Tippmix Férfi NB I: Sorozatban negyedjére nyert a Nyíregyháza
05
Nov
2021
Tippmix Férfi NB I: Sorozatban negyedjére nyert a Nyíregyháza
2021. november 5.  |  21:23
Szomszédvári rangadót rendeztek a 9. fordulóban, ahol a 4-4-gyel álló Pécs látta vendégül a 3-5-tel rendelkező Kaposvár csapatát.
 
Jól bekezdtek a felek, Bryson triplájára Price és Martin válaszolt (3-5). Brkics kosaraival visszavette a vezetést a házigazda, ráadásul Bryson is a helyére küldött egy nehéz hármast (10-5). Kicsit hullámzó volt a találkozó eleje, felváltva hozták a nagy futásokat a csapatok, ezúttal a KKK csinált egy 10-0-ás sorozatot (10-15). Bár elállította a vérzést a PVSK, Plézer távolija is beakadt, ezzel pedig az addigi legnagyobb különbség alakult ki a felek között (12-18). A negyed végéig tovább nyomtak a somogyiak, ezzel pedig kétszámjegyű lett a differencia, de ezen Haynes-Jones még egy extra triplával tudott változtatni a játékrész vége előtt. 20-27.
 
Egy 6-2-es nyitással azonnal elkezdett zárkózni a hazai csapat, triplával büntette a lassú visszazáródást a Kaposvár, majd egy szerzett labdát követően Martin tette a gyűrűbe a labdát (26-34). Bryson messzi hármasa jókor jött a baranyaiaknak, azonnal jött a válasz a másik oldalon. Rengeteg labdát adtak el a pécsiek, így hiába jöttek az extra triplák, továbbra is a vendégek jártak előrébb (34-41). Támadhatott azért is a PVSK, hogy csak egy labdányi legyen a különbség, de Brkics sportszerűtlen hibát vétett. Nem tudta kihasználni a lehetőséget azonban a KKK, így Haynes-Jones trojkájával kettőre zárkóztak a hazaiak (39-41). Nikola Lazics időkérése után is a baranyai csapat akarata érvényesült, hosszú idő után vette vissza a vezetést a Pécs (45-41). Sikerült egyenlítenie a vendégeknek, ám Bryson megint egy nagy hármast dobott, eggyel ment a PVSK a nagyszünetben. 48-47.
 
Bryson ott folytatta, ahol abbahagyta, már az ötödik hármast süllyesztette el rögtön a harmadik negyed elején, Price válaszolt. Ivosev csak az egyik büntetőjét dobta be, miközben jól céloztak a vendégek, ezzel pedig újra visszavették a vezetést, ráadásul Ivosev ütött be egy sportszerűtlent, kezdett megint meglépni a kék-fehér alakulat (52-60). Hiába Alekszics időkérése, Martin megállíthatatlannak bizonyult ezekben a percekben, kétszámjegyűre hízott a kaposvári előny (54-65). Ivosev és Hendlein is triplázni tudott, majd Martin robogott végig a pályán, már a hetvenet is elérte a KKK (57-70). Innen jött vissza tíz alá a Pécs, de ez csak ideig-óráig tartott, stabilizálta a játékát a KKK és megbízható fölénnyel várhatta az utolsó negyedet. 64-76.
 
A negyedik negyed elején kontrollálta a játékos a Kaposvár, volt, hogy már tizenöttel is vezetett a somogyi csapat. Továbbra is rengeteg labdát szórt el a PVSK, de az extra hármasok meccsben tartották még a csapatot (67-79). Öt perccel a vége előtt még megpróbált egy nagy rohamot a Pécs, Gordon zsákolását követően tízre zárkóztak a hazaiak, de azonnal jött a válasz kaposvári oldalról (74-86). A somogyiak innentől már okosan lassították a játékot, de kicsivel kevesebb, mint két perccel a vége előtt hétre zárkózott a Pécs (84-91). Hilliard csak egy büntetőt dobott be, viszont támadást hibázott a Pécs, ezzel pedig gyakorlatilag eldőlt a találkozó. A Kaposvári KK nyerte tehát a szomszédvári rangadót, ezzel megszerezve a negyedik sikerét a szezonban. 88-97.
 
Pécsi VSK-VEOLIA – Kaposvári KK 88-97 (20-27, 28-20, 16-29, 24-21)
 
Bajnokság, 9. forduló
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
V.: Benczur T., Fodor A., Szilágyi B. (Gorka Sz. Zs.)
 
PVSK: Illés 7/3, Bryson 23/21, Hőgye -, Gordon 15, Brkics 8. Cserék: Haynes-Jones 17/9, Bíro -, Armaghani -, Ivosev 18/9.
 
KKK: Hilliard 16/6, Plézer 10/6, Price 18/6, Hendlein 9/3, Martin 23/3. Cserék: Krnjajski 2, Ford 19/9, Csorvási -.
 
 
 
Melvin közelijével a vendégek szerezték a találkozó első pontjait, de ezután percekig nem született kosár, a találkozó elején sokat hibáztak a felek. Karahodzsics sarokhármasával a Kecskemét is eredményes tudott lenni, majd Jaramaz büntetőzött hibátlanul (5-2). Az újabb hazai kosárra ezúttal már érkezett válasz a paksiaktól, Eilingsfeld célzott jól, ám Jaramaz triplázott a túloldalon (10-4). Ezt a 4-6 pontos vezetését egyelőre magabiztosan őrizte a KTE, sőt, Pollard öt gyors pontjával már több, mint tízzel léptek meg Forray Gábor tanítványai (21-10). Erre még Jaramaz is rátett kettőt, időt kért az ASE. A kis szünet sem tudta megállítani a kecskemétieket, akik meggyőző fölénnyel zárták a negyedet. 29-13. 
 
A második felvonás is lassacskán indult, de a Kecskemét így is növelte az előnyét, amely már több, mint húszpontos volt (34-13). Teo Hojc időkérése után elkezdett kozmetikázni az eredményen a Paks, főként a magasemberek, Eilingsfeld és Melvin voltak a húzóemberek (36-19). Pollard lélektanilag fontos helyzetben dobott be egy hármast, de egy kicsit így is faragott a hátrányából a félidőre a Paks. 42-26.
 
A fordulás után Melvin forgatta be az emberét, a túloldalon pedig Karahodzsicsot találta meg Pollard a gyűrű alatt (44-28). Akárhányszor egy kicsit közelebb férkőzhetett volna a Paks, azonnal jött a kecskeméti válasz (48-32). Szinte a semmiből csinált egy 7-0-ás futást az ASE, ezzel pedig újra benézett tíz alá a csapat, Forray Gábor kénytelen volt időt kérni (48-39). Milutinovics és Brown mini dobópárbaj vette kezdetét, amiből az előbbi jött ki jobban, visszaállította a kétszámjegyű különbséget a KTE (57-44). Sikerült rendeznie a sorokat a Kecskemétnek, ezzel pedig újra kezdett egyre jobban ellépni a csapat. 65-48.
 
A záró etapra kezdett elfáradni az Atomerőmű SE, újra több, mint hússzal ment a Kecskemét már rögtön a negyed elején (75-51). Hiába indított még egy nagy rohamot a Paks, innen már jól sáfárkodott az előnyével a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét, amely összességében végig vezetve, teljesen megérdemelt sikert aratott, ezzel megszerezve a csapat hatodik győzelmét a szezonban. 81-71.
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét – Atomerőmű SE 81-71 (29-13, 13-13, 23-22, 16-23)
 
Bajnokság, 9. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Cziffra Cs. Zs., Söjtöry T. F., Minár L. B. (Hartyáni Zs.)
 
KTE: Pollard 15/3, Milutinovics 14/3, Jaramaz 18/9, Kucsera -, Karahodzsics 9/3. Cserék: Wittmann 8, Körmendi 2, Dramicsanin 13/6, Kiss 2.
 
ASE: Brown 21/12, Frank 2, Brozja 11, Eilingsfeld 10, Melvin 11/3. Cserék: Kovács 8, Szalai -, Buljevics 8, Kis -.
 
 
 
Nem éppen kedvező előjelekkel várhatta a Zalakerámia ZTE KK az újonc Hübner Nyíregyháza zalai látogatását. A már múlt héten is harcképtelen Derrick Wilson combsérülése sokkal komolyabbnak bizonyult, mint sokan gondolták. Combizom-szakadása miatt az amerikai irányító várhatóan a bajnoki szünet előtt már nem léphet pályára. Németh Ákos múlt héten szenvedett orrcsonttörést, Simó Bence pedig vírusfertőzés miatt nem tudott a héten edzeni, ám végül a hasonló problémákkal küzdő Révész Ádámmal és Csuti Kornéllal együtt valamennyien bekerültek a rotációba.
 
A nyírségiek meglehetősen nagy önbizalommal érkezhettek, hiszen az elmúlt 3 fordulóban győztesen hagyták el a parkettet. Mohácsi Máté egykori sikereinek helyszínén szerette volna ügyvezetőként is pozitív élményekkel zárni a zalai vizitet.
 
A ZTE ragadta magához a kezdeményezést, ám az 5-0-ás kezdést hamar kiegyenlítette a vendégcsapat. Parks nagyon bekezdett:, 11 egységnél járt, közte két hármast is hintett. A 4. percben pályára lépett arcvédőben Németh Ákos is, aki ziccerrel jelentkezett. 17-9-nél időt is kellett kérnie Pethő Ákosnak, ám így sem kerülhette el Németh Ákos buzzer-tripláját: 20-9-nél már 11 ponttal járt előrébb a hazai csapat, ám ekkor Bryce vezetésével éledezni kezdett a nyírségi gárda, gyorsan ledolgozva hátrányát. A negyed végén Guyton hármasának örülhettek a hazai szurkolók, ám Mokánszki buzzer-triplája gyorsan lehűtötte a kedélyeket., 27-24-re még így is a ZTE vezetett, köszönhetően a hét kísérletből elért 5 trojkának.
 
Őrizte néhány pontos előnyét a ZTE, ám az idő előrehaladtával gyorsan kiegyenlítetté vált a játék, köszönhetően a rengeteg hazai eladott labdának. Guyton igyekezett gólpasszokat is kiosztani, ám sokszor került porszem a gépezetbe, a jól kezdő Parks-ot pedig teljesen kivették a játékból a vendégek. Horti három hibáját kihasználták Johnsonék, épp irányítója révén átvette a vezetést a Nyíregyháza. Az előző kör MVP-je megrázta magát, Bryce-al együtt 32 pontot szereztek a 46-ból, félidőben 5 ponttal járt előrébb az újonc.
 
Bazsó sarok triplájával indult a második félidő, a ZTE több alkalommal is három magyaros felállást alkalmazott, majd egy 7-0-ás rohammal zárkózott. Jordan Barnett hármasa és zsákolása után vezetett is néhány percre Teo Cizmic csapatra, ám ez az előny kérész-életűnek bizonyult. És ekkor jött a feketeleves: Deondre Parks-t úgy kellett letámogatni a pályáról, bevérzett a bokája, így nem tudta folytatni a játékot. 61-66-al ért véget a harmadik negyed, tovább csökkent a ZTE rotációja…
 
Nagy rohamot indított a ZTE, két magyarja révén sikerült is az egyenlítés: Bonifert második tripláját értékesítette, majd Németh Ákos lopott labdát, Barnett pedig egyenlített. Ismét megállt azonban a hazaiak tudománya, a vendégek megint nyolcra növelték előnyüket. Guyton hármasa jelezte, hogy nem adta fel Zalaegerszeg, ám a vendégek egyre közelebb érezték magukhoz a győzelmet, maroknyi lelkes szurkolótáboruk – a nyíregyházi ificsapat – legnagyobb örömére. Németh Ákos hármasa és Bonifert szemfüles, szerencsés, palánkos duplája után 79-nél utolérte a ZTE a nyírségieket. Sokáig 81-83 volt az állás, amikor 46 másodperccel a meccs vége előtt Guyton nyolcméteres hármasával átvette a vezetést a ZTE. Érthetetlen módon azonban a védelem kapitulált, hagyták, hogy Nigel Johnson sima ziccerrel besétáljon… Ezúttal 26 pontig jutott a rasztahajú irányító, aki mint kiderült, a döntő kosarat szerezte meg. Háromszor is faultolt az utolsó támadásnál a Nyíregyháza, ám még így sem került bónuszba, Guyton pedig kihagyta a meccslabdát, így ismét egypontos vereséget szenvedett hazai pályán az egyre nehezebb helyzetbe kerülő ZTE. Nagy volt a csalódottság  a lelátón, az egerszegi B-közép egy része nemtetszésének adott hangot, miközben a vendégek zsinórban negyedik győzelmüket ünnepelhették. A ZTE tartalékosan is nagyot küzdött, hatalmas fölénnyel nyerte a lepattanó csatát – bár Seth LeDay nem került pályára a vendégeknél – ám 15 eladott labdája végzetesnek bizonyult. A 3-3 légiós (Guyton, Parks, Barnett, illetve Bryce, Johnson és Pipiras) mellett Németh Ákos és Mokánszki Máté tette a legtöbbet a sikerért, de ezúttal Bonifert Bendegúznak is akadtak villanásai. A végén azonban 85-84-es nyíregyházi győzelem került a jegyzőkönyvbe, ez pedig azt jelenti, hogy a ZTE hetedik mérkőzését is elveszítette, s igen nehéz helyzetbe került az alapszakasz harmadánál. Az újonc azonban minden dicséretet megérdemel, hiszen hatalmasat harcolt, s bár szerencsével, de ismét győztesen hagyta el a parkettet.
 
Zalakerámia ZTE KK - HÜBNER Nyíregyháza BS 84-85 (27-24, 14-22, 20-20, 23-19)
 
Bajnokság, 9. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
V.: Praksch P. Á., Györfy R., Lengyel Á. J. (Forrai S.)
 
ZTE: Parks 16/9, Bonifert 8/6, Polster -, Barnett 21/3, Horti 9. Cserék: Simó -, Németh 8/6, Guyton 18/9, Révész 2, Harris 2.
 
Nyíregyháza: Johnson 26, Bryce 20/6, Kiss -, Pipiras 20/6, Suárez 6/3. Cserék: Bus -, Bazsó 6/6, Mokánszki 7/3, Anda -.
 
 
 
 
Fotó - Bálizs Zsuzsa

Vármegyei szövetségek