Férfi egyetemi bajnokság: Debreceni triplaeső, Király(i) tripla-dupla
11
Nov
2021
Férfi egyetemi bajnokság: Debreceni triplaeső, Király(i) tripla-dupla
2021. november 11.  |  11:56
A Szeged és az Eger is megszerezte első győzelmét a héten a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság keleti csoportjában. A DEAC halasztott mérkőzésen "szórta meg" alaposan triplákkal, s győzte le biztosan a Közgázt a fővárosban, a BME-MAFC pedig Nyíregyházán nyert 20 ponttal. A nyugati csoportban nem hibáztak a hazai csapatok. A címvédő MOGAAC egy "védekezés nélküli" meccsen verte a SOTE együttesét, az ELTE BEAC a PTE-PEAC csapatát győzte le biztosan. Az északnyugati találkozón a SzoESE fokozatosan felőrölve a SMAFC ellenállását nyert közel 20 ponttal, a TFSE csapatát pedig a tripla-duplát elérő Király Zalán vezette magabiztos győzelemre a Veszprém ellen.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak
 
Keleti csoport, 5. forduló
 
Eszterházy SC - NKE SE 73-68 (17-18, 14-19, 17-16, 25-15)
Eger, Eszterházy Sportcsarnok, 20 néző. V.:  Zahorán, Mezei.
 
Eszterházy SC: BENYOVSZKI 18/15, KEREKES 18/12, Kelemen 4, POMÁZI 24/18, BOCSI 7. Csere: Hőgerl Buda 2, Hőgerl Bence, Vörös Kátai. Edző: Máté Balázs.
 
NKE SE: Veres, Tóth M., KOMLÓS 16, DÉR-SZABÓ 25/3, PÓCZOS 14. Csere: Tóth Á. 2, Darvas 2, Pálvölgyi 7/3, Lőrincz 2, Hajas. Edző: Mészáros István.
 
Az első meccsét játszó NKE csapatát fogadták az egriek. Színvonalas, kiegyenlített játékkal kezdődött a mérkőzés: a hazaiak kintről, míg az ellenfél a festéken belülről szerezte pontjai nagy részét, amely magas a szerkezetének volt köszönhető. A második negyedben szinte ugyanez volt a forgatókönyv, de ekkor kevésbé (s)ültek az egri triplák. Fordulás után az egriek játéka színesebbé vált, már közelről, a palánk alól is eredményesek voltak a hazaiak, de a vezetést ekkor még nem tudták átvenni. A záró negyedben hazai részről Benyovszki Mihály, Kerekes Hunor és Pomázi Patrik révén ismét beesett több külső dobás, így a 2 ellenében összesen 15 triplát szerző hazaiak átvették a vezetést és végül megnyerték a mérkőzést a lepattanóharcot két dupla-dupláig jutó játékosa, Dér-Szabó Dániel (25 pont, 13 lepattanó) és Póczos Mátyás (14-14 pont és lepattanó) vezetésével 60-47-re nyerő NKE együttese ellen.       
 
Máté Balázs: - Megszereztük az első győzelmünket. Jól feküdt nekünk a zóna 3 negyeden keresztül, utána pedig a „miss match” szituációkat Pomázi jól használta ki. Kulcsszituációkban még javulnunk kell ugyanúgy, mint lepattanózásban.
 
Mészáros István: - Igazi alsóházi rangadó volt. Mindkét csapat sok mindent megtett azért, hogy nyerjen. Gratulálok az Egernek, jól játszottak, mi pedig a következő fordulóban próbálunk javítani!
 
 
 
Szegedi RSC - DMSE 73-55 (19-17, 24-13, 14-9, 16-16)
Szeged, Topolya sori Sportcsarnok, 30 néző. V.: Borgula, Czékmán.
 
Szegedi RSC: Csornai 2, KASS 14/3, BELLA 15/9,  Kamenik 5/3, TRÁSER 13/9. Csere: VIKTOR 8/6, Szabó, SAJGÓ 13, Pinnyey 3, Balog, Cservák. Edző: Kiss Zsolt.
 
DMSE: HERCZKU 11/6, Soliman 6, KOMLÓSI 28/3, Uduoise, Csirpák 8/3.  Csere: Nádasi, Bakos 2, Szilágyi, Szabó H.  Edző: Kovács István.
 
Szoros, kiegyenlített játékot hozó első negyed után, a második negyedben a jó hazai védekezésnek és a zsinórban elsüllyesztett 5 triplának köszönhetően 13 pontos előnyre tett szert szünetre a szegedi gárda. A második 20 perc újból kiegyenlített játékot hozott: az SZRSC a dupla-dupláig jutó Tráser Nándor vezetésével (13 pont, 12 lepattanó) 5 ponttal növelni tudta az első félidőben felépített előnyét, így a csapatként egységesebb, "több lábon álló" Szeged "behúzta" első győzelmét - hiába került ki a mezőny messze legeredményesebb játékosa Komlósi Attila személyében a debreceni együttesből.
 
Kiss Zsolt: - Nagyon örülök az első győzelemnek. Próbáltunk minél több gyorsindítást csinálni, hogy ezekből könnyű kosarakat szerezzünk. Volt időszak, amikor ez jól működött. Gratulálok a srácoknak és sok sikert kívánok a DMSE-nek!
 
Kovács István: - Gratulálok a Szegednek a győzelemhez! A mérkőzésen a jobban koncentrált csapat győzött. Elégedett vagyok a védekezésünkkel, harciasak voltak a fiúk és megtettek mindent, ami tőlük telt.
 
 
 
Nyíregyházi Egyetemi SE - BME-MAFC 74-94 (21-23, 16-18, 24-30, 13-23)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 40 néző. V.: Sallai, Horányi.
 
Nyíregyháza: DEMETER 13/6, VIDA 18/12, VERBA 14/9, TISZA 16/3, Skorcov 4. Csere: Lakatos 6, Bolden 3. Edző: Bus Iván.
 
BME-MAFC: KOFLANOVICS 16/12, LÁNG-MITICZKY 17/15, ROZS 10, SZÁNTÓ 11, BARANYI 16. Csere: Bór 6/6, SVÉDA 11, Pásztor1, Rados 2, Sebők 4. Edző: Tiba Klára.
 
Nagy lendülettel kezdték a csapatok a mérkőzést, amely a végkifejletig izgalmakat hozott. A főleg a távoli dobásokkal operáló - és ezeket meglehetősen jó hatékonysággal értékesítő - hazaiaknál Vida Zoltán, a magassági fölényben lévő, s így inkább a palánk alatti játékot előtérbe helyező vendégeknél pedig sokáig a távolról is jól dobó Láng-Miticzky Dániel, valamint a 11 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát elérő Szántó Levente vitte a hátán a csapatát. A színvonalas találkozó sok jó összjátékot, ügyes akciót, pontos dobásokat hozott. Szünet után a vendégek védekezése feljavult, s bár a Nyíregyháza távoli dobásokkal, védekezésváltásokkal végig próbált "tapadni" fővárosi riválisára, a hosszabb kispaddal rendelkező műszaki alakulat szünet után pontosabban játszva fokozatosan elhúzott, s végül 20 ponttal nyerte a látványos összecsapást.
 
Bus Iván: - Gratulálok a győztes csapatnak!
 
Tiba Klára: - Kicsit késve érkeztünk a budapesti forgalom miatt, ezért nem volt annyi időnk bemelegíteni. Nagyon nehezen is indult a mérkőzés. Azt gondolom, hogy amikor sikerült rendeznünk a sorainkat, akkor azért előjött, hogy szerkezetben és védekezésben is tudunk olyat nyújtani, amivel egy nagyon jól dobó Nyíregyházát is meg lehet fogni. Gratulálunk, mert fantasztikus dobószázalékkal hozták főleg a triplákat a nyíregyháziak, de azért a végén mégis csak sikerült nyerni, és ennek nagyon örülünk!
 
 
 
A 2. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
 
Közgáz SC és DSK - DEAC 70-95 (32-29, 11-26, 11-18, 16-22)
Budapest, Kinizsi u., 40 néző. V.: Nagy-Pál, Matics.
 
Közgáz SC és DSK: Laczó 5/3, KUTROVICH 10/3, NÉMETH B. 20/9, Bea 3, KOMMA 13. Csere: Kiss Barnabás 6/6, Bartha 6, Limpek 7, Kiss Bálint, Úr. Edző: Vladár Csaba.
 
DEAC: POLLÁK 21/15, Csomor 6, Sipos 6/6, GÁSPÁR 23/6, FÁBIAN 15/6. Csere: SÓLYOM, SZEKERES 13/9, Fülöp 3/3, VELKEY 8/6. Edző: Tankó István.
 
Nagy iramú, rendkívül magas színvonalú játékkal kezdődött a két veretlen gárda rangadója. A mérkőzést végül a 13 pontos, 10 lepattanós dupla-duplával záró Komma László harcos palánk alatti játékával kezdetben a hazaiak vezettek, de a betörésekből, valamint távolról is eredményes Pollák Balázs vezetésével a DEAC nagyon nem "engedte el" a hazaiakat. A félidő hajrájában Kutrovich Bence remek megmozdulásaival tartotta előnyét a Közgáz, ám a DEAC Szekeres Ferenc triplái révén továbbra is "tapadt" ellenfelére. A szakasz Fülöp Patrik dudaszós triplájával ért véget. A második etap elején fokozódott a feszültség a pályán és a szép számú szurkolóval "megtöltött" lelátón egyaránt. A vendégek játékosa, a végül 23 pontos, 13 pattanós tripla-dupláig jutó Gáspár Mátyás kapott technikait.
 
Ez a legjobban rá hatott, ugyanis vezérletével a DEAC átvette az irányítást, a Közgáz játékosai viszont kapkodni kezdtek. A debreceniek tudatos csapatjátékkal, remek dobóformát mutatva, lendületesen, mégis türelmesen, tiszta helyzetekig játszva fokozatosan elhúztak az egyéni akciókkal csekély hatékonysággal operáló Közgáztól. A félidő végén is született egy dudaszós tripla Kiss Barnabás jóvoltából. Szünet után is a DEAC akarata érvényesült, fokozatosan "nyílt az olló". A hajrában 2 triplát is beemelő debreceni center, a szintén dupla-duplát elérő Fábián Szabolcs (15 pont, 11 lepattanó) kosaraival volt már 30 pont is a felek között a pontjainak több mint a felét a triplákból (16-ot dobtak) elérő debreceni együttes javára, hazai részről pedig leginkább Németh Bencének voltak szép villanásai.
 
Vladár Csaba: - Gratulálok a Debrecennek, ahogy mondani szokták feltörölték velünk a parkettet! Jól kezdtünk, de a második negyedtől ritmust vesztettünk, ellenfelünk pedig nagyon szépen, tudatosan játszva és jól dobva megérdemelten győzött. Megyünk előre tovább, próbáljuk javítani a hibákat.
 
Tankó István: - A Közgáznak ahhoz gratulálok, hogy amikor nagy hátrányban volt, akkor sem adta föl egy pillanatra sem, hanem az utolsó pillanatig hajtott, küzdött. Saját csapatomnak pedig ahhoz, hogy az első negyedben kapott harminckét pont után szervezett védekezésével alapot teremtett a jó ritmusú támadójátékhoz.
 
 
 
Halasztott mérkőzés: Miskolci Egyetem - DEAC, december 6.
 
 
 
Nyugati csoport, 4. forduló
 
ELTE BEAC - PTE-PEAC 85-64 (34-13, 15-18, 16-15, 20-18)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Kruk, Gyurka.
 
ELTE BEAC: Molnár A. 5, SZABÓ B. 10/6, RÉTI 15, TÓTH M. 15/6, MORAUVSZKI 12. Csere: JÓNÁS 12, Somosi 1, Kis 4, Barna 6, Borsos 5, Prokai. Edző: Csányi Zoltán.
 
PTE-PEAC: Simon 14/6, Zalay, Gergely 3/3 GRISZHÁBER 16/6, MOGYORÓSI 9. Csere: LAJOS 8, Pákozdi 7, Szilágyi 3/3, Pontyos 2, Németh 2. Edző: Moosz Milán.
 
Hatalmas lendülettel kezdték a mérkőzést a fővárosi fiatalok. Gyors támadások és szigorú védekezés jellemezte csapatukat. A pécsi egyetemisták lassan vették fel a mérkőzés fonalát, nehezen lendültek játékba. Az első negyedben kialakult 20 pont fölötti különbség, ami előre vetítette a tripla-duplától csupán 3 gólpasszal lemaradó, eredményesen játszó, nagy mezőnymunkát végző Tóth Márk (15 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) vezette ELTE sikerét. A folytatásban magukra találó pécsiek ugyan próbálták közelebb kerülni ellenfelükhöz, de csak időszakosan sikerült nekik. A mérkőzés végül a már az első negyedben kialakult 21 pontos különbséggel zárult.
 
Csányi Zoltán: - Tulajdonképpen az első negyedben eldöntöttük a mérkőzést, ennek köszönhetően mindenki megfelelő játéklehetőséget kapott és bár voltak hiányzóink, a jelenlévők szépen teljesítettek.
 
Moosz Milán: - Nagyon visszafogottan kezdtük a mérkőzést, és ugyan a második, harmadik negyedben egészen jól teljesítettünk, nem tudtuk már megfordítani a találkozót.
 
 
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem - Semmelweis Egyetem 108-84 (29-23, 21-22, 23-17, 25-22)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 50 néző. V.: Tóth, Rokob.
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: KÁMÁN B. 40/18, Geiger, BAKON 20/15, KÁMÁN K. 15, HORVÁTH Á. 14. Csere: Friedl 3, Varga, Gosztola 8, Szabó M. 2, Szabó L 2, Hágen, Karsai 4. Edző: Laky Tibor.
 
Semmelweis Egyetem: JANKÓ 19/3, KIRJÁK 19, Tóth M. 7/3 VÁMOSI B. 20/3, Vámosi M. 10. Csere: Hajdú 4, Kovács, Schirer 5/3. Edző: Weisz Miklós.
 
A mosonmagyaróvári "céllövöldében" a hatékonyabb, pontosabb hazai alakulat a Kámán-Vámosi "testvérpárbaj" mellett óriási dobópárbajt hozó mérkőzést végig kézben tartva szerezte meg a győzelmet. A látványos találkozón a pályára lépő két csapat közül egyik sem vette elő a repertoárjából a védekezést, Kámán Bálint (6/8) 75, Bakon Csanád (5/9) pedig 55%-os "találati aránnyal" dobta a triplákat. A vendégektől a tripla-dupla közelében járó Jankó Árpád (19 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) próbálta sokoldalú játékával a leginkább megnehezíteni a címvédő dolgát.
 
Laky Tibor: - Örülök a győzelemnek! Amikor támadásban le tudtuk tenni a meglévő sebesség-különbséget, akkor helyenként impozáns játékot mutattunk. A védekezésünk ezzel szemben értékelhetetlen volt. Bízom benne, hogy legközelebb abban is élenjárók leszünk!
 
Weisz Miklós: - Sajnos nem tanulunk a hibáinkból, hétről hétre elkövetjük ugyanazokat. Rá kellene végre jönnünk, hogy védekezés nélkül nem fogunk mérkőzést nyerni, idegenben főleg nem. Gratulálok ellenfelünknek!
 
 
 
SzoESE - SMAFC 73-55 (21-14, 13-15, 18-14, 21-12)
Szombathely, 100 néző. V.: Antoni, dr. Popgyákunik.
 
SZOESE: Kiss M. 6, HORVÁTH 9, VICZE 16/3, Oroszi 5, HABEL 16. Csere: Gundinger 2, NOVÁK 8, Érsek 5/3, Papp 6, Balogh, Werner, Schöll, Edző: Kéri Péter, Mészáros Máté.
 
SMAFC: Balogh 10/6, HEISZENBERGER 6, Hajnal 10/6, SZEGEDI 12/6, Janzsó 6. Csere: Fekete, Kemény 4, Kertész 7/3. Edző: Farkas Dávid.
 
A korábbi évekhez képest jóval nagyobb játékerőt képviselő SMAFC-ot fogadták a több soproni kötődésű játékossal felálló szombathelyiek. Az első percekben kiegyenlített játékot láthattak a kilátogató nézők, a negyed végén pontosabb SzoESE hétpontos előnyre tett szert. Bár vezettek a hazaiak, de nagyon rossz dobóformát produkáltak. A második negyedben ezt ki is használta Farkas Dávid csapata, és faragva a hátrányán a szünetre közelebb zárkózott a vendéglátókhoz. A fordulás után úgy tűnt, Kéri Péternek nem sikerült felráznia a csapatát, egyre közelebb zárkózott a SMAFC. A harmadik negyed közepén 2 pontos vezetésénél azonban sikerült elkapni a ritmust a hazai gárdának, amely egy 9-2-vel ellépett és 9 pontos előnnyel várták a záró negyedet. A záró szakaszra stabilizálták védekezésüket védekezést a szombathelyiek, és gyorsan növelni tudták előnyüket, a különbség a meccs végére közel 20 pontra hízott. Hazai oldalon Vicze Kristóf ért el dupla-duplát (16 pont, 11 lepattanó) és Habel Clemens volt közel hozzá (16 pont, 8 lepattanó). A vendégeknél Szegedi Márton emelkedett ki 12-12 pontjával és lepattanójával.
 
Kéri Péter: - Talán az utolsó negyedben látottakkal lehetek némiképp elégedett. Azt megelőzően támadásban és védekezésben is nagyon gyermeteg hibáink voltak. Fontos mérkőzés vár ránk, lesz mivel foglalkoznunk addig.
 
Farkas Dávid: - Gratulálok a hazai csapatnak! Sajnos sem azt nem bírtuk el, hogy tartalékos összeállításban érkeztünk, sem azt, hogy előző nap NB I B-s és U20-as mérkőzésen szerepeltünk.
 
 
 
TFSE - Veszprémi ESC 79-47 (29-11, 13-13, 19-6, 18-17)
Budapest, Testnevelési Egyetem E-terem, 40 néző. V.: Gruber N, Sancilio.
 
TFSE: Pataki 7/6, Laman 13/3, LEPSIK 7, KIRÁLY 17 Horváth 5/3. Csere: SZLÁVIK 15/3, VÁCZI 9/3, Velkey 6/6. Edző: Boros Zoltán.
 
Veszprémi ESC: PIUKOVITS 16/6, Mogyorósi 14, Rehák 9/3, SLAVÓCZKI 8, Rózsás. Csere: Lukenics, Kátai. Edző: Mérész Csaba.
 
Az első negyedben rögtön nagy előnyre tett szert a TFSE. A második negyedben hazai részről nagyon sok távoli dobás kimaradt. Piukovits Olivér és Mogyorósi Hunor kosaraival, valamint Slavóczki Barnabás rendkívül hatékony lepattanózásával a magára találó Veszprém kiegyenlítetté tette a játékot. A hazai csapat a harmadik negyedben ismét jóval pontosabban, nagy fölényben játszott, amely a tripla-duplát elérő Király Zalán (17 pont, 10-10 lepattanó és gólpassz), valamint Szlávik Bence ponterőssége, továbbá Lepsik Richárd stabil játéka és Váczi Mihály ügyes szervező munkája révén ebben a szakaszban el is döntötte a találkozót. A záró etap - ahogy a második is - kiegyenlített játékot hozott, ismét felnőtt a feladathoz a Veszprém, de a TF magabiztos győzelmét nem tudta kétségessé tenni.
 
Boros Zoltán: - Kicsit fáradtan mozogtunk az előző napi NB II-es mérkőzésünk miatt, ez főleg a pontatlan dobásokon és a védekezésen látszott meg. Ettől függetlenül magabiztosan győztünk. Gratulálok a Veszprémnek, és további sok sikert kívánok nekik!
 
Mérész Csaba: - Örülök, hogy a második és negyedik negyedben lépést tudtunk tartani a jobb játékerőt képviselő TFSE-vel. Gratulálok a TFSE-nek, és további sok sikert!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek