Tippmix Férfi NB I: Nagy csatában verte a Körmendet az Alba
06
Nov
2021
Tippmix Férfi NB I: Nagy csatában verte a Körmendet az Alba
2021. november 6.  |  20:10
Váradi duplájával indult a mérkőzés, amire Hunt válaszolt triplával. Rossz kísérletek után Váradi újabb két kosarat dobott. A szombathelyiek csapatkapitánya egy perccel később is főszereplő volt, sportszerűtlent fújtak ellene. Balogh Szilárd csak az egyik büntetőt dobta be. Golomán kétszer is betalált, míg a szegedi triplák kimaradtak. Szrecsko Szekulovics kért időt. Persons dobott be egy duplát, de Kovács Benedek is betalált. A szombathelyiek őrizték hat pont körüli előnyüket. A negyed hajrájában Hunt dobta meg második tripláját a mérkőzésen, de Kovács Benedek erre is válaszolni tudott. A vasiak irányították a találkozót, de a Szeged lőtávon belül maradt. 15-22.
 
Persons duplájával indult a második negyed. Somogyi is betalált az első percben, így a különbség nem változott. Persons pontjai után kettőre zárkózott a Szeged. Kovács Benedek és Somogyi Ádám kosaraival durrantott be újra a Falco. Polányi és Cook pontjaival zárkózott ismét a Szeged. Keller szabálytalansága után, Cook büntetőivel és Bognár duplájával átvette a vezetést a Szeged. Váradi egy triplával nyugtatta a szombathelyi kedélyeket, de a hazaiak ismét egyenlíteni tudtak. Az utolsó perc azonban ismét a szombathelyieké volt. 36-40.
 
Keller Ákos duplájával és Cook triplájával indult a második félidő. Clark is hintett egy hármast a 22. perc elején. A Falco jött ki élesebben a pihenőről,  Váradi kosarát követően 10 ponttal léptek meg sárga-feketék. Persons dobott egy triplát. Kifejezetten jó volt a mérkőzés, jó megoldások mindkét oldalon. A Falco kézben tartotta az irányítást, a Szeged egy percig sem adta fel. Persons nagyon jó napot fogott ki, hármasával három pontra vitte fel a csapatát. A másik oldalon Váradi emelkedett ki. 53-56-os állásnál Milos Konakov kért időt. Barac talált be, Cooktól jött rá a válasz. Szoros volt a találkozó, de az utolsó perc a vendégeké volt. Barac és Somogyi is triplát dobott. 58-68.
 
A Falco nagyon bekezdett, Somogyi triplájával 15 pontra nőtt az előnyük. A Szeged már nem tudott megújulni, közelebb kerülni a listavezetőhöz. A sárga-feketék 20 ponttal is vezettek, Keller Iván triplája és megítélt ráadás büntető egy picit életben tartotta a reményeiket. A csoda azonban elmaradt. A szombathelyiek győzelme teljesen megérdemelt. 75-91.
 
Naturtex-SZTE-Szedeák - Falco KC Szombathely 75-91 (15-22, 21-18, 22-28, 17-23)
 
Bajnokság, 9. forduló
Szeged, Újszegedi Sportcsarnok
V.: Földházi T. P., dr. Mészáros B., Farkas G. (Bodrogváry I. J.)
 
Szeged: Persons 21/6, Balogh 1, Hunt 8/6, Bognár 9/3, Alston 7. Cserék: Kerpel-Fronius -, Cook 23/6, Keller I. 4/3, Filipovics -, Polányi 2.
 
Falco: Váradi 22/3, Somogyi 12/,6, Clark 7/3, Golomán 6, Keller 6. Cserék: Perl 9, Barac 15/3, Kovács B. 14/6, Verasztó -, Takács -, Horváth -, Sövegjártó -.
 
 
 
Ihring egy könnyű kosárral nyitotta a találkozót, de közben Valerio-Bodon Vincent súlyosnak tűnő sérülést szenvedett, csak támogatással tudta elhagyni a pályát. Felváltva érkeztek a kosarak a kezdeti percekben, Tóth Ádám zsákolását követően 4-5-re ment a Debrecen. Összességében a vendégek jártak előrébb, de folyamatosan tapadt ellenfelére az MVM-OSE Lions, amely Miliszavljevics ziccere után visszavette a vezetést a negyed derekán (10-9). Burns és Ihring is jól kosárlabdázott a hazaiaknál, míg a túloldalon Dzeletovics és Lapornik is elkezdte termelni a pontokat (15-15). A játékrész hátralevő idejében már nem történt érdemi változás, továbbra is fej-fej mellett haladt a két gárda. 19-21.
 
A viszonylag hosszabb kihagyás után visszatérő Drenovac egy triplával iratkozott fel a pontszerzők közé, ezzel meglépett öttel a DEAC-Tungsram (19-24). Továbbra is harcosan kosárlabdázott az MVM-OSE Lions, ezzel feljöttek újra egy pontra Sebastjan Krasovec tanítványai és hiába tudtak újítani megint a vendégek, egy jobb periódussal egyenlítettek a hazaiak (29-29). Kétpontosokkal lépdeltek a csapatok amikor jött előbb Parrish trojkája, majd Ruják ziccere, időt kért a Debrecen (36-33). Parrish újra betalált, míg Tóth egy hosszú vendég gólcsendet tört meg (38-35). Egyre jobban kezdték elkapni a fonalat a hazaiak, nyolcpontos fórt építettek ki a nagyszünetre. 43-35.
 
A fordulás után Burns hárompontosával gyorsan átlépte a tízet a különbség, majd közel két percig nem született újabb kosár (46-35). Sokat kellett várni az első debreceni pontra a második félidőben, Drenovac szerezte, majd egyből utána Tóth is hozzátett kettőt, Sebastjan Krasovec pedig időt kért (49-41). Ez sem lassította le a vendégeket, előbb Lapornik triplázott, majd Tóth tett vissza egy támadólepattanót, háromra olvadt az oroszlányi előny (49-46). Nagy energiákat mozgósított a DEAC-Tungsram ezekben a percekben, de egyelőre sikeresen visszaverte a felzárkózási kísérleteket az oroszlányi csapat. 58-55.
 
Ihring szépen látta meg a rést a debreceni védelmen, ráadásul a vendégek eladták a labdát, amiből Minchev dobott egy távolit (63-55). Újra meglett a közte tíz, de gyorsan jött négy DEAC-pont (65-59). Mindkét oldalon jöttek most a kosarak, hétpontos vezetéssel várhatta az utolsó öt percet az MVM-OSE Lions (68-61). Miliszavljevics rohant végig a pályán, Milenko Topics kénytelen volt újra időt kérni (70-61). Aska szépen forgatta be az emberét, de Ihring teljesen üresen dobhatott ziccert, ráadásul Burns is zsákolt egy hatalmasat, megint kétszámjegyű lett közte, Drenovac hűtötte le a kedélyeket (74-65). Sokáig nem tartott a "csend", hiszen Minchev is a gyűrűbe húzta a labdát (76-65). Drenovac megint bevágott egy hármast, majd két büntetőt is dobhatott, hibátlanul. 76-70-ről fordultak az utolsó két percre a csapatok. Mindkét oldalon becsúszott egy-egy hiba, majd újra Drenovac szerzett kosarat, négyre jött fel a DEAC. Hiába maradt ki a hazai kísérlet, visszaszerezték a támadólepattanót a piros-feketék, majd Ihring fejezte be sikeresen az akciót, huszonkét másodperc maradt (78-72). Kosarat dobott a Debrecen, azonnal odaütöttek Burnsnek a vendégek. Az első lejött, a második bement (79-74). Lapornik kísérlete kimaradt, ezzel pedig eldőlt a találkozó. Az MVM-OSE Lions a Debrecen csapatát is legyőzte, ezzel megszerezve ötödik sikerét a szezonban. 79-74.
 
MVM-OSE Lions – DEAC-Tungsram 79-74 (19-21, 24-14, 15-20, 21-19)
 
Bajnokság, 9. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
V.: Kapitány G., Nagy V., Goda L. (Téczely T.)
 
Oroszlány: Ihring 12, Mucza 2, Miliszavljevics 13, Minchev 14/3, Burns 15/9. Cserék: Tóth B. -, Ruják 10, Parrish 8/3, Garamvölgyi 5.
 
Debrecen: Thames 10/6, Lapornik 10/3, Valerio-Bodon -, Dzeletovics 5, Tóth Á. 14. Cserék: Kerpel-Fronius -, Neuwirth 3/3, Balázsi -, Drenovac 24/6, Aska 8.
 
 
 
Garrett és Omenaka párbajával indult a találkozó, mindkét magasember négy-négy pontot szerzett. Elkezdtek a többiek is betalálni, de egyelőre nem találtak fogást egymáson a felek (7-8). Stokes távoli hármasával az eddigiekhez képest kicsit messzebb került a Körmend, de Steele azonnal válaszolt, valamint Laksa is a helyére küldött egy hármast, ezzel visszavette a vezetést az Alba (12-11). Garrett ekkor megint a hátára vette a csapatát, a védő és a támadó oldalon is remekelt, újra fordított a vasi csapat (12-15). Tudott váltani a Fehérvár, ám Szavics is dobott egy hármast (16-18). Egészen az utolsó másodpercekig a körmendieknek állt a zászló, ám ekkor Pongónak ütöttek oda sportszerűtlenül, ezt kihasználva pedig jobban zárta az első negyedet az Alba Fehérvár. 23-20.
 
Stokes próbált fellépni Garrett mellé támadásban, az ő párosuk már 18 pontnál járt ekkor (23-25). Fakuade is megszerezte első kosarát fehérvári színekben, Garrett viszont már a harmadik tripláját dobta (24-28). Kicsit fezsültebbé vált a mérkőzés, egyre többet hibáztak a csapatok, de így is kezdett visszakapaszkodni a Fehérvár (28-30). Kisvártatva az egyenlítés is összejött, majd érkezett Ferencz triplája körmendi oldalról (30-33). Stark dobott kosarat faulttal együtt, ráadásul közben Szavicsnak aláfordult a bokája, bicegve tudta elhagyni a pályát (33-33). Jóval kevesebb kosár esett, mint az első negyedben, végül egállal mehettek félidőre a csapatok. 38-38.
 
A fordulás utáni első percekben semmi sem változott, amikor az egyik együttes betalált, akkor a másik is, másfél perc játék után 43-41-re ment az Alba. 45-45-nél egyenlítette a Körmend, ám ekkor jött egy 5-0-ás periódus a fehérváriaktól, ami után Antonisz Konsztantinidesz volt kénytelen időt kérni (50-45). Garrett tartotta a lelket a piros-feketékben, de Vojvoda is kezdte egyre jobban elkapni a fonalat. Egy négypontos előnyt építettek ki a hazaiak, viszont egy hármassal és White első kosarával fordított a Körmend (54-55). Stokes és Steele kosarai következtek, továbbra is roppantul kiélezett volt a találkozó (56-57). Vojvodának ütöttek oda, aki higgadt maradt a vonalon túlról, visszaszerezte az előnyt a Fehérvár. Omenaka vétett egy sportszerűtlen hibát, amivel a körmendiek kerültek lépéselőnybe a záró felvonás előtt. 60-62.
 
Közel háromperces gólcsend után Stokes szerezte a negyedik negyed első kosarát, ezzel négyre hízott az Egis Körmend előnye. Hamar egyenlített az Alba Fehérvár, továbbra is rettentően kiélezett volt a meccs (64-64). Újabb fordulatot tartogatott a meccs, kezdett meglépni a fehérvári alakulat (71-65). Zónáztak a hazaiak, amelynek nem találta egyelőre az ellenszerét a Körmend, végül Ferencz szerzett egy fontos hármast, még három perc volt hátra (73-68). White pontozódott ki, ráadásul Stark két büntetőt is dobott, ezzel hétre hízott az Alba előnye (75-68). Ferencz egy újabb nagy hármast süllyesztett el, ő tartotta életben a körmendi reményeket (75-71). Kihagyta a lehetőségét a piros-fekete csapat, Steele büntetett, egy perc maradt (77-71). Ferencz dobott két büntetőt, majd Stokes egy hatalmas hármast, egy pontra zárkózott az Egis Körmend, harminc másodperccel a vége előtt (77-76). Nagyot védekeztek a vendégek, és labdájuk is volt a meccs megnyerésére, de Szavics kísérlete kimaradt, ezzel pedig egy ponttal győzött az Alba Fehérvár, amely így már négy győzelmet számlál a szezonban. 77-76.
 
Alba Fehérvár – Egis Körmend 77-76 (23-20, 15-18, 22-24, 17-14)
 
Bajnokság, 9. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Győrffy P., Frányó P., Török R. (Fekete L.)
 
Fehérvár: Stark 7, Vojvoda 10/3, Lukács 3, Szabó -, Omenaka 4. Cserék: Takács Mi. 2, Pongó 7/3, Fakudae 7, Laksa 22/12, Steele 15. 
 
Körmend: Stokes 18/9, Takács K. 5/3, White 2, Szavics 10/9, Garrett 24/6. Cserék: Ferencz 16/12, Durázi -, Krivacsevics 1, Martinez -.

Vármegyei szövetségek