FIBA EC: Két kulcsembere nélkül is helytállt az Olajbányász
05
Nov
2021
FIBA EC: Két kulcsembere nélkül is helytállt az Olajbányász
2021. november 5.  |  07:35
Kulcsjátékosai, Cakarun és Subotic nélkül volt kénytelen pályára lépni a Szolnoki Olajbányász az FC Porto otthonában a FIBA Europe Cup H-csoportjának 4. fordulójában, de a fiatal Pallai is hiányzott a rotációból.
 
Kihagyott helyzetekkel, majd három hazai ponttal indult a találkozó, de Cummings ziccerével hamar megvolt az első szolnoki sikeres akció is. Odomes a sarokból hintett el egy triplát, 6-2-re lépett meg ezzel a Porto. Mivel alacsony szerkezetben állt fel az Olajbányász, ezért pörgősebb volt a tempó, ami mindkét oldalon eladott labdákat, elkapkodott dobásokat eredményezett. Egy szép hazai akció után Queiroz szerzett kosarat, időt kért Gasper Potocnik (8-2). Bár a védekezése többnyire rendben volt az Olajbányásznak, a támadóoldalon sok volt az elhibázott lehetőség, így négy perccel az első negyed vége előtt meglett a közte tíz (12-2). Rogic a beállása után egy hosszú gólcsendet tört meg, ráadásul a kezére is ütöttek dobás közben, ült a plusz egy is (12-5). A cserejátékosok új lendületet tudtak vinni a játékba, ezzel pedig visszakapaszkodott a Szolnok a játékrész végére. 21-17.
 
A második negyed is döcögősen indult, már ami a pontszerzést illeti, de két perc játék után így is növelni tudta az előnyét a Porto (25-19). Négy gyors ponttal kettőre jött fel a Szolnok, abszolút partner volt a magyar csapat (25-23). Kloof csak egy büntetőt dobott be, miközben Badzim remek ütemben tört be a túloldalon, egyre kiélezettebbé vált a mérkőzés (26-25). Remek periódust produkáltak a piros-feketék, Zsíros hármasával a fordítás is meglett és hiába egyenlítettek azonnal a hazaiak, Badzim és Solano is pontokkal terhelte a gyűrűjüket (28-33). A Porto időkérése megtörte a piros-feketék lendületét, hamar ki is egyenlítettek a portugálok (33-33). A félidő végéig kiegyenlített maradt a játék képe, végül Solano szinte utolsó másodperces hármasával 40-40-nel mentek nagyszünetre a felek.
 
A fordulás utáni első percekben a szolnokiak akarata érvényesült, óriási küzdelem folyt a pályán és bár összességében a magyarok jártak előrébb, rendre egyenlíteni tudott a Porto (44-44). Sokáig kosárra kosár volt a válasz, majd egy triplával és két büntetővel újra a kék-fehérek jártak előrébb, fordulatos volt a meccs (52-49). Kicsit megakadt a Szolnok támadójátéka, Tinsley hármasa után kilenccel léptek meg a hazaiak (58-49). Az utolsó percben több vendég lehetőség is volt, de kimaradtak a helyzetek, a negyed vége előtt pedig egy triplával büntetett a Porto. 60-49.
 
Kloof ziccerére Badzim válaszolt, majd utóbbi kisvártatva egy triplát is bevágott, újra tízen belülre került az Olajbányász, amikor még hét perc volt vissza (62-54). Solano sportszerűtlen hibáját követően Kloof büntetőzött pontosan, Cummings gyors kosarat szerzett a túloldalon (64-56). Solano két ziccert is elhibázott, de így is tízen belül maradt az Olajbányász, amikor még öt perc vissza volt (66-58). Rogic egyből a beállása után üresen maradt a gyűrű alatt, tovább fogyott a Porto előnye, ráadásul az iránytó büntetői után már csak öt volt közte (67-62). Lélektanilag fontos hármast dobott Odomes, de Rogicnak erre is volt válasza, két és fél perccel a vége előtt még semmi nem dőlt el (70-65). Kloof jutott büntetőhöz és nem is hibázott, Gasper Potocnik időt kért (72-65). Cummings állhatott a vonal mögé, be is ment mind a kettő, kicsivel több, mint egy perc maradt. Innen már jól menedzselte az előnyét az FC Porto, de a Szolnoki Olajbányász így sem szégyenkezhet, hiszen két kulcsjátékosa nélkül is reális esélye volt a győzelemre, ráadásul az egymás elleni eredményben is jobb a portugál ellenfelénél (a szolnoki találkozón 81-64-re nyertek a piros-feketék). 76-68.
 
FC Porto – Szolnoki Olajbányász 76-68 (21-17, 19-23, 20-9, 16-19)
 
FIBA Europe Cup, H-csoport, 4. forduló
Porto, Dragao Arena
V.: Sanchez (spanyol), Dominique (gibraltári), Mikulics (hotvát)
 
Porto: Kloof 27, Odomes 22/12, Soares 1, Arledge 10/6, Queiroz 12. Cserék: Amarante -, Purifoy 1, Tinsley 3/3, Voytso -, Barro -.
 
Szolnok: Solano 8/3, Badzim 12/6, Kovács 2, Cummings 21, Zsíros 3/3. Cserék: Rogic 15/6, Pongó 5/3, Rudner 2, Taiwo -.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek