idegesen játszottak a hazaiak, érezhetően bosszúsak voltak a gyenge második negyedbeli teljesítményük miatt - talán emiatt is dobtak mellé nagyon sok tiszta helyzetet, de egy 6-0-s szakasszal megnyugtatták magukat. Innen fej-fej mellett szerezték a kosarakat a csapatok: a vendégeknél továbbra is Plózer és a harmadik tripláját is elsüllyesztő Püspöki Lotti szolgáltatta a pontokat, míg hazai oldalon elsősorban az ebben a negyedben kilenc pontot termelő Takács Emese. A negyedik negyedre érezhetően elfáradt a vendég együttes, a fővárosiakban viszont maradt még lendület, így az utolsó játékrész sok meglepetést már nem tartogatott, csak a számszerű végeredmény volt a kérdés.
 
Laklóth Anna: - A második negyed rövidzárlatától eltekintve nagyon szépen játszottak a lányok. Időnként kényszerűségből szokatlan felállásban kosárlabdáztunk, de ezt is meg tudták oldani a játékosaim. Nagyon büszke vagyok rájuk, köszönöm nekik a mindig lelkes hozzáállást! Ellenfelünknek további sok sikert kívánunk és biztonságos hazautat!
 
Szabó László: - Az első félidőben sikeresen tudtunk ellenállást kifejteni, a második félidőben viszont ellenfelünk akarata érvényesült. A lepattanócsatában is igencsak alulmaradtunk, ráadásul a hazaiak még jó dobóformát is mutattak. Gratulálok az ELTE-nek a győzelemhez!
 
 
 
Semmelweis Egyetem - SMAFC 101-38 (22-9, 26-17, 28-10, 25-2)
Budapest, SOTE csarnok, 20 néző. V.: Hartai, Kozma.
 
Semmelweis Egyetem: BALOGH 20/3, Buzinkay 6, Gangl 12, Novák 6, Jakobszen. Csere: Beneda, MAJSAI 12, PÁLMAI 16, Nagy A. 10, Nagy K. 7/3, Som 8, Szabó 4. Edző: Hegyi Hanna.
 
SMAFC: BAGOLY 15/9, Czirják 4, DEÁK 13/3, Gonzales Mas 4, Takács 2. Csere: Kóczán. Edző: Németh Márk.
 
Rögtön magához ragadta a kezdeményezést a SOTE csapata, a hazaiak az első negyed közepén egy 10-0-s rohammal igyekeztek eldönteni a mérkőzést. A második negyedet úgyszintén a hazai csapat kezdte jobban, ám a soproniak lendületet kaptak. A vendégektől rövid időn belül mind az 5 pályán lévő játékos betalált kihasználva a Semmelweis-egyetem lányainak lezser védekezését, és néhány ügyes akcióval igyekeztek visszakapaszkodni a mérkőzésbe. A második félidőben a hazai csapat rendezte védekezését: a harmadik negyedet egy 18-0-s futással kezdte a budapesti csapat, amivel 40 pontra hízott a különbség. A negyed második felében magukra találtak a vendégek, és nem nőtt a hátrányuk, a záró szakaszra viszont fáradni látszottak a soproniak, és mindössze két büntetőből tudtak pontot szerezni. A Semmelweis csapatából Balogh Júlia dupla-duplát ért el (20 pont, 11 lepattanó), mellette négyen is (Pálmai Dóra 16, Majsai Melinda 12, Gangl Kinga 12 és Nagy Anna 10) is 10 pont fölé jutottak, míg a SMAFC-ban Bagoly Liliána (15 pont, 5 lepattanó) és Deák Kíra (13 pont) vitték a csapatot a hátukon.
 
Hegyi Hanna: - Szép labdajáratásaink voltak, amikre lehet építeni. A lendületet többször hiányoltam, illetve vannak feladatok, amiket még pontosítani kell, de örömmel látom, hogy egyre bátrabban játszunk. Gratulálok a lányoknak, és további sok sikert kívánok a Sopronnak!
 
Németh Márk: - Büszke vagyok a csapatra, igyekeztek a megbeszélteket végrehajtani, és szépen játszottak. További sok sikert az ellenfelünknek!
 
 
 
UNI Győr SZESE - PTE-PEAC 94-60 (25-12, 18-18, 29-11, 22-19)
Győr, Egyetemi Edzőcsarnok, 40 néző, V.: Földesi, Erős.
 
UNI Győr SZESE: Chroméj 9/3, Baffy 10/6, Horváth D. 7/3, SÁNDOR 10, BÁNSZEGI 21. Csere: BENDE 11/6, Szűts 3, Reider 6, RABI 6, ROZMÁN 11/9. Edző: dr. Barthalos István.
 
PTE-PEAC: Nagy G. 2, Szomor 12/12, Hegedűs 3, KÓBOR 17/9, Gergely 6. Csere: Nagy A. 2, Horváth, Liszkai 3, NÉMETH 15/3. Edző: Gyenge Gábor.
 
Negyedórás késéssel kezdődött a mérkőzés, mivel a pécsiek útban Győr felé "belefutottak" az M1-en egy balesetbe, ettől függetlenül nagyon jó ritmusban kezdődött az összecsapás. A PEAC az első perctől kezdve beállt zónázni, de ez ellen jól működtek a győri betörések és külső dobások. Utóbbiban hazai oldalon Rozmán Lilla, Bende Réka és Baffy Fanni jeleskedtek, így 10 pont fölötti előnyre tett szert a hazai együttes. A folytatásban vendég oldalon Kóbor Gréta, Németh Bíborka és triplákkal Szomor Kinga tartotta az övéikben a lelket - színvonalas, kiegyenlített volt a második etap. A második félidőt kemény, agresszív védekezéssel kezdő Győr a sok labdaszerzésnek, indításnak köszönhetően tetemes előnyre tett szert, a 27. percben 30 pont volt már közte. Ebben nagy szerepet játszott a két hazai center, Bánszegi Borbála és Sándor Anna palánk alatti munkája is: előbbi 21 pontot, 38 VAL-t, míg utóbbi 10 pontot és 20 VAL-t szorgoskodott össze.
 
Dr. Barthalos István: - Az utazásnál lévő közjáték miatt a pécsi csapat később érkezett, de szerencsére lehetőségünk adódott arra, hogy megfelelően bemelegítsen mindkét csapat. Jóval erősebb játékoskeretünk van, örülök, hogy az összes játékosomnak lehetőséget tudtam adni. Három forduló után kezd kialakulni a nyugati csoport erősorrendje, a nehezebb, rangadó jellegű mérkőzések most következnek. Köszönöm a Pécsnek a sportszerű és küzdelmes játékot!
 
Gyenge Gábor: - Gratulálok a Győrnek a biztos győzelemhez! Emellett gratulálok a saját csapatomnak is, mert erőn felül teljesítettek! Büszke vagyok rájuk, mert úgy játszottak, ahogy talán még soha. Jó, hogy ideértünk, és le tudtuk játszani ezt a remek mérkőzést.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek